Modernios konkurentės knygoms nebaisios

Be­veik tūks­tan­tis kny­gų, su­tal­pin­tų į plaš­ta­kos dy­džio apa­ra­tė­lį... Tai ne fan­tas­ti­ka, o tech­no­lo­gi­ja, ku­ri skai­tan­tie­siems ne po­pie­ri­nes kny­gas ne­be nau­jie­na. Ta­čiau var­gu ar ji leng­vai pri­gy­tų tų, ku­rie ne­ga­li at­si­spir­ti spaus­din­tam žo­džiui, kas­die­ny­bė­je.

Vai­do­tė GRIŠKEVIČIŪTĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Įprasta knyga ar knyga kompiuteryje: ką pasirinktumėt?

 

Jei­gu tik Jo­ha­nas Gu­ten­ber­gas, ku­rio pa­var­dė sie­ja­ma su spau­dos iš­ra­di­mu, bū­tų ži­no­jęs, į ką pa­virs ran­ki­nė­mis stak­lė­mis ka­dai­se spaus­din­tos kny­gos... Ne vie­nam mū­sų ir šian­dien ne­la­bai aiš­ku, kas yra elek­tro­ni­nės kny­gos, tuo la­biau – jų skai­tyk­lės.

Pas­ta­ro­sio­mis pre­kiau­ti Lie­tu­vo­je pra­dė­ta ne­se­niai. Elek­tro­ni­nių kny­gų skai­tyk­lė – spe­cia­lus įren­gi­nys, ma­žes­nis už įpras­to dy­džio kny­gą, ku­rį lai­ky­da­mi ran­ko­je ga­li­me skai­ty­ti ro­ma­ną ar ki­to­kio žan­ro kū­ri­nį. At­si­siun­tę in­ter­ne­tu, jį į skai­tyk­lę tu­rė­tu­me per­si­kel­ti iš kom­piu­te­rio.

Elek­tro­ni­nės kny­gos lei­džia­mos spe­cia­liuo­se fai­luo­se, ir juos at­si­da­ry­tu­me bei skai­ty­tu­me ne tik kom­piu­te­ry­je ar skai­tyk­lė­je. Ga­li­ma iš­sau­go­ti bei tu­rė­ti mo­bi­lia­ja­me te­le­fo­ne, tik ka­žin, ar toks gau­saus pus­la­pių kū­ri­nio skai­ty­mo bū­das bū­tų pa­to­gus.

Jung­ti­nė­se Ame­ri­kos Vals­ti­jo­se, Di­džio­jo­je Bri­ta­ni­jo­je ir ki­tur jau įsi­bė­gė­ju­si, mū­sų ša­ly­je ši nau­jo­vė dar tik pra­de­da eg­zis­tuo­ti. Elek­tro­ni­nes, kaip ir pa­pras­tas kny­gas, taip pat sau­go su au­to­rių tei­sė­mis su­si­ję įsta­ty­mai. Tai­gi skai­tyk­lės nau­do­ji­mas pri­klau­so nuo to, ar no­ri­mą elek­tro­ni­nį lei­di­nį ga­li­ma įsi­gy­ti ir skai­ty­ti leis­ti­nai.

At­sto­ja vos ne bib­lio­te­ką

Vie­nos in­ter­ne­te esan­čios elek­tro­ni­nės par­duo­tu­vės, ku­rio­je ga­li­ma įsi­gy­ti le­ga­lių to­kių kny­gų bei skai­tyk­lių, įkū­rė­jas Dei­vi­das Ta­li­jū­nas ne­abe­jo­ja jos sėk­me. Jis vie­nas pir­mų­jų Lie­tu­vo­je ėmė teik­ti šias nau­jo­viš­kas pa­slau­gas ir jau su­lau­kė klien­tų. „Ži­no­ma, dar tik pra­džia, ir ei­lių tik­rai ne­tu­ri­me, bet gy­ven­to­jai nu­per­ka ne­tra­di­ci­nių kny­gų, tei­rau­ja­si skai­tyk­lių“, – apie lie­tu­vių do­mė­ji­mą­si mo­der­nio­mis tech­no­lo­gi­jo­mis pa­sa­ko­ja pa­šne­ko­vas.

Anot D. Ta­li­jū­no, į vie­ną skai­tyk­lę – ne­di­du­ką kom­piu­te­rį pri­me­nan­tį, nuo 5 iki 10 co­lių ek­ra­ną tu­rin­tį apa­ra­tą – tel­pa apie 700–800 kny­gų, tu­rin­čių po ke­le­tą šim­tų pus­la­pių. „Įsi­vaiz­duo­kit, jei­gu tiek jų bū­tų na­muo­se... Tu­rė­da­mi to­kį įren­gi­nį, ne­už­grioz­din­si­te len­ty­nų, ga­li­te pa­si­im­ti į ke­lio­nę ir vie­nu me­tu, bū­nant kad ir plia­že, skai­ty­si­te daug kny­gų“, – var­di­ja pri­va­lu­mus.

