Spausdinti šį puslapį

Nėra tyrimų – nėra ir infekcijos

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Spau­do­je šią sa­vai­tę pa­si­ro­dė ži­nia apie šiuo me­tu Lie­tu­vo­je spar­čiai plin­tan­čią mi­kop­laz­mi­nę kvė­pa­vi­mo ta­kų in­fek­ci­ją. Ją su­ke­lia pneu­mo­ni­jos mi­kop­laz­ma – ma­ža, pail­ga, jud­ri bak­te­ri­ja, pa­žei­džian­ti kvė­pa­vi­mo or­ga­nų glei­vi­nę.

De­ja, Uk­mer­gės me­di­kai tei­gia, kad sku­biai at­lik­ti kai ku­riuos la­bo­ra­to­ri­nius ty­ri­mus, pa­de­dan­čius nu­sta­ty­ti li­gos diag­no­zę, ky­la kliū­čių.

Vil­niaus vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro Uk­mer­gės sky­riaus gy­dy­to­ja Vi­ta­li­ja Mo­tie­jū­nie­nė sa­ko, kad mū­sų ra­jo­ne mi­kop­laz­mi­nės kvė­pa­vi­mo ta­kų in­fek­ci­jos re­gist­ruo­ta ne­bu­vo.

Bū­tų ge­ra ži­nia. Ta­čiau, kaip pa­aiš­ki­no V. Mo­tie­jū­nie­nė, Uk­mer­gė­je tie­siog ne­tu­ri­me la­bo­ra­to­ri­jos, ku­rio­je at­lie­ka­mi ty­ri­mai šiai li­gai nu­sta­ty­ti.

Mi­kop­laz­mi­nė bak­te­ri­ja nu­sta­to­ma dviem bū­dais. Vie­nas iš jų – kai pa­ė­mus te­pi­nė­lį iš no­sia­ryk­lės, at­lie­ka­mas bak­te­rio­lo­gi­nis ty­ri­mas. Ki­tas – se­ro­lo­gi­nis krau­jo ty­ri­mas.

Ta­čiau, pa­sak V. Mo­tie­jū­nie­nės, nu­vež­ti no­sia­ryk­lės te­pi­nė­lį į ki­tą mies­tą la­bo­ra­to­ri­niams ty­ri­mams prak­tiš­kai ne­įma­no­ma – per il­ga mė­gi­nio ke­lio­nė, kad ty­ri­mas bū­tų tiks­lus.

No­rin­čiam sku­biai iš­si­tir­ti dėl mi­kop­laz­mi­nės in­fek­ci­jos li­go­niui gy­dy­to­jas ga­li pa­siū­ly­ti pa­čiam nu­vyk­ti į sos­ti­nės la­bo­ra­to­ri­ją. Dau­gu­mai tai ne­ma­ža kliū­tis.

Se­ro­lo­gi­nį krau­jo ty­ri­mą at­lik­ti ga­li­ma ir Uk­mer­gė­je. Tik tuo­met tiks­li li­gos diag­no­zė ga­li pa­aiš­kė­ti po sa­vai­tės.

Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro la­bo­ra­to­ri­ja krau­jo ty­ri­mą dėl mi­kop­laz­mi­nės in­fek­ci­jos ima tik kar­tą per sa­vai­tę – tre­čia­die­niais. Ki­tą die­ną, ket­vir­ta­die­nį, jie ve­ža­mi į Vil­nių – į San­ta­riš­kių kli­ni­kos la­bo­ra­to­ri­ją, su ku­ria ši įstai­ga yra su­da­riu­si su­tar­tį.

Su­sir­gus ket­vir­ta­die­nį, į šį „trau­ki­nį“ ne­be­spė­ja­ma – lauk­ti ten­ka vi­są sa­vai­tę.

Uk­mer­gės pir­mi­nės svei­ka­tos prie­žiū­ros cen­tro vy­riau­sio­ji gy­dy­to­ja Ja­ni­na Ga­liaus­kie­nė sa­ko, kad dėl to­kio gra­fi­ko šio­kie to­kie ne­pa­to­gu­mai li­go­niams ir me­di­kams su­si­da­ro. Mat bak­te­rio­lo­giš­kai ne­nu­sta­čius li­gos su­kė­lė­jo, gy­dy­to­jas ga­li pa­skir­ti ne tuos vais­tus, ku­rie vei­kia mi­kop­laz­mą.

Ne­sle­pia vy­riau­sia gy­dy­to­ja ir to, kad kar­tais lie­ka ir ne­nu­sta­ty­tų šios li­gos at­ve­jų.

„Daž­niau­siai net ir ne­nu­sta­ty­ta mi­kop­laz­mi­nė in­fek­ci­ja pra­ei­na pa­ti, ta­čiau tam tik­ra ri­zi­ka vi­suo­met yra. Li­ga ga­li su­kel­ti plau­čių abs­ce­sus, ki­tas kom­pli­ka­ci­jas“, – aiš­ki­na pa­šne­ko­vė. Pa­sak jos, gy­dy­to­jui ki­lus įta­ri­mų dėl li­gos diag­no­zės ir įta­rus mi­kop­laz­mi­nę in­fek­ci­ją, ga­lė­tų bū­ti ski­ria­mi pla­tes­nio spek­tro an­ti­bio­ti­kai, kol į Vil­nių nu­ke­liaus krau­jo mė­gi­nys ir pa­aiš­kės ty­ri­mų re­zul­ta­tai.

J. Ga­liaus­kie­nė sa­ko, kad šis krau­jo ty­ri­mas yra mo­ka­mas – kai­nuo­ja apie 30 li­tų.

Uk­mer­gės li­go­ni­nės gy­dy­to­ja pul­mo­no­lo­gė Dai­va Krikš­ta­po­nie­nė sa­ko, kad sku­bes­nio ty­ri­mo ga­li­ma ti­kė­tis li­go­ni­nės Kon­sul­ta­ci­jų po­li­kli­ni­ko­je. Mat iš li­go­ni­nės krau­jo ty­ri­mus rei­ka­lui esant at­va­žiuo­ja pa­si­im­ti pa­čios la­bo­ra­to­ri­jos dar­buo­to­jai.

„Tai pri­klau­so nuo to, ko­kią su­tar­tį su la­bo­ra­to­ri­ja yra su­da­riu­si gy­dy­mo įstai­ga“, – pa­aiš­ki­no gy­dy­to­ja.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)