Prisiliečia prie dramatiško istorijos laikmečio

Gru­pė Lie­tu­vos po­ka­rio lai­kų is­to­ri­ja be­si­do­min­čių uk­mer­giš­kių nu­ta­rė, kad ge­riau­sias bū­das puo­se­lė­ti sa­vo po­mė­gį – tie­siog su­si­ta­patinti su tų lai­kų is­to­ri­ja ir pa­tiems tap­ti par­ti­za­nais. Taip Uk­mer­gė­je dau­giau nei prieš me­tus bu­vo įkur­tas klu­bas „Miš­ko bro­liai“.

 

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Šeštadienį Kopūstėliuose į kovą kilo „Miš­ko bro­liai“.

 

„Mes esa­me gru­pė ben­dra­min­čių, ku­riuos vie­ni­ja mei­lė ka­ri­nei is­to­ri­jai, ap­iman­čiai 1944–1953 me­tus“, – sa­vo veik­lą api­bū­di­na klu­bo įkū­rė­jas ir va­do­vas Ar­tū­ras Gri­gu­ce­vi­čius.

Į Uk­mer­gę daž­nai grįž­tan­tis, ta­čiau šiuo me­tu Ai­ri­jo­je gy­ve­nan­tis vy­ras už­vi­rė tik­rą par­ti­za­nų lai­kų ka­ti­lą – su­bū­rė apie 50 aist­rin­gų en­tu­zias­tų, gy­ve­nan­čių mū­sų, ap­lin­ki­niuo­se ra­jo­nuo­se ar lai­ki­nai – už­sie­ny­je. Tarp klu­bo na­rių – įvai­rių pro­fe­si­jų at­sto­vai: mo­ky­to­jai, dar­bi­nin­kai, ver­sli­nin­kai, tar­nau­to­jai. Ne­ma­žai  me­džio­to­jų klu­bų na­rių.

 

02-05-1_straipsnio_2_nuotr

Artūras Grigucevičius ir Modestas Kavaliauskas pasiruošę kovai.


 

Iš pra­džių bun­ke­rį A. Gri­gu­ce­vi­čius bu­vo įsi­ren­gęs prie sa­vo na­mų Bu­ge­nių gat­vė­je. Ta­čiau maž­daug prieš pus­me­tį pa­si­tai­kė pro­ga per­si­kel­ti į ge­ro­kai erd­ves­nį, maž­daug 300 kvad­ra­ti­nių met­rų plo­to, tik­rų tik­riau­sią po­že­mį miš­ke.

Pa­tys klu­bo vy­rai jį įsi­ren­gė bu­vu­sia­me Ko­pūs­tė­lių po­li­go­no an­ga­re. To­kią ga­li­my­bę su­tei­kė pa­tal­pų sa­vi­nin­kas. An­ga­re įreng­ti gul­tai, pa­sta­ty­tos me­ta­li­nės lo­vos, sta­lai.

A. Gri­gu­ce­vi­čius, jo ko­le­ga Mo­des­tas Ka­va­liaus­kas bei ki­ti klu­bie­čiai pa­sa­ko­jo čia dar­ba­vę­si ke­tu­ris mė­ne­sius.

Ka­dan­gi dau­gu­ma „miš­ko bro­lių“ yra ne tik po­ka­rio įvy­kiais be­si­do­min­tys en­tu­zias­tai, bet ir drau­gai, ne­nuos­ta­bu, kad bun­ke­ry­je ren­gia­mos net ir šven­tės. Šie­met čia švęs­ti ir Nau­ji me­tai.

 

02-05-1_straipsnio_3_nuotr

Autentiška ne tik partizanų amunicija, bet ir technika.


 

Pus­šim­tis vy­rų ir ke­lios klu­bo mo­te­rys sa­vo veik­lo­je pri­va­lo lai­ky­tis tam tik­rų tai­syk­lių. Vie­na iš jų – tu­rė­ti ap­ran­gą. Ka­dan­gi par­ti­za­nų lai­kais anaip­tol ne vi­si vil­kė­jo uni­for­mas, svar­biau­sia, kad ap­ran­ga ati­tik­tų tą laik­me­tį. Kiek­vie­nas klu­bo na­rys tu­ri ir spe­cia­lų pa­žy­mė­ji­mą.

Par­ti­za­nai pri­va­lo tu­rė­ti ir gin­klus, žiū­ro­nus, aiš­ku, ne­tik­ras gra­na­tas. Dau­giau­siai tu­ri­mų gin­klų se­ni, au­ten­tiš­ki, de­ak­ty­vuo­ti – tai yra spe­cia­liai pa­ga­din­ti, kad ne­bū­tų ga­li­my­bės šau­dy­ti. To­kia pro­ce­dū­ra at­lie­ka­ma Lie­tu­vos gin­klų fon­de.

„Sie­kia­me at­kur­ti ir gy­vai pa­ro­dy­ti is­to­ri­ją, švies­ti vi­suo­me­nę ir su­teik­ti kuo dau­giau ži­nių apie mū­sų pro­se­ne­lių, se­ne­lių ir tė­vų per­gy­ven­tus įvy­kius. Ši veik­la mums – ir įdo­mus ho­bis, ir pro­ga pa­bū­ti su ge­rais drau­gais“, – pa­sa­ko­jo pa­šne­ko­vai. Be­je, kaip ir par­ti­za­nų lai­kais, vi­si „miš­ko bro­liai“ tu­ri sla­py­var­džius.

 

02-05-1_straipsnio_4_nuotr

Prieš žygį – apdovanojimai.


 

Nors klu­bas dar pa­ly­gin­ti nau­jas, jo na­riai jau ne kar­tą da­ly­va­vo už­sie­ny­je vy­ku­siuo­se ren­gi­niuo­se, ku­riais sie­kia­ma at­kur­ti is­to­ri­nius įvy­kius.

Šį sa­vait­ga­lį toks ren­gi­nys vy­ko ir Ko­pūs­tė­liuo­se. Į sve­čius pas „miš­ko bro­lius“ at­vy­ko ben­dra­min­čiai iš Ai­ri­jos – Vo­kie­čių de­san­ti­nin­kų klu­bo na­riai. Drau­ge su ko­le­go­mis bu­vei­nė­je vy­ko ren­gi­nys „1944 m. Vo­kie­ti­jos ka­riuo­me­nės at­si­trau­ki­mas iš Lie­tu­vos“.

Ry­te vy­rai su­ren­gė ke­tu­rių ki­lo­met­rų žy­gį pės­čio­mis iki Mo­ko ak­mens, kur di­džiu­lia­me ka­ti­le vi­rė žu­vie­nę. Prieš iš­vyks­tant ri­kiuo­tė­je bu­vo pa­gerb­ti la­biau­siai nu­si­pel­niu­sie­ji, pa­žy­mė­ji­mas įteik­tas vie­nam nau­jam „miš­ko bro­liui“.

Va­ka­re vy­ko mū­šio ins­ce­ni­za­ci­ja. Toks ren­gi­nys ne tik Uk­mer­gė­je – Lie­tu­vo­je su­reng­tas pir­mą kar­tą.

Nuo 1944-ųjų de­šimt­me­tį Lie­tu­vo­je tru­kęs laik­me­tis bu­vo iš­ties dra­ma­tiš­kai uni­ka­lus – tūks­tan­čiai Lie­tu­vos vy­rų pa­si­trau­kė į miš­kus, ten kū­rė par­ti­za­nų bū­rius ir taip prie­ši­no­si ša­lies oku­pa­ci­jai.

 

02-05-1_straipsnio_5_nuotr


 

Jie bu­vo or­ga­ni­zuo­ti, dė­vė­jo uni­for­mas, tu­rė­jo ka­ri­nius laips­nius, ski­ria­muo­sius žen­klus, lai­kė­si ka­ro įsta­ty­mų ir pa­pro­čių. Svar­biau­sias par­ti­za­nų tiks­las – at­kur­ti ne­pri­klau­so­mą  de­mok­ra­ti­nę Lie­tu­vos vals­ty­bę. Jie taip pat sie­kė su­truk­dy­ti ko­lū­kių kū­ri­mą, so­vie­tų val­džios rin­ki­mus, ko­lo­nis­tų iš SSRS įkur­di­ni­mą. Žmo­nės par­ti­za­nus va­di­no miš­ki­niais, miš­ko bro­liais. Itin ak­ty­viai par­ti­za­ni­nis ju­dė­ji­mas vy­ko ir Uk­mer­gės kraš­tuo­se.

Klu­bo „Miš­ko bro­liai“ na­riai ne tik pa­tys iš­lai­ko or­ga­ni­za­ci­ją, stu­di­juo­ja is­to­ri­nes kny­gas apie tą laik­me­tį, klau­so gy­vų­jų liu­di­nin­kų pa­sa­ko­ji­mų. Sa­vo en­tu­ziaz­mu jie no­rė­tų da­lin­tis su ra­jo­no moks­lei­viais, da­ly­vau­ti Lie­tu­vos ne­pri­klau­so­my­bės ren­gi­niuo­se.

 

02-05-1_straipsnio_6_nuotr


 

02-05-1_straipsnio_7_nuotr


 

02-05-1_straipsnio_8_nuotr


 

02-05-1_straipsnio_9_nuotr


02-05-1_straipsnio_10_nuotr

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų