Medžiotojai surengė miestelėnams puotą

Lap­kri­čio 3-iąją šv. Hu­ber­to die­nos pro­ga Uk­mer­gės me­džio­to­jai mies­te­lė­nams iš­kė­lė tik­rą puo­tą. Kiek­vie­nas, at­ėjęs į mies­to cen­tre vy­ku­sią me­džio­to­jų šven­tę, bu­vo dos­niai pa­vai­šin­tas kep­ta žvė­rie­na ir ki­to­kiais pa­tie­ka­lais.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Šv. Hu­ber­to šven­tė pra­si­dė­jo iš­kil­min­ga ei­se­na.

 

 

Is­to­ri­niai šal­ti­niai by­lo­ja, kad lap­kri­čio pra­džio­je nuo se­no Lie­tu­vo­je pra­si­dė­da­vo me­džiok­lės se­zo­nas. Lie­tu­vių pa­go­nių me­džiok­lės dei­vė bu­vo Me­dei­nė. Įsi­ga­lė­jus krikš­čio­ny­bei, ši die­na su­ta­pa­tin­ta su šv. Hu­ber­to var­du­vė­mis. Šv. Hu­ber­tas lai­ko­mas me­džio­to­jų glo­bė­ju.

Bur­gun­di­jos her­co­go sū­nus Fran­sua Hu­ber­tas gi­mė apie 655 m. Jau­nuo­lis mė­go krau­ge­riš­ką me­džiok­lę ir puo­tas. Anot le­gen­dos, vie­ną šv. Ka­lė­dų va­ka­rą Hu­ber­tas iš­jo­jo me­džio­ti ir pa­ma­tė el­nią su di­džiu­liais de­šim­ties at­ša­kų ra­gais. Jis pa­si­ruo­šė svies­ti ie­tį, bet par­griu­vo. El­nią nu­tvies­kė švie­sa ir tarp jo ra­gų Hu­ber­tas pa­ma­tė švie­čian­tį auk­si­nį kry­žių. Nuo to lai­ko jau­nuo­lis at­si­sa­kė aukš­tų ti­tu­lų ir gy­ve­no at­si­sky­rė­lio gy­ve­ni­mą. Po to bu­vo pa­skir­tas Mast­rich­to ir Lu­ti­cho vys­ku­pu.

 

11-06-1_straipsnio_2_nuotr

 

Stenduose puikavosi įspūdingi medžioklės trofėjai.


 

Sa­vo bu­vu­sių me­džiok­lių plo­tuo­se Hu­ber­tas įkū­rė ke­le­tą vie­nuo­ly­nų, rū­pi­no­si gam­tos ap­sau­ga. Po mir­ties pa­skelb­tas šven­tuo­ju. 1738 m. bu­vo įsteig­tas šv. Hu­ber­to or­di­nas, ku­riuo ap­do­va­no­ja­mi as­me­nys, nu­si­pel­nę me­džiok­lė­je.

Eu­ro­po­je lap­kri­čio 3-iąją me­džio­to­jai iš­skir­ti­nai mi­ni jau ne vie­ną šimt­me­tį. Lie­tu­vo­je ši tra­di­ci­ja sie­kia 18 am­žių, o Uk­mer­gė­je ji taip iš­kil­min­gai ir vie­šai pa­mi­nė­ta pir­mą kar­tą.

 

11-06-1_straipsnio_3_nuotr

Puoduose garavo medžiotojų vaišės.


 

Ta pro­ga mies­to cen­tre sa­vo sten­dus pa­sta­tė Uk­mer­gės me­džio­to­jų klu­bai ir bū­re­liai. Sten­duo­se – ver­tin­giau­si me­džiok­lės tro­fė­jai – ra­gai, kai­liai, iš­kam­šos, il­tys, gar­bin­gi ap­do­va­no­ji­mai, me­džio­to­jų nuo­trau­kos.

Vi­sų klu­bų na­riai šven­tę pra­dė­jo iš­kil­min­ga ei­se­na į Švč. Tre­jy­bės baž­ny­čią. Ei­se­nos pra­džio­je neš­ti el­nio ra­gai ir me­džio­to­jų vė­lia­vos.

 

11-06-1_straipsnio_4_nuotr

Ap­do­va­no­tas vy­riau­sias ra­jo­no me­džio­to­jas Vy­tau­tas Le­o­na­vi­čius.


 

Po šven­tų mi­šių, au­ko­tų už me­džio­to­jus, ei­se­na taip pat iš­kil­min­gai par­žy­gia­vo at­gal į aikš­tę, kur bu­vo su­tik­ti tri­mi­to gar­sais.

Su­si­rin­ku­siuo­sius pa­svei­ki­no kle­bo­nas Dai­nius Lu­ko­nai­tis, su di­džiuo­ju me­džiok­lės se­zo­no ati­da­ry­mu vi­sus svei­ki­no ir pats aist­rin­gas me­džio­to­jas ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas. Jis vy­lė­si, kad to­kia pui­ki šven­tė taps tra­di­ci­ne.

Į šven­tę at­vy­ko ir Lie­tu­vos me­džio­to­jų ir žve­jų drau­gi­jos pir­mi­nin­ko pa­va­duo­to­jas Eu­ge­ni­jus Ti­ju­šas. Jis vi­siems pri­mi­nė, jog mū­suo­se me­džio­to­jai lig šiol ta­pa­ti­na­mi su nai­kin­to­jais. Bet tai yra klai­din­ga. Me­džio­to­jai rū­pi­na­si gy­vū­nais, juos še­ria. Vie­nas iš šiuo­lai­ki­nės me­džiok­lės de­vi­zų – „kas ne­glo­bo­ja, tas ne­me­džio­ja“.

 

11-06-1_straipsnio_5_nuotr

 

Lie­tu­vos me­džio­to­jų ir žve­jų drau­gi­jos pir­mi­nin­ko pa­va­duo­to­jas Eu­ge­ni­jus Ti­ju­šas.


 

E. Ti­ju­šas įtei­kė pa­dė­kas ra­jo­no me­rui A. Ko­pūs­tui, Uk­mer­gės me­džio­to­jų ir žve­jų drau­gi­jos val­dy­bos pir­mi­nin­kui Vy­tau­tui Ma­ra­zaus­kui, drau­gi­jos me­džiok­lės ži­no­vui žu­vi­nin­kui Sta­siui Brak­niui.

Šiuo me­tu Uk­mer­gės ra­jo­ne vei­kia 11 me­džio­to­jų bū­re­lių ir klu­bų, ku­riems pri­klau­so be­veik 500 me­džio­to­jų.

Po ap­do­va­no­ji­mų vi­si bu­vo pa­kvie­ti vai­šin­tis. Kep­tą stir­nie­ną, beb­rie­ną ne vie­nas ra­gavo pir­mą kar­tą gy­ve­ni­me. Vi­si ga­lė­jo į va­lias pri­si­kirs­ti žvė­rie­nos, ko­šės, troš­ki­nio. Žmo­nės sa­kė to­kios dos­nios puo­tos už dy­ką dar ne­re­gė­ję. Ko­kią bran­gy­bę val­go, kiek­vie­nas ga­lė­jo ne­sun­kiai įsi­ti­kin­ti – čia pat UAB „Šer­no pė­da“ rū­ky­tus žvė­rie­nos ga­mi­nius par­da­vi­nė­jo už tik­rai įspū­din­gą kai­ną.

 

11-06-1_straipsnio_6_nuotr

Per kelias valandas ukmergiškiai suvalgė tris stirnas, vieną šerną ir du bebrus.


 

Ta­čiau dos­nios vai­šės nė­ra kaž­koks pa­si­pui­ka­vi­mas ar pra­ma­nas. Ren­gi­nį ve­du­si ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Kul­tū­ros ir vie­šų­jų ry­šių sky­riaus ve­dė­ja Lo­li­ta Ge­ruls­kie­nė, be­si­gi­lin­da­ma į šios šven­tės tra­di­ci­jas, iš­si­aiš­ki­no – dos­nios vai­šės – vie­na iš me­džio­to­jų glo­bė­jo die­nos mi­nė­jimo tra­di­ci­jos ak­cen­tų.

Šven­tės me­tu kon­cer­ta­vo kai­mo ka­pe­la „Pro­vin­ci­ja“. Ge­riau­siu iš­rink­tas ir ap­do­va­no­tas Žel­ve­lės me­džio­to­jų klu­bo sten­das.

Ap­do­va­no­tas ir vy­riau­sias ra­jo­no me­džio­to­jas. Juo ta­po 86 me­tų Vy­tau­tas Le­o­na­vi­čius.

 

11-06-1_straipsnio_7_nuotr

Kon­cer­ta­vo kai­mo ka­pe­la „Pro­vin­ci­ja“.


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų