Spausdinti šį puslapį

Mero ataskaita susilaukė kritikos

Tre­čia­die­nį įvy­ku­sia­me sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas pa­tei­kė sa­vo veik­los ata­skai­tą. Jo tei­gi­mu, pra­ėju­sių me­tų veik­la bu­vo pa­žen­klin­ta sun­kme­čio ir tau­py­mo žen­klu, o op­ti­mis­ti­nius pla­nus te­ko de­rin­ti su re­a­lis­ti­nė­mis ga­li­my­bė­mis.


Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Iš­klau­sę me­ro ata­skai­tą, ta­ry­bos na­riai pa­tei­kė jam ke­le­tą klau­si­mų. Kon­ser­va­to­rius Eval­das Čir­ba jo­je pa­si­ge­do tiks­laus pa­aiš­ki­ni­mo, ko­dėl per­nai ne­bu­vo su­skub­ta ra­jo­ne įves­ti vi­suo­ti­nę rin­klia­vą už at­lie­kų tvar­ky­mą. Me­ro nuo­mo­ne, kai ku­rie pa­vyz­džiai res­pub­li­ko­je, kai sku­bo­tas spren­di­mas nu­ve­da iki teis­mų, ro­do, jog šį žings­nį rei­kia ženg­ti iki ga­lo ap­gal­vo­tai. „Žmo­nės tu­ri su­pras­ti ir es­mę, ir reikš­mę. O su­si­ti­ki­mai su prof­są­jun­gų at­sto­vais, gy­ven­to­jais ro­do, kad žmo­nėms la­bai ne­aiš­ku“, – apie jo­kias ki­tas prie­žas­tis at­sa­ky­da­mas A. Ko­pūs­tas ne­už­si­mi­nė.

Dau­giau­sia prie­kaiš­tų me­rui iš­rė­žė ki­tas opo­zi­ci­jos na­rys kon­ser­va­to­rius An­drius Ka­les­ni­kas. Jis tei­gė, kad me­ras vyk­do „kumš­čio į sta­lą po­li­ti­ką“: „Per pas­ta­ruo­sius me­tus nė kar­to ne­su­si­ti­ko su opo­zi­ci­nės frak­ci­jos na­riais, blo­gai pla­na­vo ta­ry­bos dar­bą – tek­da­vo pri­min­ti apie į die­not­var­kę ne­įtrauk­tus klau­si­mus, vil­ki­na­mas ata­skai­tas, pro­to­ko­li­nius spren­di­mus.“

Me­ras į prie­kaiš­tų ti­ra­dą at­sa­kė vie­nu sa­ki­niu: „Ku­bi­liaus me­ti­nę ata­skai­tą opo­zi­ci­ja taip pat stip­riai kri­ti­ka­vo.“

 

Ne­įsten­gia iš­lai­ky­ti am­bu­la­to­ri­jų

 

Me­ti­nes fi­nan­si­nes ata­skai­tas pa­tei­kė UAB Uk­mer­gės au­to­bu­sų par­ko, vie­šų­jų įmo­nių Pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro (PSPC), Uk­mer­gės li­go­ni­nės ir Ne­sta­cio­na­rių so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tro va­do­vai.

Pa­si­džiau­gu­si, kad me­tus pa­vy­ko baig­ti „su pliu­su“ – 79 tūks­tan­čiais pel­no, – Uk­mer­gės PSPC vy­riau­sio­ji gy­dy­to­ja Ja­ni­na Ga­liaus­kie­nė pra­ne­šė ir ne­links­mų nau­jie­nų. Cen­tras tam­pa ne­įga­lus iš­lai­ky­ti gy­dy­to­jus kai­muo­se. Jos nuo­mo­ne, no­rė­da­ma, kad kai­me bū­tų gy­dy­to­jas, sa­vo duok­lę tu­rė­tų ati­duo­ti ir sa­vi­val­dy­bė – iš­lai­ky­ti pa­sta­tus, ku­riuo­se yra am­bu­la­to­ri­jos. Vi­suo­se ben­druo­me­nių svei­ka­tos punk­tuo­se dir­ban­čių me­di­kų eta­tus nu­ma­to­ma su­ma­žin­ti iki 0,5.

Vals­tie­čių liau­di­nin­kų par­ti­jos na­rė Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė at­krei­pė dė­me­sį į tai, kad ga­ran­tuo­ti gy­ven­to­jų me­di­ci­ni­nį ap­rū­pi­ni­mą – ta­ry­bos na­rių pa­rei­ga. Li­be­ral­cen­tris­tas Ro­mas Pi­vo­ras ko­le­gų pa­si­sa­ky­me šiuo klau­si­mu nu­gir­dęs abe­jo­nes dėl eko­no­mi­nio efek­to įspė­jo: „Kai kal­ba­me apie am­bu­la­to­ri­jas, kal­ba­me apie kai­mą. Apie eko­no­mi­nį efek­tą dis­ku­tuo­ti ne­ver­ta“.

 

At­ly­gi­ni­mai ap­kar­py­ti

 

„Uk­mer­gės ži­nio­se“ jau ra­šė­me, kad ren­gia­ma­si ma­žin­ti VšĮ Uk­mer­gės li­go­ni­nės bei PSPC vy­riau­sių­jų gy­dy­to­jų at­ly­gi­ni­mus. Po il­gų dis­ku­si­jų bei pa­pil­do­mų bal­sa­vi­mų nu­tar­ta: va­do­vai gaus 2,5 vi­du­ti­nių įstai­gos dar­buo­to­jų dar­bo už­mo­kes­čio dy­džio at­ly­gi­ni­mus. Iki šiol vi­du­ti­nis įstai­gos dar­buo­to­jo at­ly­gi­ni­mas bu­vo dau­gi­na­mas iš 3,5.

 

Svei­ka­tos biu­ras už­dar­biaus

 

Ko­vo mė­ne­sį ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ras pa­tei­kė Mo­lė­tų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei  pa­siū­ly­mą teik­ti vi­suo­me­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gas šio ra­jo­no gy­ven­to­jams. Mo­lė­tų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba ben­dra­dar­bia­vi­mo su­tar­čiai pri­ta­rė. Tam ne­pri­eš­ta­ra­vo ir mū­sų ta­ry­ba.

Ne­se­niai vi­suo­me­nės svei­ka­tos biu­ras ga­vo ju­ri­di­nio as­mens vi­suo­me­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros veik­los li­cen­ci­ją teik­ti pri­va­lo­muo­sius hi­gie­nos įgū­džių, pir­mo­sios pa­gal­bos mo­ky­mus bei mo­ky­mus apie al­ko­ho­lio ir nar­ko­ti­kų ža­lą svei­ka­tai. Anks­čiau šių pa­slau­gų įkai­nius nu­sta­ty­da­vo Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja. Tvar­kai pa­si­kei­tus, kai­nas tvir­ti­na sa­vi­val­dy­bių ta­ry­bos. Biu­ro dar­buo­to­jai ma­no, kad Uk­mer­gė­je šios pa­slau­gos tu­rė­tų kai­nuo­ti nuo 13 iki 60 li­tų. Kai ku­rie ta­ry­bos na­riai su­abe­jo­jo, ar to­kios pi­gios pa­slau­gos bus efek­ty­vios, ta­čiau dau­gu­ma šiems skai­čiams pri­ta­rė.

 

Kai­mo iki­mo­kyk­li­nu­kai „atos­to­gaus“

 

Tau­py­da­mi biu­dže­to lė­šas, kai­muo­se esan­čių ug­dy­mo įstai­gų di­rek­to­riai pa­tei­kė pra­šy­mus va­sa­rą už­da­ry­ti iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pes. Bir­že­lio-rug­pjū­čio mė­ne­siais atos­to­gaus iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo sky­riai ir gru­pės Vep­riuo­se, Sli­žiuo­se, Žel­vo­je, Vi­diš­kiuo­se, Re­čio­ny­se, Ba­le­liuo­se.

Mies­to iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo įstai­gos va­sa­rą ne­bus už­da­ro­mos, nes vai­kų lop­še­liuo­se-dar­že­liuo­se ,,Bu­ra­ti­nas“, ,,Žio­ge­lis“ ir ,,Ši­le­lis“ vyks­ta re­no­va­ci­jos dar­bai. Jų vai­kai lai­ki­nai per­kel­ti į vei­kian­čias įstai­gas.

Lai­ki­nai, nuo lie­pos 1 iki rug­pjū­čio 15 die­nos, bus už­da­ro­mas ir spe­cia­lio­jo ug­dy­mo cen­tras „Vy­tu­rė­lis“. Ja­me esan­ti re­no­vuo­ja­mo „Ši­le­lio“ gru­pė iki re­no­va­ci­jos pa­bai­gos bus per­kel­ta į lop­še­lio-dar­že­lio „Sau­lu­tė“ pa­tal­pas.

 

Pe­rims vai­kų glo­bos na­mus

 

Nuo lie­pos 1 die­nos nai­ki­na­mos ap­skri­ties vir­ši­nin­ko ad­mi­nist­ra­ci­jos, tad jų įsteig­toms įstai­goms ieš­ko­ma nau­jų šei­mi­nin­kų. Vil­niaus ap­skri­ties vir­ši­nin­ko ad­mi­nist­ra­ci­ja pra­šė sa­vi­val­dy­bės su­ti­ki­mo per­im­ti Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­mų sa­vi­nin­ko tei­ses ir tur­tą ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės nuo­sa­vy­bėn.

Šiuo me­tu Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­muo­se gy­ve­na 88 vai­kai iš mū­sų bei Šir­vin­tų ra­jo­nų. Vie­no vai­ko iš­lai­ky­mas kai­nuo­ja 1850 li­tų. Sa­vi­val­dy­bė gau­na po 520 li­tų vals­ty­bės kom­pen­sa­ci­ją kiek­vie­nam vai­kui.

Siū­ly­mui per­im­ti vai­kų glo­bos na­mus bu­vo pri­tar­ta.

 

Mo­kys dai­lės

 

Po­sė­dy­je pa­tvir­tin­tas ne­for­ma­lio­jo ug­dy­mo įstai­gų gru­pių, kla­sių kom­plek­tų ir ug­dy­ti­nių skai­čiaus ki­tais moks­lo me­tais pro­jek­tas.

Pla­nuo­ja­ma, kad Me­no mo­kyk­los Dai­lės sky­riu­je be­si­mo­kan­čių­jų pa­dau­gės. Dai­lės mo­kyk­los va­do­vė ta­ry­bai pa­tei­kė pra­šy­mą kom­plek­tuo­ti anks­ty­vo­jo ug­dy­mo gru­pę 6-7 me­tų vai­kams. Nu­ma­to­ma or­ga­ni­zuo­ti dvi pa­mo­kas per sa­vai­tę. Per mė­ne­sį už ug­dy­mą vai­ko tė­vams rei­kė­tų mo­kė­ti iki 30 li­tų.

Taip pat gal­vo­ja­ma apie dai­lės stu­di­jas su­au­gu­sie­siems. Jos vyk­tų taip pat po dvi pa­mo­kos per sa­vai­tę. Gru­pę su­da­ry­tų 12 žmo­nių, ku­rie tu­rė­tų per mė­ne­sį mo­kė­ti 35 li­tus. Dai­lės stu­di­jos pro­gra­mos bus su­da­ro­mos at­si­žvel­giant į stu­di­jos lan­ky­to­jų po­rei­kius. Lė­šų iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to mi­nė­tų gru­pių iš­lai­ky­mui ne­rei­kė­tų.

Pla­nuo­ja­ma, kad Mu­zi­kos sky­riu­je dėl pa­mo­kų su­jun­gi­mo bus kom­plek­tuo­ja­ma vie­na gru­pe ma­žiau. Mo­ki­nių skai­čius ne­pa­kis. Ne­si­keis ir Spor­to cen­tro mo­ki­nių ir gru­pių skai­čius.

 

Re­čio­ny­se stei­gia­mas dau­gia­fun­kcis cen­tras

 

Ra­jo­no ta­ry­bos spren­di­mu Re­čio­ny­se stei­gia­mas uni­ver­sa­lus dau­gia­funk­cis cen­tras. Tai sa­va­ran­kiš­ka biu­dže­ti­nė įstai­ga, ku­ri įsi­kurs vie­toj už­da­ro­mos Re­čio­nių pa­grin­di­nės mo­kyk­los. Mo­kyk­la už­da­ro­ma nuo rug­sė­jo 1 die­nos, ta­čiau pa­sta­te liks pra­di­nu­kai.

