Spausdinti šį puslapį

Malonumus gaudo padangėse

Skry­džiais pa­va­sa­rė­jan­čio­je pa­dan­gė­je se­zo­ną pra­dė­jo Uk­mer­gės avia­mo­de­liuo­to­jai. Vy­rai tei­gia ad­re­na­li­no pa­si­se­mian­tys ne tik lai­dy­da­mi pa­čių su­konst­ruo­tus skrai­duo­lius, bet ir juos ga­min­da­mi.

 

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

 

Au­to­rės nuotr. Prieš skry­dį To­mas Viz­ba­ra ne­gai­li pa­ta­ri­mų pra­de­dan­čiam avia­mo­de­liuo­to­jui Man­tui.

 

 

Iš pas­ku­ti­nio snie­go iš­si­va­da­vęs Del­tu­vos ae­ro­dro­mas su­bū­rė avia­mo­de­liz­mo mė­gė­jus ir pro­fe­sio­na­lus iš Uk­mer­gės, Ute­nos, Kau­no. Be­si­ku­rian­čio Uk­mer­gės mo­de­liuo­to­jų klu­bo na­riai žie­mos pa­bai­gos lau­kė ypač ne­kan­triai. Vos lei­dus oro są­ly­goms, „iš­lais­vi­no“ il­gas va­lan­das kur­tus su­au­gu­sių­jų žais­lais va­di­na­mus įren­gi­nius: skrai­di­no lėk­tu­vė­lius, iš­ban­dė ki­to­kius apa­ra­tus.

Avia­mo­de­liz­mu va­di­na­ma tech­ni­nė spor­to ša­ka, ku­rios en­tu­zias­tai kon­struo­ja ir ga­mi­na skrai­dy­mo apa­ra­tų mo­de­lius ir lei­džia. Juos mo­de­liuo­to­jai su­si­ve­žė į Del­tu­vą. Smal­su ap­žiū­rė­ti vie­nas ki­to dir­bi­nius, o vy­rų kal­bos su­ka­si vien apie brė­ži­nius, kon­stra­vi­mą, de­ta­les...

 

Kon­struo­ja pa­tys

 

Vie­nas aist­ruo­lių Kęs­tu­tis Za­bie­la pa­sa­ko­ja apie va­ro­mus elek­tri­niais va­rik­liais, ben­zi­ni­nius, lais­vo skrai­dy­mo prie­tai­sus – sklan­dy­tu­vus, taip pat – pa­ras­par­nius, ku­rių ne­iš­ei­tų pa­leis­ti, jei ne­bū­tų vė­jo. Mo­de­lius pa­tys kruopš­čiai dė­lio­ja de­ta­lė po de­ta­lės, per­ka­si va­rik­lius, aku­mu­lia­to­rius, im­tu­vus, siųs­tu­vus, val­dy­mo pul­tus, be ku­rių skrai­duo­liai ne­pa­kil­tų.

 

03-30-5_straipsnio_2_nuotr

Kop­te­rį iš­ban­dė bu­vęs uk­mer­giš­kis, Eu­ro­pos ir pa­sau­lio čem­pio­na­tų da­ly­vis Ro­ber­tas Ki­bur­tas.


 

Šio­je spor­to ša­ko­je svar­bios ma­te­ma­ti­kos, fi­zi­kos, ge­o­met­ri­jos ži­nios, o to­kie ter­mi­nai kaip svo­rio cen­tras, spar­no mo­jis ar lie­mens pro­por­ci­ja įkan­da­mi tik­rai ne vi­siems ste­bė­ti var­žy­tu­vių su­si­rin­ku­siems smal­suo­liams.

 

„Gąs­di­na“ ufo­nau­tais

 

Mo­de­liuo­to­jai de­monst­ruo­ja ir ke­le­tą ki­log­ra­mų, ir vos po­rą šim­tų gra­mų sve­rian­čius apa­ra­tus. Pri­si­pa­žįs­ta, jog šis po­mė­gis – ne­pi­gus: vie­nam „žais­liu­kui“ ne­pa­gai­li­ma ir ke­lių tūks­tan­čių li­tų.