Be vi­so ši­to, pa­sak jo, nau­do­tis skai­tyk­le daug pa­to­giau, ne­gu skai­ty­ti elek­tro­ni­nes kny­gas at­si­da­rius jas kom­piu­te­rio mo­ni­to­riu­je: „Kaip ži­nia, ek­ra­nas švie­čia ir mir­ga, var­gi­na akis, o skai­tyk­lė ne­sklei­džia jo­kios švie­sos.“ Kaip tuo­met mė­gau­tis pa­tin­kan­čiu kū­ri­niu, jei tam­su? „Rei­kė­tų pa­si­švies­ti lem­pu­te“, – šyp­te­li pa­šne­ko­vas.

Kup­ri­nės tu­ri­nys – skai­tyk­lė­je

Žvelg­da­mas į at­ei­tį, jis pa­sa­ko­ja, ro­dos, dar ne­įti­kė­ti­nes­nius da­ly­kus. Pa­vyz­džiui, skai­tyk­lė da­bar kai­nuo­ja apie 730–795 li­tus. „Po me­tų ki­tų šių įren­gi­nių kai­nos tik­rai ims ma­žė­ti, – sa­ko ver­sli­nin­kas. – At­pi­gus skai­tyk­lėms ir vi­siems tu­rint ga­li­my­bę jų įsi­gy­ti, moks­lei­viams ne­be­rei­kės ne­šio­tis į mo­kyk­las 10–15 ki­log­ra­mų sve­rian­čių kup­ri­nių: vi­sų moks­lo me­tų va­do­vė­liai bus vie­na­me apa­ra­te.“

Vy­ro tei­gi­mu, to­kiais po­ky­čiais jau da­bar do­mi­si aka­de­mi­nės ben­druo­me­nės, ša­lies uni­ver­si­te­tų bib­lio­te­kos.

Šie­met vy­ku­sio­je Vil­niaus kny­gų mu­gė­je D. Ta­li­jū­nas taip pat pri­sta­tė sa­vo sten­dą. Ne­sle­pia su­lau­kęs di­de­lio su­si­do­mė­ji­mo ir kar­tu – tra­di­ci­nės spau­dos ša­li­nin­kų abe­jo­nių, ar po­pie­ri­nę kny­gą ga­li at­sto­ti elek­tro­ni­niai apa­ra­tai.

Sa­ko esąs tik­ras ir tuo, kad pu­sę tūks­tant­me­čio spaus­din­tos kny­gos per ke­le­rius me­tus ne­iš­nyks. „Bet iš tie­sų juk ne to­kia ir di­de­lė da­lis šiais lai­kais par­duo­da­mų kny­gų yra ver­tin­gos me­ni­ne pras­me. Jei už­si­ma­nei per­skai­ty­ti ko­kį de­tek­ty­vą, ku­rio lei­dy­ba, spaus­di­ni­mas ir taip kai­nuo­ja, kam mo­kė­ti pi­ni­gė­lius, kai ga­li at­si­siųs­ti iš in­ter­ne­to kad ir ne­mo­ka­mai“, – pa­tei­kia pa­vyz­dį.

Uk­mer­giš­kiai – ne tam­suo­liai

Nė­ra ko ste­bė­tis, jog prie­šin­gos nuo­mo­nės yra kny­gy­nų dar­buo­to­jai. Be­veik ke­tu­rias de­šim­tis me­tų tarp kny­gų dir­ban­ti UAB Uk­mer­gės se­no­jo kny­gy­no di­rek­to­rė Ge­nė Pu­kie­nė nė ne­įsi­vaiz­duo­ja ki­to­kio skai­ty­mo bū­do: „Aš už­au­gau su kny­ga – su kny­ga ir mir­siu. Elek­tro­ni­ka, žiū­rė­ji­mas į kom­piu­te­rius – ne mū­sų kar­tai, ir ne­ti­kiu, kad at­si­sa­kę tra­di­ci­jų žmo­nės pul­tų prie to­kių nau­jo­vių. Gal anū­kai, pro­anū­kiai jau ne­be­ma­tys tų tra­di­ci­nių kny­gų...“

Da­bar­ti­nė eko­no­mi­nė si­tu­a­ci­ja, pa­keis­ta mo­kes­čių, leng­va­tų sis­te­ma pa­vei­kė lei­dė­jų dar­bą, kny­gy­nų veik­lą. Vis­gi su­dė­tin­gas lai­ko­tar­pis ne­at­ėmė iš žmo­nių no­ro skai­ty­ti kny­gas. Di­rek­to­rė ne­nei­gia, jog su­ma­žė­jus žmo­nių per­ka­ma­jai ga­liai, ma­žiau pir­kė­jų su­lau­kia­ma ir kny­gy­ne. Ta­čiau ti­ki­na, jog skųs­tis jų trū­ku­mu ne­rei­kė­tų.

„Mū­sų mies­to, ra­jo­no žmo­nės mėgs­ta kny­gas, daug skai­to ir tik­rai nė­ra tam­suo­liai, – pa­sa­ko­ja G. Pu­kie­nė. – Ki­ti ir ke­lias­de­šimt li­tų už lei­di­nį ne­pa­gai­li.“ Anot pa­šne­ko­vės, jai ir kar­tu dir­ban­čioms ko­le­gėms itin džiu­gu dėl jau­no­sios kar­tos: „Pa­ste­bim, kad ir mū­sų mer­gi­noms bei jau­nuo­liams rei­kia kny­gų, jie la­bai ap­si­skai­tę.“

Lin­kę į mei­lę ir nuo­ty­kius

Dar pa­pa­sa­ko­ja apie sve­tur gy­ve­nan­čių uk­mer­giš­kių po­lin­kį į li­te­ra­tū­rą. „Kai iš už­sie­nio į na­mus grįž­ta tau­tie­čiai, at­ei­na į kny­gy­ną net su są­ra­šais: ta­da šim­tais mo­ka už kny­gas, ro­ma­nų už 200–300 li­tų pri­si­per­ka. Bū­da­mi sve­čioj ša­ly žmo­nės dau­giau skai­to – ši­taip, ma­tyt, nos­tal­gi­ją na­mams „už­mu­ša“, – ma­no mo­te­ris.

Ką mėgs­ta skai­ty­ti uk­mer­giš­kiai? Kny­gy­no va­do­vė pa­ste­bi, kad daž­niau­siai pa­gei­dau­ja­mi su nuo­ty­kiais, mei­lės iš­gy­ve­ni­mais su­si­ję kū­ri­niai, is­to­ri­niai ro­ma­nai, ypač daug nu­per­ka­ma vai­kiš­kų kny­gų. Pas­ta­ruo­ju me­tu itin po­pu­lia­ri kny­ga apie Vy­tau­tą Ker­na­gį.

Sa­vo na­mų bib­lio­te­ko­se mū­siš­kiai taip pat no­ri tu­rė­ti Juo­zo Er­lic­ko kū­ry­bos, Ga­li­nos Dau­gu­vie­ty­tės, gy­dy­to­jos, pub­li­cis­tės Fi­lo­me­nos Tau­ny­tės lei­di­nių, „Da Vin­čio ko­do“ kū­rė­jo De­no Brau­no, ra­šy­to­jo Džo­no Ir­vin­go bei ki­tų gar­sių au­to­rių ro­ma­nų.

Skai­ty­to­jų dau­gė­ja...

Sun­kme­čiu dau­giau kny­gų mė­gė­jų at­si­grę­žia ir į bib­lio­te­kas. Kad skai­ty­to­jų po tru­pu­tį dau­gė­ja, pa­ste­bi Vla­do Šlai­to vie­šo­sios bib­lio­te­kos Skai­ty­to­jų ap­tar­na­vi­mo sky­riaus vy­riau­sio­ji bib­lio­te­ki­nin­kė Da­lia Ka­se­ly­tė. Anot jos, be­si­krei­pian­tys lan­ky­to­jai skai­to įvai­rią li­te­ra­tū­rą – tai pri­klau­so nuo am­žiaus: „Jau­ni­mas ieš­ko me­džia­gos mo­ky­mui­si, įvai­rių va­do­vė­lių, vy­res­nio am­žiaus skai­ty­to­jus do­mi­na ro­ma­nai, me­di­ci­na, psi­cho­lo­gi­ja.“

...kny­gų ma­žė­ja

Dėl kri­zės men­kiau fi­nan­suo­jant įvai­rias gy­ve­ni­mo sri­tis, ma­žes­nė­mis lė­šo­mis pri­vers­tos ten­kin­tis ir bib­lio­te­kos. Tai, pa­sak mi­nė­tos įstai­gos Do­ku­men­tų kom­plek­ta­vi­mo ir tvar­ky­mo sky­riaus vy­riau­sio­sios bib­lio­te­ki­nin­kės Al­do­nos Čer­niaus­kie­nės, la­bai pa­si­ju­to įsi­gy­jant nau­jų kny­gų. Jei anks­čiau bib­lio­te­kos ir jos kai­mų fi­lia­lų fon­dai ne­re­tai pa­si­pil­dy­da­vo dau­ge­liu įvai­rių lei­di­nių eg­zem­plio­rių, da­bar sten­gia­ma­si už­sa­ky­ti ma­žiau vie­ne­tų, bet skir­tin­gų pa­va­di­ni­mų kny­gų.

Spau­di­niai, at­si­du­rian­tys len­ty­no­se, per­ka­mi iš įvai­rių lei­dyk­lų. Nau­jų ir ne tik kny­gų bib­lio­te­kai, anot A. Čer­niaus­kie­nės, taip pat pa­do­va­no­ja ir skai­ty­to­jai, ir lei­dyk­los. To­kių do­va­nų dar su­lau­kia­ma iš už­sie­ny­je gy­ve­nan­čių lie­tu­vių.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų