Spausdinti šį puslapį

Nuo­te­kų dum­blą pla­nuo­ja­ma vež­ti į Ko­pūs­tė­lius

 

Va­ly­mo įren­gi­niuo­se be­si­kau­pian­tis dum­blas – glo­ba­li pro­ble­ma. Ne­tin­ka­mai tvar­ko­mas jis ter­šia ap­lin­ką, van­de­nį, orą. Uk­mer­gė­je siū­lo­ma tai­ky­ti nau­jas dum­blo tvar­ky­mo tech­no­lo­gi­jas. Nu­ma­to­ma kom­pos­tuo­ti dum­blą su ža­lio­sio­mis bio­lo­giš­kai skai­džio­mis me­džia­go­mis.

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Po su­dė­tin­gų van­dens va­ly­mo pro­ce­sų su­si­kau­pęs dum­blas iš bio­lo­gi­nių van­dens va­ly­mo įren­gi­nių nuo­lat pa­ša­li­na­mas. UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“ iki šiol ati­duo­da­vo jį ūki­nin­kams, o šie nau­do­da­vo kaip trą­šą, iš­bars­ty­da­mi lau­kuo­se.

 

 

Nuo­te­kų dum­blas va­ly­mo įren­gi­niuo­se ne­už­si­gu­lės – jis bus iš­ve­ža­mas kom­pos­tuo­ti.
Au­to­rės nuotr.

Ta­čiau ne­tin­ka­mai tvar­ko­mas dum­blas ke­lia pa­vo­jų ap­lin­kai, yra tar­šos šal­ti­nis. Ja­me ga­li bū­ti su­si­kau­pu­sių sun­kių­jų me­ta­lų, ki­tų žmo­gaus svei­ka­tai kenks­min­gų me­džia­gų. Tai­gi, prieš iš­ve­žant švie­žią dum­blą į ūki­nin­kų lau­kus, rei­kia jį kruopš­čiai iš­tir­ti.

Šiuo me­tu nuo­te­kų dum­blo tvar­ky­mas ir uti­li­za­vi­mas yra glo­ba­li pro­ble­ma. Siū­lo­ma ne­ma­žai dum­blo tvar­ky­mo bū­dų – de­gi­ni­mas, kom­pos­ta­vi­mas, che­mi­nė sta­bi­li­za­ci­ja, džio­vi­ni­mas, su­kie­ti­ni­mas ir dau­ge­lis ki­tų. „Mū­sų są­ly­go­mis ra­cio­na­liau­sia, ma­tyt, bū­tų dum­blą kom­pos­tuo­ti. De­gi­ni­mas – la­bai bran­gu. Mums to­kius bran­gius įren­gi­nius sta­ty­ti ne­ap­si­mo­ka. Pa­pras­tai to­kio dy­džio, kaip mū­sų, mies­tuo­se tin­ka­miau­sio­mis lai­ko­mos kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lės“, – sa­ko UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“ di­rek­to­rius Ri­mas Ar­lins­kas. Kom­pos­ta­vi­mas – vie­nas per­spek­ty­viau­sių dum­blo tvar­ky­mo bū­dų. Di­rek­to­rius sa­ko, kad įren­gus spe­cia­lias dum­blo kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­les, ke­lios pro­ble­mos iš­spren­džia­mos vie­no­je vie­to­je ir vie­nu bū­du. Su­kom­pos­ta­vus jį su ža­lio­sio­mis bio­lo­giš­kai skai­džio­mis at­lie­ko­mis, ga­li­ma gau­ti ne tik ko­ky­biš­kes­nes trą­šas, bet ir taip nau­din­gai at­si­kra­ty­ti nuo­lat be­si­kau­pian­čiu dum­blu. Be to, taip bus su­nau­do­ja­mos ir ža­lio­sios at­lie­kos – nu­ge­nė­tos me­džių ša­kos, la­pai, nu­pjau­ta žo­lė. No­rint Uk­mer­gės nuo­te­kų va­ly­mo įren­gi­niuo­se su­si­kau­pu­sį dum­blą tvar­ky­ti pa­gal nau­jau­sias tech­no­lo­gi­jas, tu­ri bū­ti su­kur­ta dum­blo tvar­ky­mo in­fra­struk­tū­ra. Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Sa­vi­val­dy­bės ūkio sky­riaus vy­riau­sia­sis spe­cia­lis­tas Al­gi­man­tas Šu­mins­kas sa­ko, kad jau pa­si­rink­ta ir spe­cia­lių įren­gi­nių, skir­tų dum­blo kom­pos­ta­vi­mui, vie­ta. To­kią aikš­te­lę nu­ma­to­ma sta­ty­ti ne­to­li Ko­pūs­tė­lių są­var­ty­no. Dum­blo ap­do­ro­ji­mo įren­gi­niai bū­tų skir­ti Uk­mer­gės ir Šir­vin­tų ra­jo­nams.

Nuo­te­kų dum­blą iš Uk­mer­gės va­ly­mo įren­gi­nių nu­ma­to­ma ga­ben­ti į šią aikš­te­lę. Dėl stip­raus ir ne­ma­lo­naus kva­po, sklin­dan­čio nuo va­ly­mo įren­gi­nių, nuo­lat skun­džia­si ap­lin­ki­niai gy­ven­to­jai. Ar ve­ža­mas į Ko­pūs­tė­lius jis ne­pa­skleis šio spe­ci­fi­nio kva­po šlei­fo po vi­są Uk­mer­gę?

„Uk­mer­gės van­de­nų“ di­rek­to­rius R. Ar­lins­kas sa­ko, jog ren­gia­ma­si pirk­ti ir spe­cia­lią tech­ni­ką dum­blo ga­be­ni­mui – trak­to­rių bei ten­tuo­tą prie­ka­bą. „Švie­žias dum­blas to­kio bjau­raus kva­po ne­sklei­džia. Bet ma­nau, kad bū­tų tiks­lin­ga at­nau­jin­ti žvyr­ke­lį, ei­nan­tį pa­lei upę nuo Vil­niaus gat­vės iki pat va­ly­mo įren­gi­nių. Tai nuo­ša­les­nis ke­lias, ne­rei­kė­tų vež­ti per mies­tą“, – svars­to jis. „Už­tat ir rei­ka­lin­gas ap­link­ke­lis bei dar vie­nas til­tas per Šven­tą­ją“, – ga­be­ni­mo ne­pa­to­gu­mus įžvel­gia ir A. Šu­mins­kas. „Van­dens tie­ki­mo ir nuo­te­kų tvar­ky­mo sis­te­mų re­no­va­vi­mas ir plėt­ra“ veik­los „Dum­blo tvar­ky­mo in­fra­struk­tū­ros kū­ri­mas“ pro­jek­to part­ne­riais bū­tų Uk­mer­gės, Šir­vin­tų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės, UAB „Šir­vin­tų van­de­nys“, UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“ bei įmo­nės, tiek­sian­čios ža­li­ą­sias at­lie­kas.

Šį klau­si­mą ki­tą sa­vai­tę įvyk­sian­čia­me po­sė­dy­je svars­tys ra­jo­no ta­ry­ba. Jei jam bus pri­tar­ta, va­sa­rio mė­ne­sį tu­rė­tų bū­ti pa­teik­ta pa­raiš­ka dėl nuo­te­kų kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­lės fi­nan­sa­vi­mo iš Eu­ro­pos Są­jun­gos fon­dų, iš da­lies pri­si­de­dant ir sa­vi­val­dy­bei.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)