Mokyklai – našlaitės vaidmuo


Šalyje vykstanti apskričių administracijų reforma tiesiogiai palietė įvairias šios institucijos įsteigtas įstaigas. Viena iš tokių – Ukmergės specialioji mokykla. Jos likimas, šalyje panaikinus apskričių viršininko administracijas, kybo ant plauko.

Ligita JUODVALKIENĖ

Specialiosios mokyklos likimas neaiškus.
Gedimino Nemunaičio nuotr.

Pagal Vyriausybės nutarimą iki liepos 1 dienos nustojus veikti apskričių viršininkų administracijoms, kai kurios šios institucijos įsteigtos įstaigos taps pavaldžios savivaldybėms.
Ukmergės specialiosios mokyklos kolektyvas su nerimu laukia ketvirtadienį vyksiančio rajono tarybos posėdžio, kuomet tarybos nariai balsuodami pareikš savo nuomonę šiuo klausimu. Savivaldybėms atsisakius perimti steigėjo funkcijas, Specialiąją mokyklą priglaustų Švietimo ir mokslo ministerija.

Tolygu smūgiui

Savivaldybės administracija tarybos svarstymui yra parengusi du projektus – viename išdėstytas siūlymas perimti Ukmergės specialiosios mokyklos steigėjo teises, funkcijas ir turtą, kitame atsisakoma. Vis tik panašu, kad šis palikimas mūsų savivaldybės visai nedžiugina.
„Kad mokykla egzistuotų, jai reikalingas finansavimas. Manau, kad šiuo metu ir šiomis sąlygomis perimti Specialiąją mokyklą reikštų suduoti nemenką smūgį rajono švietimui. Mes nežinome nei apie mokyklos įsiskolinimus, nei apie numatomus Vyriausybės asignavimus“, – sako rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Dalė Steponavičienė. Ji nemano, kad taryba sutiks perimti šios mokyklos steigėjo funkcijas, neturėdama duomenų apie finansinę įstaigos padėtį. Be to, mokyklos pastatui būtina renovacija, kuri kainuotų 5-6 milijonus litų.

„Norėtų – sužinotų...“

Vilniaus apskrities viršininko administracija yra keturių specialiųjų mokyklų steigėja. Apskrities viršininko administracijos Socialinių reikalų, švietimo ir kultūros departamento Švietimo skyriaus vedėja Liudmila Petrauskienė sako, kad apie kitų savivaldybių apsisprendimą dar nežino.
Mokyklų perėmimo klausimo dar nesvarstė ir Šalčininkų bei Vilniaus miesto savivaldybių tarybos. „Visa finansinė mokyklų situacija nėra paslaptis. Duomenys yra Švietimo ir mokslo ministerijoje. Savivaldybių specialistai jei norėtų, viską sužinotų“, – tvirtina ji.

Likimas kybo ore

Ukmergės specialiąją mokyklą šiuo metu lanko 55 mokiniai. Jos direktorė Violeta Markevičienė pasakoja prisiklausiusi visokių gandų. Vienas iš jų – tokia mokykla Ukmergėje nereikalinga. „Jei savivaldybė mūsų neperims, mokykla atiteks ministerijai. Sklando kalbos, kad mus perėmusi ministerija mokyklą nedelsdama uždarytų“, – ji sako tiesiog neįsivaizduojanti, koks būtų mokyklos kolektyvo likimas, ją uždarius. Mano, kad tokiu atveju dalis mokinių būtų perkelta į specialųjį ugdymo centrą „Vyturėlis“.
Direktorė tikina neišmananti, kur būtų pasiūlyta mokytis likusiesiems. „Nežinia, kas lauktų ir keturiasdešimties mokyklos dar- buotojų, iš kurių dvidešimt turi pedagoginį išsilavinimą“, – svarsto ji.

Ministerija nusiplautų rankas?

Švietimo ir mokslo ministerijos pozicija tokia, kad steigėjo funkcijas turi perimti savivaldybė, kurios teritorijoje yra mokykla. „Jeigu savivaldybės taryba mano, kad tokios mokyklos nereikia, ministerija siūlys mokyklą likviduoti, mokinius nukreipiant į savivaldybes, iš kurių jie atvyko“, – sako Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo departamento direktorius Arūnas Plikšnys.
Jis patikino, kad nuo liepos 1 dienos ministerija garantuoja tokį patį mokyklos finansavimą, kaip ir pirmąjį pusmetį, skiriant lėšas savivaldybei. Šios antrojo pusmečio lėšos yra ministerijos biudžete. Pasak A. Plikšnio, visos lėšos yra žinomos ir jokio smūgio nebus, nes antrajame pusmetyje bus tiek, kiek ir pirmą pusmetį, o 2011 metais tiek pat, kiek 2010. „Jeigu Seimas nemažins bendrų asignavimų“, - priduria direktorius.
Pati ministerija, likvidavusi mokyklą, rankas nusiplauna. Direktorius paaiškino, kad mokiniais vis tiek tektų pasirūpinti savivaldybėms. Jie būtų nukreipti į mokyklas tų rajonų, iš kurių atvyko. „Savivaldybė pati spręstų, ar kurti naujas klases specialiųjų poreikių vaikams, ar papildyti jau esančias bendrojo lavinimo mokyklose. Pedagogus ministerija siūlys savivaldybei įdarbinti steigiamose naujose ar jau veikiančiose klasėse“, – sako direktorius.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų