Spausdinti šį puslapį

Neramumai Egipte padidino kelionių kainas

Ne­ra­mu­mai Egip­te su­jau­kė tu­ris­tų pla­nus. Tu­riz­mo agen­tū­ros „Kip­ri­dė“ dar­buo­to­jai sa­ko, kad dau­gu­ma atos­to­gas su­si­pla­na­vu­sių uk­mer­giš­kių ieš­ko ke­lio­nių į sau­ges­nius kraš­tus. Ta­čiau ir ke­lio­nių or­ga­ni­za­to­riai ne­snau­džia – šią sa­vai­tę ge­ro­kai šok­te­lė­jo kai­nos į ki­tus ku­ror­tus.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Au­to­rės nuotr. Egip­to ku­ror­tų pa­plū­di­miai iš­tuš­tė­jo pa­čia­me tu­ris­ti­nio se­zo­no įkarš­ty­je.

Iki šio ant­ra­die­nio Hur­ga­do­je „il­sė­jo­si“ ir ke­tu­ri uk­mer­giš­kiai, sa­vai­tės truk­mės po­il­si­nę ke­lio­nę įsi­gi­ję tu­riz­mo agen­tū­ro­je „Kip­ri­dė“. Ne­ži­nia, kiek dar jų iš­vy­ko per ki­tas agen­tū­ras.

„Pra­si­dė­jus ne­ra­mu­mams ku­ror­to gat­vė­se, į mū­sų agen­tū­rą jie ne­si­krei­pė. Mes pa­tys jiems nu­siun­tė­me ži­nu­tę, kad ant­ra­die­nį ke­lio­nių or­ga­ni­za­to­rius tik­rai siun­čia lėk­tu­vą par­si­skrai­din­ti po­il­siau­to­jų“, – tei­gia „Kip­ri­dės“ sa­vi­nin­kė Gied­rė Pet­raus­kie­nė.

„Be jo­kių at­si­kal­bi­nė­ji­mų grą­ži­na­me pi­ni­gus ke­lio­nes į Egip­tą įsi­gi­ju­siems klien­tams“, – ti­ki­na G. Pet­raus­kie­nė. Uk­mer­gė­je jų nė­ra daug – mat va­sa­rio mė­ne­siui žmo­nės dar tik rin­ko­si ke­lio­nes, bet ne­bu­vo spė­ję jų įsi­gy­ti.

 

Ieš­ko sau­ges­nės ša­lies

 

Pa­šne­ko­vė sa­ko, kad dau­ge­lis atos­to­gas su­si­pla­na­vu­sių žmo­nių jų ne­ke­ti­na at­si­sa­ky­ti ir agen­tū­ros dar­buo­to­jų pra­šo su­ras­ti ke­lio­nę į ki­tą, sau­ges­nę ša­lį.

Va­sa­rio bei ko­vo mė­ne­siais pa­siū­ly­mų są­ra­šas trum­pas. Žie­mą ir anks­ty­vą pa­va­sa­rį be sau­lė­to­jo Egip­to uk­mer­giš­kiai daž­niau­siai mi­na ta­kus į Te­ne­ri­fę, Gran Ka­na­ri­ją, Tai­lan­dą. Po­il­siau­to­jų taip pat pa­mėg­to­se Tur­ki­jo­je ir Is­pa­ni­jo­je se­zo­nas pra­si­de­da tik nuo ba­lan­džio pa­bai­gos. Grai­ki­jos bei Por­tu­ga­li­jos ku­ror­tai po žie­mos at­gy­ja dar vė­liau.

Ke­le­tas klien­tų, pla­na­vu­sių va­sa­rį bei ko­vą ke­liau­ti į Egip­tą, sa­vo atos­to­gas ati­dė­jo ir nu­si­pir­ko ke­lio­nes į Tur­ki­ją ba­lan­džio mė­ne­sį.

 

Kai­nos au­ga aky­se

 

„Nuo sa­vai­tės pra­džios ope­ra­to­rių tin­kla­piuo­se ke­lio­nių kai­nos ki­lo tie­siog aky­se. Per pus­die­nį po­il­sis ta­me pa­čia­me vieš­bu­ty­je Tai­lan­de ar Te­ne­ri­fė­je pa­di­dė­jo net ke­liais šim­tais li­tų“, – pa­sa­ko­jo G. Pet­raus­kie­nė.

Ji pri­pa­žįs­ta, kad pa­ma­čius tin­kla­py­je pus­die­nio ei­go­je taip be­si­kei­čian­čias ke­lio­nių kai­nas, pir­miau­sia ki­lo min­tis, kad tai dėl Egip­to. „Gal ope­ra­to­rius tu­ri ir ki­tų mo­ty­vų, ta­čiau į Te­ne­ri­fę ir Gran Ka­na­ri­ją pri­si­dė­ję pa­pil­do­mi lėk­tu­vų skry­džiai ro­do į šiuos kraš­tus plūs­te­lė­ju­sį di­des­nį tu­ris­tų srau­tą“, – svars­to pa­šne­ko­vė.

 

02-04-1_straipsnio_2_nuotr

Po­li­ti­nė si­tu­a­ci­ja Egip­te ki­še­nę ge­ro­kai iš­tuš­tins ir pre­kei­viams.


Ke­lio­nių kai­nos šie­met nu­vi­lia prieš ke­le­tą me­tų „pas­ku­ti­nių mi­nu­čių“ iš­le­pin­tus tu­ris­tus. Už 700-800 li­tų sa­vai­tę il­sė­ję­si tik­rai ne pras­čiau­siuo­se vieš­bu­čiuo­se tu­ris­tai, anot G. Pet­raus­kie­nės, ga­li jų šį se­zo­ną ne­si­ti­kė­ti. „Ma­nau, kad kai­nas ge­ro­kai iš­au­gi­no ir ru­de­nį ban­kru­ta­vęs vie­nas ke­lio­nių or­ga­ni­za­to­rius“, – svars­to ji.

 

Pa­ta­ria re­zer­vuo­ti iš anks­to

 

Bal­tic Tra­vel Ser­vi­ce agen­tū­ros pro­jek­tų va­do­vė Lo­re­ta Vis­kaus­kie­nė per­spė­ja, kad už­sa­ky­mų pa­gau­sė­ji­mas vie­no­je ar ki­to­je ša­ly­je ga­li iš­pro­vo­kuo­ti kai­nų už pa­slau­gas ki­li­mą.

„Vi­si šie įvy­kiai nė­ra tik Lie­tu­vos, bet vi­so pa­sau­lio ke­lio­nių or­ga­ni­za­to­rių pro­ble­ma“, – sa­ko ji. Pa­tys po­pu­lia­riau­si vieš­bu­čiai jau da­bar pra­dė­jo siųs­ti in­for­ma­ci­ją, kad yra iš­par­duo­ti, o iš­anks­ti­nes kam­ba­rių už­sa­ky­mų kvo­tas va­sa­ros se­zo­nui la­bai ri­bo­ja.

Mi­nė­tą ke­lio­nių agen­tū­ros sis­te­mą Lie­tu­vo­je su­da­ro 10 biu­rų. Ji pri­klau­so tarp­tau­ti­niam tin­klui, vie­ni­jan­čiam dau­giau nei 600 agen­tū­rų. Ši agen­tū­ra dėl įvy­kių Egip­te, Tu­ni­se ir ki­to­se Ar­ti­mų­jų Ry­tų ša­ly­se pas­ta­ro­sio­mis die­no­mis dve­jo­jan­tiems pa­ta­ria pas­ku­bė­ti re­zer­vuo­ti va­sa­ros ke­lio­nes sau­ges­nė­se ša­ly­se.

 

Tu­ris­tų mėgs­ta­mas kraš­tas

 

Egip­tas pas­ta­rai­siais me­tais bu­vo vie­nas svar­biau­sių trau­kos cen­trų iš at­šiau­rios žie­mos pa­bėg­ti bent trum­pam sva­jo­jan­tiems lie­tu­viams. Po­pu­lia­ru­mu ši ša­lis ki­tas len­kia ir tarp uk­mer­giš­kių ke­liau­nin­kų. La­biau­siai šis kraš­tas vi­lio­ja po­il­siau­to­jus sa­vo sau­lė­tu dan­gu­mi, pa­ly­gin­ti ne­di­de­lė­mis ke­lio­nių kai­no­mis bei at­stu­mu. Kiek dau­giau kaip ke­tu­rios va­lan­dos skry­džio lėk­tu­vu – ir tu jau po svi­li­nan­čia Af­ri­kos sau­le.

Ma­no­ma, kad sau­sio 24 die­ną pra­si­dė­ju­sios riau­šės Egip­te tu­ris­tų srau­tą į šią ša­lį nu­trau­kė il­gam. Lie­tu­viams teks pa­si­ieš­ko­ti ki­tų po­il­siui tin­kan­čių kraš­tų ar­ba il­sė­tis sa­vuo­se ku­ror­tuo­se.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)