Mei­lei ke­lius už­tvė­rė vals­ty­bių sie­nos

 

Prieš Die­vą my­lė­ti „iki gra­bo len­tos“ pri­sie­kę uk­mer­giš­kė Ta­me­la Ja­no­vič ir Bal­ta­ru­si­jos pi­lie­tis Rus­lan Fa­le­vič jau ket­ve­rius me­tus yra at­skir­ti. Jų vai­ke­lis ne­ga­li aug­ti su tė­vu.

Jo­li­ta ŽURAUSKIENĖ

Prieš po­rą me­tų „Uk­mer­gės ži­nio­se“ ra­šė­me apie šių dvie­jų jau­nų žmo­nių is­to­ri­ją. San­tuo­ką Vi­diš­kių Švč. Tre­jy­bės baž­ny­čio­je jie įre­gist­ra­vo 2005 me­tais spa­lio 22 die­ną. Pra­ėjus pus­me­čiui šei­ma, at­ėju­si į Uk­mer­gės ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­rių už­skai­ty­ti san­tuo­kos, bu­vo šo­ki­ruo­ta – jau­ni­kį iš sa­lės iš­si­ve­dė po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai.

 

 

Spar­ta­ku rū­pi­na­si ma­ma ir mo­čiu­tė.
Au­to­rės nuotr.

Kū­di­kio be­si­lau­kian­ti pir­mą ne­įga­lu­mo gru­pę tu­rin­ti mo­te­ris grą­žė ran­kas, ne­ži­no­da­ma, ką da­ry­ti. Teis­mo spren­di­mu, dėl ne­le­ga­laus pa­te­ki­mo į Lie­tu­vą jau­ni­kiui bu­vo už­draus­ta čia at­vyk­ti ket­ve­rius me­tus. Bet pa­si­il­gęs šei­mos jis ir vėl ne­le­ga­liai at­vy­ko į Lie­tu­vą. Šį ru­de­nį Rus­la­ną, vie­šin­tį Uk­mer­gė­je, tie­siog gat­vė­je su­lai­kė po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai.

Pla­nai žlu­go

Rus­la­no ir Ta­me­los mei­lė įsi­plies­kė prieš pen­ke­rius me­tus. Tuo­met Bal­ta­ru­si­jo­je gy­ve­nan­tis dvi­de­šimt sep­ty­ne­rių me­tų Rus­lan Fa­le­vič su ro­mų tau­ty­bės mer­gi­na su­si­pa­ži­no Uk­mer­gė­je sve­čiuo­da­ma­sis pas gi­mi­nai­čius. Įsi­my­lė­jęs gra­žią ro­mų tau­ty­bės mer­gi­ną, Rus­la­nas lan­kė­si jos na­muo­se, ben­dra­vo su šei­ma. Drau­ge jie pra­lei­do ne vie­ną mė­ne­sį. Ta­me­los tė­vams jau­nuo­lis pa­ti­ko: jis bu­vo man­da­gus, pa­slau­gus, darbš­tus. Tė­vai su­ti­ko, kad Rus­la­nas tap­tų jų žen­tu.

At­šven­tę ves­tu­ves jau­nie­ji kū­rė at­ei­ties pla­nus. Šei­mai at­vy­kus į ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­rių rei­kė­jo pa­teik­ti do­ku­men­tus, pa­tvir­ti­nan­čius, jog san­tuo­kai su­da­ry­ti nė­ra kliū­čių. Mig­ra­ci­jos tar­ny­bos dar­buo­to­jai, pa­tik­ri­nę už­sie­nie­čių re­gist­ro duo­me­nų cen­tri­nė­je ba­zė­je Bal­ta­ru­si­jos pi­lie­čio duo­me­nis, nu­sta­tė, kad jis Lie­tu­vo­je gy­ve­na ne­tei­sė­tai, to­dėl bu­vo su­lai­ky­tas tie­siog ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riu­je.

San­tuo­ka ne­le­ga­li

Pa­sak Uk­mer­gės ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos sky­riaus ve­dė­jos Re­gi­nos Jac­kū­nie­nės, nors san­tuo­ka yra lai­ko­ma su­da­ry­ta nuo įre­gist­ra­vi­mo baž­ny­čio­je, ta­čiau San­tuo­kos ir šei­mos ko­dek­se nu­sta­ty­ta, kad pri­pa­žįs­ta­ma tik to­kia san­tuo­ka, ku­ri įre­gist­ruo­ta vals­ty­bi­nė­se ci­vi­li­nės met­ri­ka­ci­jos įstai­go­se.

