Spausdinti šį puslapį

Rinkėjams artėja apsisprendimo metas

Ar­tė­jant sa­vi­val­dos rin­ki­mams, po­li­ti­nės par­ti­jos tvir­ti­na sa­vo kan­di­da­tų į ra­jo­no ta­ry­bą są­ra­šus. Svar­bus mo­men­tas lau­kia ir rin­kė­jų – ap­si­spręs­ti, kam ati­duo­ti sa­vo bal­sus.

Par­ti­jų ly­de­riams, ve­dan­tiems ben­dra­min­čius į rin­ki­mus, už­da­vė­me tą pa­tį klau­si­mą: ką ge­ro jų ko­man­da ža­da nu­veik­ti, kad uk­mer­giš­kiai tu­rė­tų ap­si­spręs­ti bal­suo­ti už jų par­ti­jos at­sto­vus.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Kas užims vietas savivaldybės posėdžių salėje, spręs rinkėjai.

Li­be­ra­lų ir cen­tro są­jun­ga. Re­gi­man­tas Ba­ra­vy­kas:

„Mū­sų iš­skir­ti­nu­mas – esa­me nei per jau­ni, nei per se­ni. Ir am­žiaus, ir pa­tir­ties at­žvil­giu. Par­ti­jos su­dė­ty­je – įvai­rių spe­cia­ly­bių, dir­ban­tys gal­va na­riai. Ži­nan­tys, kaip ska­tin­ti ver­slo plėt­rą, pri­trauk­ti in­ves­ti­ci­jas, efek­ty­viai pa­nau­do­ti biu­dže­to lė­šas. Mū­sų pro­gra­ma krei­pia į eko­no­mi­kos ska­ti­ni­mą, li­be­ra­lias re­for­mas ver­sle. Ra­gin­si­me ne at­im­ti, bet su­da­ry­ti ga­li­my­bes už­si­dirb­ti. Ne­si­drai­ko­me re­vo­liu­ci­niais šū­kiais, ne­da­ro­me spek­tak­lių, ant ka­mi­nų ne­ka­bi­na­me vė­lia­vų.“

Kan­di­da­tų są­ra­še:

1. Re­gi­man­tas Ba­ra­vy­kas,

2. Ro­mas Pi­vo­ras,

3. Juo­zas Dau­nys,

4. Juo­zas Ar­ma­na­vi­čius,

5. Ri­man­tas Jan­kū­nas.

 

Lie­tu­vos so­cial­de­mok­ra­tų par­ti­ja. Ka­zys Gry­baus­kas:

„Ma­no aki­mis žiū­rint, mū­sų pro­gra­ma pa­kan­ka­mai am­bi­cin­ga. Rin­kė­jai tu­rė­tų prieš ei­da­mi bal­suo­ti su ja su­si­pa­žin­ti. Nors tu­ri­me ir to­kių, ku­rie už mus bal­suo­ja ne­žiū­rė­da­mi, ko­kia pro­gra­ma.

Tarp mū­sų – ne­ma­žai jau­nų, per­spek­ty­vių žmo­nių. Jei žmo­nės pa­ti­kės, už mus bal­suos. Iki rin­ki­mų ga­li­me vi­si daug ža­dė­ti, sa­vo par­ti­jos idė­jas skleis­ti. Ma­nau, kad svar­biau­sia po rin­ki­mų su­ei­ti į krū­vą ir kar­tu dirb­ti. Mes nu­si­tei­kę ne vie­ni sa­vo gal­vo­mis va­do­vau­tis, bet lin­kę į kon­struk­ty­vų ben­dra­dar­bia­vi­mą su ki­tų par­ti­jų at­sto­vais.“

Kan­di­da­tų są­ra­še:

1. Ka­zys Gry­baus­kas,

2. Arū­nas Du­dė­nas,

3. Klav­di­ja  Ste­pa­no­va,

4. Sta­sys Jac­kū­nas,

5. Arū­nas Ja­sai­tis,

6. Gri­go­ri­jus Mal­ča­no­vas.

 

Vals­tie­čių liau­di­nin­kų są­jun­ga. Al­gir­das Ko­pūs­tas:

„Rin­kė­jai už mū­sų kan­di­da­tus tu­rė­tų bal­suo­ti dėl to, kad re­a­liai mąs­to­me ir re­a­liai ma­to­me. Da­ro­me tai, ką ži­no­me, kad pa­jėg­si­me pa­da­ry­ti. Vi­suo­se sa­vo spren­di­muo­se pir­miau­sia ma­to­me žmo­gų.

Šią ka­den­ci­ją ge­ro­kai su­ju­di­no­me Uk­mer­gę. Tai, kad ji ge­ro­kai pa­si­kei­tė, tik­riau­siai dau­gu­ma pri­pa­žin­tų. Ir to­liau steng­si­mės, kad ji keis­tų­si, kad bū­tų pa­to­giau ir gra­žiau gy­ven­ti. Ne­si­el­gia­me taip, kad tik par­ti­jai bū­tų pa­to­giau. Vi­si mū­sų spren­di­mai ne­bu­vo rin­ki­mi­niai triu­kai – tą min­tį vė­liau at­ka­sė ki­ti.“

Kan­di­da­tų są­ra­še:

1. Al­gir­das Ko­pūs­tas,

2. Ele­na Mi­ri­na­vi­čie­nė,

3. Zo­fi­ja Be­lic­kie­nė,

4. Vla­dis­lo­vas Spruo­gis,

5. Va­len­ti­nas Ge­nys,

6. Da­nu­tė Už­ku­rė­ly­tė,

7. Rim­vy­das Ci­vil­ka.

 

Par­ti­ja „Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas“. Rei­mon­tas De­ve­nis:

„Vien mū­sų par­ti­jos pa­va­di­ni­mas pa­sa­ko, ko­dėl tu­rė­tu­mė­te bal­suo­ti už mus. Ar ne­pa­si­gen­da­te šian­dien ir tvar­kos, ir tei­sin­gu­mo? Ant­ras da­ly­kas – pa­žiū­rė­kit, ko­kie žmo­nės mū­sų par­ti­jos są­ra­še. Juos pa­si­rin­kau pa­do­rius ir pa­žan­gius, kad ga­lė­tu­me skleis­ti sa­vo idė­jas. Pir­ma­ja­me pen­ke­tu­ke – trys mo­ky­to­jai. Jei ne­bū­tų gar­bin­gi žmo­nės, ne­dirb­tų švie­ti­mo sis­te­mo­je. Ki­ti du taip pat uk­mer­giš­kiams ge­rai ži­no­mi as­me­nys.

Nors tarp mū­sų ne­ma­žai pe­da­go­gų, ne­si­ruo­šia­me mo­ky­ti ki­tų. Grei­čiau pa­si­ren­gę pa­tys iš­klau­sy­ti ir iš jū­sų pa­si­mo­ky­ti.“

Kan­di­da­tų są­ra­še:

1. Rei­mon­tas De­ve­nis,

2. Ni­jo­lė Ka­se­lie­nė,

3. Ri­man­tas Le­nar­ta­vi­čius,

4. Min­dau­gas Ta­mo­šiū­nas,

5. Vy­gan­tas Ka­se­lis.

 

Dar­bo par­ti­ja. Ro­lan­das Ja­nic­kas:

„Ka­dan­gi mū­sų par­ti­ja Uk­mer­gė­je jau sep­ty­ne­ri me­tai, įga­vo­me ne­ma­žą pa­tir­tį. Mū­sų są­ra­šas – ne pa­vie­niai žmo­nės, bet tvir­ta ko­man­da. Mū­sų šū­kis – „Už dar­bą – žmo­gui“. Tai reiš­kia, kad dirb­da­mi ta­ry­bo­je siek­si­me, kad vi­si spren­di­mai bū­tų žmo­nių ge­ro­vei.

Val­džios pa­bū­na ir kei­čia­si, o nau­din­gi ra­jo­nui dar­bai tu­ri bū­ti tę­sia­mi. Mes ne­siū­ly­si­me vis­ką nu­brauk­ti, ką da­rė ki­ti, ir pra­dė­ti iš nau­jo. Sta­bi­lu­mas ir tęs­ti­nu­mas – pa­grin­di­niai da­ly­kai. Prak­ti­ka ro­do, kad dau­giau­sia vi­suo­me­nės prieš­ta­ra­vi­mų su­lau­kia tie spren­di­mai, ku­rie ne­bu­vo tin­ka­mai pa­vie­šin­ti. Steng­si­mės, kad bū­tų iš­nau­do­ti vi­si in­stru­men­tai vie­nu ar ki­tu klau­si­mu nu­švies­ti vi­suo­me­nę. Tam šiais lai­kais yra vi­sos ga­li­my­bės – ben­druo­me­nės, se­niū­nai, se­niū­nai­čiai. Pri­imant spren­di­mus ieš­ko­si­me są­ly­čio taš­kų, ben­dra­dar­biau­si­me su ki­to­mis par­ti­jo­mis.“

Kan­di­da­tų są­ra­še:

1. Ro­lan­das Ja­nic­kas,

2. Ka­zys Ce­se­vi­čius,

3. Vy­tau­tas Ras­taus­kas,

4. An­ge­lė Jo­ku­by­nie­nė,

5. Li­lia Ni­na Za­kar­kie­nė.

 

Nau­jo­ji są­jun­ga (so­cial­li­be­ra­lai). Sta­sys Ba­raus­kas:

„Šian­dien par­ti­jos la­bai ma­žai ben­drau­ja su žmo­nė­mis. Į liau­dį krei­pia­si tik ta­da, kai pa­tiems rei­kia pa­ra­mos. Pa­vyz­džiui, pri­si­mi­nė, kai rei­kė­jo prie ka­ti­li­nių bu­dė­ti. Mes ma­no­me, kad ta­ry­ba – vyk­do­ma­sis or­ga­nas ir jos na­riai ne­tu­ri ati­tol­ti nuo gy­ven­to­jų. Vie­šu­mas – pir­mo­je vie­to­je.

Vi­sų par­ti­jų tiks­las tu­rė­tų bū­ti vie­no­das – spręs­ti šios die­nos ra­jo­no pro­ble­mas. Nuo­la­ti­nės rie­te­nos bei pur­vo drabs­ty­mas stab­do dar­bą, yra ne­nau­din­gi nei uk­mer­giš­kiams, nei pa­čioms par­ti­joms. At­ėję į val­džią, bū­si­me lin­kę vie­ny­tis.

Po­li­ti­ko­je – pa­na­šiai, kaip ir ver­sle: rei­kia suk­ti gal­vą, kaip pa­čiam ge­riau dirb­ti, o ne ieš­ko­ti opo­nen­tų klai­dų. Kal­bė­ti su pa­pras­tais žmo­nėm rei­kia pa­pras­tai, o ne vy­nio­ti pa­ža­dų į va­tą.“

Kan­di­da­tų są­ra­še:

1. Sta­sys Ba­raus­kas,

2. Ri­mas Pa­liu­lis,

3. Gin­ta­ras Ple­vo­kas,

4. Vai­da Mi­ke­ly­tė,

5. Ar­vy­das Pė­ši­na.

 

Tė­vy­nės są­jun­ga – Lie­tu­vos krikš­čio­nys de­mok­ra­tai. Ja­ni­na Ga­liaus­kie­nė:

„Lai­ko­me sa­ve stip­riau­sia po­li­ti­ne jė­ga. Ma­no­me, kad ki­tos par­ti­jos, ga­lin­čios taip nuo­sek­liai ir pa­grįs­tai pri­si­im­ti at­sa­ko­my­bę už Lie­tu­vos vals­ty­bę, nė­ra. Ti­ki­me, kad Lie­tu­vą per 10-15 me­tų ga­li­ma pa­vers­ti stip­ria eu­ro­pie­tiš­ka vals­ty­be.

Bal­suo­ti už mus tu­rė­tų to­dėl, kad mū­sų sky­riaus na­riai vie­tos rei­ka­lus iš­ma­no ne­pri­ekaiš­tin­gai, sten­gia­si įgy­ven­din­ti žmo­nių no­rus, dir­ba są­ži­nin­gai. Ko­rup­ci­ja, vie­šų ir pri­va­čių in­te­re­sų pai­nio­ji­mas – tie ob­jek­tai, prieš ku­riuos nu­si­tei­kę ka­rin­gai. Ko­vo­si­me dėl sa­vi­val­dos ad­mi­nist­ra­vi­mo vie­šu­mo ir skaid­ru­mo.

Mū­sų kan­di­da­tai nė­ra są­ra­ši­niai ar po­pie­ri­niai – vi­sa mū­sų ko­man­da ak­ty­viai da­ly­vau­ja ra­jo­no gy­ve­ni­me, jau­čia at­sa­ko­my­bę už ap­lin­ką, ku­rio­je gy­ve­na­me.“

Kan­di­da­tų są­ra­še:

1. Ja­ni­na Ga­liaus­kie­nė,

2. An­drius Ka­les­ni­kas,

3. Val­das Mi­ka­la­jū­nas,

4. Bi­ru­tė Ži­lė­nie­nė,

5. Vla­das Ko­vars­kas.

 

Lie­tu­vos Res­pub­li­kos li­be­ra­lų są­jū­dis. Li­na Su­kac­kie­nė:

„Mū­sų są­jū­džio na­rių są­ra­še nė­ra nė vie­no „il­ga­sė­džio“. Taip mes va­di­na­me už­si­sė­dė­ju­sius val­džio­je. Tai vi­sai nau­ji žmo­nės po­li­ti­ko­je – nė­ra per­ėju­sių iš ki­tų par­ti­jų, laks­tan­čių.

Mū­sų na­riai iš­pa­žįs­tan­tys ver­ty­bes, kom­pe­ten­tin­gi, vi­suo­me­niš­ki. Vi­si tu­ri sa­vo po­žiū­rį į da­bar­ti­nės val­džios pa­sie­ki­mus ir kri­ti­nius spren­di­mus jų at­žvil­giu.

Prieš su­si­bur­da­mi iš­nag­ri­nė­jo­me vi­sų da­bar­ti­nių par­ti­jų pro­gra­mas, ką nu­vei­kė. Tu­ri­me sa­vo nuo­mo­nę apie veik­lą, įsi­pa­rei­go­ji­mų vyk­dy­mą. Mū­sų šū­kis: „Ne kri­ti­ka yra pro­gre­sas, bet ge­ri dar­bai“. Ti­ki­mės, kad uk­mer­giš­kiai bus mums pa­lan­kūs.“

Šie kan­di­da­tai – pir­mų­jų są­ra­še, ta­čiau ei­lės tvar­ka dar ga­li keis­tis:

Li­na Su­kac­kie­nė,

Dai­va Krikš­ta­po­nie­nė,

Pau­lius Še­me­ta,

Egi­di­jus Du­dė­nas,

Ma­rius Droch­ne­ris,

Si­gi­ta Ba­ka­naus­kie­nė.

 

Lie­tu­vos liau­dies par­ti­ja. Ra­sa Ka­zė­nie­nė:

„Pir­mo­jo kan­di­da­tų pen­ke­tu­ko dar ne­tu­ri­me. Ly­de­rių dar ne­su­dė­lio­jom – pra­dė­jo­me ne nuo jų. Mums, ką tik įsi­kū­ru­siems, šio­je vie­to­je sun­kiau nei ki­tiems. Mū­sų są­ra­še ne­bus nei ver­sli­nin­kų, nei ūki­nin­kų, nei di­rek­to­rių. Dau­giau vi­suo­me­ni­nin­kai, stu­den­tai. Aš pen­ke­tu­ke tik­rai bū­siu, bet ne pir­mu nu­me­riu.

Bal­suo­ti už mus tu­rė­tų gal to­dėl, kad mes nuo pat pra­džių ne­no­ri­me pri­si­me­luo­ti. Są­ra­še ne­bus tų, ku­riems aiš­ku, kad tik­rai neis į ta­ry­bą, ne­iš­keis į man­da­tą sa­vo pos­to.

Mes nu­si­tei­kę ne tęs­ti vi­sus pra­dė­tus dar­bus, bet per­žiū­rė­ti, ar iš vi­so juos ver­ta dirb­ti. Ga­liu pa­sa­ky­ti pa­vyz­dį: gra­ži mū­sų cen­tri­nė alė­ja, bet tvis­ka iki iš­nak­tų, ener­gi­jos ne­tau­po­me. Gal ver­tė­tų pa­gal­vo­ti apie sau­lės ba­te­ri­jas. Ne­su nei po­li­ti­kė, nei eko­no­mis­tė, bet, pra­dė­ju­si do­mė­tis, su­pra­tau, kas da­ro­si.“

 

Lie­tu­vos krikš­čio­nių par­ti­ja. Al­do­na Mi­liu­vie­nė:

„Mū­sų par­ti­ja la­bai jau­na – nė me­tu­kų ne­tu­ri­me. Uk­mer­gės sky­rius įsi­kū­rė spa­lio mė­ne­sį. Tu­ri­me nau­jų idė­jų, nors tiks­las gal ir ki­tų pa­na­šus – puo­se­lė­ti tau­tos dva­si­nes ir mo­ra­li­nes ver­ty­bes, kul­tū­ros tra­di­ci­jas. Svar­biau­sia mums – žmo­nių rei­ka­lai. Mū­sų na­riai ir pa­tys yra są­ži­nin­gi, pa­pras­ti, ne­ma­žai ūki­nin­kų, ge­rai ži­nan­čių kai­mo gy­ven­to­jų pro­ble­mas.

Ne­tu­ri­me po­pu­lis­ti­nių pa­ža­dų. Mū­sų po­žiū­ris – ūkiš­kas, re­a­lus. Kal­nų vers­ti ne­si­ruo­šia­me, ste­buk­lų ne­ža­da­me. Siek­si­me iš­sau­go­ti kai­miš­kas mo­kyk­las, kai­me plė­to­ti svei­ka­tos įstai­gų ir pa­slau­gų tin­klą, di­din­ti ben­druo­me­nių įta­ką ta­ry­bos spren­di­mams.“

Kan­di­da­tų są­ra­še:

1. Al­do­na Mi­liu­vie­nė,

2. Ra­mū­nas Ska­pas,

3. Vil­man­tas Ver­bic­kas,

4. Sta­sė Bar­kaus­kie­nė,

5. Al­gir­das Ta­mu­lis.

 

Ne­pri­klau­so­ma kan­di­da­tė Re­gi­na Kau­pie­nė:

„Nie­ka­da ne­at­si­sa­kau pa­dė­ti ir pa­aiš­kin­ti, jei ma­nęs pa­pra­šo. Vi­sa­da gal­vo­jau, kad tu­rė­tų bū­ti vie­nas už vi­sus, vi­si už vie­ną. Taip nu­ti­ko ir mū­sų par­ti­jos sky­riu­je. Vie­ną die­ną su­ži­no­jom, kad vi­sas kan­di­da­tų są­ra­šas – vi­sai nau­ji, par­ti­jos su­dė­ty­je iki šiol nė ne­bu­vę žmo­nės. Nega­na to, pir­mi­nin­ką ne iš­si­rin­ko­me, bet pa­sta­tė kaip ko­lū­kio pir­mi­nin­ką ar „Ma­xi­mos“ di­rek­to­rių. Iš sky­riaus pa­si­trau­kė­me vi­si na­riai.

Ne­ga­liu jų ir uk­mer­giš­kių ap­vil­ti, pa­li­ku­si ne­baig­tus dar­bus, ne­įgy­ven­din­tas idė­jas. To­dėl kan­di­da­tuo­ju kaip ne­pri­klau­so­mas kan­di­da­tas. Jei ne­ži­no­čiau, kad tu­riu stip­rų už­nu­ga­rį – bu­vu­sius sky­riaus na­rius, bū­tų per drą­su kel­ti kan­di­da­tū­rą. Bu­vę sky­riaus na­riai įkū­rė­me ne­vy­riau­sy­bi­nę or­ga­ni­za­ci­ją.

Dvi ka­den­ci­jas dirb­da­ma ta­ry­bo­je va­do­va­vau­si pa­do­ru­mo prin­ci­pu. Ne­ma­nau, kad ta­ry­ba – tur­gus, kur bū­tų ga­li­ma de­rė­tis dėl pos­tų ar ieš­ko­ti ki­to­kios nau­dos sau.“

 

Ne­pri­klau­so­mas kan­di­da­tas Vy­das Pa­knys:

„Tu­riu ke­le­tą ar­gu­men­tų, ko­dėl bal­są ga­lė­tų ati­duo­ti už ma­ne. Pir­miau­sia, ne­su sais­to­mas jo­kių par­ti­nių įsi­pa­rei­go­ji­mų. Tad spren­di­mus pri­im­siu va­do­vau­da­ma­sis sa­vo są­ži­ne. An­tra, lai­kau sa­ve tech­nok­ra­tu: ma­nau, kad dar­bas ta­ry­bo­je dau­giau su­si­jęs su že­miš­kais, ūki­niais ra­jo­no rei­ka­lais, o ne po­li­ti­ka­vi­mu.

Dar­bo yra ir ko­mu­na­li­nia­me, ir ener­ge­ti­kos sek­to­riu­je. Ši­lu­mos ūkio klau­si­mas pa­ki­bęs ore, ta­čiau kol vyks­ta teis­mai, ap­leis­ti jo ne­ga­li­ma. Jei ne­sprę­si­me da­bar, nu­si­kels to­li į at­ei­tį. Rei­kė­tų ir no­va­to­riš­ku­mo, nau­jo vė­jo ta­ry­bos dar­be. Nors tik­rai ne­ma­nau, kad vie­nas ga­lė­čiau ką nors pa­keis­ti, įgy­ven­din­ti gran­dio­zi­nius pla­nus. Ta­čiau ti­kiuo­si, kad tu­riu pa­kan­ka­mai ži­nių, kaip ga­lė­čiau bū­ti nau­din­gas. Be to, sten­giuo­si vis­ką da­ry­ti pro­fe­sio­na­liai.“

Ju­lius Ka­zė­nas, ne­se­niai pa­si­skel­bęs, kad da­ly­vaus sa­vi­val­dos rin­ki­muo­se kaip ne­pri­klau­so­mas kan­di­da­tas, ap­si­gal­vo­jo. Jis ne­už­si­re­gist­ra­vo kaip šios po­li­ti­nės kam­pa­ni­jos da­ly­vis. Ar da­ly­vaus rin­ki­muo­se po ko­kios nors par­ti­jos vė­lia­va, dar ne­at­sklei­dė:

„Sa­vo kan­di­da­tū­ros nu­spren­džiau ne­kel­ti. Prie­žas­tis? O jūs pa­žiū­rė­kit, kaip su­kur­tas rin­ki­mų įsta­ty­mas. Ir pa­vie­niai kan­di­da­tai, ir par­ti­jos tu­ri su­si­mo­kė­ti vie­no­do dy­džio rin­ki­mų už­sta­tą. Du tūks­tan­čius li­tų pen­kias­de­šim­čiai par­tie­čių su­si­mo­kė­ti su­si­me­tus iš­ei­na po pen­kias­de­šimt li­tų, o in­di­vi­du­a­liai ei­nant į rin­ki­mus – vie­nam vi­sa su­ma. Tai kur čia lo­gi­ka?

Per­ša­si min­tis, kad toks įsta­ty­mas – tik tam, kad už­kirs­tų ke­lią in­di­vi­du­a­liai da­ly­vau­ti rin­ki­muo­se, kad kan­di­da­tai šlie­tų­si prie par­ti­jų. Žmo­gų, ku­ris no­ri kaž­ką pa­da­ry­ti sa­vo mies­tui, jei jis ne­par­ti­nis, per prie­var­tą į par­ti­ją va­ro.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)