Policija įspėja: nesidalinkite elektroninės bankininkystės duomenimis

Uk­mer­gės po­li­ci­ja ra­gi­na gy­ven­to­jus ne­pra­ras­ti bud­ru­mo: vėl siau­čia „te­le­fo­ni­niai“ suk­čiai. Pas­ta­ro­sio­mis die­no­mis nuo jų nu­ken­tė­jo ke­tu­ri ra­jo­no gy­ven­to­jai.

 

Pa­sak po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to at­sto­vės spau­dai As­tos Kro­ger­tie­nės, suk­čiai su­ak­ty­vė­jo sau­sio 6 die­ną. Tą­dien pa­si­py­lė gy­ven­to­jų skam­bu­čiai, in­for­muo­jan­tys, kad pa­skam­bi­nę ne­pa­žįs­ta­mi as­me­nys pri­sis­ta­to po­li­ci­jos dar­buo­to­jais ir pra­šo pa­dik­tuo­ti elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės duo­me­nis. Ne­tru­kus bu­vo už­re­gist­ruo­ti ir nu­ken­tė­ju­sių gy­ven­to­jų pa­reiš­ki­mai.

Re­čio­nių kai­me gy­ve­nan­ti 38 me­tų J. M. suk­čiaus skam­bu­čio su­lau­kė sau­sio 6 d. apie 11 val. Į lai­di­nį te­le­fo­ną skam­bi­nęs vy­riš­kis pri­sis­ta­tė Fi­nan­si­nių nu­si­kal­ti­mų ty­ri­mo tar­ny­bos (FNTT) vir­ši­nin­ko pa­va­duo­to­ju. Aiš­ki­no, kad per jos są­skai­tą ban­ke plau­na­mi pi­ni­gai. J. M. ap­si­me­tė­liui pa­dik­ta­vo sa­vo elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės slap­ta­žo­džius ir ko­dus. Ki­tą die­ną mo­te­ris su­ži­no­jo, kad jos var­du pa­im­tos dvi – 1500 ir 1000 li­tų pa­sko­los.

Tą pa­čią die­ną į uk­mer­giš­kio 21 me­tų D. G. šei­mos lai­di­nį bei mo­bi­lų­jį te­le­fo­nus skam­bi­nę vy­riš­kiai pri­sis­ta­tė Vil­niaus po­li­ci­jos pa­rei­gū­nais, ti­rian­čiais fi­nan­si­nius nu­si­kal­ti­mus. Su­kū­rę is­to­ri­ją, kad per jo są­skai­tas ban­ke plau­na­mi pi­ni­gai, ap­ga­vi­kai su­ži­no­jo D. G. as­mens pa­so duo­me­nis, elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės slap­ta­žo­džius ir ko­dus. Ki­tą dieną D. G. su­ži­no­jo, kad jo var­du pa­im­tos dvi pa­sko­los po 1000 li­tų.

Sau­sio 7 d. nu­ken­tė­jo Jur­gi­nų k. gy­ven­to­ja 45 me­tų J. G. ir Žel­vos mies­te­ly­je gy­ve­nan­ti J. I. Abiem at­ve­jais suk­čiai pri­sis­ta­tė FNTT pa­rei­gū­nais ir ap­gau­le su­ži­no­ję elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės slap­ta­žo­džius ir ko­dus, nu­ken­tė­ju­sių­jų var­du pa­ė­mė grei­tuo­sius kre­di­tus. J. I. pa­ty­rė 3800 li­tų nuos­to­lį, o J. G. pa­da­ry­ta ža­la tiks­li­na­ma.

Dėl suk­čia­vi­mo Uk­mer­gės ra­jo­no po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te at­lie­ka­mi iki­teis­mi­niai ty­ri­mai.

Po­li­ci­ja pri­me­na, kad sa­vo in­ter­ne­ti­nės ban­ki­nin­kys­tės duo­me­nų ne­va­lia nei sko­lin­ti, nei leis­ti pa­si­nau­do­ti, o juo la­biau dik­tuo­ti te­le­fo­nu ne­pa­žįs­ta­miems žmo­nėms. „Ne­bū­ki­te pa­tik­lūs, nė vie­nas pa­rei­gū­nas elek­tro­ni­nės ban­ki­nin­kys­tės ar as­mens duo­me­nų te­le­fo­nu ne­pra­šo. Jūs ga­li­te pa­dė­ti ra­ge­lį, pa­si­kal­bė­ki­te su ar­ti­mai­siais ar nu­trau­kę po­kal­bį pa­tys pa­skam­bin­ki­te į po­li­ci­ją“, – pa­ta­ria Uk­mer­gės r. po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kas Ro­lan­das Kiš­kis.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų