Spausdinti šį puslapį

Penktokams ketinama dalinti kompiuterius

Tau­jė­nų vi­du­ri­nės ir „Ši­lo“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los penk­to­kai greitai nemokamai naudosis plan­še­ti­niais kom­piu­te­riais. Jie mo­ki­niams tu­rė­tų pa­keis­ti va­do­vė­lius.

 

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Ar įprastus mokymosi būdus išstums naujoviški?

Plan­še­ti­nis kom­piu­te­ris – ne­di­de­lis įpras­tas mo­ky­mo­si prie­mo­nes at­sto­jan­tis ne­šio­ja­ma­sis kom­piu­te­ris. To­kiais įren­gi­niais ap­rū­pin­ti penk­to­kus nu­spren­dė Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja. Mo­der­niais ug­dy­mo me­to­dais sie­kia­ma ska­tin­ti vai­kus mo­ky­tis nau­jo­viš­kai.

Ga­li­my­be da­ly­vau­ti šia­me pro­jek­te pa­si­nau­do­ta, pa­ra­mos lė­šų sky­rus Eu­ro­pos Są­jun­gai. Kom­piu­te­riai ski­ria­mi ir pe­da­go­gams, ku­rie ap­mo­ko­mi jais nau­do­tis.

Į mo­kyk­lų, ku­rioms bus per­ka­mi plan­še­ti­niai kom­piu­te­riai, są­ra­šą pa­te­ko dvi Uk­mer­gės ra­jo­no ug­dy­mo įstai­gos. Jų tu­rė­tų su­lauk­ti 15 Tau­jė­nų vi­du­ri­nė­je bei per 70 „Ši­lo“ pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­se be­si­mo­kan­čių penk­tak­la­sių.

Ku­rias ša­lies įstai­gas ga­lė­tų pa­siek­ti kom­piu­te­riai, bu­vo svars­to­ma, at­si­žvel­giant į mo­ty­va­ci­jos, pa­si­ren­gi­mo jais dirb­ti kri­te­ri­jus. Pa­sak Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus vy­riau­sio­jo spe­cia­lis­to Arū­no Au­gus­ti­no, mo­kyk­los at­rink­tos, įver­ti­nus jų pa­teik­tas pa­raiš­kas. Kon­kur­sas vyk­dy­tas, įgy­ven­di­nant pro­jek­tą „Ug­dy­mo kar­je­rai in­fra­struk­tū­ros ben­dra­ja­me ug­dy­me ir pro­fe­si­nia­me mo­ky­me su­kū­ri­mas ir plėt­ra“.

Ma­no­ma, jog kom­piu­te­rius mo­kyk­los gaus iki Nau­jų­jų me­tų. „Ar­ti­miau­siu me­tu bus pa­si­ra­šy­ta su­tar­tis su Lie­tu­vos mo­ki­nių ne­for­ma­lio­jo švie­ti­mo cen­tru, ir ta­da pra­dė­sim pir­ki­mus“, – sa­kė spe­cia­lis­tas.

Anot šio cen­tro Ug­dy­mo kar­je­rai sky­riaus ve­dė­jos Da­nu­tės Ta­lač­kai­tės, in­teg­ruo­jant kom­piu­te­rius į mo­ky­mo pro­ce­są, plė­to­ja­mos mo­ki­nių ga­li­my­bės, sie­kia­ma su­kur­ti lanks­čias bei ko­ky­biš­kas mo­ky­mo­si są­ly­gas. Nau­jo­mis pro­fe­si­nio orien­ta­vi­mo už­duo­ti­mis ti­ki­ma­si už­tik­rin­ti penk­to­kų mo­ky­mo­si mo­ty­va­ci­ją.

Įren­gi­nio at­min­ty­je tilps ke­le­tas va­do­vė­lių, ku­rių vai­kams ne­be­rei­kės ne­šio­tis.

Ta­čiau ne pas­ku­ti­nė­je vie­to­je – ir to­kių nau­jo­vių mi­nu­sai. Svars­to­ma, ar kom­piu­te­rių nau­do­ji­mas pa­mo­ko­se ne­at­si­lieps vai­kų ra­šy­mo ran­ka įgū­džiams.

Tau­jė­nų vi­du­ri­nės mo­kyk­los di­rek­to­rius Sta­sys Kap­lū­nas įsi­ti­ki­nęs: ma­žiau ra­šy­da­mi, mo­ki­niai nuo to at­pran­ta. Ta­čiau, anot jo, ir nau­do­ja­mos pra­ty­bos da­bar to­kios, kad be­rei­kia tik įra­šy­ti rai­des. „Nuo to ra­šy­ba ir­gi pa­blo­gė­jo“, – svars­to jis. Ti­ki­si, kad ra­šy­mo spra­gas pa­vyks kom­pen­suo­ti.

Mo­kyk­los va­do­vas pa­sa­ko­jo, jog nau­jo­vė­mis džiau­gia­si ir mo­ki­niai, ir tė­vai, ku­rių nuo­mo­nės tei­rau­ta­si ap­klau­so­je. Dėl nau­jo­vių ap­si­spręs­ta, ga­vus tė­vų su­ti­ki­mą.

Įren­gi­niais penk­to­kai nau­do­sis, ne vien at­lik­da­mi už­duo­tis kla­sė­je. Ga­lės ruoš­ti ir na­mų dar­bus, mat kom­piu­te­rius bus lei­džia­ma ne­šio­tis na­mo. At­sa­ky­ti už jų prie­žiū­rą ir sau­gu­mą, anot S. Kap­lū­no, įpa­rei­go­ti tė­vai – su jais pa­si­ra­šy­tos su­tar­tys.

Mo­kė­ti už prie­mo­nes ne­rei­kės, o sa­vo plan­še­ti­niais kom­piu­te­riais moks­lei­viai nau­do­sis ir vy­res­nė­se kla­sė­se.

Lie­tu­vos mo­ki­nių ne­for­ma­lio­jo švie­ti­mo cen­tro Ug­dy­mo kar­je­rai sky­riaus ve­dė­ja D. Ta­lač­kai­tė in­for­ma­vo, jog pa­slau­gos tei­kė­jų siū­lo­mų įren­gi­nių ver­tė ski­ria­si. Re­mian­tis ap­klau­sų duo­me­ni­mis, vie­nas toks kom­piu­te­ris kai­nuo­ja apie 700 li­tų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)