Prieglaudoje – keturkojų antplūdis

Jau svars­to­ma, kaip su­tal­pin­ti vi­sus į Krikš­tė­nuo­se įkur­tą be­glo­bių gy­vū­nų prie­glau­dą ga­be­na­mus šu­nis ir ka­tes. Ši prie­glau­da pra­dė­jo veik­ti ma­žiau nei prieš mė­ne­sį, bet lais­vos vie­tos jau li­ko vos ke­lios.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

Prie­glau­dos dar­buo­to­jai ra­do šią maž­daug dve­jų me­tų il­go plau­ko lai­ką, ry­te per­mes­tą per tvo­rą. Ka­ly­tė tvar­kin­ga, pri­žiū­rė­ta. La­bai mėgs­ta ben­drau­ti, yra jud­ri, žais­min­ga, my­li žmo­nes ir mo­ka jais džiaug­tis.

UAB Uk­mer­gės bu­tų ūkio be­glo­bių gy­vū­nų tar­ny­bos ad­mi­nist­ra­to­rius Au­ri­mas Pa­liu­lis  pa­sa­ko­jo, kad šiuo me­tu prie­glau­do­je yra 19 šu­nų, iš ku­rių 5 – jau­nik­liai, ir du ka­ti­nai. Pa­gal vie­tų skai­čių šu­ne­lius šiuo me­tu ga­li­ma bū­tų pri­im­ti vos du, o ka­ti­ną – tik vie­ną.

Tie­sa, ap­tva­rų skai­čių ke­ti­na­ma di­din­ti. Vis dėlto aiš­ku, kad tai si­tu­a­ci­jos tik­rai ne­iš­gel­bės, nes kar­tais per die­ną į prie­glau­dą pa­skam­bi­na per 20 žmo­nių, pra­ne­šan­čių apie esą be­glo­bį ka­ti­ną ar vi­są ka­ti­nė­lių va­dą.

A. Pa­liu­lis jau spė­jo įsi­ti­kin­ti, kad į prie­glau­dą gy­ven­to­jai vi­saip ban­do įpirš­ti ne tik pa­mes­ti­nu­kus, bet ir sa­vo au­gin­ti­nius, ypač – ne­lauk­tus pa­li­kuo­nis.

 

07-13-4_straipsnio_2_nuotr

Nau­ja­sis prie­glau­dos gy­ven­to­jas Sim­ba at­vy­ko iš Ja­ku­tiš­kių. Pa­skam­bi­nęs vy­ras pra­ne­šė, kad pa­ste­bė­jo, kaip iš au­to­mo­bi­lio bu­vo iš­mes­tas ir pa­lik­tas miš­rū­nas. Po šei­mi­nin­kų iš­da­vys­tės 7 me­tų pa­ti­nė­lis  jau­čia­si ne­drą­siai, bet po tru­pu­tį mo­ko­si vėl pa­si­ti­kė­ti žmo­nė­mis.


Ka­dan­gi vi­sų to­kių gy­vū­nė­lių pri­glaus­ti tik­rai ne­įma­no­ma, tar­ny­ba jau siū­lo iš­ei­tį – ne­iš­ma­nan­tys, kur dė­ti at­ves­tus ka­ti­nė­lius, žmo­nės kvie­čia­mi pra­neš­ti apie tai jų tar­ny­bai ir siųs­ti au­gin­ti­nių nuo­trau­kas. Taip ben­dro­mis jė­go­mis bus ban­do­ma ieš­ko­ti jiems nau­jų šei­mi­nin­kų.

Be­glo­bių ka­čių pro­ble­ma bus spren­džia­ma ir ki­to­kiu bū­du – jų kast­ra­vi­mu.

Kast­ruo­tos ka­tės bus iš­lei­džia­mos ten, iš kur bu­vo pa­im­tos, ta­čiau pa­li­kuo­nių dau­giau ne­be­at­si­ves. To­kia prak­ti­ka tai­ko­ma dau­ge­ly­je Va­ka­rų vals­ty­bių.

Be­glo­bių gy­vū­nų prie­glau­dos ak­tu­a­liau­sias iš­ki­lu­sias pro­ble­mas ne­se­niai ap­ta­rė įstai­gos stei­gė­jai ir gy­vū­nų glo­bė­jai.

Įsi­ti­ki­nus, kad la­bai daug žmo­nių sa­vo gy­vū­nų tie­siog sie­kia at­si­kra­ty­ti, ap­svars­ty­tas klau­si­mas, kaip šie uk­mer­giš­kiai ga­lė­tų so­li­da­riai pri­si­dė­ti prie prie­glau­dai ati­duo­to au­gin­ti­nio iš­lai­ky­mo.

Taip pat ap­tar­ta lab­da­ros iš įmo­nių ir gy­ven­to­jų pri­ėmi­mo tvar­ka, svars­ty­ta, ko­kiais bū­dais ieš­ko­ti gy­vū­nams nau­jų šei­mi­nin­kų. Nu­tar­ta su­reng­ti įstai­go­je at­vi­rų du­rų die­ną.

 

07-13-4_straipsnio_3_nuotr

Ši gra­ži maž­daug 3 me­tų miš­rū­nė žie­mą at­kly­do į Ja­ku­tiš­kių kai­mą. Ka­ly­tę glo­bo­jo ją su­ra­du­si mo­te­ris, ta­čiau at­si­da­rius prie­glau­dai nu­spren­dė ati­duo­ti. Trum­po plau­ko ru­da miš­rū­nė dar bai­liu­kė. Iš aky­čių ma­to­si, kad la­bai no­ri ben­drau­ti.


Be­glo­bių gy­vū­nų prie­glau­dos pa­grin­di­niai gy­ven­to­jai yra šu­nys. Nors, pa­sak įstai­gos dar­buo­to­jų, da­bar jie nau­jo­je vie­to­je jau ap­si­pra­to, yra  daž­nai ve­žio­ja­mi, links­mi ir lau­kian­tys žmo­nių, šu­ne­lių is­to­ri­jos – ga­na liūd­nos. Juk kas ga­li bū­ti grau­džiau, kai esi tie­siog iš­me­ta­mas į gat­vę.

Šią sa­vai­tę vie­nas šuo bu­vo at­vež­tas nak­tį ir tie­siog įmes­tas per te­ri­to­ri­jos tvo­rą. Su­ras­ti be­glo­biams nau­jus šei­mi­nin­kus – vie­na svar­biau­sių be­glo­bių gy­vū­nų prie­glau­dos už­duo­čių.  Prie šio sie­kio steng­sis pri­si­dė­ti ir „Uk­mer­gės ži­nios“. Štai ke­lių šu­ne­lių is­to­ri­jos.

Dėl be­glo­bių gy­vū­nų pa­ė­mi­mo uk­mer­giš­kiai ga­li tei­rau­tis tel. 8 646 23117, dėl sa­va­no­rys­tės, ma­te­ria­li­nės pa­gal­bos – tel. 8 637 18114 ar­ba el. paš­tu v.ka­ti­nai­te@uk­mer­ge.lt.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų