Spausdinti šį puslapį

Mokyklose – ne viskas pagal planą

Įsi­bė­gė­jus moks­lo me­tams, su­si­dė­lio­jo aiš­kes­nis vaiz­das apie si­tu­a­ci­ją ra­jo­no mo­kyk­lo­se. Ne vis­kas čia klo­ja­si pa­gal iš anks­to su­da­ry­tą sce­na­ri­jų. La­biau­siai pla­nus iš­de­ri­no pas­ku­ti­nę va­sa­ros die­ną Vy­riau­sy­bės pa­tvir­tin­ta sto­ji­mo į aukš­tą­sias mo­kyk­las tvar­ka, dėl ku­rios ten­ka keis­ti tvar­ka­raš­čius.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr.

Į Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ben­dro­jo ug­dy­mo mo­kyk­las šie­met su­si­rin­ko 4519 mo­ki­nių –  267 ma­žiau nei prieš me­tus.

Nors mo­ki­nių ma­žė­ja, ga­li­ma teig­ti, jog šis pro­ce­sas vyks­ta lė­čiau nei pas­ta­rą­jį de­šimt­me­tį, kuo­met kas­met į mo­kyk­las su­si­rink­da­vo be­veik 400 moks­lei­vių ma­žiau nei anks­tes­niais.

O pir­mo­kė­lių šie­met net pa­dau­gė­jo. Į pir­mas kla­ses at­ėjo 335 vai­kai. Tai – 16 dau­giau nei pra­ė­ju­siais moks­lo me­tais.

Iki­mo­kyk­li­nu­kų mo­kyk­lo­se – 995. Šį­met jų pa­dau­gė­jo net 69.

Toks reiš­ki­nys ne­bū­din­gas anks­tes­niems me­tams.

Ben­dras mo­ki­nių skai­čius pa­di­dė­jo vie­nin­te­lė­je An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jo­je. Šie­met čia vie­nu kla­sės kom­plek­tu dau­giau ne­gu per­nai.

Pra­ei­tais me­tais ta pa­ti gim­na­zi­ja su­lau­kė ge­ro­kai ma­žes­nio „prie­au­gio“ – pa­ly­gin­ti su anks­tes­niai­siais pa­dau­gė­jo tik 5 gim­na­zis­tais.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Da­lė Ste­po­na­vi­čie­nė sa­ko, kad vai­kų mo­kyk­lo­se ma­žė­ja jau ke­lio­li­ka me­tų. Lai­mei, to­kio ka­tast­ro­fiš­ko tuš­tė­ji­mo kaip prieš ke­le­tą me­tų šie­met ne­pa­ju­to.

Duks­ty­nos pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je su­ma­žė­jo 52, Už­upio pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je – 79 mo­ki­niais. Dau­giau­sia moks­lei­vių ne­te­ko „Ši­lo“ pa­grin­di­nė mo­kyk­la – 104.

409 de­šimt kla­sių bai­gę jau­nuo­liai ne­ta­po vie­nuo­lik­to­kais. Sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai iš­si­aiš­ki­no, ku­rio­mis kryp­ti­mis nu­te­kė­jo šis jau­ni­mo srau­tas.

Pa­sak D. Ste­po­na­vi­čie­nės, 90 mo­ki­nių pa­pil­dė Uk­mer­gės tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­ki­nių gre­tas. 272 mo­ky­mą­si tę­sia gim­na­zi­jo­se. Ki­ti iš­vy­ko į už­sie­nį,  ki­tus ra­jo­nus, dir­ba ar­ba „ant­ra­me­čiau­ja“. 6 bu­vę de­šim­to­kai vis dar „atos­to­gau­ja“ – sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tų ži­nio­mis, nie­kur ne­dir­ba ir ne­si­mo­ko.

 

Mo­ky­to­jai – į dar­bo bir­žą

 

Mo­ki­nių ma­žė­ji­mas – tie­sio­gi­nė pe­da­go­gų eta­tų ma­ži­ni­mo prie­žas­tis.

Di­džiau­sias leis­ti­nas pe­da­go­go dar­bo krū­vis – 36 sa­vai­ti­nės va­lan­dos. To­kį krū­vį tu­ri tik ke­li ra­jo­no pe­da­go­gai. Yra ir to­kių, ku­rie pa­grin­di­nė­je dar­bo­vie­tė­je dir­ba tik 3,5 va­lan­dos. Ma­žiau­sio leis­ti­no dar­bo krū­vio mo­ky­to­jams nė­ra nu­sta­ty­ta. Dau­giau­sia pe­da­go­gų, tu­rin­čių 20–24 va­lan­dų sa­vai­ti­nį dar­bo krū­vį.

„Ra­jo­ne nė­ra nė vie­no mo­ky­to­jo, ku­rio dar­bo krū­vis vir­šy­tų 36 va­lan­das per sa­vai­tę“, – sa­ko ve­dė­ja.

Pa­gal mi­nis­te­ri­jos nu­ro­dy­mus dirb­ti to­kiu krū­viu lei­di­mą ga­li duo­ti tik sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas. Ma­žes­nį nei 36 sa­vai­ti­nės va­lan­dos dar­bo krū­vį ga­li skir­ti mo­kyk­los va­do­vas.

Ne­ma­žai ra­jo­no pe­da­go­gų „pa­mo­kau­ja­si“ ke­lio­se mo­kyk­lo­se. Jų dar­bo die­nos gra­fi­kas su­pla­nuo­ja­mas taip, kad mo­ky­to­jas spė­tų iš vie­nos įstai­gos nu­vyk­ti į ki­tą. D. Ste­po­na­vi­čie­nė su­tin­ka, kad dėl to nu­ken­čia ug­dy­mo ko­ky­bė, ta­čiau ki­tos iš­ei­ties ne­ma­to.

Re­a­ly­bė nė­ra džiu­gi – ma­žė­jant mo­ki­nių, mo­ky­to­jų gre­tos taip pat kas­met ma­žė­ja, už­da­ro­mos ar jun­gia­mos mo­kyk­los, iš dar­bo at­lei­džia­mi pe­da­go­gai. Dar­bo bir­žo­je už­si­re­gist­ra­vęs 41 pe­da­go­gas: 6 lop­še­lio-dar­že­lio auk­lė­to­jos, 6 so­cia­li­niai pe­da­go­gai ir 27 mo­ky­to­jai.

Jei per­nai mo­kyk­lo­se dir­bo 757 pe­da­go­gai, tai šį­met jų te­li­ko 720.

 

Ne­ma­lo­nūs siur­pri­zai

 

Pra­si­dė­jus moks­lo me­tams „iš­lin­do“ ir ki­to­kių ne­nu­ma­ty­tų da­ly­kų. Vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mą įgy­ven­di­nan­čių mo­kyk­lų dar­bą „iš­de­ri­no“ nau­jų moks­lo me­tų iš­va­ka­rė­se Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jos pa­tvir­tin­tas „Ge­riau­siai vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mą bai­gu­sių ei­lės su­da­ry­mo 2014 m. tvar­kos ap­ra­šas“.

Ši tvar­ka su­kė­lė tam tik­ro cha­o­so. „Mo­kyk­los jau bu­vo pa­si­ruo­šusios pra­dė­ti nau­jus moks­lo me­tus, su­da­riusios pa­mo­kų tvar­ka­raš­čius, mo­ky­to­jų dar­bo gra­fi­kus. Vie­niems ma­žiau, ki­tiems dau­giau, bet ten­ka per­da­ri­nė­ti iš nau­jo“, – sa­ko D. Ste­po­na­vi­čie­nė.

Mat da­bar­ti­niai vie­nuo­lik­to­kai jau pra­ei­tų moks­lo me­tų pa­bai­go­je pa­si­rin­ko da­ly­kus, ku­riuos ke­ti­na mo­ky­tis vie­nuo­lik­to­je kla­sė­je, jų mo­ky­mo­si ly­gį. Nau­jo­sios pri­ėmi­mo į aukš­tą­sias mo­kyk­las są­ly­gos pri­ver­tė sku­bos tvar­ka keis­ti pa­si­rin­ki­mus, o pe­da­go­gus už­griu­vo ne­nu­ma­ty­tas ir su­da­ry­tus pla­nus su­grio­vęs dar­bas – keis­ti tvar­ka­raš­čius. Per­da­rius juos, ga­li keis­tis ir mo­ky­to­jų dar­bo krū­vis.

Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nist­ro Gin­ta­ro Ste­po­na­vi­čiaus pa­tvir­tin­tos „Re­ko­men­da­ci­jos dėl po­vei­kio prie­mo­nių tai­ky­mo ne­tin­ka­mai be­si­el­gian­tiems mo­ki­niams“ – dar vie­na šių­me­tė nau­jo­vė mo­kyk­lo­se. Šias re­ko­men­da­ci­jas pri­si­tai­kiu­sios mo­kyk­los tu­rės pa­si­keis­ti vi­daus dar­bo tvar­kos, mo­ki­nių el­ge­sio tai­syk­les.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)