Spausdinti šį puslapį

Mokinių mažėja, paramos gavėjų – ne

Ar­tė­jant rug­sė­jui ra­jo­no se­niū­ni­jos ir sa­vi­val­dy­bė pri­ima so­cia­liai rem­ti­nų šei­mų pra­šy­mus skir­ti vai­kams ne­mo­ka­mus pie­tus bei pa­ra­mą mo­kyk­li­nėms pre­kėms įsi­gy­ti. De­ja, sta­tis­ti­ka čia ne­links­ma. Nors mo­ki­nių kas­met smar­kiai ma­žė­ja – pa­ra­mą mo­kyk­li­nė­mis pre­kė­mis me­tai iš me­tų gau­na apie 2000 pra­šy­to­jų.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Mo­kyk­li­nės pre­kės ge­ro­kai pa­tuš­ti­na moks­lei­vių tė­ve­lių pi­ni­gi­nes.

Se­niū­ni­jų so­cia­li­niai dar­buo­to­jai prog­no­zuo­ja, kad dau­giau­sia pa­ra­mos pra­šy­to­jų į juos kreip­sis li­kus sa­vai­tei iki moks­lo me­tų pra­džios bei pir­mą­ją rug­sė­jo sa­vai­tę.

Mo­ki­niai tu­ri tei­sę į ne­mo­ka­mą mai­ti­ni­mą ir pa­ra­mą mo­ki­nio reik­me­nims įsi­gy­ti, jei­gu vi­du­ti­nės pa­ja­mos vie­nam šei­mos na­riui per mė­ne­sį yra ma­žes­nės kaip 525 Lt. Tuo­met ga­li bū­ti ski­ria­ma vien­kar­ti­nė 156 Lt su­ma vie­nam mo­ki­niui.

Jei­gu vi­du­ti­nės pa­ja­mos vie­nam šei­mos na­riui per mė­ne­sį yra di­des­nės kaip 525 Lt, bet ma­žes­nės kaip 700 Lt, mo­ki­niui ga­li bū­ti ski­ria­mas ne­mo­ka­mas mai­ti­ni­mas iš­im­ties tvar­ka. Tai spren­džia sa­vi­val­dy­bė, sa­vo tvar­ko­je nu­ma­ty­da­ma to­kius at­ve­jus bei at­si­žvelg­da­ma į kon­kre­čios šei­mos gy­ve­ni­mo są­ly­gas.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tė Zi­ta Bur­lė­gie­nė pa­sa­ko­jo, kad iki pra­ėju­sios sa­vai­tės dėl pa­ra­mos mo­kyk­li­nėms pre­kėms ra­jo­ne pa­teik­ta per 1200 pra­šy­mų. Ta­čiau spė­ja­ma, kad pra­šy­to­jų bus pa­na­šiai, kaip ir anks­tes­niais me­tais, – per 2000.

Pa­sak Z. Bur­lė­gie­nės, net ir pa­tei­kus vi­sus rei­kia­mus do­ku­men­tus, ne vi­siems pa­ra­mos pra­šan­tiems tė­ve­liams pi­ni­gai per­ve­da­mi į jų są­skai­tas.

Ri­zi­kos šei­mos, ku­rių ra­jo­ne dau­giau nei šim­tas, gaus ne gry­nuo­sius, o spe­cia­lią „Ma­xi­mos“ kor­te­lę. Su ja mo­kyk­li­nių pre­kių, kup­ri­nių, spor­ti­nių ap­ran­gų ga­lės įsi­gy­ti tik šia­me pre­ky­bos cen­tre.

 

*****

 

Šei­mos vi­du­ti­nės mė­ne­sio pa­ja­mos so­cia­li­nei pa­ra­mai mo­ki­niams gau­ti ap­skai­čiuo­ja­mos pa­gal 3 ka­len­do­ri­nių mė­ne­sių iki krei­pi­mo­si dėl so­cia­li­nės pa­ra­mos mo­ki­niams mė­ne­sio pa­ja­mas, nu­sta­ty­tas Pi­ni­gi­nės so­cia­li­nės pa­ra­mos ne­pa­si­tu­rin­tiems gy­ven­to­jams įsta­ty­me, ar­ba pa­gal krei­pi­mo­si dėl so­cia­li­nės pa­ra­mos mo­ki­niams mė­ne­sio pa­ja­mas, jei bent vie­no šei­mos na­rio pa­ja­mų šal­ti­nis ar šei­mos su­dė­tis, pa­ly­gin­ti su 3 pra­ėju­siais ka­len­do­ri­niais mė­ne­siais, pa­si­kei­tė.

Mo­ki­niams ne­mo­ka­mas mai­ti­ni­mas ben­druo­ju at­ve­ju ski­ria­mas nuo moks­lo me­tų pra­džios iki moks­lo me­tų pa­bai­gos. Ta­čiau dėl ne­mo­ka­mo mai­ti­ni­mo ga­li­ma kreip­tis vi­sus me­tus.

Dėl pa­ra­mos mo­ki­nio reik­me­nims įsi­gy­ti reik­tų kreip­tis iki spa­lio 10 d.

So­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nis­te­ri­ja pla­nuo­ja, kad šiais me­tais ne­mo­ka­mą mai­ti­ni­mą ir pa­ra­mą mo­ki­nio reik­me­nims įsi­gy­ti Lie­tu­vo­je gaus pa­na­šiai tiek pat mo­ki­nių, kaip ir pra­ėju­siais me­tais, – apie 139 tūks­tan­čius.

Šiems me­tams so­cia­li­nei pa­ra­mai mo­ki­niams skir­ta 127,1 mln. li­tų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)