Vi­si su­si­do­mė­ję ste­bi dar ki­to­kius įren­gi­nius – skrai­dan­čiais ro­bo­tais va­di­na­mus kop­te­rius. Jie žyb­si įvai­riau­sių spal­vų švie­se­lė­mis. „To­kius ge­riau­sia leis­ti tam­so­je – tuo­met žmo­nės gal­vo­ja ma­tan­tys ufo­nau­tus“, – juo­kau­ja K. Za­bie­la.

Prie­tai­sai ga­li bū­ti nau­do­ja­mi ir ki­to­kiais tiks­lais: prie jų tvir­ti­na­mi fe­jer­ver­kai, fil­ma­vi­mo ka­me­ros. „Ga­li­ma ir virš pa­ne­lės na­mo pra­skris­ti – ro­žę nu­mes­ti“, – šyp­so­si pa­šne­ko­vas.

Sa­vo ži­nio­mis K. Za­bie­la da­li­ja­si su avia­mo­de­liz­mu su­si­do­mė­ju­siais vai­kais. No­rin­tie­siems pra­mok­ti pa­ta­ria pra­dė­ti nuo skry­džius imi­tuo­jan­čių kom­piu­te­ri­nių žai­di­mų. „Lėk­tu­vus dau­žy­ti kom­piu­te­riu – pi­giau­sias va­rian­tas“, – sa­ko jis.

 

Pra­vai­ko paukš­čius

 

Avia­mo­de­liuo­to­jai ti­ki­na, kad ar­ti­mie­ji to­kiam jų po­mė­giui ne­pri­eš­ta­rau­ja. At­virkš­čiai – į tai mie­lai įsi­trau­kia ir žmo­nos, ir vai­kai. „Čia – kas kuo ser­ga: vie­ni žve­jo­ja, me­džio­ja, ki­ti skrai­do. Ge­riau tai, ne­gu prie alaus ba­ro su bo­ka­lu sto­vė­ti“, – sa­ko lėk­tu­vus nuo vai­kys­tės kon­struo­jan­tis To­mas Viz­ba­ra. Anot jo, svar­bus ne tik kū­ry­bos pro­ce­sas. Pri­ar­tė­ti prie dan­gaus ir pra­vai­ky­ti paukš­čius – ne­ap­sa­ko­mas ad­re­na­li­nas.

Į Del­tu­vos ae­ro­dro­mą su­si­rin­kę ste­bė­to­jai per­spė­ja­mi nuo­ša­liau pa­sta­ty­ti au­to­mo­bi­lius ir sau­go­tis pa­tys. Mat to­kių pa­si­skrai­dy­mų me­tu ga­li ir nu­ken­tė­ti nuo jį val­dan­čiam meist­rui ne­be­pa­klūs­tan­čio apa­ra­to. „Bū­na, kad ir pa­čiam mo­de­liui pir­ma­sis skry­dis tam­pa pas­ku­ti­niu...“ – pa­sa­ko­ja pi­lo­tai.

Val­do­miems prie­tai­sams iš tie­sų ne­sun­ku pa­si­vy­ti paukš­čius, ir ta­da jie pra­nyks­ta de­be­sy­se. Apa­ra­tū­ra lei­džia juos iš­kel­ti į pus­an­tro ki­lo­met­ro aukš­tį, nors žmo­gaus akis, pa­sak K. Za­bie­los, ga­li ma­ty­ti iki ki­lo­met­ro.

 

Vyks­ta var­žy­bos

 

Pa­si­tik­ti skrai­duo­lių se­zo­ną at­vy­ko ir bu­vęs uk­mer­giš­kis, Ute­no­je gy­ve­nan­tis Ro­ber­tas Ki­bur­tas. Pa­sa­ko­ja, jog vie­nuo­li­kos me­tų su­sir­gęs avia­mo­de­liz­mu, juo ser­ga li­gi šiol. Už­si­i­ma tuo ne vien lais­va­lai­kiu: R. Ki­bur­tas – Eu­ro­pos ir pa­sau­lio čem­pio­na­tų da­ly­vis, LR rink­ti­nės na­rys.

Uk­mer­giš­kiai sa­vo jė­gų ofi­cia­lio­se avia­mo­de­liuo­to­jų var­žy­bo­se kol kas ne­iš­ban­dė. Ta­čiau vis­ką ži­no apie to­kių ren­gi­nių tai­syk­les, fi­gū­ri­nio skrai­dy­mo, oro mū­šiu va­di­na­mas bei ki­to­kias rung­tis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)