Spausdinti šį puslapį

Neišspręstus klausimus atidėjo kitiems metams

Nors sa­ko­ma, kad pra­dė­tus dar­bus rei­kia už­baig­ti iki me­tų pa­bai­gos, ra­jo­no ta­ry­bai to pa­da­ry­ti ne­pa­vy­ko. Prieš­šven­ti­nia­me po­sė­dy­je li­ko ne­iš­spręs­tas ra­jo­no bi­ti­nin­kams ak­tu­a­lus klau­si­mas.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Po­sė­dy­je iš pi­lie­čių tri­bū­nos vie­nu klau­si­mu pa­si­sa­kė net trys as­me­nys. Jau ku­rį lai­ką ta­ry­ba ne­iš­spren­džia klau­si­mo dėl Gy­vū­nų glo­bos, lai­ky­mo ir nau­do­ji­mo tai­syk­lių pa­kei­ti­mo. Pa­si­kei­ti­mai bū­tų ak­tu­a­lūs bi­ti­nin­kams.

Iš tri­bū­nos pa­si­sa­kė bi­ti­nin­kas Jo­nas Šan­ta­ras, tu­rin­tis sa­vo ūky­je per tūks­tan­tį bi­čių šei­mų. Jo tei­gi­mu, ra­jo­ne ban­do­ma pa­tvir­tin­ti tai­syk­les, ku­rios yra nu­kreip­tos ir prieš jį, kaip vie­ną stam­biau­sių ša­lies bi­ti­nin­kų, ir prieš ki­tus, lai­kan­čius bi­tes.

Sa­vi­val­dy­bė yra ga­vu­si skun­dų iš J. Šan­ta­ro kai­my­nų, kad po kie­mus skrai­dan­čios, ge­lian­čios bei ap­lin­ką te­šian­čios bi­tės tie­siog nuo­di­ja jų gy­ve­ni­mus.

Pats bi­ti­nin­kas ti­ki­no, kad kai­my­nai ne­pa­grįs­tai jį kal­ti­na, žlug­do ver­slą, o sa­vi­val­dy­bės stal­čiuo­se pra­dings­ta jo pa­teik­ti do­ku­men­tai.

„Mes pa­var­gom nuo Šan­ta­ro bi­čių“, – į ta­ry­bą to­kiais žo­džiais krei­pė­si bi­ti­nin­ko kai­my­nė Gied­rė Ra­dze­vi­čiū­tė. Mo­te­ris net pa­kvie­tė vi­są sa­lę va­sa­rą į sve­čius, kad ga­lė­tų įsi­ti­kin­ti jos žo­džių tei­su­mu. Anot jos, taip pa­žei­džia­mos gy­ven­to­jų kon­sti­tu­ci­nės tei­sės į gy­ve­ni­mą ir po­il­sį.

Ki­ta kai­my­nė Ra­sa Pi­pi­rie­nė ta­ry­bos na­riams pa­ro­dė fil­muo­tą me­džia­gą, ku­rio­je ma­ty­ti ne­ma­žai į van­dens ba­sei­nė­lį at­skri­du­sių bi­čių. Mo­te­ris sa­ko, kad nuo bi­tės įgė­li­mo vai­ką iš­ti­ko prie­puo­lis ir me­di­kams jį te­ko gai­vin­ti.

Tuo tar­pu J. Šan­ta­ras ti­ki­no, kad prieš fil­ma­vi­mą bi­tės bu­vo „su­kvies­tos“ dirb­ti­nai – pa­bars­čius į van­de­nį cuk­raus.

 

Bi­tės – ne­kal­čiau­sios?

 

Nors ta­ry­bos dar­bo veik­los reg­la­men­te nu­ma­ty­ta, kad gy­ven­to­jų pa­si­sa­ky­mai iš kar­to ne­dis­ku­tuo­ja­mi, šį kar­tą jie su­ta­po su jau pa­reng­tu svars­ty­ti klau­si­mu.

Pa­teik­ta­me spren­di­mo pro­jek­te siū­lo­ma mies­te leis­ti lai­ky­ti 1 sta­ti­niais ne­ap­sta­ty­to aro plo­te 1 bi­čių šei­mą, ta­čiau ne dau­giau kaip 5 šei­mas vie­no­je na­mų val­do­je.

Vie­ni siū­lė di­din­ti avi­lių skai­čių iki 6, ki­ti – vi­sai iš­veng­ti mak­si­ma­laus skai­čiaus nu­ro­dy­mo.

Pa­sak „vals­tie­tės“ Ele­nos Mi­ri­na­vi­čie­nės, šio gin­čo kal­ti­nin­kas – ne bi­tės, o ūki­nė veik­la. Kai ji vyk­do­ma, su­si­da­ro ne­prog­no­zuo­ja­mų ne­pa­to­gu­mų. Anot po­li­ti­kės, sa­vo reik­mėms pa­kan­ka 3–5 avi­lių: „Jei žmo­gus iš tos veik­los gy­ve­na, jo ūki­nė veik­la ne­tu­ri truk­dy­ti kai­my­nams.“

Vy­riau­sy­bės at­sto­vas Vil­niaus ap­skri­ty­je Aud­rius Skais­tys re­ziu­ma­vo, kad su­da­ry­to­se tai­syk­lė­se kai ku­rios są­vo­kos yra per­tek­li­nės, su­da­ran­čios pa­pil­do­mus rei­ka­la­vi­mus bi­ti­nin­kams, ku­riuos pas­kui ga­li bū­ti sun­ku in­ter­pre­tuo­ti. Pa­vyz­džiui, nu­ro­dy­mas ap­tver­ti na­mų val­dą ak­li­na tvo­ra. Ar koks nors ply­še­lis ne­taps prie­lai­da kal­tin­ti tai­syk­lių ne­si­lai­ky­mu?

Pa­sak J. Ar­ma­na­vi­čiaus, jei gy­ve­na­ma­ja­me ra­jo­ne kas nors su­ma­ny­tų įsi­reng­ti au­to­mo­bi­lių re­mon­to pa­tal­pas, to­kių dis­ku­si­jų ne­kil­tų. Jis siū­lo J. Šan­ta­rui iš­kel­ti ga­my­bi­nes pa­tal­pas iš Krekš­lių.

So­cial­de­mok­ra­tas Arū­nas Ja­sai­tis ne­su­tin­ka, kad kai­my­nams jų kie­mai ta­po pa­di­din­tos ri­zi­kos te­ri­to­ri­ja. Anot jo, bi­tė ga­li įgel­ti ir Kęs­tu­čio aikš­tė­je.

E. Mi­ri­na­vi­čie­nė pa­siū­lė spren­di­mo pro­jek­tą grą­žin­ti į dar­bo gru­pę ir, įver­ti­nus bi­ti­nin­ko, kai­my­nų bei ta­ry­bos na­rių nuo­mo­nes, pri­im­ti spren­di­mą. Šiam siū­ly­mui bu­vo pri­tar­ta.

 

Ro­žės li­ko ne­įteik­tos...

 

Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja pa­tei­kė du pro­jek­tų spren­di­mus dėl Uk­mer­gės jau­ni­mo lais­va­lai­kio cen­tro di­rek­to­rės Skais­tės Va­si­liaus­kai­tės at­lei­di­mo iš pa­rei­gų.

Pro­jek­tai pa­reng­ti, at­si­žvel­giant į di­rek­to­rės pra­šy­mą at­leis­ti iš pa­rei­gų gruo­džio 21 die­ną ša­lių su­si­ta­ri­mu.

Jau bu­vo pa­ruoš­ta ir at­si­svei­ki­ni­mo su va­do­ve ro­žių puokš­tė. Ta­čiau ji taip ir li­ko ne­įteik­ta.

Pa­gal vie­ną pro­jek­to spren­di­mą siū­ly­ta di­rek­to­rę at­leis­ti ša­lių su­si­ta­ri­mu ir iš­mo­kė­ti kom­pen­sa­ci­ją už 44 ka­len­do­ri­nes die­nas ne­pa­nau­do­tų atos­to­gų.

Ki­tas spren­di­mo pro­jek­tas siū­lė S. Va­si­liaus­kai­tei dar pa­pil­do­mai iš­mo­kė­ti vie­no mė­ne­sio vi­du­ti­nio dar­bo už­mo­kes­čio dy­džio iš­ei­ti­nę iš­mo­ką.

Ta­ry­bos na­rių nuo­mo­nės iš­si­sky­rė dėl iš­ei­ti­nės iš­mo­kos. Da­lis jų tvir­ti­no, kad sa­vo no­ru at­si­sa­kan­čiam pa­rei­gų as­me­niui iš­mo­kos mo­kė­ti ne­rei­kė­tų.

So­cial­de­mok­ra­tas Ka­zys Gry­baus­kas ne­gai­lė­jo liaup­sių ben­dra­par­tie­tei ir ra­gi­no pri­tar­ti šiai iš­mo­kai.

Li­be­ral­cen­tris­tas Juo­zas Ar­ma­na­vi­čius tei­gė, kad iš­ei­ti­nės iš­mo­kos at­si­ran­da, kai pa­rei­gos nai­ki­na­mos. Šiuo at­ve­ju taip nė­ra.

Li­be­ral­cen­tris­tas Si­gi­tas Ma­siu­lio­nis  pa­siū­lė bal­sa­vi­mui ir tre­čią va­rian­tą – ne­at­leis­ti di­rek­to­rės. Ta­čiau jo pa­siū­ly­mas bu­vo su­kri­ti­kuo­tas kaip „ne į te­mą“ ir ta­ry­bos na­rys jį at­si­ė­mė.

S. Va­si­liaus­kai­tė pra­šė ta­ry­bos ap­svars­ty­ti abu pro­jek­tus ir už juos bal­suo­ti. Ta­čiau bal­suo­jant iš­si­pil­dė S. Ma­siu­lio­nio „pra­na­šys­tė“ – ne­bu­vo pa­tvir­tin­tas nė vie­nas spren­di­mas.

Šio­mis die­no­mis S. Va­si­liaus­kai­tė tu­rė­jo bū­ti pa­skir­ta į Sei­mo na­rio Arū­no Du­dė­no pa­dė­jė­jos pa­rei­gas, ta­čiau kol jos ne­at­lei­do ta­ry­ba, di­rek­to­rė tu­rės to­liau va­do­vau­ti Jau­ni­mo lais­va­lai­kio cen­trui.

Ka­dan­gi ša­lių su­si­ta­ri­mu S. Va­si­liaus­kai­tė at­leis­ta ne­bu­vo, tu­rė­tų ra­šy­ti pra­šy­mą at­leis­ti pa­gal pa­čios pra­šy­mą. Kai ta­ry­ba su­lauks to­kio do­ku­men­to, bus šau­kia­mas ne­ei­li­nis po­sė­dis. Jis tu­rė­tų įvyk­ti ki­tais me­tais.

 

Fi­nan­sa­vi­mo ne­pa­di­di­no

 

Ta­ry­ba svars­tė klau­si­mą nu­sta­ty­ti ki­tiems me­tams so­cia­li­nės glo­bos Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­muo­se kai­ną vie­nam vai­kui per mė­ne­sį – 1650 li­tų. To­kia pa­ti su­ma bu­vo ir per­nai.

Vai­kų glo­bos na­mų di­rek­to­rius Vy­gan­tas Ka­se­lis pa­tei­kė vie­no mė­ne­sio iš­lai­ky­mo iš­lai­das vie­nam ug­dy­ti­niui. Jas su­da­ro iš­lai­dos įstai­gos ad­mi­nist­ra­vi­mui ir ko­mu­na­li­nės pa­slau­gos bei iš­lai­dos vai­ko ug­dy­mui ir prie­žiū­rai. 2013 me­tais iš­lai­ky­mo iš­lai­dos vie­nam vai­kui di­dė­ja 39,33 li­to per mė­ne­sį.

Ta­čiau pri­im­tas spren­di­mas kai­ną pa­lik­ti 1650 li­tų per mė­ne­sį. Ka­dan­gi sa­vi­val­dy­bė yra sko­lin­ga šiai įstai­gai apie 1 mi­li­jo­ną li­tų, 2013 me­tų biu­dže­te bus nu­ma­ty­tos di­des­nės lė­šos įsi­sko­li­ni­mui pa­deng­ti.

 

At­ly­gi­ni­mas di­dės

 

Ne­pai­sant tau­po­mo biu­dže­to, Vai­kų glo­bos na­mų di­rek­to­riaus at­ly­gi­ni­mui pa­kel­ti pi­ni­gų at­si­ra­do.

Rug­sė­jį so­cia­li­nės ap­sau­gos ir dar­bo mi­nist­ras pa­pil­dė so­cia­li­nį dar­bą dir­ban­čių­jų dar­bo ap­mo­kė­ji­mo tvar­kos ap­ra­šą punk­tu, by­lo­jan­čiu, kad šių įstai­gų va­do­vams ir dar­buo­to­jams ga­li bū­ti nu­sta­to­mi iki 45 pro­cen­tų di­des­ni tar­ny­bi­nių at­ly­gi­ni­mų ko­e­fi­cien­tai.

Uk­mer­gės vai­kų glo­bos na­mų di­rek­to­riaus tar­ny­bi­nio at­ly­gi­ni­mo ko­e­fi­cien­tas bu­vo nu­sta­ty­tas 19,5 ba­zi­nės mė­ne­si­nės al­gos dy­džiais. Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja su­skai­čia­vo, kad įstai­gos dar­bo už­mo­kes­čio fon­das lei­džia di­din­ti va­do­vo at­ly­gį.

Ka­dan­gi Vai­kų glo­bos na­mai iki 2014 me­tų pri­va­lo bū­ti li­cen­ci­juo­ja­mi ir įstai­ga lau­kia per­tvar­kos, po­sė­dy­je bu­vo pri­im­tas spren­di­mas di­din­ti di­rek­to­riaus tar­ny­bi­nio at­ly­gi­ni­mo ko­e­fi­cien­tą iki 28 ba­zi­nės mė­ne­si­nės al­gos dy­džio. V. Ka­se­lio „po­pie­ri­nis“ at­ly­gi­ni­mas bu­vo 3330 li­tų, da­bar jis di­dės iki 3416 li­tų.

 

Nu­sta­tė eta­tų skai­čių

 

Po­sė­dy­je svars­ty­tas klau­si­mas dėl ra­jo­no švie­ti­mo įstai­gų di­džiau­sio leis­ti­no pa­rei­gy­bių skai­čiaus nu­sta­ty­mo.

Uk­mer­gės ra­jo­ne yra 17 ben­dro­jo ug­dy­mo  mo­kyk­lų, 1 mo­kyk­la-dar­že­lis, 6 iki­mo­kyk­li­nio ug­dy­mo, 4 ne­for­ma­lio­jo švie­ti­mo, 2 švie­ti­mo pa­gal­bos įstai­gos.

Po­sė­dy­je nu­tar­ta, kad di­džiau­sias leis­ti­nas vi­sų jų pa­rei­gy­bių skai­čius – 779. Iš jų 186 fi­nan­suo­ja­mos iš mo­ki­nio krep­še­lio lė­šų, 560 – iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to lė­šų, 32 – iš vals­ty­bės biu­dže­to lė­šų, 2 – iš įstai­gos gau­tų pa­ja­mų.

Pro­jek­to spren­di­mas su­lau­kė kri­ti­kos dėl per ma­žo kiem­sar­gių eta­tų skai­čiaus. Vie­nas eta­tas ski­ria­mas pri­žiū­rė­ti 15 tūks­tan­čių kvad­ra­ti­nių met­rų te­ri­to­ri­ją.

Ta­čiau, anot Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­jos Da­lės Ste­po­na­vi­čie­nės, su­ma­ži­nus plo­tą treč­da­liu, pa­dau­gė­tų 34 kiem­sar­gių eta­tais. Tai sa­vi­val­dy­bei pa­pil­do­mai kai­nuo­tų apie pu­sę mi­li­jo­no li­tų.

 

„Per­stum­dė“ biu­dže­tą

 

Kaip ir kas­met, bai­gian­tis me­tams per­žiū­ri­mos tu­ri­mos biu­dže­to lė­šos ir dėl jų trū­ku­mo su­si­da­riu­sios „sky­lės“. Ta­ry­bai pa­siū­ly­ta pri­tar­ti spren­di­mui, ku­riuo ne­iš­nau­do­ti pi­ni­gai bū­tų ski­ria­mi ki­tiems sa­vi­val­dy­bės po­rei­kiams.

Po­li­ti­kams pri­ta­rus 117,6 tūks­tan­čio li­tų pa­di­di­na­mos įmo­kos už vai­kų iš­lai­ky­mą švie­ti­mo įstai­go­se bei 345,5 tūks­tan­čio li­tų ski­ria­ma kom­pen­sa­ci­joms už gy­ven­to­jams pa­tiek­tą ši­lu­mos ener­gi­ją ir kie­tą ku­rą.

 

In­for­ma­vo apie mo­kyk­lų per­tvar­ką

 

Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja D. Ste­po­na­vi­čie­nė in­for­ma­vo ta­ry­bą apie Ra­jo­no ben­dro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lų tin­klo 2012–2015 me­tų per­tvar­kos pla­no įgy­ven­di­ni­mą, mo­kyk­lų re­or­ga­ni­za­vi­mą ir struk­tū­ros per­tvar­ky­mus.

Kal­bė­ta apie su­au­gu­sių­jų vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mos vyk­dy­mą Jo­no Ba­sa­na­vi­čiaus gim­na­zi­jo­je, nu­trauk­tą vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mų vykdymą „Ši­lo“ ir Už­upio mo­kyk­lo­se bei pra­di­nio ug­dy­mo pro­gra­mų vyk­dy­mą Sie­si­kų vi­du­ri­nės mo­kyk­los Tul­pia­kie­mio, Vep­rių vi­du­ri­nės mo­kyk­los Sli­žių, Pa­bais­ko pa­grin­di­nės mo­kyk­los Kul­niš­kių pra­di­nio ug­dy­mo sky­riuo­se.

Šie­met Že­mait­kie­mio pa­grin­di­nė mo­kyk­la bu­vo pri­jung­ta prie Žel­vos vi­du­ri­nės. Pas­ta­ro­sios mo­kyk­los struk­tū­ro­je at­si­ra­do Že­mait­kie­mio pro­gim­na­zi­jos sky­rius. Ta­čiau jau da­bar ma­ty­ti, kad mo­ki­nių čia ma­žė­ja. Pla­nuo­ja­ma, kad po dve­jų me­tų jų liks 16, tad sky­rių ga­li tek­ti ir už­da­ry­ti.

Re­or­ga­ni­zuo­ta ir Še­šuo­lių pa­grin­di­nė mo­kyk­la pri­jun­giant ją prie „Ši­lo“ pa­grin­di­nės.

Spe­cia­lio­ji mo­kyk­la ir spe­cia­laus ug­dy­mo cen­tras „Vy­tu­rė­lis“ su­jung­ti į vie­ną įstai­gą – Uk­mer­gės „Ry­to“ spe­cia­li­ą­ją mo­kyk­lą.

Ve­dė­ja pa­brė­žė, kad liūd­na si­tu­a­ci­ja su­si­da­rė Tau­jė­nų vi­du­ri­nės mo­kyk­los Užu­gi­rio A. Sme­to­nos pra­di­nio ug­dy­mo sky­riu­je – čia ki­tais me­tais su­si­rinks tik 4 vai­kai. Siū­lo­ma šį sky­rių už­da­ry­ti.

Re­tė­jant mo­kyk­lų tin­klui, su Uk­mer­gės au­to­bu­sų par­ku su­de­rin­ti mies­to bei prie­mies­ti­nių marš­ru­ti­nių au­to­bu­sų gra­fi­kai. 733 mo­ki­niams iš­duo­ti ne­mo­ka­mo va­žia­vi­mo bi­lie­tai. Mo­kyk­li­niais au­to­bu­sais pa­ve­ža­mi 609 vai­kai.

Ve­dė­ja ap­gai­les­ta­vo, kad dėl ma­žo mo­ki­nių skai­čiaus siū­lo­ma re­or­ga­ni­zuo­ti ir Uk­mer­gės jau­ni­mo mo­kyk­lą pri­jun­giant ją prie Už­upio pa­grin­di­nės.

Svars­ty­ta už­da­ry­ti ir dar vie­ną ug­dy­mo įstai­gą – mo­kyk­lą-dar­že­lį „Var­pe­lis“. Ta­čiau įver­ti­nus vi­sus pri­va­lu­mus ir grės­mes, siū­lo­ma tęs­ti pra­di­nio ug­dy­mo pro­gra­mos vyk­dy­mą šio­je įstai­go­je.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)