Spausdinti šį puslapį

Kupiškis kvepėjo ir ukmergiškių medumi

Savaitgalį Kupiškyje šurmuliavo 36-oji šalies bitininkų šventė „Bičiulių Lietuva – Kupiškiui“. Į ją suvažiavo kone pusšimčio bitininkų draugijų nariai, tarp kurių – ir ukmergiškiai. Bičių auginimo patirtimi čia dalijosi ir svečiai iš Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Suomijos, Švedijos, kitų šalių.

 

Vaidotės Šantarienės nuotr. Geriausius bitininkus pasveikino šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Trečias iš kairės – Ukmergės bitininkų draugijos narys Algirdas Misiūnas su žmona.

Keleto tūkstančių dalyvių ir žiūrovų sulaukusi šventė vyko „Uošvės liežuvio“ saloje Kupiškio mariose. Bičiulių palapinėmis ji pasipuošė dar šventės išvakarėse, mat nemažai draugijų atvyko ir čia įsikūrė penktadienį.

Šeštadienį Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje, kuri pagal dydį yra trečia Lietuvoje, aukotos šventos Mišios, šventintas medus. Miesto gatvėmis nusidriekusioje šventinėje eisenoje bitininkai keliavo, nešini savo draugijų vėliavomis bei rekordinio dydžio Lietuvos Respublikos vėliava, kuria vėliau buvo papuošta bažnyčia.

 

08-07-4_straipsnio_2_nuotr

Ukmergės bičiuliai geros nuotaikos nestokojo.


Šventės atidarymo metu susirinkusiuosius sveikino šalies vadovė Dalia Grybauskaitė, Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas Algirdas Skirkevičius, Kupiškio rajono savivaldybės meras Jonas Jarutis, Seimo narys Edmundas Pupinis. Padėkomis ir specialiomis taurėmis apdovanoti respublikinio konkurso „Pažangiausias bitynas Lietuvoje 2012“ prizinių vietų laimėtojai. Verčiausiu dėmesio pripažintas uteniškio Gedimino Skardžiaus bitininkystės ūkis, kuriame darbuojasi visa bitininko šeima.

Taip pat pagerbti dar keletas nuopelnais pasižymėjusių bičiulių, tarp kurių – ir ukmergiškis Algirdas Misiūnas. Jiems įteikti Lietuvos bitininkų sąjungos diplomai.

 

08-07-4_straipsnio_3_nuotr

Mugėje buvo galima įsigyti bitininkystės reikmenų.


Tris dienas vykusi šventė šurmuliavo ne tik saloje. Apsilankyti įvairiuose renginiuose kvietė Kupiškio etnografijos muziejus, kultūros centras, kur buvo galima stebėti koncertus, spektaklius, klausytis paskaitų. Eksponuoti bitininkystės reikmenys, piešinių konkurso šio amato tema darbai. Bičiuliams surengta įvairių konkursų, varžybų.

Atvykusieji siūlė įsigyti medaus, kitų bičių produktų, o tarp prekeivių buvo galima sutikti ir mūsų rajono sūrininkes iš Petronių.

Respublikinės bitininkų šventės organizuojamos nuo 1963 metų. Kasmet vis kitame mieste jos vyksta nuo 1989-ųjų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)