Spausdinti šį puslapį

Linksminosi folkloro šventėje

Kas­met ru­de­nį kraš­to mu­zi­kan­tai, pa­sa­ko­riai ir dai­ni­nin­kai su­si­bė­ga į Del­tu­vą. Čia su­si­ti­ko jie ir šeš­ta­die­nį: mies­te­lio kul­tū­ros na­muo­se vy­ko ra­jo­no fol­klo­ro ko­lek­ty­vų ir dai­ni­nin­kų šven­tė „Pa­dai­nuo­kim su­si­ė­ję“.

 

Vai­do­tė GRIŠKEVIČIŪTĖ

 

Au­to­rės nuotr. Šven­tės šei­mi­nin­kės – Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro Del­tu­vos fi­lia­lo fol­klo­ro an­sam­blio na­rės – ir sve­čius pri­ėmė, ir pa­čios jiems dai­na­vo.

Gra­žiau­siais tau­ti­niais dra­bu­žiais iš­si­puo­šę, įvai­riau­siais liau­dies in­stru­men­tais ne­ši­ni į šven­tę at­vy­ko lie­tu­viš­ko­sios dai­nos puo­se­lė­to­jai iš Sie­si­kų, Vi­diš­kių, Dai­na­vos, Vep­rių, Pet­ro­nių, Sli­žių. Į sce­ną li­po ma­žas ir di­de­lis, jau­ni ir gar­bes­nio am­žiaus su­lau­ku­sie­ji.

Kul­tū­ros na­mų sa­lė­je vy­kęs ren­gi­nys žiū­ro­vus su­grą­ži­no į ka­dai­se reng­tų va­ka­ruš­kų, žmo­nių pa­si­links­mi­ni­mų aki­mir­kas, at­sklei­dė anų lai­kų dva­sią ir pa­pro­čius. Skam­bė­jo po­ezi­ja ir dai­nos, su­si­rin­ku­siuo­sius links­mi­no šven­tės da­ly­vių po­ri­na­mi pa­sa­ko­ji­mai ir juo­kai.

Ste­bint šo­kė­jus, bu­vo ga­li­ma pra­mok­ti tryp­ti pol­ką, kra­ko­via­ką ir ki­tus šo­kius, o tau­to­sa­kos ži­no­vės ne­gai­lė­jo įvai­riau­sių pa­ta­ri­mų. Tie, ku­rie ati­džiai klau­sė­si, su­ži­no­jo, pa­gal ką se­niau pir­šliai at­pa­žin­da­vo ne­va­ly­vas nuo­ta­kas ar­ba ko­kie žen­klai po­rai lem­da­vo lai­min­gą, mei­lės ku­pi­ną gy­ve­ni­mą.

Ben­drą pa­si­ro­dy­mą šven­tei pa­ren­gė Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro tau­ti­nių šo­kių ko­lek­ty­vo bei „Bo­čių“ fol­klo­ro an­sam­blio na­riai. Pir­mą kar­tą pas del­tu­viš­kius sve­čia­vo­si ko­le­gos iš Jo­na­vos ra­jo­no Up­nin­kų. Ki­tų da­ly­vių iš­klau­sę ir šio bei to iš mū­sų pa­si­mo­kę, pri­sta­tė jie ir sa­vo nuo­tai­kin­gą pro­gra­mą.

Sa­vo kū­ri­niu mu­zi­kan­tus pa­svei­ki­no damb­re­lį – lie­tu­vių na­cio­na­li­nį in­stru­men­tą – jiems pri­sta­tęs Egi­di­jus Da­ru­lis. Taip pat kon­cer­ta­vo ro­man­sus ir ne tik at­lie­kan­tis ke­lių šei­mų an­sam­blis, Uk­mer­gei šie­met at­sto­va­vęs res­pub­li­ki­nia­me vo­ka­li­nių ir ro­man­si­nių dai­nų kon­kur­se ir ta­pęs nu­ga­lė­to­ju.

„Liau­dies dai­na nie­kuo­met ne­nu­stos gy­vuo­ti, o dai­nuo­jan­tis žmo­gus vi­sa­da links­mas“, – į šven­tės da­ly­vius krei­pė­si ren­gi­nį ve­du­si Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro Del­tu­vos fi­lia­lo fol­klo­ro an­sam­blio va­do­vė Lai­ma Len­čic­kie­nė. Ge­rą nuo­tai­ką vi­siems da­li­jo ir po il­gų lie­tin­gų die­nų vėl pa­si­ro­džiu­si sau­lė.

Į na­mus fol­klo­ri­nin­kai grį­žo su do­va­no­mis. Mu­zi­kan­tai bu­vo ap­da­ly­ti gar­džiais sū­riais ir sū­re­liais bei Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro ke­ra­mi­kos bū­re­lio šiai šven­tei pa­ga­min­tais lip­di­niais.

Už pa­gal­bą, ren­giant šį gra­žų ra­jo­no mu­zi­kan­tų su­si­bū­ri­mą, or­ga­ni­za­to­riai dė­kin­gi Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­trui, Del­tu­vos se­niū­ni­jai bei rė­mė­jams – UAB „Ro­kiš­kio pie­nas“ Uk­mer­gės pie­ni­nei ir UAB „Ro­va­da“.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)