Mokesčių inspekcija sieks mažinti ekonomikos šešėlį

Vilma NEMUNAITIENĖ

 

Pra­ėju­sią sa­vai­tę Vals­ty­bi­nės mo­kes­čių ins­pek­ci­jos Mo­kes­čių prie­vo­lių de­par­ta­men­to Ra­jo­no mo­kes­čių mo­kė­to­jų sky­riaus Uk­mer­gės po­sky­rio ve­dė­ja Dan­guo­lė Stun­die­nė pa­kvie­tė į su­si­ti­ki­mą su Vil­niaus AVMI vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­ju, at­lie­kan­čiu  vir­ši­nin­ko funk­ci­jas, Ma­riu­mi Žem­gu­liu ir mo­kes­čių prie­vo­lių de­par­ta­men­to di­rek­to­riu­mi Dai­no­ru Bra­daus­ku.

Sve­čiai ak­cen­ta­vo, jog ne­mo­ka­mu Mo­kes­čių in­for­ma­ci­jos cen­tro te­le­fo­nu 1882 dau­giau­siai su­lau­kia­ma pra­ne­ši­mų apie ne­le­ga­lią pre­kių apy­var­tą, ak­ci­zi­nių pre­kių apy­var­tą, ne­le­ga­lų dar­bą. Anks­čiau gau­ta la­bai daug, o šiuo me­tu su­ma­žė­jo skun­dų apie at­ly­gį „vo­ke­liuo­se“. Taip pat sve­čiai kal­bė­jo apie Že­mės mo­kes­tį.

 

70 proc. mo­kes­tį su­mo­kė­jo

 

Že­mės sa­vi­nin­kai į sa­vi­val­dy­bių biu­dže­tus iki nu­sta­ty­to ter­mi­no su­mo­kė­jo apie 39 mln. li­tų že­mės mo­kes­čio. Dar tu­ri su­mo­kė­ti apie 14 mln. li­tų.

VMI ra­gi­na gy­ven­to­jus ne­ati­dė­lio­ti šio mo­kes­čio, ant­raip bus skai­čiuo­ja­mi dels­pi­ni­giai.

Tu­rin­tie­ji lai­ki­nų fi­nan­si­nių sun­ku­mų ga­li kreip­tis į te­ri­to­ri­nę vals­ty­bi­nę mo­kes­čių ins­pek­ci­ją ir su­si­tar­ti dėl mo­kes­čio mo­kė­ji­mo ati­dė­ji­mo, iš­dės­ty­mo da­li­mis ar ki­tų leng­va­ti­nių mo­kes­čių ad­mi­nist­ra­vi­mo prie­mo­nių tai­ky­mo.

Uk­mer­gės ra­jo­ne yra 13 824 že­mės mo­kes­čio mo­kė­to­jai – fi­zi­niai as­me­nys. Mo­kė­ti­na su­ma – 710 271 li­tas. Iki lap­kri­čio 3 d. su­mo­kė­jo apie 70 proc. že­mės sa­vi­nin­kų. Mū­sų ra­jo­ne mi­nė­tą mo­kes­tį mo­ka ir 67 ju­ri­di­niai as­me­nys. Jų mo­kė­ti­na su­ma – 29 806 li­tai. Pra­ėju­sią sa­vai­tę mo­kes­tį bu­vo su­mo­kė­ję  apie 39 proc. iš jų.

 

„Vo­ke­lių“ mo­kė­to­jams

 

At­ly­gi­ni­mus „vo­ke­liuo­se“ mo­kan­čios įmo­nės ir iki šiol slė­pu­sios mo­kes­čius ne­tru­kus su­lauks  ypa­tin­go VMI dė­me­sio. VMI at­si­žvelgs į įmo­nių bu­hal­te­ri­nė­je ap­skai­to­je ne­ap­skai­ty­tas pa­ja­mas kaip ga­li­mą „vo­ke­lių“ šal­ti­nį.

Mo­kė­ji­mo „vo­ke­liuo­se“ po­žiū­riu ri­zi­kin­gos įmo­nės gaus pra­šy­mus pa­aiš­kin­ti įta­ri­mus ke­lian­čius veik­los ro­dik­lius ar­ba bus pa­kvies­tos at­vyk­ti ir iš­nag­ri­nė­ti ki­lu­sius klau­si­mus. Ri­zi­kin­giau­sios ne­tu­rė­tų nu­steb­ti ir su­lau­ku­sios pa­tik­ri­ni­mų.

Abe­jo­nių įmo­nės skaid­ru­mu ky­la ta­da, kai jos veik­la ke­le­tą me­tų iš ei­lės yra nuos­to­lin­ga, ji ne­va kre­di­tuo­ja­ma sa­vi­nin­kų lė­šo­mis, ta­čiau įmo­nės sa­vi­nin­kai skel­bia­si dar ir ke­ti­nan­tys plė­to­ti to­kį „sėk­min­gą“ ver­slą.

Ak­cen­tuo­ja­ma, kad ope­ra­ty­vūs pa­tik­ri­ni­mai bus at­lie­ka­mi tik pa­čioms ri­zi­kin­giau­sioms įmo­nėms, ku­rios at­rink­tos at­li­kus nuo­dug­nią ana­li­zę. Taip siek­iama kuo ma­žiau truk­dy­ti są­ži­nin­gai vei­kian­tį ver­slą. Ne­be­tai­ko­ma prak­ti­ka, kai iš ei­lės bu­vo tik­ri­na­mos vie­nos gat­vės vi­sos įmo­nės.

 

Tu­rės pa­grįs­ti sa­vo tur­tą

 

Mo­kes­čių ins­pek­ci­jos nau­jo­vė – gy­ven­to­jai, ku­rie, Mui­ti­nės de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, šie­met itin daž­nai kirs­da­vo vals­ty­bės sie­ną su Bal­ta­ru­si­ja ir Ru­si­ja, bus pa­pra­šy­ti pa­teik­ti pa­aiš­ki­ni­mus, iš ko­kių lė­šų jie įsi­gi­jo pra­ban­gų tur­tą ar vyk­dė stam­bius eko­no­mi­nius san­do­rius. As­me­nys, įta­ria­mi už­si­i­man­tys kon­tra­ban­dos or­ga­ni­za­vi­mu ir vyk­dy­mu, su­lauks iš­sa­mių pa­tik­ri­ni­mų dėl pa­ja­mų ap­mo­kes­ti­ni­mo ir tur­to įsi­gi­ji­mo.

Dėl itin daž­no vals­ty­bės sie­nos kir­ti­mo  sie­kiant par­si­ga­ben­ti ir re­a­li­zuo­ti ak­ci­zais ap­mo­kes­ti­na­mas pre­kes (ku­rą, al­ko­ho­lį, ci­ga­re­tes) pir­ma­ja­me eta­pe pa­si­rink­ta per 30 ša­lies gy­ven­to­jų, o dėl ga­li­mo kon­tra­ban­dos vyk­dy­mo dė­me­sys at­kreip­tas į dau­giau nei 100 as­me­nų.

Mo­kes­čių ad­mi­nist­ra­to­riaus dė­me­sio, pa­vyz­džiui, su­lauks gy­ven­to­jas, ku­riam bu­vo pa­reikš­ti įta­ri­mai dėl kon­tra­ban­dos, jis pas­ta­ruo­sius me­tus gau­da­vo tik mi­ni­ma­lų at­ly­gi­ni­mų, ta­čiau jo val­do­mo ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ver­tė sie­kia ke­le­tą mi­li­jo­nų li­tų.

Ti­ria­mi ir Uk­mer­gės  ra­jo­ne gy­ve­nan­čių as­me­nų tur­to ir pa­ti­ria­mų iš­lai­dų šal­ti­niai. Šiuo me­tu ste­bi­mi trys ra­jo­no gy­ven­to­jai, daž­niau­siai ker­tan­tys sie­ną su Bal­ta­ru­si­ja, kaip įta­ria­ma, at­si­ga­be­nan­tys de­ga­lų ku­ro ba­kuo­se, o vė­liau juos par­duo­dan­tys.

 

De­ga­lų kon­tro­lė

 

Mo­kes­čių ins­pek­ci­jos dar­buo­to­jai pri­me­na, kad pa­gal ga­lio­jan­čius tei­sės ak­tus tiek leng­vų­jų, tiek kro­vi­ni­nių trans­por­to prie­mo­nių ku­ro ba­kuo­se iš ki­tų ša­lių įvež­tus de­ga­lus ga­li­ma nau­do­ti tik to­je pa­čio­je trans­por­to prie­mo­nė­je, ku­rio­je bu­vo įvež­ti.

Per­pylus de­ga­lus į ki­tą tal­pyk­lą, už šį ku­rą at­si­ran­da prie­vo­lė mo­kė­ti ak­ci­zus. Ši nuo­sta­ta ga­lio­ja ne tik įmo­nių, bet ir gy­ven­to­jų nau­do­ja­moms trans­por­to prie­mo­nėms, įskai­tant leng­vuo­sius au­to­mo­bi­lius.

Įmo­nės pri­va­lo re­gist­ruo­ti Vil­niaus ap­skri­ties mo­kes­čių  ins­pek­ci­jo­je vie­tas, ku­rio­se vyk­do­ma de­ga­lų iš­py­li­mo, per­py­li­mo veik­la.

Pas­ta­ruo­ju me­tu vis di­des­nį su­si­do­mė­ji­mą ke­lia įmo­nių ku­ro ap­skai­tos po­li­ti­ka. Pa­žei­di­mas da­ro­mas ne vien per­pi­lant į ki­tas trans­por­to prie­mo­nes iš tre­čių­jų ša­lių įvež­tus de­ga­lus, bet ir kai ima­ma­si ne­leis­ti­nų prie­mo­nių to­kiai veik­lai pa­slėp­ti (klas­to­ja­mi de­ga­lų įsi­gi­ji­mo ka­sos kvi­tai).

Iš­dės­tę pa­grin­di­nes šiuo me­tu ky­lan­čias pro­ble­mas VAVMI va­do­vai taip pat ak­cen­ta­vo, kad ki­tais me­tais mo­kes­čių ins­pek­to­riai di­džiau­sias dar­bo pa­jė­gas nu­kreips prieš eko­no­mi­kos še­šė­lį. Už ben­dra­dar­bia­vi­mą sklei­džiant in­for­ma­ci­ją mo­kes­čių mo­kė­to­jams „Uk­mer­gės ži­nioms“ sve­čiai įtei­kė pa­dė­kos raš­tą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų