Spausdinti šį puslapį

Patvirtinti visuotinės rinkliavos nuostatai

Ta­ry­bos na­riai pra­ėju­sią sa­vai­tę po­sė­dy­je ne tik rim­tai pa­dir­bė­jo, bet ir įsi­trau­kė į ar­chi­tek­tų pa­siū­ly­tą „žai­di­mą ka­la­dė­lė­mis“. Pa­nau­do­jant ma­ke­tą, bu­vo pri­sta­ty­ta Uk­mer­gės se­na­mies­čio plėt­ros ga­li­my­bių stu­di­ja.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Au­to­rės nuotr. Vie­ti­nės rin­klia­vos nuo­sta­tus kri­ti­ka­vo Hen­ri­kas Gin­tau­tas.

Po­sė­džio pra­džio­je ra­jo­no me­ras Al­gir­das Ko­pūs­tas in­for­ma­vo ta­ry­bos na­rius apie gau­tą Tė­vy­nės są­jun­gos-Krikš­čio­nių de­mok­ra­tų pa­reiš­ki­mą. Ja­me nu­ro­do­ma, kad šios frak­ci­jos se­niū­nu iš­rink­tas An­drius Ka­les­ni­kas. Iki šiol šias pa­rei­gas ėjo An­ta­nas Damb­raus­kas.

 

Rei­ka­la­vo skaid­ru­mo

 

Po­sė­dy­je bu­vo tvir­ti­na­mos UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“, UAB Uk­mer­gės bu­tų ūkio bei sa­vi­val­dy­bės 2009 me­tų biu­dže­to įvyk­dy­mo ata­skai­tos.

Uk­mer­gės bu­tų ūkio pra­ei­tų me­tų pel­nas – apie 55,3 tūks­tan­čio li­tų. Su­si­pa­ži­nę su di­rek­to­riaus Jo­no Rin­ke­vi­čiaus ata­skai­ta ta­ry­bos na­riai su­abe­jo­jo, ar įmo­nės dar­bų įkai­niai adek­va­tūs at­lie­ka­miems dar­bams. Už­kliu­vo ir įmo­nės tai­ko­mi ta­ri­fai.

Kon­ser­va­to­rius A. Damb­raus­kas ste­bė­jo­si, kad 15 mi­nu­čių dar­bą iš­va­ly­ti ka­na­li­za­ci­ją įmo­nė įkai­no­ja 250 li­tų. Jis pa­gei­da­vo, kad gy­ven­to­jams bū­tų pa­teik­tas de­ta­lus dar­bų at­li­ki­mo ak­tas, ku­ria­me at­si­spin­dė­tų, iš ko su­si­de­da pa­slau­ga.

Sa­vi­val­dy­bės ju­ris­tas Ri­mas Jur­gi­lai­tis pri­mi­nė, kad pa­gal Vie­tos sa­vi­val­dos įsta­ty­mą ta­ry­ba pa­ti tvir­ti­na sa­vi­val­dy­bės įmo­nių at­lie­ka­mų dar­bų ta­ri­fus. Pa­sak J. Rin­ke­vi­čiaus, jei na­mo gy­ven­to­jų ne­ten­ki­na Bu­tų ūkio kai­nos pa­nau­do­jant kau­pia­mą­sias lė­šas, jie tu­ri tei­sę rink­tis ki­tas įmo­nes: „Ir da­bar di­des­nę da­lį dar­bų at­lie­ka ki­tos įmo­nės. Kau­pia­mo­sios lė­šos – gy­ven­to­jų nuo­sa­vy­bė.“

 

Tur­to per­im­ti ne­si­ry­žo

 

UAB „Uk­mer­gės van­de­nys“ pra­ei­tų me­tų pel­nas – be­veik 26 tūks­tan­čiai li­tų. Ta­ry­bos na­riai, ko­mi­te­tų po­sė­džiuo­se iš­si­nag­ri­nė­ję di­rek­to­riaus Ri­mo Ar­lins­ko me­ti­nę ata­skai­tą, pra­lei­do ją la­bai „sli­džiai“. Ta­čiau įsi­trauk­ta į dis­ku­si­ją ki­tu klau­si­mu. Bu­vo svars­to­ma, ar per­im­ti sa­vi­val­dy­bės nuo­sa­vy­bėn vals­ty­bės nuo­sa­vy­bės tei­se pri­klau­san­čius ir šiuo me­tu po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­ti­kė­ji­mo tei­se val­do­mus lau­ko in­ži­ne­ri­nius tin­klus.

„Bū­tų vie­nas šei­mi­nin­kas ir nuo to vi­siems bū­tų ge­riau“, – įsi­ti­ki­nęs li­be­ral­cen­tris­tas Juo­zas Ar­ma­na­vi­čius. Ta­čiau dau­gu­mą ta­ry­bos na­rių su­abe­jo­ti ob­jek­to pe­rė­mi­mo tiks­lin­gu­mu pri­ver­tė tai, kad ne­abe­jo­ti­nai pa­di­dė­tų įmo­nės iš­lai­dos. Ta­ry­ba šiam spren­di­mo pro­jek­tui ne­pri­ta­rė.

 

Lai­ko tu­rė­jo pa­kan­ka­mai

 

Vie­nas iš  svar­biau­sių pra­ėju­sią sa­vai­tę pa­tvir­tin­tų klau­si­mų – bui­ti­nių at­lie­kų vie­ti­nės rin­klia­vos nuo­sta­tai, ku­riuos spe­cia­liai su­da­ry­ta dar­bo gru­pė ren­gė be­veik me­tus.

Pa­ga­liau prieš sa­vo akis iš­vy­dę ga­ta­vą pro­duk­tą – „Vie­ti­nės rin­klia­vos nuo­sta­tus“, kai ku­rie ta­ry­bos na­riai ėmė­si juos kri­ti­kuo­ti. Ko­dėl ap­mo­kes­ti­na­mi so­dų ben­dri­jų bei neur­ba­ni­zuo­tų te­ri­to­ri­jų gy­ven­to­jai, ku­riems ša­lia jų val­dos nė­ra ga­li­my­bės pa­sta­ty­ti at­lie­kų kon­tei­ne­rį? Ko­dėl pri­va­lu mo­kė­ti vi­są rin­klia­vos su­mą, jei įmo­nė yra su­da­riu­si su­tar­tį su są­var­ty­nu ir at­lie­kas iš­si­ve­ža pa­ti? Kaip bus nu­sta­to­mas rin­klia­vos dy­dis įmo­nėms, re­gist­ruo­toms pri­va­čiuo­se bu­tuo­se? Šie ir dau­gy­bė ki­tų klau­si­mų ta­ry­bos na­riams ne­da­vė ra­my­bės prieš spau­džiant bal­sa­vi­mo myg­tu­kus.

Dis­ku­si­jas baig­ti pa­siū­lė nau­ja­są­jun­gie­tis Val­das Pet­ro­nis. „Tai klau­si­mas, į ku­rį kas no­rė­jo, ga­lė­jo įsi­gi­lin­ti. Dar­bo gru­pė dir­ba jau se­niai – per­duo­ti pa­siū­ly­mus ga­li­ma bu­vo dar­bo ei­go­je. Ra­jo­no žmo­nės jau se­niai pyks­ta, ir pa­grįs­tai, kad ne­įve­da­me rin­klia­vos“, – kal­bė­jo jis.

Pa­sak dar­bie­čio Ka­zio Ce­se­vi­čiaus, pa­siū­ly­tas rin­klia­vos dy­džio skai­čia­vi­mo bū­das pa­to­gus gy­ven­to­jams. „Aš pats pa­gal for­mu­lę su­skai­čia­vau, kad įve­dus rin­klia­vą mo­kė­siu 162 li­tus per me­tus. Tuo tar­pu da­bar iš­ei­na 220 li­tų“, – sa­kė jis.

 

Liau­dies bal­sas – ty­ruo­se

 

Prieš pa­skel­biant bal­sa­vi­mą žo­džio pa­pra­šė uk­mer­giš­kis Hen­ri­kas Gin­tau­tas. Jis ka­te­go­riš­kai ne­su­tin­ka, kad rin­klia­vos dy­dis pri­klau­sys nuo gy­ve­na­mo­jo plo­to dy­džio, nes „plo­tas ne­šiukš­li­na“.

Pa­reiš­kė su­skai­čia­vęs, kad šiuo bū­du skai­čiuo­ja­mas rin­klia­vos mo­kes­tis dis­kri­mi­nuo­ja vie­ni­šus žmo­nes, nes „vie­ni­šam žmo­gui teks mo­kė­ti aš­tuo­nis kar­tus dau­giau nei šei­mai“.

H. Gin­tau­tas pa­ti­ki­no, kad jo krei­pi­ma­sis nė­ra pir­mas – jis po­rą kar­tų bu­vo su­si­ti­kęs su dar­bo gru­pės na­riu sa­vi­val­dy­bės Mo­kes­čių sky­riaus ve­dė­ju Alek­san­dru Gra­žiu. Da­ly­va­vo ir ko­mi­te­tų po­sė­džiuo­se.

Uk­mer­giš­kis ap­gai­les­ta­vo, kad į jo pa­siū­ly­mus at­si­žvelg­ta ne­bu­vo. „Pats tei­sin­giau­sias mo­kes­tis už ko­mu­na­li­nių at­lie­kų su­rin­ki­mą bei su­tvar­ky­mą bū­tų pa­gal de­kla­ruo­tą fak­ti­nį jų kie­kį. Kam rei­ka­lau­ti, kad ne­yran­čios at­lie­kos bū­tų iš­ve­ža­mos kas sa­vai­tę, jei už­ten­ka jas pa­ša­lin­ti kas me­tų ket­vir­tį“, – ti­ki­no uk­mer­giš­kis. Anot jo, mo­kes­tis už kie­kį sti­mu­liuo­ja ma­žiau ga­min­ti at­lie­kų, di­dži­ą­ją jų da­lį pa­ver­čiant ant­ri­nė­mis ža­lia­vo­mis.

Ben­druo­me­nės at­sto­vo kal­ba ta­ry­bos na­rių ap­si­spren­di­mo ne­pa­kei­tė. Už sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos pa­teik­tą vie­ti­nės rin­klia­vos nuo­sta­tų va­rian­tą bal­sa­vo 18 ta­ry­bos na­rių, 3 prieš­ta­ra­vo, o ki­ti 3 nuo­mo­nės ne­iš­sa­kė.

Po po­sė­džio H. Gin­tau­tas pik­ti­no­si, kad jo kal­ba bu­vo per­trauk­ta ir duo­ta per ma­žai lai­ko ar­gu­men­tus iš­sa­ky­ti. „Yra ir dau­giau žmo­nių, gal­vo­jan­čių kaip aš. Ma­nau, kad svars­ty­si­me ga­li­my­bę kreip­tis į teis­mą ir ap­skųs­ti ta­ry­bos spren­di­mą“, – kal­bė­jo jis.

 06-01-2_straipsnio_2_nuotr

Se­na­mies­čio plėt­ros ga­li­my­bių stu­di­ją pri­sta­tė ar­chi­tek­tas Kęs­tu­tis Sa­ba­liaus­kas.


„Grio­vė“ na­mus

 

Ra­jo­no me­ras pa­kvie­tė vi­sus po­sė­dį pra­tęs­ti Tu­riz­mo ir ver­slo informacijos cen­tre. Čia bu­vo pri­sta­ty­ta Uk­mer­gės se­na­mies­čio plėt­ros ga­li­my­bių stu­di­ja.

Vi­zu­a­li­nė šios stu­di­jos de­monst­ra­ci­ja su­trik­dė ne vie­ną ta­ry­bos na­rį. Mat nau­jas ga­li­my­bes pri­sta­tęs ar­chi­tek­tas Kęs­tu­tis Sa­ba­liaus­kas, pa­si­ge­dęs „ele­men­tų, iden­ti­fi­kuo­jan­čių se­na­mies­čio įvaiz­dį“, be skru­pu­lų ėmė „šie­nau­ti“ ma­ke­te iš­dės­ty­tus žel­di­nius prie pi­lia­kal­nio bei Pi­lies par­ke.

Ei­lė at­ėjo ir dau­gy­bei pa­sta­tų – ne tik se­nų san­dė­liu­kų, bet ir gy­ve­na­mų­jų na­mų. Kol kas tik „po­pie­ri­nė-stu­di­ji­nė“ grės­mė iš­ki­lo net „Drau­gys­tei“. „Ma­no ga­ra­žą „nu­grio­vė“, – nu­ste­bo se­na­mies­čio te­ri­to­ri­jo­je gy­ve­nan­tis vie­nas ta­ry­bos na­rys. Prie pli­ku­tė­lio pi­lia­kal­nio, ar­chi­tek­to nuo­mo­ne, tu­rė­tų lik­ti tik cerk­vė ir se­na­sis ava­ly­nės fab­ri­kas – kad „iš­ryš­kė­tų se­na­mies­čio struk­tū­ros hie­rar­chi­ja“.

 

Ati­trū­ku­si nuo gy­ve­ni­mo

 

Mū­sų kraš­tie­tis, šiuo me­tu Kau­ne gy­ve­nan­tis ne­pri­klau­so­mas eks­per­tas ar­chi­tek­tas Aud­rys Ka­ra­lius, ne­bu­vo taip ni­hi­lis­tiš­kai nu­si­te­kęs Uk­mer­gės ža­lio­jo rū­bo bei ur­ba­nis­ti­nių spren­di­mų at­žvil­giu. Jis kri­ti­ka­vo ko­le­gos stu­di­ją kaip ati­trū­ku­sią nuo gy­ve­ni­mo. „Kiek­vie­nas na­mas yra su­si­jęs su kon­kre­čiais gy­ve­ni­mais. Griau­ti na­mus vien tam, kad jie ne­gra­žiai at­ro­do vie­na­me ar ki­ta­me kon­teks­te, – per men­kas mo­ty­vas“, – kal­bė­jo A. Ka­ra­lius.

Ta­čiau eks­per­tas, pri­si­pa­ži­nęs šir­dy­je nuo sa­vo gim­to­jo mies­to ne­nu­to­lęs, pa­si­džiau­gė, kad šis sto­jo į ar­chi­tek­tū­ri­nių pa­ieš­kų ke­lią. „Uk­mer­gė pa­dė­jo ži­ba­li­nę lem­pą į san­dė­liu­ką“, – vaiz­džiai api­bū­di­no pa­ro­dy­tas pa­stan­gas keis­tis.

A. Ka­ra­lius pa­siū­lė idė­ją apie „ža­lio­sios pi­lies“ su­kū­ri­mą ant pi­lia­kal­nio iš... au­ga­lų. Ki­tas jo pa­siū­ly­mas uk­mer­giš­kiams – įsi­reng­ti Eko­lo­gi­nio me­no cen­trą. Jis ne­abe­jo­ti­nai tap­tų ne tik na­cio­na­li­nio, bet ir tarp­tau­ti­nio for­ma­to trau­kos ob­jek­tu. „Eko­lo­gi­nių me­no cen­trų pa­sau­ly­je vie­ne­tai, o Bal­ti­jos ša­ly­se nė­ra iš vi­so“, – pa­ti­ki­no jis.

„Ši ga­li­my­bių stu­di­ja – di­de­lių dar­bų pra­džia. Pri­sta­ty­ta esa­ma si­tu­a­ci­ja, jos ana­li­zė ir kryp­tys, ku­rio­mis tu­ri­me ją keis­ti. Tai pir­ma­sis eta­pas. Ki­ta­me bus siū­lo­mi kon­kre­tūs spren­di­mai“, – sa­ko sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas Ro­lan­das Ja­nic­kas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)