Spausdinti šį puslapį

Neaiškumai dėl kraujo tyrimų

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

Rug­sė­jo 6 die­nos „Uk­mer­gės ži­nių“ nu­me­ry­je spaus­di­no­me skai­ty­to­jo klau­si­mą dėl krau­jo ty­ri­mų.

Ja­me ra­šo­ma, jog šei­mos gy­dy­to­jas li­go­nei pa­sky­rė TSH ty­ri­mą ir nu­siun­tė kon­sul­ta­ci­jai pas en­dok­ri­no­lo­gą. Šis pa­kon­sul­ta­vęs prie li­go­nės kor­te­lės pri­lip­dė la­pe­lį, kad šei­mos gy­dy­to­jas iš­ra­šy­tų FT4 ty­ri­mą. Žmo­gui vėl rei­kė­jo ke­liau­ti pas šei­mos gy­dy­to­ją mi­nė­to­jo ty­ri­mo siun­ti­mo. Skai­ty­to­ja klau­sė, kas tu­ri iš­ra­šy­ti FT4 ty­ri­mą ir pa­kar­to­ti­ną ty­ri­mą – en­dok­ri­no­lo­gas ar šei­mos gy­dy­to­jas.

 

Į šį klau­si­mą at­sa­kė Vals­ty­bi­nės li­go­nių ka­sos prie Svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nis­te­ri­jos Pa­slau­gų eks­per­ti­zės, me­to­di­nio va­do­va­vi­mo ir kon­tro­lės sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Ok­sa­na Bu­ro­kie­nė.

Ji pa­aiš­ki­no, kad gy­dy­to­jo spe­cia­lis­to kon­sul­ta­ci­jų iš­lai­dos ap­mo­ka­mos iš Pri­va­lo­mo­jo svei­ka­tos drau­di­mo fon­do biu­dže­to lė­šų, va­do­vau­jan­tis As­mens svei­ka­tos prie­žiū­ros pa­slau­gų or­ga­ni­za­vi­mo ir ap­mo­kė­ji­mo tvar­ka, pa­tvir­tin­ta svei­ka­tos ap­sau­gos mi­nist­ro įsa­ky­mu.

Ši tvar­ka nu­sta­to, kad gy­dy­to­jo spe­cia­lis­to kon­sul­ta­ci­ja yra lai­ko­mas pa­cien­to ap­si­lan­ky­mas pas jį tu­rint siun­ti­mą dėl kon­kre­čios prie­žas­ties; šio ap­si­lan­ky­mo me­tu at­lie­ka­mi pa­gal gy­dy­to­jo spe­cia­lis­to kom­pe­ten­ci­ją vi­si bū­ti­ni ti­ria­mie­ji ir gy­do­mie­ji veiks­mai ir raš­tu tei­kia­mi pa­ta­ri­mai siun­tu­sia­jam gy­dy­to­jui. Va­di­na­si, jei­gu jūs, tu­rė­da­ma siun­ti­mą, krei­pė­tės į en­dok­ri­no­lo­gą diag­no­zei nu­sta­ty­ti ir gy­dy­mui, rei­ka­lin­gi ty­ri­mai (gy­dy­to­jo spe­cia­lis­to kom­pe­ten­ci­jos ri­bo­se) tu­rė­jo bū­ti pa­skir­ti bei at­lik­ti kon­sul­ta­ci­jos me­tu ir už šiuos ty­ri­mus jūs mo­kė­ti ne­tu­rė­jo­te.

Be to, neat­si­žvel­giant į tai, kad kai ku­rie la­bo­ra­to­ri­niai ty­ri­mai yra pri­skir­ti ir šei­mos gy­dy­to­jo kom­pe­ten­ci­jai (pvz., skyd­liau­kės hor­mo­nų ty­ri­mai), jei­gu tu­rė­da­mas siun­ti­mą pa­cien­tas krei­pė­si į gy­dy­to­ją spe­cia­lis­tą kon­sul­ta­ci­jai ir jis ma­no, jog ty­ri­mas rei­ka­lin­gas diag­no­zei nu­sta­ty­ti ar gy­dy­mo tak­ti­kai pa­rink­ti, pa­cien­tas ne­ga­li bū­ti siun­čia­mas at­gal pas šei­mos gy­dy­to­ją vien tik ty­ri­mams at­lik­ti.

Ta­čiau Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­sio­jo gy­dy­to­jo pa­va­duo­to­ja Rū­ta Srio­gie­nė pa­ti­ki­no, kad šis at­sa­ky­mas nė­ra vi­siš­kai tiks­lus.

Jis bu­vo per­siųs­tas Vil­niaus te­ri­to­ri­nės li­go­nių kasos kon­tro­lės ir eks­per­ti­zės po­sky­rio ve­dė­jai Ai­mei Dum­šie­nei. Jos tei­gi­mu, tei­kiant pa­slau­gas tu­ri­ma lai­ky­tis SAM įsa­ky­mų.

Siun­ti­mą am­bu­la­to­ri­nėms pa­slau­goms gau­ti pas spe­cia­lis­tus iš­duo­da šei­mos gy­dy­to­jas. Siun­ti­mų tvar­ka reg­la­men­tuo­ta SAM įsa­ky­mais. Iš­duo­da­mas siun­ti­mą šei­mos gy­dy­to­jas pri­va­lo į siun­ti­mą įra­šy­ti ty­ri­mų re­zul­ta­tus, kon­sul­ta­vu­sių spe­cia­lis­tų iš­va­das ir da­tas (Įsa­ky­mas 2008 m. bir­že­lio 28 d. Nr. V-636).

Pa­gal šei­mos gy­dy­to­jo dar­bo nor­ma­ty­vus jis pri­va­lo at­lik­ti ei­lę ty­ri­mų: ben­dras krau­jo ty­ri­mas, CRB, šla­pi­mo ty­ri­mas, gliu­ko­zė krau­jyje ir pa­gal nau­ją nor­mos pa­pil­dy­mą (įsa­ky­mas 2013 m. va­sa­rio 21 d. Nr. V-190) ALAT, ASAT, bi­li­ru­bi­no, TTH, FT4, PSA ge­le­žies, mik­ro­al­bu­mi­no kie­kio šla­pi­me.

A. Dum­šie­nės tei­gi­mu, jei­gu Uk­mer­gės PSPC šei­mos gy­dy­to­jai at­lik­tų pa­cien­tams ty­ri­mus pa­gal jiems nu­sta­ty­tas nor­mas, pa­cien­tai grei­čiau bū­tų iš­tir­ti ir gau­tų jiems rei­ka­lin­gą gy­dy­mą.

„Spe­cia­lis­tas tu­ri tei­sę grą­žin­ti pa­cien­tą pas sa­vo šei­mos gy­dy­to­ją at­lik­ti jiems bū­ti­nų ty­ri­mų. Jei ty­ri­mai ne­įra­šy­ti į siun­ti­mą, li­go­nių ka­sos to­kio ty­ri­mo ne­už­skai­to ir ga­li ne­ap­mo­kė­ti“, – įsi­ti­ki­nu­si Uk­mer­gės li­go­ni­nės vy­riau­sio­jo gy­dy­to­jo pa­va­duo­to­ja R. Srio­gie­nė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)