Spausdinti šį puslapį

Mo­ky­tis Uk­mer­gė­je no­ri ne tik uk­mer­giš­kiai

Vie­na di­džiau­sių ra­jo­ne mo­ky­mo įstai­gų – Uk­mer­gės tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­la – nau­juo­sius moks­lo me­tus pa­si­tin­ka siū­ly­da­ma jau­niems žmo­nėms nau­jo­vių ir kvie­čia juos mo­ky­tis. No­rin­tie­ji įsto­ti tu­rė­tų su­skub­ti – do­ku­men­tai pri­ima­mi iki rug­sė­jo pir­mos die­nos.

Vai­do­tė GRIŠKEVIČIŪTĖ

Apie mo­ki­nių pri­ėmi­mo są­ly­gas, siū­lo­mas spe­cia­ly­bes ir sa­vi­raiš­kos ga­li­my­bes bei mo­kyk­los ben­druo­me­nės veik­lą pa­pa­sa­ko­jo di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas ug­dy­mui Ri­man­tas Jan­kū­nas. Anot pe­da­go­go, džiu­gu, jog kas­met jų mo­kyk­lo­je su­lau­kia­ma veik­lių, ta­len­tin­gų, la­vin­tis pro­fe­si­nė­je sri­ty­je no­rin­čių jau­nų žmo­nių. Kiek­vie­ną ru­de­nį pri­ima­ma apie 400 nau­jų mo­ki­nių. Ti­ki­ma­si, kad gau­siu jų bū­riu įstai­ga pa­si­pil­dys ir šiais moks­lo me­tais.

Uk­mer­gės tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­la ga­li­my­bę to­bu­lė­ti su­tei­kia ir vi­du­ri­nį iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­tiems ar­ba vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mą iš­klau­siu­siems as­me­nims, ir tiems, ku­rie dėl vie­no­kių ar ki­to­kių prie­žas­čių vi­du­ri­nės mo­kyk­los ne­bai­gė, gal­būt ku­rį lai­ką gy­ve­no už­sie­ny­je ir ne­ga­lė­jo mo­ky­tis.

Stei­gia­mas gim­na­zi­jos sky­rius

Įstai­go­je kvie­čia­mi mo­ky­tis 10 kla­sių ne­bai­gę jau­nuo­liai – čia jie ga­lės įgy­ti tech­ni­kos šalt­kal­vio re­mon­ti­nin­ko, ap­dai­li­nin­ko (sta­ty­bi­nin­ko), siu­vė­jo ar­ba su­vi­rin­to­jo spe­cia­ly­bę.

Pa­grin­di­nį iš­si­la­vi­ni­mą tu­rin­tie­siems siū­lo­ma rink­tis iš au­to­mo­bi­lių re­mon­ti­nin­ko, vi­rė­jo, lo­gis­to eks­pe­di­to­riaus, siu­vė­jo, bal­džiaus, par­da­vė­jo, elek­tros ir au­to­ma­ti­kos įren­gi­nių de­rin­to­jo, žel­di­nių tvar­ky­to­jo bei kom­piu­te­rių ir or­ga­ni­za­ci­nės tech­ni­kos ope­ra­to­riaus spe­cia­ly­bių.

Bai­gu­sie­ji vi­du­ri­nes mo­kyk­las ar­ba vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mą iš­klau­sę as­me­nys, pa­no­rę tęs­ti moks­lus pro­fe­si­nė­je mo­kyk­lo­je, ga­li mo­ky­tis šių spe­cia­ly­bių: au­to­mo­bi­lių re­mon­ti­nin­ko, pra­mo­nės įmo­nių pre­ky­bos kon­sul­tan­to, pa­da­vė­jo – bar­me­no, tarp­tau­ti­nių ve­ži­mų vai­ruo­to­jo – eks­pe­di­to­riaus, smul­kio­jo ver­slo pa­slau­gų tei­kė­jo.

Pa­sak pa­šne­ko­vo, pri­ima­mi ir adap­tuo­to pa­grin­di­nio ug­dy­mo pro­gra­mą iš­ėję jau­nuo­liai – jie įgis vi­du­ri­nį iš­si­la­vi­ni­mą ir pro­fe­si­nio mo­ky­mo di­plo­mą. Į mo­kyk­lą kvie­čia­mi ir tie jau­ni žmo­nės, ku­rie bai­gė adap­tuo­to vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mą.

R. Jan­kū­nas pri­mi­nė, jog taip pat Tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­lo­je la­bai lau­kia­mi de­vin­to­je kla­sė­je no­rin­tis mo­ky­tis jau­ni­mas. Be to, jau šį ru­de­nį čia ke­ti­na­ma įsteig­ti gim­na­zi­jos sky­rių, tai­gi bai­gu­sie­ji aš­tuo­nias kla­ses ga­lės įgy­ti ben­drą­jį pa­grin­di­nį bei vi­du­ri­nį iš­si­la­vi­ni­mą ir tęs­ti moks­lus bet ku­rio­je ša­lies mo­kyk­lo­je – pro­fe­si­nė­je, ko­le­gi­jo­je ar uni­ver­si­te­te.

Dar vie­na bū­si­mie­siems mo­ki­niams siū­lo­ma nau­jo­vė – ap­skai­ti­nin­ko ir ka­si­nin­ko spe­cia­ly­bė. Ją rink­tis ga­lės vi­du­ri­nį moks­lą iš­ėję as­me­nys.

Vi­si, no­rin­tys mo­ky­tis Tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­lo­je, lau­kia­mi jo­je iki rug­sė­jo pir­mo­sios. Mo­kyk­lo­je (Kau­no g. 108) rei­kia kreip­tis į pri­ėmi­mo ko­mi­si­ją, ku­ri dir­ba kas­dien nuo 8 iki 16 val., ir pa­teik­ti šiuos do­ku­men­tus: ori­gi­na­lų įgy­to iš­si­la­vi­ni­mo pa­žy­mė­ji­mo do­ku­men­tą, gi­mi­mo liu­di­ji­mą ar­ba as­mens ta­pa­ty­bės kor­te­lę, svei­ka­tos pa­žy­mė­ji­mą, dvi fo­to­nuot­rau­kas, šauk­ti­nio liu­di­ji­mą.

To­bu­li­na­si sve­tur

Tech­no­lo­gi­jų ir ver­slo mo­kyk­los ben­druo­me­nė – ak­ty­vi ir tur­tin­ga pa­čios įvai­riau­sios veik­los. Čia vei­kia dau­gy­bė ne­for­ma­laus ug­dy­mo bū­re­lių, ku­riuos lan­kan­tys jau­ni žmo­nės tu­ri pui­kias ga­li­my­bes spor­tuo­ti, šok­ti, dai­nuo­ti, vai­din­ti bei rink­tis ki­to­kius įdo­mius už­si­ė­mi­mus. Pa­sak R. Jan­kū­no, daž­nai or­ga­ni­zuo­ja­mi įvai­rūs kon­kur­sai, olim­pia­dos, šven­tės, mo­kyk­los at­sto­vai da­ly­vau­ja ra­jo­no, res­pub­li­ki­niuo­se bei tarp­tau­ti­niuo­se ren­gi­niuo­se.

Svar­bu ir tai, jog mo­ki­niams su­da­ry­tos są­ly­gos at­lik­ti mo­ko­mą­sias bei ga­my­bi­nes prak­ti­kas įmo­nė­se-part­ne­rė­se Uk­mer­gė­je ir ki­tuo­se ra­jo­nuo­se, pa­si­to­bu­lin­ti mo­ki­niai ir mo­ky­to­jai vyks­ta pas už­sie­nio part­ne­rius Len­ki­jo­je, Suo­mi­jo­je, Ško­ti­jo­je, Aust­ri­jo­je, Ita­li­jo­je, ki­to­se ša­ly­se.

At­vyks­ta mo­ky­tis net iš Kel­mės

Nuo­la­tos be­si­kei­čian­ti, at­si­nau­ji­nan­ti mo­kyk­la jau­nuo­liams siū­lo pa­to­gias, mo­der­nias mo­ky­mo­si bei gy­ve­ni­mo są­ly­gas. Gal­būt to­dėl čia mo­ko­si ne vien uk­mer­giš­kiai – su­lau­kia­ma at­vy­kė­lių iš Šir­vin­tų, Jo­na­vos, Kė­dai­nių, Anykš­čių, Pa­ne­vė­žio, Ro­kiš­kio ra­jo­nų, net­gi Že­mai­ti­jos – Kel­mės. Vie­nos gau­siau­sių mo­ky­mo įstai­gų ra­jo­ne di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas sa­ko, jog džiu­gi­na ne vien pa­no­ru­sių­jų čia mo­ky­tis skai­čius, bet ir jų pro­fe­si­nė sėk­mė bai­gus mo­kyk­lą.

Vi­siems pir­ma­kur­siams yra ski­ria­ma 60 li­tų dy­džio mė­ne­si­nė sti­pen­di­ja, gy­ve­nan­tie­siems kai­me ar ki­ta­me ra­jo­ne su­tei­kia­mas ben­dra­bu­tis – už jį per mė­ne­sį rei­kia mo­kė­ti tik 13 li­tų. 9–10 kla­sių jau­nuo­liams iš so­cia­liai rem­ti­nų šei­mų mo­kyk­lo­je ski­ria­mas ne­mo­ka­mas mai­ti­ni­mas ir, jei rei­kia, – ben­dra­bu­čio kam­ba­rys, už ku­rį mo­kė­ti jiems taip pat ne­rei­kės.

Su ar­tė­jan­čiais nau­jai­siais moks­lo me­tais svei­kin­da­mas mo­ki­nius, tė­ve­lius, švie­ti­mo dar­buo­to­jus, mo­kyk­lų ben­druo­me­nes, pa­šne­ko­vas lin­ki vi­siems į at­ei­tį žiū­rė­ti su op­ti­miz­mu ir ti­ki­si, kad jau­ni­mas su­pran­ta ir ver­ti­na po­rei­kį mo­ky­tis, siek­ti ži­nių. „Juk vi­sa tai ir yra ke­lias į at­ei­tį“, – sa­ko jis.

Su in­for­ma­ci­ja apie mo­kyk­lą, jo­je vei­kian­čius bū­re­lius, pri­ėmi­mo są­ly­gas ir ki­tus ak­tu­a­lius da­ly­kus taip pat ga­li­ma su­si­pa­žin­ti jos in­ter­ne­ti­nė­je sve­tai­nė­je ad­re­su www.ukvm.lt.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)