Spausdinti šį puslapį

Moksleivius drausmina uniformos

„Ši­lo“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los mo­ki­niai nau­juo­sius moks­lo me­tus pa­si­ti­ko pa­si­puo­šę uni­for­mo­mis. Spren­di­mas dėl mo­kyk­li­nės ap­ran­gos dė­vė­ji­mo pri­im­tas, at­si­klau­sus tė­vų. Ta­čiau įsi­gy­ti uni­for­mas pa­no­ro ne vi­si.

 

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

 

Pri­va­lo­mu uni­for­mi­nės ap­ran­gos ele­men­tu vi­siems moks­lei­viams – mer­gai­tėms ir ber­niu­kams – ta­po su­sags­to­mas megz­ti­nis su mo­kyk­los em­ble­ma. Iš ne­pri­va­lo­mų uni­for­mos da­lių mer­gai­tės taip pat ga­lė­jo rink­tis si­jo­ną ar­ba sa­ra­fa­ną, ber­niu­kai – siū­din­tis kak­la­raiš­čius.

Mo­kyk­los di­rek­to­rius Le­o­nas Žuk­lys pa­sa­ko­jo, jog tė­vai su uni­for­mų įve­di­mo tvar­ka bu­vo su­pa­žin­din­ti dar me­tų pra­džio­je. Pri­si­pa­žįs­ta ma­nęs, jog bus su­lauk­ta ne­ma­žai prieš­ta­ra­vi­mų, ta­čiau taip ne­at­si­ti­ko.

Siū­ly­ta įsi­gy­ti ku­rį nors vie­ną uni­for­mi­nės ap­ran­gos ele­men­tą ar­ba vi­są uni­for­mą. At­li­kus ap­klau­są, pa­aiš­kė­jo, kad dau­gu­ma tė­vų no­ri, jog vai­kas mo­kyk­lo­je vil­kė­tų vien uni­for­mi­nį megz­ti­nį.

Dra­bu­žius mo­ki­niams pa­ga­mi­no uni­for­mas siu­van­ti Vil­niaus įmo­nė „Ma­jo­ris ir part­ne­riai“. Už­sa­ky­mai, pa­si­rin­kus mo­de­lius ir pa­si­ma­ta­vus bei su­mo­kė­jus avan­są, bu­vo pri­imi­nė­ja­mi nuo pa­va­sa­rio.

Anot L. Žuk­lio, mo­kyk­li­nio megz­ti­nio, ku­ris pri­va­lo­mas vi­siems vai­kams, kai­na – apie 80 li­tų. Už pa­na­šią su­mą pa­gei­da­vu­sie­ji dar ir ki­tų dra­bu­žių įsi­gi­jo sa­ra­fa­nus ar­ba si­jo­nu­kus. Kak­la­raiš­čio ber­niu­kams kai­na – 15 li­tų. Bū­ti­ny­bės jiems dė­vė­ti kel­nes nau­jo­ji tvar­ka ne­nu­ma­to.

„Yra tė­vų, ku­rie vi­sai ne­pa­si­rin­ko jo­kio ele­men­to. Mo­ty­vų ne­si­aiš­ki­no­me, ta­čiau čia nė­ra jo­kios prie­var­tos. Kiek­vie­nas ap­si­spren­dė taip, kaip lei­džia ga­li­my­bės. Tuo la­biau, jog tai su­si­ję su pi­ni­gais“, – pa­sa­ko­jo mo­kyk­los va­do­vas.

Jis sa­ko, jog prie­kaiš­tau­ti dra­bu­žius siu­vu­siai įmo­nei dėl ter­mi­nų ne­pri­rei­kė. Ne­sklan­du­mų, kaip nu­ti­ko kai ku­rio­se ša­lies mo­kyk­lo­se, iš­veng­ta – už­sa­ky­ta ap­ran­ga „Ši­lo“ mo­kyk­los mo­ki­nius pa­sie­kė dar prieš rug­sė­jį. Jei­gu kas, anot di­rek­to­riaus, dar ir li­ko be jos, rū­bus at­si­i­mi­nė­ja šio­mis die­no­mis.

L. Žuk­lys pa­sa­ko­ja, jog at­si­ra­dus nau­ja­jai ap­ran­gai, ki­toks ir vaiz­das mo­kyk­lo­je: „Vai­kai ne tik at­ro­do tvar­kin­giau: uni­for­ma draus­mi­na, su­kau­pia. Tai – ir tam tik­ras įpa­rei­go­ji­mas, o mo­kyk­los em­ble­ma dar la­biau ska­ti­na jaus­tis „Ši­lo“ mo­kyk­los ben­druo­me­nės na­riu.“

Pa­si­tin­kant šiuos moks­lo me­tus, įstai­gai te­ko pa­si­reng­ti ir ki­to­kiems po­ky­čiams. Nuo šiol ji – pa­grin­di­nė mo­kyk­la, tu­rė­ju­si at­si­svei­kin­ti su vy­res­nio­sio­mis kla­sė­mis. Ir nors da­bar čia ge­ro­kai ma­žiau mo­ki­nių, toks spren­di­mas, di­rek­to­riaus ma­ny­mu, iš­spren­dė ki­tus mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­kos klau­si­mus. „De­ja, į gim­na­zi­ją ir pir­mo­kai, ir dvy­lik­to­kai ne­tel­pa, o jei bū­tu­me gim­na­zi­ja, kur tu­rė­tų ei­ti mū­sų pir­mo­kė­liai?“ – svars­to jis.

Ap­tuš­tė­jus kla­sėms, mo­ky­to­jų ko­lek­ty­vas su­ma­žė­jo aš­tuo­niais pe­da­go­gais. Du iš jų ko­le­gos iš­ly­dė­jo į pen­si­ją. Di­rek­to­rius džiau­gia­si, kad ki­ti pe­da­go­gai ne­li­ko be dar­bo – jie mo­ky­to­jau­ja ki­to­se įstai­go­se.

„Ši­lo“ mo­kyk­los pro­gim­na­zi­jos sky­riu­mi šie­met ta­po bu­vu­si Še­šuo­lių pa­grin­di­nė mo­kyk­la. Sky­riu­je dir­ba 10 pe­da­go­gų, ja­me taip pat vei­kia iki­mo­kyk­li­nio ir prieš­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo gru­pė.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)