Ligoninės vadovui skirtas papeikimas

Ket­vir­ta­die­nį į po­sė­dį su­si­rin­kę ra­jo­no ta­ry­bos na­riai jį pra­dė­jo nuo draus­mi­nių prie­mo­nių. Pa­pei­ki­mą jie sky­rė li­go­ni­nės va­do­vui Al­gi­man­tui Ve­lič­kai. Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tro di­rek­to­rė Vi­da Me­liūkš­tie­nė pa­reiš­ki­mą iš­ei­ti iš dar­bo ta­ry­bai pa­tei­kė pa­ti.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Autorės nuotr.

Tra­di­ci­nė­je pi­lie­čių tri­bū­no­je pa­si­sa­kė vie­nas ra­jo­no gy­ven­to­jas – vep­riš­kis Vy­tau­tas Na­nar­ta­vi­čius. Jis iš­dės­tė as­me­ni­nes pro­ble­mas, su­si­ju­sias su pen­si­jos sky­ri­mu.

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius Juo­zas Varž­ga­lys su­pa­žin­di­no su ad­mi­nist­ra­ci­jos siū­ly­mu skir­ti pa­pei­ki­mą VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­sia­jam gy­dy­to­jui Al­gi­man­tui Ve­lič­kai. Nuo­bau­dą siū­ly­ta skir­ti už kai ku­rių li­go­ni­nės vy­riau­sio­jo gy­dy­to­jo pa­rei­gy­bių bei li­go­ni­nės įsta­tų ne­vyk­dy­mą. Apie ne­ma­lo­nu­mus, už­griu­vu­sius li­go­ni­nės ad­mi­nist­ra­ci­ją, „Uk­mer­gės ži­nio­se“ ra­šė­me jau ne kar­tą. Jie pra­si­dė­jo po to, kai vie­na šios li­go­ni­nės sky­riaus ve­dė­ja iš­sa­kė di­de­lius prie­kaiš­tus va­do­vy­bei dėl įstai­gos veik­los or­ga­ni­za­vi­mo.

„Li­go­ni­nė­je daug ne­ge­rų da­ly­kų, ku­rie ne­puo­šia jos var­do ir pres­ti­žo. Juos rei­kia ne­del­siant spręs­ti iš es­mės. Siū­lo­me draus­mi­nę nuo­bau­dą – at­lei­di­mą iš dar­bo“, – opo­zi­ci­jos var­du kal­bė­jo so­cial­de­mok­ra­tas Arū­nas Du­dė­nas.

Ta­čiau dau­gu­ma to­kiam griež­tam opo­zi­ci­jos pa­siū­ly­mui ne­pri­ta­rė. Per griež­tas opo­zi­ci­jos siū­ly­mas pa­si­ro­dė ir ra­jo­no me­rui Al­gir­dui Ko­pūs­tui.

Dau­gu­mai pri­ta­rus, li­go­ni­nės va­do­vas nu­baus­tas pa­pei­ki­mu.

J. Varž­ga­lys tei­gė, kad su­si­ti­ki­me su sky­rių ve­dė­jais bu­vo ap­tar­ti nau­jų me­di­ci­nos apa­ra­tų įsi­gi­ji­mo ter­mi­nai. Kai ku­riuos pa­vyks įsi­gy­ti šie­met. Li­go­ni­nės įran­ga bus at­nau­ji­na­ma nuo­lat, bet pa­gal ga­li­my­bes.

Prie­mo­nių, nu­ma­ty­tų ša­lin­ti įstai­gos trū­ku­mus, pa­tei­kė ir pats A. Ve­lič­ka.

Jis įpa­rei­go­tas iki va­sa­rio 1 die­nos pa­teik­ti ta­ry­bai ata­skai­tą, kaip ša­li­na­mi trū­ku­mai.

