Spausdinti šį puslapį

Planuojamos dar vienos mokyklų „tuoktuvės“

Nuo ki­tų me­tų mies­te ga­li at­si­ras­ti dar vie­nas iš­tuš­tė­jęs pa­sta­tas. Sa­vi­val­dy­bės pla­nuo­se – Uk­mer­gės jau­ni­mo mo­kyk­lą pri­jung­ti prie Už­upio pa­grin­di­nės mo­kyk­los. Svars­to­ma, ką bū­tų ga­li­ma įkur­din­ti pa­sta­te, kad jis ne­sto­vė­tų dy­kas. Apie mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­kos pla­nus ta­ria­ma­si ir su vi­suo­me­ne.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ukmergės Užupio mokykla priglaus Jaunimo mokyklos moksleivius?

Uk­mer­gės jau­ni­mo mo­kyk­lą siū­lo­ma re­or­ga­ni­zuo­ti dėl ma­žo mo­ki­nių skai­čiaus. Ją no­ri­ma pri­jung­ti prie Už­upio pa­grin­di­nės mo­kyk­los.

Šiuo me­tu Jau­ni­mo mo­kyk­lo­je mo­ko­si 30 moks­lei­vių. Juos mo­ko 15 pe­da­go­gų. 6 iš jų tai – pa­grin­di­nė dar­bo­vie­tė.

Už­upio pa­grin­di­nės mo­kyk­los di­rek­to­rė Re­gi­na Raz­mie­nė tei­gia, kad ko­lek­ty­ve ap­ta­rus ki­tų moks­lo me­tų nau­jo­ves, ne­pa­si­ten­ki­ni­mo iš pe­da­go­gų pu­sės ne­pa­ju­to. Ban­gų, anot va­do­vės, šis spren­di­mas ne­su­kė­lė. Tie­sa, ji pri­pa­ži­no, kad yra ir tei­gia­mų, ir nei­gia­mų pu­sių.

Nau­din­ga, kad šiais mo­kyk­lų tuš­tė­ji­mo lai­kais at­si­ne­ša­mi ir mo­ki­nio krep­še­liai. Nei­gia­ma pu­sė – Už­upio mo­kyk­la ga­li tap­ti ne to­kia pa­trauk­li vi­suo­me­nei.

Ne pa­slap­tis, kad Jau­ni­mo mo­kyk­lo­je mo­ko­si ma­žiau mo­ty­vuo­ti moks­lei­viai. Nors mo­ko­mi jie pa­gal ben­dro­jo la­vi­ni­mo pro­gra­mą, dau­giau yra orien­tuo­ja­mi į prak­ti­nę veik­lą.

Jiems dės­to­mos ir ikip­ro­fe­si­nio ug­dy­mo dis­cip­li­nos –  sta­lių, ke­ra­mi­kų bei vaiz­do ope­ra­to­rių dar­bai.

Pa­pra­šius si­tu­a­ci­ją pa­ko­men­tuo­ti Uk­mer­gės jau­ni­mo mo­kyk­los di­rek­to­rės Al­do­nos Šnio­kie­nės, ji at­sa­kė ne­no­rin­ti apie tai kal­bė­ti.

 

Svars­to pa­sta­to li­ki­mą

 

Sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­ja Da­lė Ste­po­na­vi­čie­nė sa­ko, kad Jau­ni­mo mo­kyk­los ko­lek­ty­ve „la­bai di­de­lės prieš­prie­šos nė­ra“.

Anot jos, pe­da­go­gai su­pran­ta ir pa­tys, kad mo­ki­nių ki­tais me­tais čia ga­li lik­ti per­pus ma­žiau ir mo­kyk­los at­ei­tis aiš­ki – ją be­lie­ka pri­jung­ti prie ki­tos švie­ti­mo įstai­gos.

Šiuo me­tu svars­to­ma ir ūkiš­ka šio klau­si­mo pu­sė – ką da­ry­ti su 1500 kvad­ra­ti­nių met­rų plo­to pa­tal­po­mis.

Siū­lo­ma per­duo­ti pa­tal­pas Uk­mer­gės jau­ni­mo lais­va­lai­kio cen­trui. Gal pa­vyk­tų da­lį jų iš­nuo­mo­ti pa­gal pa­nau­dos su­tar­tis.

 

Siū­lo­ma svars­ty­ti vi­suo­me­nei

 

Mi­nė­tų mo­kyk­lų su­jun­gi­mas – tai tik vie­na ben­dro­jo la­vi­ni­mo mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­kos pla­no da­lis. Va­sa­rio mė­ne­sį šis pla­nas tu­rė­tų bū­ti pa­tei­kia­mas tvir­tin­ti ra­jo­no ta­ry­bai.

Kaip pla­nas vyk­do­mas, ste­bi tuo tiks­lu su­da­ry­ta 11 as­me­nų dar­bo gru­pė. Ji at­li­ko ty­ri­mą ir in­for­ma­vo ta­ry­bą apie jau įgy­ven­din­tus punk­tus bei nu­ma­to­mas mo­kyk­lų tin­klo per­tvar­kos kryp­tis.

Ata­skai­ta apie įgy­ven­din­tus ir nu­ma­to­mus po­ky­čius sa­vi­val­dy­bės in­ter­ne­ti­nė­je sve­tai­nė­je pa­teik­ta svars­ty­ti vi­suo­me­nei.

 

Mo­kyk­lų tin­klas siau­rė­ja

 

Mo­kyk­lų tin­klas ra­jo­ne siau­rė­ja jau ne pir­mus me­tus.

Dėl vai­kų skai­čiaus ma­žė­ji­mo te­ko už­da­ry­ti Sie­si­kų vi­du­ri­nės mo­kyk­los Tul­pia­kie­mio, Vep­rių vi­du­ri­nės mo­kyk­los Sli­žių ir Pa­bais­ko pa­grin­di­nės mo­kyk­los Kul­niš­kių pra­di­nio ug­dy­mo sky­rius.

Nuo šių moks­lo me­tų pra­džios nu­trauk­tas vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mų vyk­dy­mas Uk­mer­gės „Ši­lo“ ir Už­upio vi­du­ri­nė­se mo­kyk­lo­se. Jos ta­po pa­grin­di­nė­mis.

Re­or­ga­ni­zuo­ta ir Že­mait­kie­mio pa­grin­di­nė mo­kyk­la. Ji pri­jung­ta prie Žel­vos vi­du­ri­nės. Pas­ta­ro­sios struk­tū­ro­je at­si­ra­do Že­mait­kie­mio pro­gim­na­zi­jos sky­rius. Mo­ki­nių čia ma­žė­ja ir pla­nuo­ja­ma, kad po dve­jų me­tų liks 16 vai­kų. Prog­no­zuo­ja­ma, jog teks pa­gal­vo­ti ir apie šio sky­riaus už­da­ry­mą.

Re­or­ga­ni­zuo­ta ir Še­šuo­lių pa­grin­di­nė mo­kyk­la pri­jun­giant ją prie „Ši­lo“ pa­grin­di­nės.

Uk­mer­gės „Ry­to“ spe­cia­lio­ji mo­kyk­la mo­kyk­lų są­ra­še at­si­ra­do su­jun­gus Spe­cia­li­ą­ją mo­kyk­lą ir spe­cia­laus ug­dy­mo cen­trą „Vy­tu­rė­lis“.

Re­tė­jant mo­kyk­lų tin­klui, sa­vi­val­dy­bei iš­ki­lo už­da­vi­nys or­ga­ni­zuo­ti moks­lei­vių pa­vė­žė­ji­mą ar­ba su­de­rin­ti su UAB Uk­mer­gės au­to­bu­sų par­ku mies­to bei prie­mies­ti­nių marš­ru­ti­nių au­to­bu­sų gra­fi­kus bei marš­ru­tus.

733 mo­ki­niams ši įmo­nė iš­da­vė ne­mo­ka­mo va­žia­vi­mo bi­lie­tus. Mo­kyk­li­niais au­to­bu­sė­liais į mo­kyk­las ir na­mo pa­ve­ža­mi 609 mo­ki­niai. Jų sa­vi­val­dy­bė tu­ri 18.

 

01-29-4_straipsnio_2_nuotr


Ką gel­bė­ti?

 

D. Ste­po­na­vi­čie­nė pa­ste­bi, kad liūd­na si­tu­a­ci­ja su­si­da­rė Tau­jė­nų vi­du­ri­nės mo­kyk­los Užu­gi­rio A. Sme­to­nos pra­di­nio ug­dy­mo sky­riu­je – čia ki­tais me­tais su­si­rinks tik 4 vai­kai. Dėl šios prie­žas­ties dar­bo gru­pė siū­lo nu­trauk­ti pra­di­nio ug­dy­mo pro­gra­mos vyk­dy­mą šia­me sky­riu­je.

Dar per­nai su­lauk­ta kai ku­rių ta­ry­bos na­rių pa­si­prie­ši­ni­mo – jie ra­gi­no at­si­žvelg­ti į is­to­ri­nio pa­vel­do ap­lin­ky­bes ir žūtbūt iš­lai­ky­ti mo­kyk­lą.

Mat šis pa­sta­tas sta­ty­tas dar 1936 me­tais, ja­me vei­kė Res­pub­li­kos pre­zi­den­to A. Sme­to­nos var­do pra­džios mo­kyk­la.

Mo­kyk­los už­da­ry­mo ša­li­nin­kai opo­nuo­ja, kad ko­ky­biš­ko moks­lo or­ga­ni­zuo­ti to­kiam ma­žam skai­čiui vai­kų ne­įma­no­ma. Be­lie­ka pa­si­rin­ki­mas, ką au­ko­ti – vai­kų iš­si­la­vi­ni­mą ar pa­vel­dą.

Be to, sa­vi­val­dy­bei mo­kyk­los, ku­rio­je mo­ko­si tik ke­li vai­kai, iš­lai­ky­mas per bran­gus.

Svars­ty­ta ir pra­di­nio ug­dy­mo pro­gra­mos vyk­dy­mo nu­trau­ki­mo ga­li­my­bė mo­kyk­lo­je-dar­že­ly­je „Var­pe­lis“. Ta­čiau įver­ti­nus vi­sus pri­va­lu­mus ir grės­mes, pra­di­nu­kų iš šios įstai­gos į ki­tas mo­kyk­las ki­tais me­tais nu­tar­ta ne­iš­kel­din­ti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)