Spausdinti šį puslapį

Kovo šalčiai sumušė rekordus

Šių me­tų ko­vo vi­du­rio šal­čiai mu­ša re­kor­dus – oro tem­pe­ra­tū­ra net pen­kis kar­tus že­mes­nė už vi­du­ti­nę dau­gia­me­tę. Gra­žiau­sią pa­va­sa­rio šven­tę – Ve­ly­kas, de­ja, šie­met su­tik­si­me kai­li­niuo­ti.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Velykų šventė siejama su pavasariu.

Uk­mer­gės me­te­o­ro­lo­gi­jos sto­ties lai­ki­nai ei­nan­ti vir­ši­nin­kės pa­rei­gas Jo­lan­ta Dun­čie­nė me­na, kad šal­čiu iš­si­sky­rė 2005-ųjų me­tų ko­vas, ta­čiau šių­me­tis pa­va­sa­ris su­mu­šė net jo re­kor­dus.

Apie aki­vaiz­džias ano­ma­li­jas by­lo­ja ir dau­gia­me­čių kli­ma­to ste­bė­ji­mų re­zul­ta­tai.

Me­te­o­ro­lo­gai va­do­vau­ja­si stan­dar­ti­ne kli­ma­to nor­ma, ku­ri yra ap­skai­čiuo­ja­ma pa­gal 30 me­tų tem­pe­ra­tū­ras.

Re­mia­ma­si 1961–1990 me­tų vi­du­ti­niais tem­pe­ra­tū­rų ro­dik­liais.

Ant­ro­sios ko­vo de­ka­dos stan­dar­ti­nė kli­ma­to nor­ma – 1,4 laips­nio že­miau nu­lio. Tuo tar­pu šie­met už­fik­suo­ta net pen­kis kar­tus že­mes­nė – 7,6 laips­nio šal­čio.

 

Ken­kia tem­pe­ra­tū­rų svy­ra­vi­mai

 

J. Dun­čie­nė sa­ko, kad nė­ra la­bai įpras­tas ko­vo pa­bai­gai ir be­veik 60 cen­ti­met­rų sie­kian­tis že­mės įša­las. Tuo la­biau, kad to­kio gi­laus jo ne­bu­vo vi­są žie­mą.

„Ūki­nin­kai ga­li tu­rė­ti nuos­to­lių su žiem­ken­čiais – snie­go dan­ga die­ną kiek pra­tirps­ta sau­lė­je, jau ba­lu­tės at­si­ran­da, o va­ka­rop vėl į le­dą su­stings­ta. Su­kaus­to ir pa­sė­lių lau­kus, ir ki­tų au­ga­lų šak­nis“, – svars­to me­te­o­ro­lo­gė.

Bė­dos dėl šal­čio iš­ky­la ir jau su­grį­žu­siems iš šil­tų­jų kraš­tų spar­nuo­čiams.

Žmo­nės pa­ste­bi, kad ne­įpras­ti kli­ma­to reiš­ki­niai – ne­men­ki truk­džiai ir mū­sų svei­ka­tai. Jaut­riai į pa­va­sa­ri­nes orų kai­tas re­a­guo­ja šir­dies li­go­mis ser­gan­tys as­me­nys.

Kaip vie­ną šil­čiau­sių ir anks­ty­viau­sių J. Dun­čie­nė iš­sky­rė 2007 me­tų pa­va­sa­rį. Tuo­me­ti­nė vi­du­ti­nė ko­vo mė­ne­sio tem­pe­ra­tū­ra ge­ro­kai per­li­po stan­dar­ti­nę kli­ma­to nor­mą ir pa­sie­kė 5,4 laips­nio ši­lu­mos. Ko­vo pa­bai­go­je die­no­mis su­šil­da­vo iki 17,5 laips­nio, nak­ti­mis – vos vie­nas laips­nis šal­tu­ko.

 

Ano­ma­li­jos aiš­ki­na­mos pa­ra­dok­sais

 

Lie­tu­vos hid­ro­me­te­o­ro­lo­gi­jos tar­ny­bos prie Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos Kli­ma­to­lo­gi­jos sky­riaus kli­ma­to­lo­gas Do­na­tas Va­liu­kas šį ne­įpras­tą pa­va­sa­rį sie­ja su glo­ba­li­niu kli­ma­to ši­li­mu.

Dau­ge­liui tai ga­li pa­si­ro­dy­ti keis­ta, bet kli­ma­to­lo­gai tu­ri rim­tų tei­gi­nių. Pa­si­ro­do, šil­tė­jant kli­ma­tui tirps­tan­tys Ark­ties le­dy­nai su­trik­do glo­ba­lią at­mos­fe­ros cir­ku­lia­ci­ją. Tuo­met mū­sų kraš­tą ima veik­ti ry­ti­nės – že­my­ni­nės – oro ma­sės, nu­le­mian­čios že­mes­nę tem­pe­ra­tū­rą.

D. Va­liu­kas pa­ste­bi, kad šių me­tų ko­vas nė­ra ab­so­liu­tus šal­čio „re­kor­di­nin­kas“.  Pa­na­ši vi­du­ti­nė tem­pe­ra­tū­ra ko­vą yra už­fik­suo­ta dau­giau nei prieš tris de­šimt­me­čius. Ta­čiau žmo­nių at­min­tis sie­kia trum­piau – at­si­me­na­ma tik ko­kių de­šim­ties me­tų tem­pe­ra­tū­ra.

 

Pa­va­sa­rį ma­tuo­ja ki­lo­met­rais

 

„Pas­ta­rai­siais me­tais lai­kė­si stan­dar­ti­nės tem­pe­ra­tū­ros, pri­pra­tom prie tam tik­ro lai­ko, kuo­met tu­rė­tų at­šil­ti. Pa­va­sa­rio tik­rai su­lauk­sim, jis pro ša­lį ne­pra­eis“, – juo­kau­ja D. Va­liu­kas.

Ir jau vi­sai rim­tai pa­aiš­ki­na, kad pa­va­sa­rį net ki­lo­met­rais ga­li­ma iš­ma­tuo­ti, jo ju­dė­ji­mo grei­tį nu­sta­ty­ti.

Mat kli­ma­to­lo­gai pa­ste­bė­jo, kad pa­va­sa­ris į Lie­tu­vą „įei­na“ nuo piet­ry­čių pu­sės ir trau­kia link šiau­rės ry­tų. Per pa­rą „nu­žings­niuo­ja“ apie 20 ki­lo­met­rų. O vi­są ša­lį „įvei­kia“ per ke­lio­li­ka die­nų.

 

Ši­lu­ma ne­sku­ba

 

Si­nop­ti­kai di­de­lių per­ver­smų ne­ža­da ir šios sa­vai­tės pa­bai­go­je. Penk­ta­die­nio nak­tį šals iki 10 laips­nių. Die­ną daug kur pa­sny­gu­riuos, lai­ky­sis nei­gia­ma tem­pe­ra­tū­ra.

Dau­ge­ly­je ra­jo­nų šeš­ta­die­nio nak­tį drėbs šlap­dri­ba, ku­ri ne­si­liaus ir die­ną. Nak­tį šals iki 3 laips­nių, aukš­čiau­sia tem­pe­ra­tū­ra die­ną – 1 laips­nis ši­lu­mos.

Šv.  Ve­ly­kos taip pat ne­bus pa­va­sa­riš­kos. Sek­ma­die­nio nak­tį ter­mo­met­ro stul­pe­liai kai kur ro­dys 10 laips­nių šal­čio. Die­ną ga­li per­kop­ti nu­li­nę pa­da­lą. Pa­na­šūs orai lai­ky­sis ir ant­rą­ją šven­čių die­ną. Kiek šil­tes­nių orų ga­li­me ti­kė­tis nuo ba­lan­džio 2-osios.

 

Ve­ly­kos – ir ko­vą, ir ba­lan­dį

 

Ver­ta pri­si­min­ti, kad snie­guo­tos Ve­ly­kos bū­na ne tik dėl vė­luo­jan­čio pa­va­sa­rio.

Juk ši šven­tė kas­met mi­ni­ma ga­na skir­tin­gu lai­ku. Ve­ly­kos šven­čia­mos pir­mą­jį sek­ma­die­nį po pir­mos pil­na­ties, bu­vu­sios po ly­gia­die­nio.

Anks­ty­viau­sios Ve­ly­kos ga­li bū­ti ko­vo 22-ąją, o vė­ly­viau­sios – ba­lan­džio 25-ąją.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)