Spausdinti šį puslapį

Lietuvą suvienijo krepšinis

Dvi sa­vai­tes Lie­tu­va gy­ve­no krep­ši­niu ir vil­ti­mis mū­sų ko­man­dą iš­vys­ti tarp pa­čių stip­riau­sių pa­sau­lio rink­ti­nių. Lū­kes­čiai iš­si­pil­dė su kau­pu: kar­tu su Tur­ki­jos bei JAV ko­man­do­mis lie­tu­viai sek­ma­die­nio va­ka­rą sto­jo ant pa­sau­lio vy­rų krep­ši­nio čem­pio­na­to nu­ga­lė­to­jų tre­je­to pa­ky­los.

 

Vai­do­tė GRIŠKEVIČIŪTĖ

 Pa­si­bai­gus mi­li­jar­dų aist­ruo­lių ste­bė­tam čem­pio­na­tui Tur­ki­jo­je, vė­lų sek­ma­die­nio va­ka­rą Stam­bu­lo are­no­je, skam­bant čem­pio­nės – Jung­ti­nių Ame­ri­kos Vals­ti­jų him­nui, bu­vo iš­kel­tos tri­jų ša­lių vals­ty­bi­nės vė­lia­vos. Tarp jų – ir Lie­tu­vos tri­spal­vė. Bron­zos me­da­liais pa­si­puo­šu­siems ir pir­mą kar­tą ne­pri­klau­so­mos Lie­tu­vos is­to­ri­jo­je to­kį lai­mė­ji­mą par­ve­žu­siems krep­ši­nin­kams skir­ti are­no­je bu­vu­sių sir­ga­lių pa­dė­kos šūks­niai ko­ne nu­stel­bė ki­tų var­žo­vų pa­lai­ky­to­jus.

Ne vie­nas krep­ši­nio mė­gė­jas, spor­to žur­na­lis­tai bei ap­žval­gi­nin­kai, o gal ir pa­tys žai­dė­jai po čem­pio­na­to pri­si­pa­ži­no ma­žai ti­kė­ję bū­tent to­kia jo baig­ti­mi. Ta­čiau Lie­tu­va ne­bū­tų krep­ši­nio ša­lis, jei šir­dy­je ne­tu­rė­tu­me bent men­kiau­sios vil­ties, kad pa­sau­lis ir vėl links­niuos Lie­tu­vos var­dą.

Apie tau­tie­čių abe­jo­nes dėl ga­li­mos ne­įti­kė­ti­nos per­ga­lės pa­sa­ko­ja ir la­žy­bų ben­dro­vių, šio čem­pio­na­to me­tu su­lau­ku­sių re­kor­di­nio lan­ky­to­jų kie­kio, dar­buo­to­jai. Sa­ko­ma, jog la­žy­bos dėl krep­ši­nio mū­sų ša­ly­je po­pu­lia­ru­mu pra­len­kė va­sa­rą žiū­ro­vus prie te­le­vi­zo­riaus ek­ra­nų pri­trau­ku­sias pa­sau­lio fut­bo­lo pir­me­ny­bes.

La­žy­bų ben­dro­vės „Ora­ku­las“ vie­nas iš buk­me­ke­rių Jus­tas Nau­lic­kas „Uk­mer­gės ži­nioms“ pa­sa­ko­jo, kad prieš krep­ši­nio čem­pio­na­tą klien­tai dau­giau­siai sta­tė už tai, jog lai­mės Eu­ro­pos bei pa­sau­lio čem­pio­nai is­pa­nai. Ti­kin­čių­jų ame­ri­kie­čių sėk­me bu­vo ma­žiau. Pa­gal sta­čiu­sių­jų prog­no­zes ga­li­mais pre­ten­den­tais į auk­są taip pat ta­po ar­gen­ti­nie­čiai ir grai­kai. „Ta­čiau pa­grin­di­nė­mis fa­vo­ri­tė­mis lai­ky­tos JAV ir Is­pa­ni­ja“, – lie­tu­vių spė­lio­nes at­sklei­dė buk­me­ke­ris.

Anot jo, aukš­tų vie­tų Lie­tu­vai be­veik nie­kas ne­ža­dė­jo. „Už Lie­tu­vą sta­tė gal­būt dau­giau iš pa­trio­tiz­mo, ir tai – ne­di­de­lė­mis su­mo­mis. Rim­čiau į krep­ši­nin­kų ga­li­my­bes vi­si pra­dė­jo žiū­rė­ti po rung­ty­nių su Is­pa­ni­ja“, – apie šią lai­mė­tą lie­tu­vių ko­vą pa­sa­ko­jo J. Nau­lic­kas.

Jung­ti­nių Ame­ri­kos Vals­ti­jų per­ga­le nuo pat pra­džių ti­kė­jo ir uk­mer­giš­kiai. Mi­nė­tos ben­dro­vės la­žy­bų punk­to Uk­mer­gė­je tar­pi­nin­kė As­ta Kar­pi­čiū­tė sa­kė, jog mū­siš­kiai dau­giau­siai sta­tė už tai, kad čem­pio­na­tą lai­mės bū­tent šios ša­lies ko­man­da. Anot jos, la­žin­tis mėgs­tan­tys uk­mer­giš­kiai lie­tu­vių per­ga­lės ne­si­vy­lė ir bu­vo ge­res­nės nuo­mo­nės apie krep­ši­ny­je pa­si­žy­mė­ju­sius ki­tų ša­lių spor­ti­nin­kus. „Ta­čiau kai Lie­tu­va lai­mė­jo ke­lis kar­tus iš ei­lės, dau­gu­ma pa­gal­vo­jo ir apie ti­ki­my­bę, kad ji ga­li tap­ti vi­so čem­pio­na­to nu­ga­lė­to­ja“, – pa­sa­ko­jo As­ta. Pas­ta­ro­sioms la­žy­bų punk­to klien­tų prog­no­zėms pa­grin­do su­tei­kė lie­tu­vių nau­dai pa­si­bai­gu­sios var­žy­bos su Ar­gen­ti­na.

Sek­ma­die­nio va­ka­rą nu­ai­dė­jus fi­na­li­nei si­re­nai, skel­bian­čiai Lie­tu­vos per­ga­lę prieš Ser­bi­jos na­cio­na­li­nę ko­man­dą, į ša­lies mies­tų gat­ves su­plū­do be­si­džiau­gian­tys sir­ga­liai, mo­juo­jan­tys vė­lia­vo­mis, be­si­glė­bes­čiuo­jan­tys vie­ni su ki­tais ir skan­duo­jan­tys Lie­tu­vos var­dą. „Įsi­vaiz­duo­ja­me, kas da­bar da­ro­si Lie­tu­vo­je“, – iš­kart po lem­tin­gų rung­ty­nių kal­bė­jo pa­tys krep­ši­nin­kai, pri­si­pa­ži­nę dar ne­spė­ję pa­ti­kė­ti tuo, kas įvy­ko.

Is­to­ri­niu lai­mė­ji­mu džiau­gė­si ir rink­ti­nės vy­riau­sia­sis tre­ne­ris Kęs­tu­tis Kem­zū­ra. Duo­da­mas in­ter­viu žur­na­lis­tams jis sa­kė no­rin­tis ti­kė­ti, jog krep­ši­nio su­vie­ny­ti lie­tu­viai to­kie pat vie­nin­gi bus ir ki­to­se gy­ve­ni­mo sri­ty­se. „Tuo­met Lie­tu­va ga­lės to­li nu­ei­ti“, – kal­bė­jo tre­ne­ris.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)