Spausdinti šį puslapį

Koalicijos laukia išbandymas slaptumu

„Vals­tie­čius“ iš­stū­mu­si nau­jo­ji ra­jo­no ta­ry­bos ko­a­li­ci­ja dė­lio­ja sa­vo pro­gra­mos met­me­nis. Į pa­si­ta­ri­mą su­si­rin­kę part­ne­riai įvar­di­no kon­kre­čias kan­di­da­tū­ras į ga­li­mus ra­jo­no va­do­vų pos­tus bei ap­ta­rė pro­gra­mos kryp­tis. Ta­čiau Uk­mer­gė­je vis gar­siau kal­ba­ma, kad da­bar­ti­nė ko­a­li­ci­ja yra per tra­pi švęs­ti per­ga­lę.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Mero rinkimuose viešumo nebus.

Tė­vy­nės są­jun­ga – Lie­tu­vos krikš­čio­nys de­mok­ra­tai įvar­di­no, kad me­ro pa­va­duo­to­ju siū­lo­mas An­drius Ka­les­ni­kas. Dar­bo par­ti­ja į sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pos­tą jau anks­čiau bu­vo pa­siū­liu­si Ro­lan­dą Ja­nic­ką.

So­cial­de­mok­ra­tai į ra­jo­no me­rus de­le­guo­ja Arū­ną Du­dė­ną, o į sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jos vie­tą – da­bar šias pa­rei­gas ei­nan­čią Klav­di­ją Ste­pa­no­vą.

Pa­si­kei­tus įsta­ty­mui, at­si­žvel­giant į ra­jo­no gy­ven­to­jų skai­čių, mū­sų sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jo­je liks tik vie­nas ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas. Ke­ti­na­ma įsteig­ti dvi me­ro pa­ta­rė­jų pa­rei­gy­bes. Ra­mi­na­ma, kad pa­pil­do­mų lė­šų tam ne­pri­reiks – už­teks esa­mų dar­bo už­mo­kes­čio re­sur­sų.

 

Pir­miau­sia – ši­lu­mos ūkis

 

A.  Du­dė­nas pa­sa­ko­jo, kad de­rin­da­ma pro­gra­mi­nes nuo­sta­tas ko­a­li­ci­ja pir­miau­sia ap­ta­rė Uk­mer­gei ak­tu­a­liau­sią ši­lu­mos ūkio klau­si­mą. Vi­si part­ne­riai su­ta­rė, kad ši­lu­mos ūkis tu­ri iš­lik­ti sa­vi­val­dy­bės ran­ko­se, ta­čiau nuo šiol bus sie­kia­ma kon­struk­ty­vaus dia­lo­go su ša­lies Vy­riau­sy­be. Pri­ei­ta prie ben­dros nuo­sta­tos, kad lig šiol de­ry­bi­nės ga­li­my­bės šio­je sri­ty­je ne­bu­vo iš­nau­do­tos.

Šią sa­vai­tę pro­gra­mos met­me­nys to­liau gry­ni­na­mi, o ga­lu­ti­nai pa­reng­ta pro­gra­ma bus pri­sta­ty­ta vi­suo­me­nei.

Pir­mas nau­jos ka­den­ci­jos ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dis, ku­rio me­tu bus ren­ka­mas me­ras, vyks ba­lan­džio 14 die­ną. Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mas skel­bia, kad me­ras ir vi­ce­me­ras ren­ka­mi slap­tu bal­sa­vi­mu.

Be­je, slap­tai ta­ry­ba bal­suo­ja tik rink­da­ma šiuos aukš­čiau­sius ra­jo­no va­do­vus. Vi­si ki­ti bal­sa­vi­mai po­sė­džiuo­se vyks­ta at­vi­rai. Vie­šai tvir­ti­na­mos ir ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus bei jo pa­va­duo­to­jo kan­di­da­tū­ros.

 

Ne­pra­ran­da vil­ties

 

Į me­ro pos­tą ga­li­ma siū­ly­ti ne­bū­ti­nai vie­ną kan­di­da­tą, tai­gi ne­abe­jo­ja­ma – kan­di­da­tų bus dau­giau. Ne­pai­sant slap­tu­mo, so­cial­de­mok­ra­tų de­le­guo­ja­mas A. Du­dė­nas ti­ki, kad už jų ko­a­li­ci­jos siū­lo­mus kan­di­da­tus bal­suos dau­giau nei 13 šiuo me­tu jai pri­klau­san­čių ta­ry­bos na­rių.

Ta­čiau ra­jo­no po­li­ti­kai dis­ku­tuo­ja, kad esant to­kiai tra­piai – vos vie­no bal­so per­sva­rą tu­rin­čiai ko­a­li­ci­jai – lai­mė­ti me­ro pos­tą slap­ta­me bal­sa­vi­me bus la­bai su­dė­tin­ga ar net ne­įma­no­ma.

Vals­tie­čių liau­di­nin­kų są­jun­gos Uk­mer­gės sky­riaus pir­mi­nin­ko pa­va­duo­to­ja Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė tvir­ti­na, jog par­ti­ja ne­nu­lei­džia ran­kų ir ma­no, kad vis­kas dar tik­rai ne­pra­ras­ta.

„Sa­vo kan­di­da­tą mes, be abe­jo­nės, kel­si­me ir tai bus da­bar­ti­nis me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas“, – sa­kė ji. Ga­li­my­bę lai­mė­ti ver­ti­na la­bai op­ti­mis­tiš­kai ir ma­no, kad su­da­ry­to­je ko­a­li­ci­jo­je esan­tys iš­rink­ti ta­ry­bos na­riai tu­ri tei­sę spren­di­mą pri­im­ti sa­va­ran­kiš­kai.

E. Mi­ri­na­vi­čie­nė sa­ko, kad ši­to­kio žings­nio – iš­stum­ti juos iš ko­a­li­ci­jos – vals­tie­čiai liau­di­nin­kai tik­rai ne­si­ti­kė­jo. Jų par­ti­ja, ga­vu­si di­džiau­sią rin­kė­jų pa­si­ti­kė­ji­mą, ti­ki, kad ra­jo­ną tu­ri val­dy­ti tie po­li­ti­kai, ku­riais pa­si­ti­ki rin­kė­jai. Kon­struk­ty­vų dar­bą ra­jo­no ta­ry­bo­je esant da­bar­ti­nei ko­a­li­ci­jai at­ei­ty­je ji sun­kiai įsi­vaiz­duo­ja.

 

Ti­ki­na neap­si­spren­dę

 

Auk­so ver­tais šiuo me­tu va­di­na­mi tri­jų li­be­ral­cen­tris­tų – Juo­zo Ar­ma­na­vi­čiaus, Re­gi­man­to Ba­ra­vy­ko ir Si­gi­to Ma­siu­lio­nio – bal­sai. Ne­kvies­ti nei į tuo­jau po rin­ki­mų su­bur­tą vals­tie­čių liau­di­nin­kų, nei į da­bar­ti­nę so­cial­de­mok­ra­tų su­bur­tą ko­a­li­ci­ją, jie ti­ki­na dar svars­tan­tys, už ką bal­suo­ti slap­tuo­se me­ro rin­ki­muo­se.

Vie­nuo­li­kos me­tų dar­bo ta­ry­bo­je pa­tir­tį tu­rin­tis R. Ba­ra­vy­kas ti­ki­no, kad prak­ti­ka ro­do – vie­no bal­so per­sva­ra ko­a­li­ci­jo­je – per­ne­lyg tra­pi švęs­ti per­ga­lę. „Vie­nas net ne­ty­čia ga­li pa­spaus­ti ne tą myg­tu­ką. At­sar­gos rei­kia – kad ko­a­li­ci­jo­je bū­tų bent 15 na­rių“, – įsi­ti­ki­nęs Li­be­ra­lų ir cen­tro są­jun­gos ly­de­ris. Šios par­ti­jos pa­si­ta­ri­me pri­im­tas spren­di­mas at­sto­vams ta­ry­bo­je ne­nu­ro­dy­ti, ko­kią be­si­for­muo­jan­čios ta­ry­bos dau­gu­mą pa­lai­ky­ti rin­ki­muo­se. Li­be­ral­cen­tris­tai ti­ki­na ga­lu­ti­nį spren­di­mą pri­im­sią per pir­mą­jį nau­jo­sios ta­ry­bos po­sė­dį, su­si­pa­ži­nę su be­si­for­muo­jan­čių ko­a­li­ci­jų pro­gra­mo­mis.

Ne­pri­klau­so­mas kan­di­da­tas Vy­das Pa­knys sa­kė nė­ra pri­ėmęs ga­lu­ti­nio spren­di­mo ir tvir­ti­no grei­čiau­siai jį pri­im­si­ąs bal­sa­vi­mo die­ną. „Ana­li­zuo­siu vie­nos ir ki­tos pu­sės pro­gra­mas, žiū­rė­siu, kiek kal­bos ski­ria­si nuo dar­bų“, – sa­kė po­li­ti­kas. Pa­klaus­tas, ar ne­jau­čia spau­di­mo, jis sa­kė, kad su abiem pu­sėm dia­lo­gai vyks­ta, ta­čiau spau­di­mu to ne­pa­va­din­tų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)