Prieš įskaitą – svetimo proto paieškos

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

 

Kai ku­rių stu­den­tų pa­vyz­džiu nu­si­pirk­ti, o ne ra­šy­ti stu­di­jų dar­bus se­ka ir mo­ki­niai. Ne vie­nas jų, reng­da­ma­sis at­si­skai­ty­ti mo­ky­to­jams už iš­ei­tas pro­gra­mas, taip pat ieš­ko leng­viau­sių ke­lių.

Šią sa­vai­tę abi­tu­rien­tai tu­rė­jo ga­lu­ti­nai ap­si­spręs­ti, ko­kius brandos eg­za­mi­nus lai­kys. Šiuo me­tu dvy­lik­to­kai ruo­šia­si lie­tu­vių kal­bos ir li­te­ra­tū­ros įskai­tai – vie­šam kal­bė­ji­mui.

Ta­čiau su­kur­ti de­šim­ties mi­nu­čių kal­bą kai ku­riems – per su­dė­tin­ga už­duo­tis. Ver­čiau su­tin­ka mo­kė­ti pi­ni­gus tiems, ku­rie tai pa­da­ry­ti ga­lė­tų už juos. Pa­gal­bi­nin­kų ieš­ko tarp pa­žįs­ta­mų­jų, in­ter­ne­te.

Lie­tu­vių kal­bos ir li­te­ra­tū­ros įskai­ta vyks ko­vo pa­bai­go­je. Na­cio­na­li­nio eg­za­mi­nų cen­tro di­rek­to­riaus pa­tvir­tin­tos įskai­tos te­mos skel­bia­mos be­maž prieš po­rą mė­ne­sių. Vis­gi net ir per to­kį lai­ką ne vi­si su­ge­ba pa­ruoš­ti kal­bą.

 

Va­di­na per sun­kio­mis

 

Abi­tu­rien­tai ga­lė­jo rink­tis iš te­mų apie li­te­ra­tū­rą, re­to­ri­ką, vi­suo­me­nės vei­kė­jus ir pan. Ke­le­tas jų: „Pa­sau­lio uni­ver­si­te­tuo­se yra li­tu­a­nis­ti­nių cen­trų. Pri­sta­ty­ki­te ke­le­tą jų. Ko­kia jų funk­ci­ja, reikš­mė puo­se­lė­jant lie­tu­vių kal­bą?“; „Lai­ma Ar­nat­ke­vi­čiū­tė tei­gia, kad „eseis­ti­ka sa­vo pri­gim­ti­mi at­vi­res­nė ak­tu­a­ly­bėms ir lais­ves­nė nuo for­mos varž­tų“. Ar­gu­men­tuo­tai pa­grįs­ki­te šią min­tį ar­ba ją pa­nei­ki­te“.

Tarp dvy­lik­to­kų gir­dė­ti įvai­rių svars­ty­mų. Esą duo­tos te­mos keb­lios, pai­nios ar net ka­tor­giš­kos. To­kiems „ne­lai­mė­liams“ iš­si­gel­bė­ji­mas siū­lo­mas in­ter­ne­te: čia – ne tik ga­ta­vos kal­bos, bet ir dau­gy­bė pa­siū­ly­mų. Sa­vo pa­slau­gas re­kla­muo­jan­tie­ji skel­bia­si kal­bas įskai­toms ku­rian­tys sklan­džias, uni­ka­lias, ati­tin­kan­čias rei­ka­la­vi­mus ir net­gi ra­šan­tys jas, tu­rė­da­mi in­te­lek­ti­nės nuo­sa­vy­bės pa­ten­tą. Įsi­gy­ti dar­bą įma­no­ma kad ir už 15 li­tų.

 

Pri­klau­so ir nuo mo­ky­to­jo

 

Sve­ti­mo pro­to pa­ieš­kos – ne pa­slap­tis pe­da­go­gams. Lie­tu­vių kal­bos mo­ky­to­ja eks­per­tė Ja­nė Ju­zė­nie­nė sa­ko, jog klau­san­tis įskai­tą lai­kan­čių­jų aiš­ku, kiek įdė­ta sa­vų pa­stan­gų.

„Bū­na įvai­rių at­ve­jų. Ar­ba kal­ba ly­giai taip pat, kaip ki­tas prieš tai kal­bė­jo, ar­ba tą pa­čią te­mą pa­si­rin­kę vai­kai vie­no­dai pa­sa­ko­ja. Ta­čiau pa­gal žo­džius, sti­lių juk ma­tai, ku­ris pats pa­si­ruo­šė, o ku­ris nu­si­ra­šė. Ge­ro ba­lo ne­tu­rė­tų gau­ti už to­kį ne sa­vo kal­bė­ji­mą“, – sa­ko pe­da­go­gė.

Ši pro­ble­ma, anot jos, – tai ir mo­ki­nio są­ži­nės rei­ka­las: „Ren­ka­si leng­viau­sią ke­lią: kam ruoš­tis, jei ga­li gau­ti? Bet ne lai­kas po įskai­tos bar­ti – iki jos pats mo­ky­to­jas tu­ri pa­ruoš­ti mo­ki­nį kal­bė­ti. Jei mo­ky­to­jas rim­tai į tai žiū­ri, tai vai­kas nie­ka­da ne­pirks.“

J. Ju­zė­nie­nė ma­no, jog daug kas pri­klau­so ne vien nuo rei­ka­la­vi­mų, kad ra­šy­tų sa­va­ran­kiš­kai, bet ir kiek lais­vės tam sa­va­ran­kiš­ku­mui pa­lie­ka­ma. „Nors ruo­šia­si pats, mo­ky­to­jas tu­ri ma­ty­ti, kon­sul­tuo­ti, pa­tar­ti. Tai – il­gas pro­ce­sas, ka­da vis­kas ir pa­aiš­kė­ja. Ten­ka įro­di­nė­ti – vai­ke­li, ne ta­vo žo­džiai, per įskai­tą su­si­pai­nio­si ir bus tik blo­giau“, – pa­sa­ko­jo li­tu­a­nis­tė.

„Ši­lo“ pa­grin­di­nės mo­kyk­los pe­da­go­gė pa­ste­bi, jog įskai­tos te­mos su­dė­tin­gu­mu ne­si­ski­ria – kas­met bū­na maž­daug ly­gia­ver­tės. Da­bar­ti­nę tvar­ką lai­ko ge­res­ne. Anks­čiau abi­tu­rien­tai iš anks­to ži­no­da­vo tik te­mas, bet per įskai­tą tu­rė­da­vo kal­bė­ti at­si­tik­ti­nė­mis po­te­mė­mis. Da­bar iš anks­to ga­li pa­ruoš­ti struk­tū­rą, iš­to­bu­lin­ti kal­bą.

 

Ma­ža kla­sė – pri­va­lu­mas

 

„Jei­gu mo­ki­nys tu­ri mo­ky­mo­si mo­ty­va­ci­ją, ne­pri­rei­kia to­kių da­ly­kų ug­dy­mui, – įsi­ti­ki­nu­si Tau­jė­nų vi­du­ri­nės mo­kyk­los di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja ug­dy­mui Na­ta­li­ja Kriš­čiū­nie­nė. – Juk vis tiek tu­ri pats ruoš­tis, pa­ro­dy­ti mo­ky­to­jui pla­ną.“

At­si­skai­ty­mams ruo­šia­si de­vy­nio­li­ka šios mo­kyk­los abi­tu­rien­tų. Pe­da­go­gei ne­te­kę gir­dė­ti, jog anks­tes­niais me­tais per įskai­tas bū­tų pa­aiš­kė­ję ne­są­ži­nin­gu­mo at­ve­jų. „Pas mus nė­ra nei pir­ki­mų, nei ko­re­pe­ti­to­rys­tės. Gal­būt dėl to, kad ma­žes­nė mo­kyk­la, ma­žes­nės kla­sės“, – svars­to pa­šne­ko­vė. Ją ste­bi­na tai, jog in­ter­ne­te ieš­ko­ma ne vien in­for­ma­ci­jos, ku­rią pa­nau­do­tų ra­šant kal­bą, bet ir su­jauk­ti vi­sus įver­ti­ni­mus ga­lin­čios pa­gal­bos...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų