Ministrų taikinyje – Ukmergė

Ar­tė­jant rin­ki­mams Uk­mer­gė tam­pa tik­ru sal­dai­niu­ku po­li­ti­kams. Pra­ėju­sią sa­vai­tę čia  lan­kė­si net trys mi­nist­rai. Ket­vir­ta­die­nį vie­šė­jo že­mės ūkio mi­nist­ras prof. Vir­gi­li­jus Juk­na, penk­ta­die­nį – so­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nist­rė Al­gi­man­ta Pa­be­dins­kie­nė ir ūkio mi­nist­rė Bi­ru­tė Vė­sai­tė.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ministrę A. Pabedinskienę pasitiko bendrapartiečiai.

Uk­mer­gės tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­lo­je že­mės ūkio ministras V. Juk­na su­si­ti­ko su Uk­mer­gės ra­jo­no  žem­dir­biais, at­sa­kė į juos do­mi­nan­čius klau­si­mus.

Ra­jo­no ūki­nin­kai, sa­vi­val­dy­bės va­do­vai bei spe­cia­lis­tai tu­rė­jo pro­gos iš pir­mų lū­pų iš­girs­ti apie že­mės ūkio lau­kian­čias nau­jo­ves. V. Juk­na kal­bė­jo apie pa­grin­di­nius pri­ori­te­tus šios ša­kos plė­to­ji­me, to­les­nę Lie­tu­vos že­mės ūkio in­teg­ra­ci­ją į Eu­ro­pos Są­jun­gos ša­lių rin­ką.

Ne­men­kas dė­me­sys su­si­ti­ki­me bu­vo skir­tas ap­ta­riant pa­ra­mos ūkiams bū­dus, eko­lo­gi­nių ūkių vie­tą ir svar­bą šiuo­lai­ki­nė­je žem­dir­bys­tė­je.

Pa­brėž­ta, kad eko­lo­gi­niai ūkiai bus ska­ti­na­mi.

V. Juk­na iš­sa­kė da­bar­ti­nės Vy­riau­sy­bės po­žiū­rį apie smul­kiuo­sius ūkius, jų sa­vi­nin­kų pro­ble­mų spren­di­mo bū­dus. Anot jo, re­a­liau­sia iš­ei­tis plė­to­ti že­mės ūkio ver­slą tu­rint ne­di­de­lį ūkį – ko­o­pe­ra­ci­ja.

Pa­teik­ta pa­vyz­džių, kuo­met su­si­ko­o­pe­ra­vę žem­dir­biai ne tik di­des­niais kie­kiais tie­kia už­au­gin­tą pro­duk­tą kaip ža­lia­vą, bet ir pa­tys ima­si ga­my­bos.

V. Juk­na pa­brė­žė, kad ša­lies že­mės ūkio vys­ty­me ne­tu­rė­tų lik­ti cha­o­so. Nors dė­me­sio bus ski­ria­ma vi­soms jo ša­koms, ke­ti­na­ma aiš­kiai nu­sta­ty­ti pri­ori­te­tus. Ren­gia­mo­je pro­gra­mo­je svar­biau­sia že­mės ūkio gran­di­mi nu­ma­to­ma gy­vu­li­nin­kys­tė.

Ūki­nin­kai, sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai sve­čiams už­da­vė daug klau­si­mų.

Mi­nis­te­ri­jos spe­cia­lis­tai su­lau­kė ūki­nin­kų pa­sta­bų dėl per griež­tų są­ly­gų, kon­tro­liuo­jant eko­lo­gi­nius ūkius, per men­ko dė­me­sio me­lio­ra­ci­jos įren­gi­nių at­nau­ji­ni­mui. Pa­si­sa­ky­ta bu­vo ir dėl ne­pa­kan­ka­mo Vy­riau­sy­bės dė­me­sio, su­dė­tin­gų są­ly­gų, pri­va­ti­zuo­jant griū­van­čius so­viet­me­čio lai­kų pa­sta­tus.

 

02-19-4_straipsnio_2_nuotr

Autorės nuotr. Ministras V. Jukna atsakė į žemdirbių klausimus.


Mi­nist­ras da­ly­va­vo Lie­tu­vos kai­mo tin­klo LEADER ir ben­druo­me­niš­ku­mo ska­ti­ni­mo ko­mi­te­to po­sė­dy­je, su­si­ti­ko su ra­jo­no me­ru Al­gir­du Ko­pūs­tu.

 

Kon­sul­ta­ci­jos ne­su­do­mi­no

 

So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nist­rės Al­gi­man­tos Pa­be­dins­kie­nės ap­si­lan­ky­mas Uk­mer­gė­je – pir­ma­sis mi­nist­rės vi­zi­tas į Lie­tu­vos re­gio­nus.

Jos dė­me­sio cen­tre bu­vo mi­nis­te­ri­jos ku­ruo­ja­mos įstai­gos.

A. Pa­be­dins­kie­nė lan­kė­si dar­bo bir­žo­je, „Sod­ros“ sky­riu­je, Vai­kų glo­bos na­muo­se, Uk­mer­gės ne­sta­cio­na­rių so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tre, Ja­siu­liš­kių so­cia­li­nės glo­bos na­muo­se bei Žel­vos pa­ra­pi­jos ka­ta­li­kiš­kuo­se se­ne­lių na­muo­se.

Mi­nis­te­ri­jos spe­cia­lis­tai bu­vo pa­si­ren­gę kon­sul­tuo­ti gy­ven­to­jus so­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­jos kom­pe­ten­ci­jos klau­si­mais. Ta­čiau pa­si­kon­sul­tuo­ti pa­no­ro tik vie­nas uk­mer­giš­kis.

Su­reng­to­je spau­dos kon­fe­ren­ci­jo­je A. Pa­be­dins­kie­nė pa­brė­žė, kad vie­nas opiau­sių So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­jos spren­džia­mų klau­si­mų – so­cia­li­nės iš­mo­kos.

Ieš­ko­ma bū­dų su­re­gu­liuo­ti šią sis­te­mą taip, kad bū­tų už­kirs­tas ke­lias ne­pa­grįs­toms iš­mo­koms, per­žiū­ri­mos jų rū­šys, svars­to­ma apie tiks­lin­gu­mą.

Efek­to ne­si­ti­ki­ma gau­ti per trum­pą lai­ką. So­cia­li­nės iš­mo­kos – tai sri­tis, pa­lie­čian­ti dau­ge­lį so­cia­li­nių gru­pių. O jų su­re­gu­lia­vi­mas – vie­nas su­dė­tin­giau­sių pro­ce­sų.

Nuo ki­tų me­tų sa­vi­val­dy­bėms bus siū­lo­ma tvar­ky­ti so­cia­li­nių pa­šal­pų klau­si­mus. Tai taps sa­vi­val­dy­bių sa­va­ran­kiš­ko­mis funk­ci­jo­mis.

Ypač daug pro­ble­miš­kų klau­si­mų A. Pa­be­dins­kie­nė iš­gir­do ap­si­lan­kiu­si „Sod­ro­je“. Ka­dan­gi Uk­mer­gės „Sod­ra“ – Ute­nos „Sod­ros“ pa­da­li­nys, iš­ky­la ne­pa­to­gu­mų spren­džiant įvai­rius su mi­nis­te­ri­ja de­ri­na­mus klau­si­mus. Dar­buo­to­jai skun­dė­si, kad taip pail­gė­ja spren­džia­mų pro­ble­mų bei dar­bi­nių klau­si­mų ke­lias bei lai­kas.

Mi­nis­te­ri­jos va­do­vei ne­at­ro­do, kad mi­ni­ma­lios al­gos pa­kė­li­mas pa­di­di­no be­dar­bių gre­tas. Ji tei­gia, kad pa­ste­bi­mas net įsi­dar­bi­ni­mo di­dė­ji­mas. Ažio­ta­žas, jog bus at­virkš­čiai, su­kel­tas be pa­grin­do.

Mi­nis­te­ri­ja at­lie­ka ty­ri­mus, kiek ver­slo įmo­nių pa­lie­tė šis val­džios spren­di­mas.

 

Do­mi­no būs­tų re­no­va­ci­ja

 

Dar vie­na vieš­nia – ūkio mi­nist­rė Bi­ru­tė Vė­sai­tė mies­to se­niū­ni­jo­je da­ly­va­vo su­si­ti­ki­me su dau­gia­bu­čių na­mų gy­ven­to­jais, ben­dri­jų pir­mi­nin­kais. Dau­gu­ma mi­nist­rei skir­tų gy­ven­to­jų klau­si­mų su­si­ję su dau­gia­bu­čių na­mų re­no­va­ci­ja, per­spek­ty­vo­mis ir Vy­riau­sy­bės po­li­ti­ka.

Mi­nist­rė ap­si­lan­kė Uk­mer­gės kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus Užu­gi­rio sky­riu­je, ben­dra­vo su gy­ven­to­jais, ap­žiū­rė­jo Užu­gi­rio dva­rą. Taip pat už­su­ko į Uk­mer­gės tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­trą, UAB „Auk­mer­gės bal­dai“, UAB „El­ga“.

Su ra­jo­no va­do­vais ši mi­nist­rė ne­bu­vo su­si­ti­ku­si.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų