Spausdinti šį puslapį

Kandidatų anketos – rinkėjų apsisprendimui

Į aukš­čiau­sią ra­jo­no val­džios pos­tą – sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bą – šie­met pre­ten­duo­ja 276 kan­di­da­tai. Be­si­ver­žian­čių­jų į val­džią dau­gė­ja: per pra­ėju­sius sa­vi­val­dos rin­ki­mus kan­di­da­tų bu­vo 193.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ta­ry­bos po­sė­džių sa­lė – ma­sa­las ra­jo­no po­li­ti­kams.

Po­li­ti­kų mi­nios mar­gu­mą at­spin­di in­ter­ne­ti­nia­me Vy­riau­sio­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos pus­la­py­je pa­tal­pin­tos kan­di­da­tų an­ke­tos. Ne vie­nas pri­si­pa­žįs­ta, kad jų skai­ty­mas ta­po sma­gia pra­mo­ga.

 

Nuo me­ro iki be­dar­bio

 

An­ke­tos gra­fo­je, ku­rio­je nu­ro­do­ma kan­di­da­to dar­bo­vie­tė ir pa­rei­gos, – tik­ra pro­fe­si­jų en­cik­lo­pe­di­ja. Nuo di­rek­to­riaus, įmo­nės sa­vi­nin­ko iki keis­to­kų be­dar­bio ar ne­įga­lio­jo „pa­rei­gų“.

Me­ras, vi­ce­me­ras, ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius, abu jo pa­va­duo­to­jai bei gau­sus bū­rys spe­cia­lis­tų – su­tar­ti­nai į sa­vi­val­dos rin­ki­mus žy­giuo­ja be­ne pu­sė sa­vi­val­dy­bės.

Ki­ta da­lis kan­di­da­tų kur kas spal­vin­ges­nė pro­fe­si­jos at­žvil­giu: ad­vo­ka­to pa­dė­jė­jas, gy­dy­to­jas, mo­ky­to­jas, miš­ki­nin­kas, ban­ki­nin­kas, ag­ro­no­mas, par­da­vė­ja, ka­si­nin­kė, sar­gas, dar­že­lio auk­lė­to­jos, so­cia­li­nė dar­buo­to­ja, fre­zuo­to­jas, pen­si­nin­kas, stu­den­tas. Ta­ry­bos kė­des už­im­ti ti­ki­si ir smui­ki­nin­kė, cho­ro dai­ni­nin­kas, mu­zi­kos mo­ky­to­jas, mu­zi­ko­lo­gas...

 

Nuo mi­li­jo­nie­riaus iki skur­džiaus

 

Rin­kė­jams smal­su žvilg­te­rė­ti ir į vie­šai at­ver­tą kan­di­da­to pi­ni­gi­nę. Tur­to ir pa­ja­mų de­kla­ra­ci­jo­se nu­ro­do­mas tur­tas – nuo rie­baus mi­li­jo­no iki ap­skri­to nu­lio. Pas­ta­ro­jo „sa­vi­nin­kai“ – ne tik ne­spė­jęs už­si­dirb­ti jau­ni­mas, bet ir ge­ro­kai per ke­tu­rias­de­šimt per­li­pę po­li­ti­kai.

Tur­to ne­už­gy­ve­nu­sie­siems ga­li­ma bū­tų tai­ky­ti skam­bų­jį šū­kį „ne pi­ni­guo­se lai­mė“, jei ne kir­ban­tis klau­si­mas: kuo gy­vas ger­bia­mas kan­di­da­tas, už­dir­ban­tis per me­tus tris tūks­tan­čius, tūks­tan­tį ar nu­lį li­tų? Dar la­biau nu­steb­ti ver­čia nu­liu­kai „iš­skai­čiuo­ta pa­ja­mų mo­kes­čio su­ma“ ei­lu­tė­je...

Po kai ku­rių par­ti­jų vė­lia­va į ta­ry­bą ver­žia­si vi­sa ar­mi­ja be­dar­bių.

 

Iš­si­la­vi­ni­mas... ne­už­skai­to­mas

 

Lenk­ty­nių nuo­tai­ka tarp kan­di­da­tų dvel­kia ir nu­ro­dant sa­vo iš­si­la­vi­ni­mą. Ne­pa­mirš­ta­ma iš­var­din­ti vi­sų baig­tų ir ne­baig­tų mo­ky­mo įstai­gų.

Pre­ten­den­to į val­džią ver­tę rin­kė­jų aky­se tu­ri įgy­ti ne tik aukš­tes­ny­sis ar aukš­ta­sis iš­si­la­vi­ni­mas. Įveik­tų moks­lo aukš­tu­mų są­ra­še ne­pa­mirš­ta­ma pa­mi­nė­ti ir oku­pa­ci­nės – so­vie­ti­nės sis­te­mos „per­liu­kų“ – aukš­tų­jų par­ti­nių mo­kyk­lų. Ne­žiū­rint to, kad šios įstai­gos Ne­pri­klau­so­my­bės me­tais sa­vo „aukš­tą­jį“ sta­tu­są pra­ra­do. Dar 1996 me­tais Sei­mo pri­im­ta­me įsta­ty­me tei­gia­ma, kad „aukš­tų­jų par­ti­nių mo­kyk­lų di­plo­mai ne­pri­pa­žįs­ta­mi do­ku­men­tais, liu­di­jan­čiais apie aukš­tą­jį iš­si­la­vi­ni­mą“.

Ma­tyt, prie iš­si­la­vi­ni­mo nu­ro­dy­ti „vi­du­ri­nis“ kan­di­da­tui ran­ka ne­pa­ki­lo...

Ar įgy­tas aukš­ta­sis iš­si­la­vi­ni­mas pri­de­da su­pra­ti­mo apie kul­tū­rin­gą el­ge­sį ir ben­dra­vi­mą, gin­čy­tis ga­li­ma. Ta­čiau tai, kad jis tie­sio­giai tu­rė­tų bū­ti su­si­jęs su ži­nio­mis, abe­jo­nių ne­ky­la. O be rei­ka­lo... Vie­no ne vie­ną aukš­tą­jį iš­si­la­vi­ni­mą nu­ro­džiu­sio kan­di­da­to su­regz­ta­me dvie­jų sa­ki­nių pa­si­aiš­ki­ni­me – net pen­kios klai­dos.

Ki­tas sau­sio mė­ne­sį pa­tei­kęs an­ke­tos duo­me­nis kan­di­da­tas ne­pra­lei­do pro­gos pa­si­gir­ti šie­met jau spė­jęs įgy­ti aukš­tą­jį iš­si­la­vi­ni­mą.

 

Po­mė­gis – „gy­ve­ni­mo me­nas“

 

An­ke­tos punk­tas apie kan­di­da­tų po­mė­gius taip pat la­bai įvai­ria­pu­sis. Vy­riš­ko­ji pre­ten­den­tų į ta­ry­bą da­lis gal­vas pa­me­tę dėl spor­to, žve­jy­bos, šau­dy­mo, fil­ma­vi­mo, fo­to­gra­fa­vi­mo, au­to­mo­bi­lių spor­to. Vie­nas vy­riš­kos ly­ties at­sto­vas pir­me­ny­bę ati­duo­da šo­kiams.

Vie­tos an­ke­to­je ra­do ir itin mo­te­riš­kas po­mė­gis – ben­dra­vi­mas su žmo­nė­mis. Jį nu­ro­dė ne vie­na kan­di­da­tė. Pa­mi­nė­ti ir kur kas prak­tiš­kes­ni – mez­gi­mas, siu­vi­mas, so­di­nin­ka­vi­mas, dar­ži­nin­kys­tė. Pro­jek­tų ra­šy­mas, sa­viš­vie­ta, pa­si­ro­do, taip pat ga­li bū­ti pri­skir­ti prie po­mė­gių.

Ke­lio­nės – vie­nas daž­niau­siai an­ke­to­se pa­mi­nė­tų lais­va­lai­kio pra­lei­di­mo bū­dų. Ta­čiau žvilg­te­rė­jus pre­ten­den­to į ta­ry­bą „pi­ni­gi­nėn“ ne­re­tai pa­aiš­kė­ja, kad ten vė­jai švil­pau­ja.  Su to­kia tur­to de­kla­ra­ci­ja ne­bent iš Pra­mo­nės į Pi­vo­ni­jos mik­ro­ra­jo­ną ke­liau­ti...

Vie­nos fi­lo­so­fiš­kai nu­si­tei­ku­sios mo­te­riš­kės po­mė­gis – „gy­ve­ni­mo me­no už­si­ė­mi­mas“ – rin­kė­jui sun­kiai įme­na­ma mįs­lė.

Apie kai ku­rių kan­di­da­tų mėgs­ta­mą „spor­to ša­ką“ – bė­gio­ji­mo iš vie­nos par­ti­jos į ki­tą – skai­ty­to­jas ga­li su­si­da­ry­ti nuo­mo­nę pats. Te­rei­kia per­žvelg­ti skil­tį, ku­rio­je pri­va­lu nu­ro­dy­ti esa­mą ir bu­vu­sias pri­klau­so­my­bes po­li­ti­nėms par­ti­joms.

Esa­ma ir dar di­des­nių ku­rio­zų – to­kių kan­di­da­tų, ku­rie per­bė­gę į ki­tą par­ti­ją dar li­ko ir se­no­sios są­ra­šuo­se.

 

Sa­vi­mo­nė – kuo ge­riau­sia

 

Kan­di­da­tams bu­vo su­teik­ta ga­li­my­bė ir pa­pil­dy­ti an­ke­tą sa­vo pa­ste­bė­ji­mais. Ši skil­tis iš­nau­do­ta ne­dau­ge­lio. O tie, ku­rie pa­no­ro apie sa­ve pri­dur­ti dau­giau nei ap­rė­pė dvi­de­šimt an­ke­tos klau­si­mų, sa­vo tei­gia­mas sa­vy­bes pa­tei­kė ne­si­kuk­lin­da­mi.

„Ko­mu­ni­ka­bi­li, drau­giš­ka, jaut­ri, pa­rei­gin­ga“ – apie sa­ve taip ma­no vie­na kan­di­da­tė. „Esu pa­rei­gin­ga, nuo­šir­di, ak­ty­vi“, – ne­nu­si­lei­džia ki­ta.

„Ma­nau, kad pa­si­žy­miu iš­tver­me, grei­ta orien­ta­ci­ja. Su­ge­bu efek­ty­viai dirb­ti, esant įtemp­toms są­ly­goms“ – tie­siai į de­šim­tu­ką tai­ko dar vie­nas kan­di­da­tas.

 

Be­veik pu­sė – mo­te­rų

 

Iš 276 kan­di­da­tų, pa­si­ren­gu­sių da­ly­vau­ti sa­vi­val­dy­bių ta­ry­bų rin­ki­muo­se, – be­veik pu­sė mo­te­rų. Jų šia­me ben­dra­me są­ra­še 130.

Iš pra­ei­tuo­se rin­ki­muo­se, vy­ku­siuo­se 2007 me­tais, kan­di­da­ta­vu­sių 193 as­me­nų bu­vo 92 mo­te­rys.

Kan­di­da­tų bū­rys mar­gas ir sa­vo am­žiaus am­pli­tu­de – jau­niau­sias kan­di­da­tas 21-erių, vy­riau­sias – per­ko­pęs 75-erių me­tų slenks­tį.

 

Iš­brauk­ti

 

Vy­riau­sio­ji rin­ki­mų ko­mi­si­ja uk­mer­giš­kių kan­di­da­tų są­ra­šą jau su­trum­pi­no pen­kio­mis pa­var­dė­mis.

Trys iš jų an­ke­to­se bu­vo nu­ty­lė­ję apie sa­vo teis­tu­mą. LR sa­vi­val­dy­bių ta­ry­bų rin­ki­mų įsta­ty­mas įpa­rei­go­ja an­ke­to­je nu­ro­dy­ti, jei po Ne­pri­klau­so­my­bės at­kū­ri­mo įsi­tei­sė­ju­siu teis­mo nuosp­ren­džiu bu­vo pri­pa­žin­tas kal­tu. Taip pat rei­kia pri­si­pa­žin­ti ir dėl teis­tu­mo už sun­kius ar la­bai sun­kius nu­si­kal­ti­mus so­viet­me­čiu.

Du kan­di­da­tai į ra­jo­no ta­ry­bą pre­ten­da­vo, ne­dek­la­ra­vę sa­vo gy­ve­na­mo­sios vie­tos sa­vi­val­dy­bė­je. Vie­nas iš jų re­gist­ruo­tas Za­ra­suo­se, ki­tas – Kau­ne. Tai taip pat prieš­ta­rau­ja Sa­vi­val­dy­bių ta­ry­bų rin­ki­mų įsta­ty­mui.

Ta­čiau mi­nė­tas įsta­ty­mas ne­įpa­rei­go­ja kan­di­da­to in­for­muo­ti apie tai, ar tik jis šiuo me­tu nė­ra įta­ria­muo­ju bau­džia­mo­je by­lo­je. Mar­go­je kan­di­da­tų į ta­ry­bą mi­nio­je, pa­si­ro­do, esa­ma ir to­kių – lau­kian­čių teis­mo nuosp­ren­džio.

Vy­riau­sios rin­ki­mų ko­mi­si­jos duo­me­ni­mis, Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je re­gist­ruo­ti 35 897 rin­kė­jai. Pa­gal sa­vi­val­dy­bė­je esan­čių gy­ven­to­jų skai­čių į ta­ry­bą bus ren­ka­mi 25 na­riai.

Sa­vi­val­dos rin­ki­mai vyks va­sa­rio 27 die­ną.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)