Lie­tu­vos var­das skam­bė­jo Uk­rai­no­je

 

Is­to­ri­ja lė­mė, kad Lie­tu­vos Di­džio­sios Ku­ni­gaikš­tys­tės ma­te­ria­li­nės ir dva­si­nės ver­ty­bės li­ko ana­pus mū­sų vals­ty­bės sie­nų. „Pa­žin­ti Uk­rai­nos is­to­ri­nio pa­vel­do klo­dus ir juos iš­sau­go­ti – ben­dras abie­jų ša­lių rei­ka­las“, - sa­kė į Po­do­lės Ka­me­ne­co mies­tą vy­kę mū­sų ra­jo­no de­le­ga­ci­jos na­riai.

Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ

Į spa­lio pra­džio­je Podo­lės Ka­me­ne­ce, Uk­rai­no­je, or­ga­ni­zuo­tas kon­fe­ren­ci­jas ir tarp­tau­ti­nį fes­ti­va­lį „Ter­ra He­roi­ca“ at­vy­ko Lie­tu­vos Res­pub­li­kos gar­bės kon­su­lai Uk­rai­no­je, Lie­tu­vos Res­pub­li­kos am­ba­sa­dos Uk­rai­no­je di­plo­ma­tai, Uk­rai­no­je vei­kian­čių lie­tu­vių ben­dri­jų, ver­slo ir kul­tū­ros at­sto­vai. Jo­je da­ly­va­vo ir uk­mer­giš­kių de­le­ga­ci­ja: ta­ry­bos na­riai Val­das Pet­ro­nis ir Gin­ta­ras Ple­vo­kas, ver­sli­nin­kas Ri­mas Ro­mu­tis Če­pe­lio­nis.

 

 

G. Ple­vo­kas (kai­rė­je), R. R. Če­pe­lio­nis, LR am­ba­sa­do­rius Uk­rai­no­je A. Kum­ža, Po­do­lės Ka­me­ne­co mies­to ta­ry­bos sek­re­to­rius M. Ano­so­vas ir V. Pet­ro­nis tu­rė­jo apie ką pa­si­šne­kė­ti.
Au­to­rės nuotr.

 
Lau­kia in­ves­tuo­to­jų

Iš­nau­do­da­mi ga­li­my­bę mū­sų tau­toms ge­riau pa­žin­ti ben­drą is­to­ri­ją, uk­rai­nie­čiai or­ga­ni­za­vo daug ren­gi­nių. Ka­dan­gi Po­do­lės Ka­me­ne­co mies­tas – vie­nas se­niau­sių ir gau­siau­siai tu­ris­tų lan­ko­mų Uk­rai­nos mies­tų, o jo se­na­mies­tis pre­ten­duo­ja į Pa­sau­lio pa­vel­do są­ra­šą, to­dėl ypa­tin­gą dė­me­sį jie ski­ria ar­chi­tek­tū­ros pa­min­klų res­tau­ra­ci­jai, at­sta­ty­mui ir tu­riz­mo pri­tai­ky­mui.

Mies­to ro­tu­šė­je vy­ku­sio­je ap­skri­to­jo sta­lo dis­ku­si­jo­je „Uk­rai­nos ir Lie­tu­vos is­to­ri­nio pa­vel­do iš­sau­go­ji­mas“ pir­mi­nin­ka­vo LR am­ba­sa­do­rius Uk­rai­no­je Al­gir­das Kum­ža ir Po­do­lės Ka­me­ne­co mies­to ta­ry­bos sek­re­to­rius Mi­chai­las Ano­so­vas. Jo­je pa­si­sa­kė Uk­rai­nos bei Lie­tu­vos is­to­ri­kai, pa­min­klo­sau­gi­nin­kai, dis­ku­ta­vo ir mū­sų ra­jo­no de­le­ga­ci­jos na­riai.

Uk­rai­nie­čiai pa­si­džiau­gė sa­vo at­lik­tais dar­bais ir pa­ska­ti­no ver­sli­nin­kus im­tis nau­jų pro­jek­tų, ku­rie pri­trauk­tų kuo dau­giau mies­to sve­čių. In­ves­tuo­to­jų lau­kia se­no­sios ka­rei­vi­nės, bu­vu­si alaus ga­myk­la, ki­ti ob­jek­tai.

Nu­spręs­ta ki­tą­met su­reng­ti tarp­tau­ti­nę is­to­ri­kų kon­fe­ren­ci­ją, reng­ti dvi­ša­lius se­mi­na­rus, kon­fe­ren­ci­jas is­to­ri­jos klau­si­mais, ska­tin­ti glau­des­nį mu­zie­jų ben­dra­dar­bia­vi­mą, po­pu­lia­rin­ti is­to­ri­nį pa­vel­dą.

Sta­tys pa­min­klą

Ne­men­ką pėd­sa­ką Po­do­lės Ka­me­ne­ce pa­li­ko Lie­tu­vos Di­džio­sios Ku­ni­gaikš­tys­tės (LDK) val­do­vai. Kalbė­da­mi apie šį lai­ko­tar­pį Uk­rai­nos is­to­ri­kai pa­brė­žia, kad lie­tu­viai pa­si­žy­mė­jo to­le­ran­ci­ja ir pa­gar­ba se­no­sioms vie­ti­nėms tra­di­ci­joms, skir­tin­gai nuo Uk­rai­ną anks­čiau val­džiu­sios Auk­so or­dos ar vė­liau ją pe­rė­mu­sios Len­ki­jos Ka­ra­lys­tės.

Mies­to įkū­rė­jais lai­ko­mi LDK ku­ni­gaikš­čiai Ka­ri­jo­tai­čiai, ku­rių gi­mi­nė gy­va­vo XIV am­žiaus pa­bai­go­je – XV am­žiaus pra­džio­je. LDK Ge­di­mi­no sū­nus Ka­ri­jo­tas, kaip spė­ja­ma, 1363 me­tais vy­ku­sia­me Mė­ly­nų­jų Van­de­nų mū­šy­je pa­dė­jo Al­gir­dui nu­ga­lė­ti Auk­so or­dos ka­riuo­me­nę ir už tai ga­vo val­dy­ti Po­do­lę tarp Dniest­ro ir Dniep­ro. Ka­ri­jo­tai­čiai Po­do­lę val­dė vai­va­dų tei­sė­mis, gy­nė ją nuo mon­go­lų to­to­rių ant­puo­lių, sta­tė pi­lis ir mies­tus. Da­bar­ti­nė mies­to val­džia bu­vo nu­spren­du­si jau šiais me­tais pa­sta­ty­ti pa­min­klą Ka­ri­jo­tai­čiams, ta­čiau ko­ją pa­ki­šo fi­nan­si­nė kri­zė.

Ža­vė­jo fes­ti­va­lis

Į penk­tus me­tus or­ga­ni­zuo­ja­mą tarp­tau­ti­nį ka­ri­nį-is­to­ri­nį fes­ti­va­lį „Ter­ra He­roi­ca“ su­si­rin­ko ka­ro klu­bai iš Uk­rai­nos, Ru­si­jos, Bal­ta­ru­si­jos, Len­ki­jos, Če­ki­jos, Veng­ri­jos. Po­do­lės Ka­me­ne­co šven­tė­je pra­ban­giais vi­du­ram­žių is­to­ri­niais rū­bais bu­vo ap­si­rė­dę ne tik jų mies­to ta­ry­bos na­riai, bet ir me­ras.

Lie­tu­vių tau­ti­niais rū­bais pa­si­puo­šė ir uk­mer­giš­kių de­le­ga­ci­ja. Šven­tės da­ly­viai ža­vė­jo­si ka­zo­kų, hu­sa­rų, šau­lių ap­ran­ga. Įvai­riuo­se se­na­mies­čio aikš­tė­se ai­dė­jo šū­viai, žvan­gė­jo gin­klai, griau­dė­jo pa­tran­kos, ne­ti­lo dūd­mai­šių, va­ri­nių triū­bų, būg­nų gar­sai. Mies­te šur­mu­lia­vo vie­ti­nių ama­ti­nin­kų mu­gės.

Fes­ti­va­lio sve­čiai ste­bė­jo ka­ri­nių sto­vyk­lų gy­ve­ni­mą, ka­ri­nį pa­ra­dą ir ins­ce­ni­zuo­tą mū­šį, ku­ria­me ko­vė­si ka­zo­kų ka­riuo­me­nė, re­mia­ma Mask­vos muš­kie­ti­nin­kų, ne­di­de­lis bū­rys len­kų ir to­to­rių, Če­ki­jos muš­kie­ti­nin­kai. Da­bar­ti­nė kar­ta ren­gi­nių me­tu tu­rė­jo pui­kią ga­li­my­bę su­si­pa­žin­ti su sa­vo mies­to is­to­ri­ja. Vi­du­ram­žių pi­lies fo­ne vy­ko spek­tak­liai, ne­trū­ko ir ki­tų pra­mo­gų. Se­na­mies­ty­je kon­cer­ta­vo „Eu­ro­vi­zi­jos“ dai­nų kon­kur­so nu­ga­lė­to­ja Rus­la­na, vie­ti­niai fol­klo­ro ko­lek­ty­vai, vy­ko se­no­vi­nių šo­kių pa­mo­kos.

 

Tarp­tau­ti­nia­me ka­ri­nia­me-is­to­ri­nia­me fes­ti­va­ly­je „Ter­ra He­roi­ca“ ko­vė­si muš­kie­ti­nin­kai.

 

Į fes­ti­va­lį „Ter­ra He­roi­ca“ su­si­rin­ko mi­nios žmo­nių.

 

R. R. Če­pe­lio­nis vil­kė­jo lie­tu­vių tau­ti­niais rū­bais.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų