Li­na SUKACKIENĖ

 

Po Žo­li­nės jau at­ei­na ru­duo. Ir vi­sai ne­svar­bu, kad dar skais­ti sau­lė, kad la­bai spal­vin­gai žy­di jur­gi­nai. Tie­siog mąs­ty­mas jau da­ro­si ru­de­niš­kas.

Pui­ki bu­vo pra­ei­nan­ti va­sa­ra. Ke­lia­vau po Lie­tu­vą. Lan­ky­da­ma­si Že­mai­tės me­mo­ria­li­nia­me mu­zie­ju­je Bu­kan­tiš­kė­je klau­siau gi­dės pa­sa­ko­ji­mo apie Ju­li­ją Že­mai­tę, ap­žiū­ri­nė­jau jos as­me­ni­nius daik­tus – ra­šo­mą­jį sta­lą, ko­mo­dą, ka­byk­lą rū­bams. Ir anks­ty­vuo­sius Že­mai­tės lei­di­nius: Že­mai­tė. Kent kal­tas, kent ne­kal­tas. Vil­nius: J. Za­vad­skio sp. 1907. Įdo­mu.

Ap­žiū­rė­jau sak­ra­li­nio liau­dies me­no pa­vel­do eks­po­zi­ci­ją „Že­mai­tė­jės kri­žė.“ Dau­gy­bė tra­di­ci­nių že­mai­čių kry­žių, kop­ly­tė­lių, šven­tų­jų skulp­tū­rė­lių. Vi­sa tai bu­vo sta­to­ma so­dy­bo­se, pa­ke­lė­se. Tai – dva­si­nės ap­sau­gos žen­klai.

O kaip pas mus? Ko­kią ap­sau­gą mes pri­pa­žįs­ta­me ir tu­ri­me kiek­vie­nas sa­vo va­sa­ros gy­ve­ni­me?

Man pa­tin­ka, kuo­met žmo­nės sa­vo na­mų ap­lin­ko­je sta­to kry­žius, kop­lyt­stul­pius. Tai lyg žen­klas, kad pas juos vis­kas ge­rai, gra­žu. Ki­ta ver­tus, tai ir ap­sau­gos žen­klas šei­mai ir gi­mi­nei. Tai ir vie­šas žen­klas ap­lin­kai, ko­kios tuo­se na­muo­se ver­ty­bės puo­se­lė­ja­mos.

Ki­ti žmo­nės ne­šio­ja ar ne­šio­ja­si amu­le­tus. Įvai­riai įgy­tus, at­ras­tus. Kiek­vie­nas tu­ri jo is­to­ri­ją, su­sie­tą su sa­vo as­me­niu. Svar­bu, kad žmo­gus sa­vo dva­si­nį sau­gu­mą su kaž­kuo sie­ja. Ir gal ne­pa­teks į mu­zie­jus to­kios ver­ty­bės, bet jos yra reikš­min­gos kas­dien kie­no tai gy­ve­ni­me.

Pra­ei­nan­ti va­sa­ra svar­bi pra­gy­ven­tu lai­ku ir įvy­kiais.

Va­sa­rą šven­tė­me ma­mos aš­tuo­nias­de­šimt­me­čio ju­bi­lie­jų ir pa­krikš­ti­jo­me anū­kę Au­rė­ją. Va­sa­rą la­bai sim­pa­tin­ga jau­na pa­ne­lė Ga­bi­ja pa­si­rin­ko ma­ne Su­tvir­ti­ni­mo sak­ra­men­tui tap­ti jos glo­bė­ja. Tai bu­vo la­bai pra­smin­ga.

Va­sa­ra iš­au­gi­no pui­kų der­lių so­de ir dar­že. Tie­siog rei­kia ži­no­ti ai­bę re­cep­tų, kad pa­ruoš­tum kaž­ką at­ei­nan­tiems ru­de­niui ir žie­mai.

Va­sa­rą pra­si­dė­jo pa­si­ren­gi­mas nau­jam po­li­ti­niam se­zo­nui. La­bai griež­tai ir at­sa­kin­gai par­ti­jos ri­kiuo­ja sa­vo kan­di­da­tus į Sei­mą. Ri­kiuo­ja­si ir sa­va­ran­kiš­ki kan­di­da­tai.

Va­sa­rą pa­bran­go du­jos. Va­di­na­si, di­dės ir ši­lu­mos kai­nos.

At­ei­nat ru­de­niui te­no­riu pa­sa­ky­ti – ge­ra bu­vo va­sa­ra. Te­gul ji dar ir pir­mus ru­dens mė­ne­sius lė­tai iš­ei­di­nė­ja sa­vo ast­ro­no­mi­niu ra­tu...

{jcomments off}

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų