Spausdinti šį puslapį

Moteris ir degino, ir sveikino

Ant­ra­die­nis bu­vo ypa­tin­gas – su Ko­vo 8-ąją sim­bo­li­zuo­jan­čio­mis tul­pė­mis ir Už­ga­vė­nių per­so­na­žais. Šios dvi šven­tės su­tam­pa ga­na re­tai. Ar jos tar­pu­sa­vy­je de­ra – keb­lus klau­si­mas, mat lieps­no­se de­gi­na­mos Mo­rės la­biau pri­me­na dai­lias mo­te­riš­kes...

 

 

As­tos Kro­ger­tie­nės nuotr. Tik kar­tą me­tuo­se vie­toj įspė­ji­mų ar bau­dų po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai vai­ruo­to­joms do­va­no­ja gė­les.

Už­ga­vė­nės – juo­ko, iš­dai­gų die­na, ka­da apei­gos ir bur­tai iš­va­ro žie­mos de­mo­nus ir pa­ža­di­na že­mę iš mie­go. Ban­dy­da­mi pri­kel­ti se­no­vi­nę dva­sią taip Už­ga­vė­nes pri­si­mi­nė ne vie­nos or­ga­ni­za­ci­jos na­riai. Šią gra­žią šven­tę sa­va­me ra­te­ly­je pa­mi­nė­jo Pa­gy­ve­nu­sių žmo­nių aso­cia­ci­jos Uk­mer­gės sky­riaus, Uk­mer­gės kraš­to ne­įga­lių­jų są­jun­gos na­riai, ra­jo­no mo­kyk­los ir dar­že­liai, įstai­gų ir or­ga­ni­za­ci­jų dar­buo­to­jai.

Vi­sur pri­si­min­ti pa­grin­di­niai Už­ga­vė­nių ak­cen­tai – bly­nai, kau­kės, La­ši­ni­nio ir Ka­na­pi­nio ko­vos bei de­gi­na­ma Mo­rė.

Et­no­lo­gai pri­me­na ir ki­tus kiek pri­mirš­tus prie­ta­rus. Bu­vo ti­kė­ta: jei per Už­ga­vė­nes dirb­si, tai per vi­sus me­tus ne­bus po­il­sio. Ne­ga­li­ma verp­ti, nes kir­mys kum­piai, ap­si­trauks rū­di­mis li­nai, siū­lai ir dro­bės, ne­ga­li­ma ir mal­ti, nes vė­jas plė­šys sto­gus. O jei tą die­ną ne­šu­kuo­si ir ne­trink­si gal­vos, tai ji bus šva­ri, ge­rai augs ka­sos.

 

03-10-1_straipsnio_2_nuotr

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Mo­rė lieps­no­jo prie kraš­to­ty­ros mu­zie­jaus.


Sa­ky­ta, kad per Už­ga­vė­nes ne­de­ra sė­dė­ti na­muo­se, ge­riau ei­ti į lau­ką ir va­ži­nė­ti ro­gė­mis. Ti­kė­ta: kuo daž­niau iš jų iš­vir­si, tuo ge­riau, že­mė grei­čiau at­si­bus, su­ža­liuos ir duos vai­sių. Vie­na iš pa­mirš­tų tra­di­ci­jų – lais­ty­ma­sis van­de­niu. Ypač steng­ta­si ap­lie­ti  avi­lį, kad bi­čių šei­mos būtų svei­kos, gau­sios ir avi­lys pil­nas me­daus.

Už­ga­vė­nės šven­čia­mos li­kus 7 sa­vai­tėms (46 die­noms) iki šv.Ve­ly­kų. Šis lai­ko­tar­pis pa­pras­tai bū­na nuo va­sa­rio 3 iki ko­vo 9 die­nos. Tai­gi, šie­met Už­ga­vė­nės – pa­čios vė­ly­viau­sios.

Tuo tar­pu Ko­vo 8-oji, nors ir kiek prieš­ta­rin­gai ver­ti­na­ma, kas­met bū­na tuo pa­čiu me­tu ir vi­sa­da al­suo­ja šyp­se­no­mis ir bun­dan­čiu pa­va­sa­riu. Nors yra ban­dan­čių šią šven­tę ig­no­ruo­ti, nė vie­na mo­te­ris ne­ga­lė­tų pa­neig­ti fak­to, kad įteik­tas tul­pės žie­das – la­bai ma­lo­nus ir daž­niau­siai tik kar­tą me­tuo­se tie­siog gat­vė­je nu­tin­kan­tis įvy­kis.

 

03-10-1_straipsnio_3_nuotr

Už­ga­vė­nes sma­giai pa­mi­nė­jo Uk­mer­gės ne­sta­cio­na­rių so­cia­li­nių pa­slau­gų cen­tro ko­lek­ty­vas.


To­kias gra­žias aki­mir­kas jau ne pir­mus me­tus uk­mer­giš­kėms do­va­no­ja Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­rei­gū­nai. Tarp­tau­ti­nę mo­te­rų so­li­da­ru­mo die­ną jie svei­ki­no mo­te­ris – vai­ruo­to­jas.

Ir šie­met pa­rei­gū­nai bu­vo dė­me­sin­gi dai­lio­sios ly­ties at­sto­vėms. Mo­te­rims, vai­ruo­jan­čioms au­to­mo­bi­lius, pa­tru­liai do­va­no­jo tul­pių žie­dų bei lin­kė­jo sau­giai va­ži­nė­ti. Ak­ci­jos me­tu iš­da­lin­ta 200 pa­va­sa­rio gė­lių.

Ko­vo 8-ąją jau daug me­tų mi­ni ir Uk­mer­gės so­cial­de­mok­ra­tai. Tarp­tau­ti­nės mo­ters die­nos pro­ga šios par­ti­jos na­riai kas­met svei­ki­na mies­to cen­tre sku­ban­čias uk­mer­giš­kes.

 

03-10-1_straipsnio_4_nuotr

03-10-1_straipsnio_5_nuotr

Jaus­min­gą ro­man­sų va­ka­rą mo­te­rims šie­met su­ren­gė res­to­ra­nas „Vil­kmer­gė“. Čia kon­cer­ta­vo Ri­ma Žu­die­nė ir šei­my­ni­nis an­sam­blis „Šer­muk­šnė­lė“.


Par­ti­jos at­sto­vas ra­jo­no ta­ry­bo­je Arū­nas Du­dė­nas pa­ti­ki­no, kad su rin­ki­mais šven­tės nie­ka­da ne­sie­jan­tis ir drau­ge su ben­dra­pa­rtie­čiais Ko­vo 8-osios pro­ga kas­met iš­da­li­nan­tis ke­lis šim­tus tul­pių žie­dų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)