 

Mo­ki­nių ma­žė­ja – at­ly­gi­ni­mai ky­la

 

Sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Da­lė Ste­po­na­vi­čie­nė pri­sta­tė pro­jek­tą di­din­ti kai ku­rių švie­ti­mo įstai­gų di­rek­to­rių tar­ny­bi­nių at­ly­gi­ni­mų ko­e­fi­cien­tus. Įstai­go­se, ku­rio­se su­si­da­rė mo­ki­nio krep­še­lio dar­bo už­mo­kes­čio lė­šų eko­no­mi­ja, pe­da­go­gams mo­ka­mas tar­ny­bi­nis at­ly­gi­ni­mas, tai­kant mak­si­ma­lų ko­e­fi­cien­tą. Pra­šy­mus pa­kel­ti al­gas pa­tei­kė ke­lio­li­kos ug­dy­mo įstai­gų va­do­vai.

Šis siū­ly­mas su­kė­lė dis­ku­si­jas. Ta­ry­bos na­riai no­rė­jo su­ži­no­ti, kaip dar bū­tų ga­li­ma pa­nau­do­ti su­tau­py­tas mo­ki­nio krep­še­lio lė­šas. Ta­čiau opo­zi­ci­jos nuo­mo­nė, kad nau­din­giau bū­tų jas pa­nau­do­ti įsi­gy­jant ug­dy­mo prie­mo­nių, ne­bu­vo pa­lai­ky­ta.

Kai ku­rių mo­kyk­lų va­do­vų at­ly­gi­ni­mai pa­di­dės dau­giau nei 200 li­tų.

 

Gy­ven­to­jų ap­klau­sa

 

Svars­tant klau­si­mą „Dėl vie­tos gy­ven­to­jų ap­klau­sos or­ga­ni­za­vi­mo“ nu­spręs­ta or­ga­ni­zuo­ti gy­ven­to­jų ap­klau­są dėl Uk­mer­gės mies­to ri­bų kei­ti­mo. Ta­čiau jo­je da­ly­vaus ne vi­si, o vos ke­li ra­jo­no gy­ven­to­jai.

Prieš dve­jus me­tus sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja ini­ci­ja­vo gy­ve­na­mų­jų vie­to­vių, kai­mų ir se­niū­ni­jų ri­bų nu­sta­ty­mo spe­cia­lio­jo pla­no ren­gi­mą. Ar­chi­tek­tū­ros ir te­ri­to­ri­jų pla­na­vi­mo sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Al­do­na Ti­jū­ne­lie­nė sa­ko, kad, nu­sta­čius ir  pa­tiks­li­nus sa­vi­val­dy­bės te­ri­to­ri­jo­je esan­čių se­niū­ni­jų ir kai­mų gy­ve­na­mų­jų vie­to­vių ad­mi­nist­ra­ci­nes ri­bas ir pa­tei­kus Re­gist­rų cen­tro pa­tik­rai, pa­aiš­kė­jo ne­ati­ti­ki­mai. For­muo­jant že­mės skly­pus ar vyk­dant sta­ty­bas da­lis skly­pų pa­te­ko į mies­tą, o da­lis – už mies­to. Pa­si­tai­kė net toks at­ve­jis, kad da­lis pa­sta­to li­ko mies­te, ki­ta jo da­lis – už mies­to ri­bos.

Anot spe­cia­lis­tės, taip nu­ti­ko, nes kai ku­rie gy­ven­to­jai pa­si­di­di­no skly­pus, įsi­gi­ję se­niū­ni­jų te­ri­to­ri­jo­je bu­vu­sią že­mę. To­kia si­tu­a­ci­ja su­si­klos­tė Pa­ši­lė­je, Sta­ti­kų bei Tvar­kų kai­muo­se.

Nu­spręs­ta, kad dėl šios prie­žas­ties bū­ti­na keis­ti mies­to ri­bą ir, va­do­vau­jan­tis Vy­riau­sy­bės nu­sta­ty­ta tvar­ka, at­lik­ti gy­ven­to­jų, ku­rių skly­pus da­li­ja mies­to ri­bos, ap­klau­są.

 

Ama­tų cen­tras – at­ei­ty­je?

 

Prieš po­rą me­tų sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bo­je bu­vo nu­tar­ta pa­si­nau­do­jant eu­ro­pi­ne pa­ra­ma Va­sa­rio 16-osios gat­vė­je, bu­vu­sia­me Dai­lės mo­kyk­los pa­sta­te, steig­ti Tra­di­ci­nių ama­tų cen­trą.

Šia­me po­sė­dy­je sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja pa­siū­lė at­si­sa­ky­ti šio pro­jek­to.

Di­džiau­sia pa­ra­mos su­ma, ku­rią ga­li­ma bu­vo gau­ti pa­gal Lie­tu­vos kai­mo plėt­ros 2007–2013 me­tų pro­gra­mą vie­nam pro­jek­tui, – apie 690 tūks­tan­čių li­tų.

Ga­lė­tų bū­ti fi­nan­suo­ja­ma iki 90 pro­cen­tų vi­sų pro­jek­to iš­lai­dų. Šios su­mos tu­rė­jo už­tek­ti pa­sta­to ka­pi­ta­li­niam re­mon­tui ir pri­tai­ky­mui tra­di­ci­nių ama­tų cen­trui. Ki­tą da­lį tu­rė­tų pa­deng­ti sa­vi­val­dy­bė.

Ta­čiau Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to siū­ly­mu pa­sta­tui šie­met su­teik­ta tei­si­nė ap­sau­ga, jis įra­šy­tas į Kul­tū­ros ver­ty­bių re­gist­rą.

Įver­ti­nus Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to ke­lia­mus rei­ka­la­vi­mus ob­jek­tui, ka­pi­ta­li­nio re­mon­to dar­bai siek­tų apie 1,5 mi­li­jo­no li­tų. To­kiu at­ve­ju sa­vi­val­dy­bė pro­jek­tui pri­va­lė­tų skir­ti dau­giau kaip 800 tūks­tan­čių li­tų.

Ne­sant to­kių ga­li­my­bių, pa­siū­ly­ta pro­jek­to iš vi­so at­si­sa­ky­ti. Ta­ry­ba to­kiam pa­siū­ly­mui pri­ta­rė.

 

Pir­mi­nin­ko vis nė­ra

 

Po­sė­dy­je vien­bal­siai pa­tvir­tin­ti Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos kon­tro­lės ko­mi­te­to veik­los nuo­sta­tai ir pro­gra­ma. Ka­dan­gi iki šiol ne­iš­rink­tas šio ko­mi­te­to pir­mi­nin­kas, pro­jek­to spren­di­mą pri­sta­tė šias pa­rei­gas ei­nan­tis li­be­ral­cen­tris­tas Juo­zas Ar­ma­na­vi­čius.

Pa­gal nuo­sta­tus Kon­tro­lės ko­mi­te­to pir­mi­nin­ką siū­lo sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos opo­zi­ci­ja, o pa­va­duo­to­ją –  me­ras. Jei opo­zi­ci­ja ne­pa­siū­lo pir­mi­nin­ko kan­di­da­tū­ros, pir­mi­nin­kas ir pa­va­duo­to­jas ski­ria­mi me­ro siū­ly­mu.

Ta­ry­bos ma­žu­ma ke­le­tą kar­tų pa­tei­kė kon­ser­va­to­riaus A. Ka­les­ni­ko kan­di­da­tū­rą, ta­čiau dau­gu­mai ji ne­įti­ko.

Į klau­si­mą, ka­da bus įvyk­dy­tas opo­zi­ci­jos pra­šy­mas pa­skir­ti pir­mi­nin­ką, A. Ko­pūs­tas at­sa­kė, kad ši kan­di­da­tū­ra jau svars­ty­ta ir lau­kia­ma nau­jų pa­siū­ly­mų.

 

Di­rek­to­rė iš­ei­na iš dar­bo

 

Sa­vi­val­dy­bės Ben­dro­jo sky­riaus ve­dė­ja Zi­na Kur­me­lie­nė in­for­ma­vo ta­ry­bą apie ne­se­niai gau­tą Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tro di­rek­to­rės Vi­dos Me­liūkš­tie­nės pra­šy­mą at­leis­ti ją iš už­ima­mų pa­rei­gų ša­lių su­si­ta­ri­mu nuo gruo­džio 20 die­nos.

Ta­ry­bai pa­siū­ly­ta įga­lio­ti ra­jo­no me­rą A. Ko­pūs­tą at­sto­vau­ti Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei vie­šo­sios įstai­gos Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tro ne­ei­li­nia­me vi­suo­ti­nia­me da­li­nin­kų su­si­rin­ki­me ir bal­suo­ti „už“, pa­ten­ki­nant di­rek­to­rės pra­šy­mą ir iš­mo­kant kom­pen­sa­ci­ją už ne­pa­nau­do­tas atos­to­gas.

Da­li­nin­kų su­si­rin­ki­me tu­rė­tų bū­ti iš­spręs­tas ir klau­si­mas dėl pa­ve­di­mo ei­ti cen­tro di­rek­to­riaus pa­rei­gas, kol kon­kur­so tvar­ka į pa­rei­gas bus pa­skir­tas nau­jas di­rek­to­rius.

Po­sė­džiau­to­jams iš­ki­lo ne­aiš­ku­mų, ko­dėl, prieš tre­jus me­tus pri­imant V. Me­liūkš­tie­nę į dar­bą, ne­rei­kė­jo jų su­ti­ki­mo, o jau at­lei­džiant at­si­klau­sia­ma.

Jiems bu­vo pa­aiš­kin­ta, kad tuo­met dar ne­ga­lio­jo Vy­riau­sy­bės nu­ta­ri­mas į šias pa­rei­gas skir­ti as­me­nį kon­kur­so tvar­ka ir pa­sky­ri­mą tvir­tin­ti ta­ry­bo­je.

Ta­ry­bos na­riai do­mė­jo­si, kas pa­ska­ti­no di­rek­to­rę ap­si­spręs­ti. „Galbūt ji ap­si­spren­dė dėl nuo­la­ti­nio jū­sų prie­ka­bia­vi­mo dėl cen­tro veik­los“, – svars­tė Z. Kur­me­lie­nė.

Di­rek­to­rės ap­si­spren­di­mą ta­ry­ba „pa­lai­mi­no“.

 

Iš­rin­ko ben­druo­me­nės at­sto­vą

 

Ta­ry­bos po­sė­džiuo­se ne kar­tą kal­bė­ta, kad tiks­lin­ga bū­tų įtrauk­ti į UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ val­dy­bą mies­to ben­druo­me­nės at­sto­vą. Mat ši­lu­mos tie­ki­mas – ypač ak­tu­a­lus klau­si­mas mies­to ben­druo­me­nei.

Pa­siū­ly­ta į UAB „Uk­mer­gės ši­lu­ma“ val­dy­bą de­le­guo­ti mies­to ben­druo­me­nės at­sto­vą Jo­ną Iman­tą Bie­lia­ką. Ta­ry­bos na­riai kan­di­da­tū­rai pri­ta­rė. Už ją bal­suo­ti ar­ti­miau­sia­me vi­suo­ti­nia­me ak­ci­nin­kų su­si­rin­ki­me įga­lio­tas Sa­vi­val­dy­bės ūkio sky­riaus ve­dė­jas Kęs­tu­tis Jur­ke­vi­čius.

 

Tek­tų keis­ti tvar­ką

 

Sa­vi­val­dy­bės Ju­ri­di­nio sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Auš­ra Šič­ki­nie­nė pri­sta­tė UAB „Eco­ma­da“ pra­šy­mą iš­im­ties tvar­ka leis­ti pre­kiau­ti al­ko­ho­li­niais gė­ri­mais Vie­nuo­ly­no gat­vė­je 3 esan­čio­se pa­tal­po­se.

Pa­va­sa­rį pa­tvir­tin­ta­me ta­ry­bos spren­di­me nu­ro­do­ma, kad li­cen­ci­ja iš­duo­da­ma, jei iki ug­dy­mo įstai­gos yra ne ma­žiau kaip 50 met­rų. Ga­li­my­bės da­ry­ti iš­im­tis ne­nu­ma­ty­tos.

Spe­cia­lis­tė pa­aiš­ki­no, kad no­rint šiuo at­ve­ju pa­da­ry­ti iš­im­tį „Eco­ma­dai“, rei­kė­tų keis­ti ga­lio­jan­čią tvar­ką. To­kiu bū­du bū­tų su­teik­ta ga­li­my­bė į ta­ry­bą su ana­lo­giš­kais pra­šy­mais kreip­tis ir ki­tiems as­me­nims.

 

Ap­ta­rė ga­li­my­bę pa­si­trauk­ti

 

Ta­ry­ba pa­tvir­ti­no UAB Vil­niaus ap­skri­ties at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro (VAATC) įgy­ven­di­na­mą pro­jek­tą „Vil­niaus re­gio­no ko­mu­na­li­nių at­lie­kų tvar­ky­mo sis­te­mos plėt­ra“ ben­dram fi­nan­sa­vi­mui.

VAATC bu­vo pri­ėmu­si spren­di­mą, kad pro­jek­tui rei­ka­lin­gas lė­šas sa­vi­val­dy­bės skir­tų pro­por­cin­gai sa­vo tu­ri­mų ak­ci­jų skai­čiui. Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei, tu­rin­čiai 4,28 proc. šios įmo­nės ak­ci­jų, rei­kia pri­si­dė­ti ne dau­giau kaip 1 mi­li­jo­nu 164 tūks­tan­čiais li­tų.

Jei Ap­lin­kos pro­jek­tų val­dy­mo agen­tū­ra ne­su­lauks vi­sų Vil­niaus ap­skri­ties sa­vi­val­dy­bių spren­di­mų dėl ben­dro pro­jek­to fi­nan­sa­vi­mo, ne­bus gau­ta dau­giau kaip 100 mi­li­jo­nų li­tų ES pa­ra­ma. To­kiu at­ve­ju Vals­ty­bi­nia­me stra­te­gi­nia­me at­lie­kų tvar­ky­mo pla­ne nu­ma­ty­tos už­duo­tys tu­rės bū­ti įgy­ven­din­tos sa­vo lė­šo­mis.

 

At­sa­ky­mus kri­ti­ka­vo

 

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja pa­tei­kė ata­skai­tą, kaip re­a­guo­ta į Sie­si­kų ir Že­mait­kie­mio se­niū­ni­jų gy­ven­to­jų ta­ry­bos na­riams iš­sa­ky­tas pro­ble­mas. Ta­čiau dau­gu­ma po­sė­džio da­ly­vių ją kri­ti­ka­vo.

Dar­bie­čio Ro­lan­do Ja­nic­ko nuo­mo­ne, at­sa­ky­ta ne į vi­sus klau­si­mus, ne­at­kreip­ta dė­me­sio, kad kai ku­rios pro­ble­mos tu­ri bū­ti spren­džia­mos kom­plek­siš­kai.

Be­veik po pu­se iš­sa­ky­tų pro­ble­mų – tas pats at­sa­ky­mas: „Biu­dže­te trūks­ta lė­šų“.

Ra­jo­no me­ras dėl to­kių ata­skai­tų ap­gai­les­ta­vo ir ti­ki­no: „Vi­sus mū­sų dar­bus ap­spren­džia biu­dže­to lė­šos.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų