Spausdinti šį puslapį

Naujai skiriamos pensijos apskaičiuojamos kitaip

Me­tų pra­džio­je įsi­ga­lio­ju­sios įsta­ty­mo pa­tai­sos nu­ma­to ki­to­kį pen­si­jos ap­skai­čia­vi­mo bū­dą pir­mą kar­tą į pen­si­ją iš­ei­nan­tiems as­me­nims ir tiems, kas dir­bo po pen­si­jos pa­sky­ri­mo ir pa­gei­dau­ja, kad pen­si­ja bū­tų pa­skir­ta iš nau­jo.

Pri­me­na­me, kad Lie­tu­vo­je se­nat­vės pen­si­ja su­si­de­da iš tri­jų da­lių: pa­grin­di­nės, pa­pil­do­mos da­lies ir prie­do už sta­žo me­tus. Pa­grin­di­nės da­lies ir prie­do už sta­žą skai­čia­vi­mas nuo nau­jų­jų ne­si­kei­čia. Kei­čia­si tik pa­pil­do­mos pen­si­jos da­lies ap­skai­čia­vi­mas.

Pa­grin­di­nė įsta­ty­mo nau­jo­vė ta, kad nuo šiol pa­pil­do­ma pen­si­jos da­lis ap­skai­čiuo­ja­ma at­si­žvel­giant į vi­sas nuo 1994 m. sau­sio 1 d. gau­tas drau­džia­mą­sias pa­ja­mas ir vi­są bet ku­riuo me­tu įgy­tą sta­žą.

Ki­ta ver­tus, jei as­muo pa­gei­dau­ja, pa­pil­do­ma pen­si­jos da­lis ga­lės bū­ti skai­čiuo­ja­ma at­si­žvel­giant ir į pa­ja­mas, gau­tas iki 1994 m. To­kiu at­ve­ju pa­pil­do­ma pen­si­jos da­lis bus skai­čiuo­ja­ma pa­gal for­mu­lę, su­da­ry­tą iš dvie­jų at­ski­rų da­lių.

Pir­mo­jo­je da­ly­je bus įra­šo­mas sta­žas, įgy­tas iki 1994-ųjų, ir drau­džia­mų­jų pa­ja­mų ko­e­fi­cien­tas, ap­skai­čiuo­tas pa­gal per 5 pa­ei­liui ei­nan­čius pa­lan­kiau­sius me­tus gau­tą už­dar­bį iš 1984–1993 me­tų. Ant­ro­jo­je da­ly­je – sta­žas, įgy­tas po 1994-ųjų, ir drau­džia­mų­jų pa­ja­mų ko­e­fi­cien­tas, ap­skai­čiuo­tas pa­gal vi­sas nuo 1994 m. tu­rė­tas drau­džia­mą­sias pa­ja­mas. Pa­pil­do­ma pen­si­jos da­lis pa­gal du sta­žo ir pa­ja­mų  lai­ko­tar­pius ap­skai­čiuo­ja­ma, jei­gu as­me­niui tai nau­din­ga.

Kreip­tis dėl pen­si­jos pa­sky­ri­mo į „Sod­ros“ te­ri­to­ri­nį sky­rių ga­li­ma prieš tris mė­ne­sius iki tei­sės gau­ti vals­ty­bi­nę so­cia­li­nio drau­di­mo se­nat­vės pen­si­ją at­si­ra­di­mo ar­ba bet ku­riuo me­tu po to, kai ši tei­sė gau­na­ma.

Krei­pian­tis dėl pen­si­jos, pri­va­lo­ma pa­teik­ti Vals­ty­bi­nių so­cia­li­nio drau­di­mo pen­si­jų sky­ri­mo ir mo­kė­ji­mo nuo­sta­tuo­se nu­ro­dy­tus do­ku­men­tus – as­mens ta­pa­ty­bės do­ku­men­tą, sta­žą įro­dan­čius do­ku­men­tus (dar­bo kny­ge­lę, so­cia­li­nio drau­di­mo pa­žy­mė­ji­mą) ir kt., o jei pa­gei­dau­ja­ma, kad pa­pil­do­ma pen­si­jos da­lis bū­tų ap­skai­čiuo­ta iš dvie­jų da­lių, rei­kia pa­teik­ti ir pa­žy­mas apie 1984–1993 me­tais tu­rė­tą už­dar­bį.

Pri­me­na­me, kad nuo 2013 m. sau­sio 1 d. mo­te­rims se­nat­vės pen­si­jos ski­ria­mos, kai jos su­kan­ka 60 me­tų ir 8 mė­ne­sius (t. y. gi­mė 1952 m. rug­sė­jo 1 d. ir vė­liau), o vy­rams – kai jie su­kan­ka 62 me­tus ir 10 mė­ne­sių (t. y. gi­mė 1950 m. ge­gu­žės 1 die­ną ir vė­liau). Tie­sa, tam, kad bū­tų mo­ka­ma pen­si­ja, as­me­nys pri­va­lo tu­rė­ti mi­ni­ma­lų 15 me­tų sta­žą.

Šiuo me­tu se­nat­vės pen­si­ją gau­na be­veik 600 tūkst. ša­lies gy­ven­to­jų. Sta­tis­ti­kos de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, 2012 m. ša­ly­je gy­ve­no 167,7 tūkst. 60–64 me­tų am­žiaus gy­ven­to­jų.

As­me­nų, tu­rin­čių­ bū­ti­ną­jį 30 me­tų dar­bo sta­žą, vi­du­ti­nė pen­si­ja sie­kia 843,2 li­to. Per pra­ėju­sius me­tus pen­si­jų so­cia­li­niam drau­di­mui iš­leis­ta dau­giau kaip 8 mlrd. li­tų.

„Sod­ros“ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)