Re­li­gi­nės san­tuo­kos apei­gos, kaip ir ki­tos apei­gos, ne­tu­ri tei­si­nės reikš­mės. Tai­gi jau­na mo­te­ris ne­ga­li pa­si­rink­ti sa­vo su­tuok­ti­nio pa­var­dės bei įro­dy­ti baž­ny­ti­nės san­tuo­kos lai­mi­ni­mu gi­mu­sio vai­ko tė­vys­tės fak­to. Įsta­ty­mai trak­tuo­ja, kad baž­ny­čio­je su­si­tuo­ku­siems ir ci­vi­li­ne tvar­ka ne­įre­gist­ra­vu­siems san­tuo­kos as­me­nims gi­mu­sio vai­ko tė­vys­tė nė­ra pri­pa­žįs­ta­ma, ka­dan­gi tei­siš­kai vai­ko mo­ti­na lai­ko­ma ne­su­si­tuo­ku­sia. No­rint vis­ką įtei­sin­ti, rei­kia at­lik­ti ai­bę vi­so­kiau­sių for­ma­lu­mų. Jau­na ma­ma, bai­gu­si Uk­mer­gės spe­cia­li­ą­ją in­ter­na­ti­nę mo­kyk­lą, tu­rin­ti pir­mą­ją ne­įga­lu­mo gru­pę, pa­ti ne­su­ge­ba įveik­ti jos pe­čius už­griu­vu­sių pro­ble­mų.

Vy­ras no­ri gy­ven­ti su šei­ma

R. Fa­le­vič šiuo me­tu yra Pa­bra­dė­je, Už­sie­nie­čių re­gist­ra­vi­mo cen­tre. Pa­sak šio cen­tro ty­ri­mo sky­riaus vir­ši­nin­ko Alek­san­dro Kis­lo­vo, Bal­ta­ru­si­jos pi­lie­tis į Lie­tu­vą bu­vo at­vy­kęs be as­mens do­ku­men­to. Jo pas­ta­ruo­ju me­tu vi­sai ne­tu­rė­jo.

„Bal­ta­ru­si­jos am­ba­sa­da jau nu­sta­tė šio as­mens ta­pa­ty­bę ir iš­duos lai­ki­ną do­ku­men­tą, su ku­riuo R. Fa­le­vič ga­lės grįž­ti į sa­vo ša­lį“, – sa­kė Už­sie­nie­čių re­gist­ra­vi­mo cen­tro sky­riaus vir­ši­nin­kas.

Bal­ta­ru­si­jos pi­lie­tis, var­gin­gai gy­ve­nan­tis sa­vo ša­ly­je, tei­gia ne­tu­rin­tis lė­šų įsi­gy­ti do­ku­men­tų bei su­tvar­ky­ti vi­sas jo pe­čius už­griu­vu­sias tei­si­nes pro­ce­dū­ras. Jo šir­dis links­ta prie Lie­tu­vo­je esan­čios šei­mos.

„Be­veik trejus me­tus ne­ma­čiau sa­vo sū­naus Spar­ta­ko, ku­riam lap­kri­tį su­eis treji me­tai. Pa­si­il­gau žmo­nos, to­dėl ir at­vy­kau į Lie­tu­vą. Nie­ko juk ne­už­mu­šiau, su šei­ma no­rė­jau su­si­tik­ti. Ar ga­li kas nors ma­ne su­pras­ti? Ko­dėl man ne­lei­džia­ma gy­ven­ti su sa­vo šei­ma?“ – kal­bė­jo R. Fa­le­vič.

Vy­ras pa­gei­dau­ja lik­ti Lie­tu­vo­je, rū­pin­tis sa­vo šei­ma. Dėl nuo­la­ti­nio gy­ve­ni­mo mū­sų ša­ly­je jis pa­tei­kė pra­šy­mą Mig­ra­ci­jos de­par­ta­men­tui prie Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos ir ti­ki­si pa­lan­kaus spren­di­mo. Apie tai sva­jo­ja ir Lie­tu­vo­je esan­ti šei­ma. Pra­šy­mus dėl nuo­la­ti­nio gy­ve­ni­mo su­tei­ki­mo Lie­tu­vo­je sa­vo vy­rui ir žen­tui pa­tei­kė ir Ja­no­vi­čių šei­ma.

Dėl keb­lu­mų įre­gist­ruo­jant san­tuo­ką ir vai­ko tė­vą uk­mer­giš­kių šei­ma raš­tu krei­pė­si ir į LR Sei­mo Žmo­gaus tei­sių ko­mi­te­to pir­mi­nin­ką. „Ne­jau­gi ga­li jė­ga at­plėš­ti nuo šei­mos vy­rą ir tė­vą, jei mes pa­gei­dau­ja­me gy­ven­ti drau­ge?“ – verk­da­ma kal­bė­jo jau­na ma­ma.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų