Spausdinti šį puslapį

Laisvės kovotojų atminimui pastatytas obeliskas

Ly­duo­kių se­niū­ni­jo­je Jog­vi­lų kai­me, ku­ria­me yra vos dvi­de­šimt so­dy­bų, šeš­ta­die­nį su­si­rin­ko di­džiu­lė mi­nia žmo­nių. Lie­tu­vos lais­vės ko­vo­to­jai iš vi­sos Lie­tu­vos, Šau­lių są­jun­gos na­riai, ka­riš­kiai, ra­jo­no moks­lei­viai bei mo­ky­to­jai at­vy­ko į pa­min­klo, skir­to Uk­mer­gės kraš­to lais­vės ko­vo­to­jams ir Lie­tu­vos lais­vės ko­vo­to­jų są­jun­gos lei­di­nio „Var­pas“ lei­dė­jams, ati­den­gi­mo iš­kil­mes.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Jog­vi­luo­se – obe­lis­kas lais­vės ko­vų da­ly­viams.

 

Obe­lis­kas Jog­vi­luo­se bu­vo pa­sta­ty­tas da­bar jau ne­gy­ve­na­mo­je Vy­tau­to ir Sta­sės Vai­nei­kių so­dy­bo­je.

So­viet­me­čiu šio­je so­dy­bo­je įreng­to­je po­grin­di­nė­je spaus­tu­vė­je šil­kog­ra­fi­jos bū­du bu­vo spaus­di­na­mas Lie­tu­vos lais­vės ko­vo­to­jų są­jun­gos (LLKS) laik­raš­tis „Var­pas“, at­si­šau­ki­mai bei ki­ta po­grin­džio li­te­ra­tū­ra.

Apie lais­vės ko­vo­to­ją V. Vai­nei­kį yra iš­leis­ta Ed­var­do Bu­ro­ko kny­ga „Pū­tė­me prieš vė­ją“, ku­rioje ap­ra­šo­ma ir po­grin­di­nė veik­la Jog­vi­luo­se.

 

12-02-3_straipsnio_2_nuotr

 

LLKS val­dy­bos pir­mi­nin­kas Jo­nas Bu­ro­kas – vienas iš obelisko pastatymo iniciatorių.


 

Pa­min­klo Jog­vi­luo­se ini­cia­to­riai – iš šio kraš­to ki­lę, vė­liau Uk­mer­gė­je, Ant­akal­nio gat­vė­je, gy­ve­nę bro­liai An­ta­nas, Jo­nas ir Ed­var­das Bu­ro­kai.

LLKS val­dy­bos pir­mi­nin­kas Jo­nas Bu­ro­kas, kreip­da­ma­sis į su­si­rin­ku­siuo­sius, pri­mi­nė Jog­vi­lų ir ki­tuo­se ap­lin­ki­niuo­se kai­muo­se žu­vu­sius par­ti­za­nus ir džiau­gė­si ga­li­my­be įpras­min­ti jų at­mi­ni­mą.

Kraš­to ap­sau­gos mi­nist­rės Ra­sos Juk­ne­vi­čie­nės pa­svei­ki­ni­mą per­da­vė mi­nist­ro pa­dė­jė­jas pul­ki­nin­kas lei­te­nan­tas Man­tas Pa­ške­vi­čius, už įpras­min­tą pra­ei­tį šven­tės ini­cia­to­riams dė­ko­jo Šau­lių są­jun­gos va­das pul­ki­nin­kas An­ta­nas Plies­kis, su­teik­ta pra­smin­ga is­to­ri­jos pa­mo­ka džiau­gė­si Uk­mer­gės ra­jo­no vi­ce­me­ras Re­gi­man­tas Ba­ra­vy­kas.

 

12-02-3_straipsnio_3_nuotr

Renginyje dalyvavo pran­ciš­ko­nų vie­nuo­ly­no bro­liai ku­ni­gai As­ti­jus Kun­gys (kairėje) ir Pau­lius Vai­nei­kis.

 

Kęstučio Zabielos filmuota medžiaga.


Ly­duo­kių se­niū­nas Vy­tau­tas To­liū­nas kal­bė­jo apie šį ir ki­tus se­niū­ni­jo­je esan­čius Lie­tu­vos lais­vės ko­vo­to­jų at­mi­ni­mui pa­sta­ty­tus pa­min­klus.

Apie vyk­dy­tą veik­lą pa­pa­sa­ko­jo Vai­nei­kių so­dy­bo­je nuo 1981-ųjų iki ne­pri­klau­so­my­bės „Var­pą“ po­grin­dy­je su ben­dra­min­čiais spaus­di­nęs LLKS val­dy­bos pir­mi­nin­ko pa­va­duo­to­jas An­ta­nas Bu­ro­kas. Tuo­met Vil­niaus M. K. Čiur­lio­nio vi­du­ri­nės me­no mo­kyk­los mo­ky­to­ju dir­bęs vy­ras gim­ti­nė­je už­si­ė­mė ypač pa­vo­jin­ga veik­la – lei­do po­grin­di­nę spau­dą. „Kai 12 va­lan­dą nak­ties grįž­da­vau na­mo, at­ro­dė, kad vi­sas sau­gu­mas tai gir­di“, – pri­si­mi­nė sve­čias.

Pa­min­klą pa­šven­ti­no Vy­tau­to Vai­nei­kio sū­nus pran­ciš­ko­nų vie­nuo­ly­no bro­lis ku­ni­gas Pau­lius Vai­nei­kis. „Obe­lis­kas – kaip žen­klas did­vy­riams, kad jų at­mi­ni­mas bus iš­sau­go­tas“, – sa­kė jis.

Jaus­min­ga kal­ba pa­trio­ti­nius jaus­mus su­si­rin­ku­sie­siems vir­pi­no bro­lis pran­ciš­ko­nas ku­ni­gas As­ti­jus Kun­gys: „Tai – mū­sų pra­ei­tis, mū­sų šak­nys. Ir te­gul ki­ti pa­vy­di, kad čia, prie Bal­ti­jos jū­ros, yra toks kraš­tas, ku­ria­me žmo­nės mo­ka gy­ven­ti taip, kaip įkve­pia jiems Die­vas ir kaip sa­ko jų są­ži­nė. Die­ve, lai­mink mus ir Lie­tu­vą.“

Ša­lia Vai­nei­kių so­dy­bos, įpras­mi­nant jos šei­mi­nin­kus, jų sū­nus ir duk­ras, bu­vo pa­so­din­tos trys lie­pai­tės ir ke­tu­ri ąžuo­lai. „Var­po“ lei­dė­jų, Lie­tu­vos ka­riuo­me­nės ir Jog­vi­lų kai­mo žmo­nių gar­bei bu­vo skir­tos Uk­mer­gės kuo­pos šau­lių sal­vės.

Prie pa­min­kli­nio ak­mens Lie­tu­vos him­ną gie­do­jo, o vė­liau kul­tū­ros cen­tre vy­ku­sia­me Lie­tu­vos ka­riuo­me­nės die­nai skir­ta­me šven­ti­nia­me kon­cer­te dai­na­vo Lie­tu­vos ka­riuo­me­nės Vil­niaus įgu­los ka­ri­nin­kų ra­mo­vės vy­rų cho­ras „Ai­das“.

 

paminklo_atidarymas_g_nem_ntr_027


 

 

paminklo_atidarymas_g_nem_ntr_045


 

 

paminklo_atidarymas_g_nem_ntr_046


 

 

paminklo_atidarymas_g_nem_ntr_055

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)