Spausdinti šį puslapį

Patvirtintas biudžetas nukėlė į 2007-uosius

Uk­mer­gės sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba pra­ėju­sią sa­vai­tę pa­tvir­ti­no 2010 me­tų biu­dže­tą, sie­kian­tį be­veik 80,5 mi­li­jo­no li­tų. Pa­ly­gin­ti su pra­ėju­siais me­tais, jis ma­žė­ja 25 mi­li­jo­nais. Toks, kaip šių­me­ti­nis, biu­dže­tas bu­vo tvir­tin­tas 2007-ai­siais. Dėl to fi­nan­sa­vi­mas ma­ži­na­mas dau­ge­liui mies­to po­rei­kių, iš­sky­rus be­ne vie­nin­te­lį – so­cia­li­nes reik­mes.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Pi­ni­gus aky­liau teks skai­čiuo­ti vi­siems...

 

 

 

Pa­sak jos, po il­gų svars­ty­mų bu­vo šiek tiek pa­pil­dy­tos Jau­ni­mo lais­va­lai­kio cen­tro, so­cia­li­nio už­im­tu­mo pro­gra­mos Vep­riuo­se, ne­for­ma­lio­jo ug­dy­mo įstai­gų fi­nan­sa­vi­mo ei­lu­tės. Lė­šų ne­be­už­te­ko kai­mo ke­lių prie­žiū­rai, jų be­veik ne­li­ko ir ne­vy­riau­sy­bi­nių or­ga­ni­za­ci­jų pro­gra­mų įgy­ven­di­ni­mui.

 

Di­dži­ą­ją da­lį ra­jo­no biu­dže­to, kaip ir kas­met, šie­met „su­val­gys“ švie­ti­mas – 55,8 proc., so­cia­li­nei ap­sau­gai pla­nuo­ja­ma skir­ti 16,2 proc. Vi­soms ki­tos gy­ve­ni­mo sri­tims lie­ka po ke­lis pro­cen­tus.

 

Pa­ly­gin­ti su pra­ėju­siais me­tais kai ku­rioms sri­tims fi­nan­sa­vi­mas su­ma­žin­tas 60-70 proc. „Kai bai­gia­si pi­ni­gai, pra­si­de­da re­for­mos“, – op­ti­mis­tiš­kai biu­dže­to pri­sta­ty­mą bai­gė E. Mi­ri­na­vi­čie­nė.

Su­gun­dė do­va­na

Prieš bal­suo­jant už biu­dže­tą, pa­si­sa­kė ta­ry­bos na­riai – li­be­ral­cen­tris­tai. Re­gi­man­tas Ba­ra­vy­kas siū­lė di­des­nį dė­me­sį skir­ti ver­slo rė­mi­mui ir dė­ti dau­giau pa­stan­gų biu­dže­to pa­ja­mų di­di­ni­mui. Jo ben­dra­par­tie­tis Juo­zas Ar­ma­na­vi­čius pa­si­ge­do pro­por­ci­jų, ma­ži­nant at­ski­ras biu­dže­to ei­lu­tes, o Ro­mas Pi­vo­ras su­abe­jo­jo, ar vis­ką, kas įma­no­ma, ne­šant pi­ni­gus į Uk­mer­gę, pa­da­rė In­ves­ti­ci­jų ir už­sie­nio ry­šių sky­rius.

 

Vie­nin­te­lis punk­tas, ku­riam bu­vo pra­šy­ta pa­di­din­ti fi­nan­sa­vi­mą, ta­po žur­na­las „Es­ki­zai“. An­ta­nas Damb­raus­kas pa­pra­šė ko­le­gų jo lei­dy­bai skir­ti pa­pil­do­mus 3000 li­tų. Pa­gal pro­jek­tą bu­vo nu­ma­ty­ti 7000.

 

Ka­dan­gi kiek­vie­nam ta­ry­bos na­riui po­sė­džio pra­džio­je bu­vo įteik­ta po šio lei­di­nio eg­zem­plio­rių, do­va­ną pri­ėmę tau­tos iš­rink­tie­ji, nė ne­pa­si­do­mė­ję apie ki­tus lei­di­nio fi­nan­sa­vi­mo šal­ti­nius, sky­rė pra­šy­tus tūks­tan­čius. Kas ga­lė­tų pa­neig­ti, kad ne­ga­vus do­va­nos spren­di­mas bū­tų bu­vęs ki­toks?

Ima pa­sko­lą

Šiais me­tais kre­di­ti­nis sa­vi­val­dy­bės įsi­sko­li­ni­mas sie­kia 22 mln. li­tų.

Džiu­gi­na bent tai, kad įsi­sko­li­ni­mai, ly­gi­nant su pra­ėju­siais me­tais, mi­li­jo­nu su­ma­žė­jo.

Di­džiau­sią sko­los da­lį – dau­giau nei 14 mln. – su­da­ro pa­sko­los ban­kams, to­liau se­ka li­zin­gi­niai mo­kė­ji­mai, sko­los už įmo­nių at­lik­tus dar­bus, mies­to tvar­ky­mą, ke­lei­vių ve­ži­mą vie­šuo­ju trans­por­tu.

Po šio ta­ry­bos po­sė­džio mū­sų sko­los naš­ta dar pa­di­dė­jo, nes nu­tar­ta im­ti il­ga­lai­kę ne di­des­nę kaip 1,4 mln. pa­sko­lą. Ji bū­ti­na tam, kad bū­tų įgy­ven­din­ti tri­jų lop­še­lių-dar­že­lių re­no­va­ci­jos, Už­terš­tų te­ri­to­ri­jų ka­ri­nia­me mies­te­ly­je su­tvar­ky­mo, Vi­diš­kių mies­te­lio gy­ve­na­mo­sios ap­lin­kos in­fra­struk­tū­ros ge­ri­ni­mo ir ki­ti in­ves­ti­ci­niai pro­jek­tai.

Ne­įti­ko se­niū­nai

Se­niū­nai kas­met tei­kia ta­ry­bos svars­ty­mui sa­vo veik­los pro­gra­mas. Da­rė tai ir šie­met, ta­čiau su­si­lau­kė ne­ma­žai pa­sta­bų. Dar­bie­tė An­ge­lė Jo­ku­by­nie­nė pro­gra­mo­se pa­si­ge­do kon­kre­tu­mo. Jos ma­ny­mu, vie­nin­te­lio mies­to se­niū­no pa­teik­ta pro­gra­ma yra re­a­li, o ki­tų ap­ta­kios ir aki­vaiz­džiai nu­ko­pi­juo­tos nuo pra­ėju­sių me­tų. Pa­si­ges­ta ir pro­gra­mų su­de­ri­ni­mo su se­niū­nai­čiais. Se­niū­nų in­te­re­sus gy­nu­sios Že­mait­kie­mio ir Vep­rių se­niū­nės tei­si­no­si, kad ir dar­bai kas­met tie pa­tys, tad ir pro­gra­mos vie­no­dos, o su se­niū­nai­čiais bent jau jos pro­gra­mas de­ri­no...

Siū­ly­ta iš vi­so ati­dė­ti se­niū­ni­jų veik­los pro­gra­mų tvir­ti­ni­mo klau­si­mą, ta­čiau kiek pa­ba­rę se­niū­nus, ta­ry­bos na­riai pro­gra­moms pri­ta­rė.

Dar vie­nas iš ak­tu­a­les­nių svars­ty­tų klau­si­mų – tur­to pri­va­ti­za­vi­mo fon­do lė­šų są­ma­tos pa­tvir­ti­ni­mas. Pri­va­ti­za­vi­mo ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kė Klav­di­ja Ste­pa­no­va ap­gai­les­ta­vo, kad da­bar ne pats tin­ka­miau­sias me­tas pri­va­ti­zuo­ti tur­tą: kai ku­riuo­se auk­cio­nuo­se ne­at­si­ran­da nė vie­no da­ly­vio. No­rint ma­žin­ti ob­jek­to kai­ną, ten­ka kreip­tis į Tur­to fon­dą, ku­ris ki­tą auk­cio­ną kar­tais skel­bia tik po ke­lių mė­ne­sių. O per tą lai­ką tur­to kai­na dar la­biau nu­krin­ta.

Vis tik ta­ry­bos na­riai ra­gi­no ko­mi­si­ją dirb­ti „žai­biš­kai“ ir to­liau ieš­ko­ti pri­va­ti­za­vi­mui pa­trauk­lių ob­jek­tų, o ne par­da­vi­nė­ti ap­griu­vu­sias ply­tų krū­vas. K. Ste­pa­no­va pa­ža­dė­jo pri­va­ti­zuo­ti­nų ob­jek­tų są­ra­šą pa­skelb­ti ko­vo mė­ne­sį.

Ne­rei­ka­lin­ga

Nuo lie­pos 1 die­nos ša­ly­je ne­be­liks ap­skri­čių, to­dėl Vy­riau­sy­bė siū­lo ap­skri­čiai pa­val­džios Uk­mer­gės spe­cia­lio­sios mo­kyk­los stei­gė­jo tei­ses per­im­ti mū­sų ra­jo­no sa­vi­val­dy­bei.

Ta­čiau mū­sų ra­jo­no va­do­vai mo­kyk­los at­si­sa­kė. Mo­ty­vuo­ta tuo, kad šios mo­kyk­los pa­sta­tui bū­ti­na re­no­va­ci­ja, ku­ri ga­li at­si­ei­ti iki 6 mln. li­tų. Be to, pa­si­ges­ta in­for­ma­ci­jos dėl mo­kyk­los įsi­sko­li­ni­mų ir fi­nan­sa­vi­mo nuo šių me­tų lie­pos, iš­lai­dų vie­no mo­ki­nio iš­lai­ky­mui, o Vy­riau­sy­bė ne­už­tik­ri­na fi­nan­si­nių ga­ran­ti­jų 2011 m. Spe­cia­lio­sios mo­kyk­los funk­cio­na­vi­mui.

Pa­tal­pų nu­oma

Pi­vo­ni­jos se­niū­nas Al­vy­das Grat­kaus­kas ne­se­niai krei­pė­si į ra­jo­no sa­vi­val­dy­bę, pra­šy­da­mas lei­di­mo skelb­ti vie­šą ne­gy­ve­na­mų­jų pa­tal­pų nuo­mos kon­kur­są. Se­niū­ni­jos ba­lan­se esan­čia­me pa­sta­te šiuo me­tu yra ke­li ne­nau­do­ja­mi ka­bi­ne­tai.

Su pa­na­šiu pra­šy­mu krei­pė­si ir Vla­do Šlai­to vie­šo­sios bib­lio­te­kos di­rek­to­rė Ra­sa Griš­ke­vi­čie­nė. Bib­lio­te­kai pri­klau­san­čias pa­tal­pas no­ri­ma iš­nuo­mo­ti AB TEO LT.

Ta­ry­ba tam pri­ta­rė, ta­čiau, svars­tant šį klau­si­mą, kon­ser­va­to­rius A. Ka­les­ni­kas pa­si­do­mė­jo dėl Kau­no gat­vė­je esan­čių bu­vu­sių Tu­riz­mo ir ver­slo in­for­ma­ci­jos cen­tro pa­tal­pų nuo­mos. Jam pa­aiš­kin­ta, kad nuo ko­vo 1-osios jo­se įsi­kurs Vie­tos veik­los gru­pė.

A. Ka­les­ni­kas taip pat tvir­ti­no gir­dė­jęs, kad už Vals­tie­čių liau­di­nin­kų par­ti­jos būs­ti­nės nuo­mo­ja­mų pa­tal­pų ko­mu­na­li­nius mo­kes­čius ku­rį lai­ką mo­kė­jo ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė. Šios partijos atstovė Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė šiuos gan­dus ka­te­go­riš­kai pa­nei­gė.

Veik­lą op­ti­mi­zuos

Pra­ėju­sia­me ta­ry­bos po­sė­dy­je li­ko ne­pri­im­tas klau­si­mas dėl kul­tū­ros ži­di­nių kai­mo vie­to­vė­se už­da­ry­mo. Kul­tū­ros cen­tro ir Uk­mer­gės ra­jo­no Vla­do Šlai­to vie­šo­sios bib­lio­te­kos fi­lia­lų tin­klo op­ti­mi­za­vi­mo klau­si­mams spręs­ti bu­vo su­da­ry­ta dar­bo gru­pė.

Jai va­do­va­vęs so­cial­de­mok­ra­tas Arū­nas Du­dė­nas ta­ry­bai pa­tei­kė sa­vo iš­va­das. Jo­se siū­lo­ma pa­nai­kin­ti Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro At­ko­čių, Ba­le­lių, Tul­pia­kie­mio ir Žei­mių bei Vla­do Šlai­to vie­šo­sios bib­lio­te­kos La­bei­kių, Tul­pia­kie­mio ir Žei­mių fi­lia­lus. Vie­šo­sios bib­lio­te­kos Tul­pia­kie­mio ir Žei­mių fi­lia­lų vie­to­je pa­lik­ti skai­ty­to­jų ap­tar­na­vi­mo punk­tus.

Kul­tū­ros cen­tro At­ko­čių fi­lia­las jau se­nai ne­vei­kia, ja­me ne­bu­vo dir­ban­čių kul­tū­ros dar­buo­to­jų, o jų veik­la bu­vo for­ma­li.

Ba­le­lių fi­lia­las už­da­ro­mas, nes jo funk­ci­jas pe­rė­mė įkur­tas Ba­le­lių dau­gia­funk­ci­nis cen­tras.

Tul­pia­kie­mio fi­lia­las ne­tu­ri sa­vo pa­tal­pų, yra įsi­kū­ręs mo­kyk­lo­je, ku­rią taip pat pla­nuo­ja­ma už­da­ry­ti. Vla­do Šlai­to vie­šo­sios bib­lio­te­kos La­bei­kių fi­lia­las be­veik ne­tu­ri skai­ty­to­jų, yra įsi­kū­ręs pri­va­čia­me na­me skur­džio­se pa­tal­po­se, to­dėl iš es­mės ne­at­lie­ka sa­vo funk­ci­jų.

Tul­pia­kie­mio ir Žei­mių fi­lia­lai taip pat tu­ri ne­daug skai­ty­to­jų, to­dėl tų gy­ven­vie­čių žmo­nės ne­pa­tir­tų di­de­lių nuos­to­lių šio­se vie­to­se įstei­gus bib­lio­te­kos pa­slau­gų punk­tus. Kny­gas iš­duo­tų iš gre­ti­mų fi­lia­lų at­vyks­tan­čios bib­lio­te­ki­nin­kės. Sie­kiant op­ti­mi­zuo­ti Pi­vo­ni­jos se­niū­ni­jos kul­tū­ri­nę si­tu­a­ci­ją, stei­gia­mas Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro Lai­čių fi­lia­las. Šiam siū­ly­mui bu­vo pri­tar­ta.

Su­tau­pys 107 tūks­tan­čius

Pra­ėju­sia­me ta­ry­bos po­sė­dy­je bu­vo ati­dė­tas ir klau­si­mas „Dėl dau­gia­bu­čių na­mų šil­dy­mo ir karš­to van­dens sis­te­mų prie­žiū­ros mak­si­ma­lių ta­ri­fų nu­sta­ty­mo“. Šį klau­si­mą taip pat iš­sa­miau nag­ri­nė­jo dar­bo gru­pė. Ata­skai­tą pa­tei­kė jai va­do­va­vęs nau­ja­są­jun­gie­tis Val­das Pet­ro­nis.

Dau­gia­bu­čių na­mų šil­dy­mo ir karš­to van­dens sis­te­mų prie­žiū­ros mak­si­ma­lūs ta­ri­fai pa­tvir­tin­ti 2004 me­tais, bet per­nai ru­de­ns ener­ge­ti­kos mi­nist­ro įsa­ky­mas nu­ma­to, kad prie­žiū­ros dar­bai bū­tų iš­skir­ti į tris da­lis: ši­lu­mi­nio punk­to, pa­sta­to šil­dy­mo sis­te­mos ir karš­to van­dens sis­te­mos prie­žiū­rą bei di­fe­ren­ci­juo­ti pa­gal ši­lu­mi­nių punk­tų nuo­sa­vy­bę.

Su­da­ry­ta dar­bo gru­pė ap­svars­tė UAB Uk­mer­gės bu­tų ūkio pa­reng­tus dau­gia­bu­čių na­mų šil­dy­mo ir karš­to van­dens sis­te­mų prie­žiū­ros mak­si­ma­lius ta­ri­fus, at­li­ko bū­ti­nus pa­tai­sy­mus ir pro­jek­tą pa­tei­kė ta­ry­bos ver­dik­tui. Ko­le­gos pro­jek­tui pri­ta­rė.

V. Pet­ro­nis sa­ko, kad dėl šio spren­di­mo Bu­tų ūkio prie­žiū­ro­je esan­čių dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai per me­tus su­tau­pys 107 tūks­tan­čius li­tų. Šiuos pi­ni­gus Bu­tų ūkiui tu­rės su­mo­kė­ti ši­lu­mos tie­kė­jas.

Ūkio ko­mi­te­tas at­ei­ty­je ir to­liau nag­ri­nės Butų ūkio tei­kia­mų pa­slau­gų ir įkai­nių gy­ven­to­jams klau­si­mus.

Ne­lei­do uk­rai­nie­čiai

Pra­ėju­sia­me ra­jo­no tarybos po­sė­dy­je pri­tar­ta pa­siū­ly­mui Klai­pė­dos gat­vė­je esan­čio­je ka­ti­li­nė­je RK-2 mi­ni­ma­lio­mis są­ly­go­mis įreng­ti re­zer­vi­nio ku­ro sis­te­mą. Ši ka­ti­li­nė yra kū­re­na­ma tik du­jo­mis, o pa­gal rei­ka­la­vi­mus kiek­vie­na ka­ti­li­nė pri­va­lo tu­rė­ti re­zer­vi­nio ku­ro sis­te­mą. Svar­bu ap­si­draus­ti, kad nu­trū­kus pa­grin­di­nio ku­ro tie­ki­mui, ga­li­ma bū­tų nau­do­ti ki­tą ku­rą.

 

Šia­me ra­jo­no ta­ry­bos po­sė­dy­je da­ly­va­vęs Sa­vi­val­dy­bės ūkio sky­riaus ve­dė­jas Kęs­tu­tis Jur­ke­vi­čius pa­skel­bė, kad mi­nė­to nu­ta­ri­mo įvyk­dy­ti ne­įma­no­ma. Apie tai ra­jo­no va­do­vus in­for­ma­vo UAB „Mies­to ener­gi­ja“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Ar­tū­ras Stra­vins­kas.

Kuo­met „Mies­to ener­gi­ja“ pra­dė­jo reng­tis mi­nė­tiems dar­bams, pa­aiš­kė­jo, kad, no­rint per­da­ry­ti Klai­pė­dos gat­vės ka­ti­li­nę, bū­ti­na gau­ti jos ga­min­to­jo su­ti­ki­mą. Dėl šio do­ku­men­to uk­mer­giš­kiai krei­pė­si į Uk­rai­no­je vei­kian­čios ka­ti­lą pa­ga­mi­nu­sios įmo­nės va­do­vus. Ta­čiau šie nu­ro­dė, kad to­kių ka­ti­lų pri­tai­ky­ti skys­to­jo ku­ro nau­do­ji­mui ne­ga­li­ma.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)