Spe­cia­li­ą­ją tiks­li­nę do­ta­ci­ją prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo krep­še­liui fi­nan­suo­ti, pa­grin­di­nės mo­kyk­los ap­lin­kos asig­na­vi­mus bei fi­nan­si­nius įsi­pa­rei­go­ji­mus nu­tar­ta per­duo­ti nau­ja­jam cen­trui.

Taip pat per­duo­da­mi Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro 0,5 me­no va­do­vo eta­to asig­na­vi­mai, o cen­tro di­rek­to­riui nu­sta­ty­tas 20 ba­zi­nės mė­ne­si­nės al­gos dy­dis. Dau­gia­funk­cio cen­tro di­rek­to­rius įpa­rei­go­tas įre­gist­ruo­ti įstai­gą Ju­ri­di­nių as­me­nų re­gist­re ir at­lik­ti vi­sus veiks­mus, su­si­ju­sius su cen­tro re­gist­ra­vi­mu.

Re­čio­ny­se stei­gia­mas dau­gia­funk­cis cen­tras – ant­ras ra­jo­ne. Vie­nas gy­vuo­ja Ba­le­liuo­se. To­kių cen­trų stei­gi­mą ska­ti­na Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja. Ža­da­ma juos fi­nan­suo­ti, ta­čiau tik to­kiu at­ve­ju, jei jie įre­gist­ruo­ja­mi kaip at­ski­ri biu­dže­ti­niai vie­ne­tai ir jei už­tik­ri­na­ma, kad cen­truo­se vyks pra­di­nis mo­ky­mas.

Nau­jo­ji įstai­ga pa­rei­ka­laus pus­an­tro eta­to: jo­je pri­va­lo bū­ti įfor­min­tas bu­hal­te­ris, o va­do­vau­ti – di­rek­to­rius. Ta­čiau ga­li­ma pa­si­guos­ti bent jau tuo, kad cen­tro iš­lai­ky­mas biu­dže­tui at­si­eis pi­giau nei da­bar vei­kian­čios pus­tuš­tės mo­kyk­los.

 

Lė­šos re­zer­vuo­tos

 

Tiks­li­nant ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės 2010 me­tų biu­dže­tą, bu­vo iš­kel­tas klau­si­mas, iš ko­kių šal­ti­nių bus fi­nan­suo­ja­ma ši­lu­mos ūkio veik­la, nu­trau­kus su­tar­tį su ši­lu­mos ūkio nuo­mi­nin­kais UAB „Mies­to ener­gi­ja“. To­kį spren­di­mą ne­ei­li­nio po­sė­džio me­tu ne­se­niai pri­ėmė ta­ry­bos na­riai. Biu­dže­to tiks­li­ni­mus pa­tei­ku­si Fi­nan­sų sky­riaus ve­dė­ja Vi­da But­ke­vi­čie­nė sa­kė, kad ga­li­ma bū­tų tam pa­nau­do­ti da­lį Vy­riau­sy­bės skir­tų lė­šų 2009 me­tų ne­gau­toms pa­ja­moms kom­pen­suo­ti. Jos su­da­ro 2,9 mi­li­jo­no li­tų. Bet tam taip pat rei­kė­tų ta­ry­bos pri­ta­ri­mo.

Ta­ry­ba nu­sta­tė ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to mo­kes­čio ta­ri­fus. Iki šiol jis ne­bu­vo di­fe­ren­ci­juo­ja­mas – 0,8 pro­cen­to ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ver­tės tu­rė­jo mo­kė­ti tiek fi­zi­niai, tiek ju­ri­di­niai as­me­nys. Nu­spręs­ta tai­ky­ti 0,5 pro­cen­to ta­ri­fą fi­zi­niams as­me­nims, 0,7 – ju­ri­di­niams. Taip pat pri­tar­ta Eko­no­mi­kos, biu­dže­to ir ver­slo plėt­ros ko­mi­te­to pa­siū­ly­mui tai­ky­ti 1 pro­cen­to ta­ri­fą už ne­pri­žiū­ri­mus sta­ti­nius ir pa­tal­pas.

Ta­ry­bos na­rys A. Ka­les­ni­kas pa­tei­kė sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bai pra­šy­mą iš­brauk­ti jį iš Eti­kos ir pro­ce­dū­rų ko­mi­si­jos. Pra­šy­mas bu­vo iš­pil­dy­tas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)