Spausdinti šį puslapį

Salės remontas reikalauja aukų

Šį ru­de­nį mies­te­lė­nų kul­tū­ri­nis gy­ve­ni­mas ge­ro­kai ap­mi­ręs – afi­šos ne­kvie­čia nei į spek­tak­lius, nei į žvaigž­džių kon­cer­tus. Dėl kul­tū­ros cen­tro sce­nos re­konst­ruk­ci­jos su­si­trau­kė ir įstai­gos biu­dže­tas, dar­bo lai­ki­nai ne­te­ko vie­nas dar­buo­to­jas.

 

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Dėl salės remonto ukmergiškai liko be koncertų.

Jau po­rą mė­ne­sių kul­tū­ros cen­tro di­džio­sios sa­lės sce­no­je „šei­mi­nin­kau­ja“ sta­ty­bi­nin­kai. Ka­da bus baig­ta vi­sos sa­lės re­konst­ruk­ci­ja, kol kas ne­aiš­ku. Sce­nos re­mon­tas – tik pir­ma­sis di­džio­sios sa­lės re­konst­ruk­ci­jos eta­pas.

 

„Pa­au­ko­jo“ dar­buo­to­ją

 

Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro l. e. p. di­rek­to­rė Ra­sa Grau­ži­nie­nė sa­ko, kad dėl at­lie­ka­mų dar­bų sce­no­je nu­ken­čia ir kul­tū­ros cen­tro dar­buo­to­jai. Dirb­ti ta­po daug sun­kiau. „Juk sce­na kul­tū­ros cen­trui yra vis­kas“, – tvir­ti­na ji.

Vie­na skau­džiau­sių re­konst­ruk­ci­jos pa­sek­mių – lai­ki­nai dar­bo ne­te­ko vie­nas kul­tū­ros cen­tro dar­buo­to­jas. „Ka­dan­gi ne­be­ga­li­me ki­no fil­mų ro­dy­ti di­džio­jo­je sa­lė­je, lai­ki­nai at­lei­do­me ki­no me­cha­ni­ką“, – sa­ko di­rek­to­rė.

Be to, bai­mi­na­ma­si, kad ne­bus lė­šų net dar­buo­to­jų at­ly­gi­ni­mams lai­ku su­mo­kė­ti. Mat kai ku­riems iš jų at­ly­gi­ni­mai mo­ka­mi ne iš sa­vi­val­dy­bės biu­dže­to, bet iš va­di­na­mų­jų spe­cia­lių­jų lė­šų. Jas kul­tū­ros cen­tras už­si­dir­ba iš pro­fe­sio­na­lių te­at­rų, ko­lek­ty­vų, at­li­kė­jų.

Iš šių lė­šų al­gos mo­ka­mos dviem rū­bi­nin­kėms, kon­tro­lie­rei, ka­si­nin­kei bei ki­no me­cha­ni­kui.

 

Ne­ga­li at­si­ste­bė­ti

 

Uk­mer­gės kul­tū­ros cen­tro po­il­sio ir pra­mo­gų or­ga­ni­za­to­rė Graž­vy­da Tu­šie­nė tei­gia, kad sce­nos re­konst­ruk­ci­ja ge­ro­kai su­jau­kė vi­są ren­gi­nių re­per­tu­a­rą: „Šo­kių sa­lės erd­vė – ne iš­ei­tis. Jos ne­ga­li­me trans­for­muo­ti į kad ir lai­ki­ną sce­ną, nes nė­ra tech­ni­nių ga­li­my­bių.“

Ne­pa­vyks­ta pri­kal­bin­ti te­at­rų bei dau­ge­lio at­li­kė­jų at­va­žiuo­ti į Uk­mer­gę su sa­vo­mis tech­ni­nė­mis prie­mo­nė­mis, kad bū­tų ga­li­ma pri­tai­ky­ti ren­gi­niui šo­kių sa­lę. „Jie tei­gia, kad taip fi­nan­siš­kai ne­ap­si­mo­ka“, – sa­ko G. Tu­šie­nė.

Kul­tū­ros cen­tro dar­buo­to­jai per gal­vas ver­čia­si, ban­dy­da­mi už­pil­dy­ti ni­šą ren­gi­nių re­per­tu­a­re, at­si­ra­du­sią dėl sce­nos re­mon­to. Ro­do­mi ki­no fil­mai, pir­mą kar­tą Uk­mer­gė­je vyks Ad­ven­to sa­vai­tės ren­gi­niai. Jų bus kuo įvai­riau­sių, skir­tų tiek su­au­gu­sie­siems, tiek vai­kams.

Po­il­sio bei pra­mo­gų or­ga­ni­za­to­rė sa­ko, kad te­at­rų ad­mi­nist­ra­ci­ja bei šou ver­slo at­sto­vai at­si­ste­bė­ti ne­ga­li, kad Uk­mer­gė­je sce­nos re­mon­tui bu­vo pa­si­rink­tas pats „karš­čiau­sias“ lai­kas. „Su­tri­kę klau­sia, kur mes su sa­vo re­mon­tais bu­vom va­sa­rą“, – sa­ko ji.

Ru­de­nį pra­si­de­da spek­tak­lių se­zo­nas, į ma­ses trau­kia „žvaigž­dės“ ir „žvaigž­du­tės“. De­ja, uk­mer­giš­kiai bus pri­vers­ti lik­ti ne tik be prem­je­rų, bet ir be sce­nos nu­my­lė­ti­nių šou ver­slo at­sto­vų.

 

Sce­na – „nu­si­gy­ve­nu­si“

 

Sce­nos re­mon­tas pra­dė­tas rug­sė­jo mė­ne­sį. Re­konst­ruk­ci­jos bu­vo nu­spręs­ta im­tis, ga­vus 500 tūks­tan­čių li­tų vals­ty­bės in­ves­ti­ci­jų.

Pro­jek­to įgy­ven­di­ni­mo va­do­vas Sa­vi­val­dy­bės ūkio sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­jas Vac­lo­vas Mon­ke­vi­čius sa­ko, kad su gau­ta pi­ni­gų su­ma ne ka­žin ką įma­no­ma pa­da­ry­ti apie 300 kvad­ra­ti­nių met­rų už­iman­čio­je sce­no­je. Nu­spręs­ta pra­dė­ti nuo ne­ati­dė­lio­ti­nų dar­bų.

Kul­tū­ros cen­tras pa­sta­ty­tas be­veik prieš tris­de­šimt pen­ke­rius me­tus. Sce­na di­des­nio re­mon­to ne­ma­tė nuo pat pa­sta­to įkur­tu­vių.

Vi­siš­kai ne­ati­tin­ka šiuo­lai­ki­nių rei­ka­la­vi­mų sce­nos grin­dys, kai ku­rios sis­te­mos. Re­konst­ruo­jant bus klo­ja­mos mo­der­nios ke­le­to sluoks­nių akus­ti­nės grin­dys, įren­gta spe­cia­li prieš­gais­ri­nė, šil­dy­mo sis­te­ma. Taip pat bus at­lie­ka­mi elek­tros ins­ta­lia­ci­jos ir ap­švie­ti­mo dar­bai, įreng­ta vė­di­ni­mo sis­te­ma.

„Tai tik­rai tik ma­ža da­lis bū­ti­nų kul­tū­ros cen­tro sa­lės re­konst­ruk­ci­jos dar­bų. Su šia gau­ta su­ma apie žiū­ro­vų sa­lės re­mon­tą ne­ver­ta nė gal­vo­ti“, – tei­gia pa­šne­ko­vas.

Re­konst­ruk­ci­jos pro­jek­tą su­da­rė UAB „Izo­tur­tas“, dar­bus at­lie­ka UAB „Izo­ba­ra“. V. Mon­ke­vi­čius sa­ko, kad sce­nos re­konst­ruk­ci­ją nu­ma­ty­ta baig­ti iki me­tų pa­bai­gos.

Ta­čiau dar ne­ži­nia, ar sce­nos re­mon­to pa­baig­tu­vės at­vers sa­lės du­ris žiū­ro­vams. Jei ki­tų me­tų pra­džio­je vals­ty­bės lė­šos vėl at­plauks į Uk­mer­gę, bus pra­dė­ta re­mon­tuo­ti žiū­ro­vų sa­lė. To­kiu at­ve­ju šį se­zo­ną uk­mer­giš­kiai tu­rės ap­si­ei­ti be spek­tak­lių bei kon­cer­tų, ku­rių me­tu nau­do­ja­ma spe­cia­li tech­ni­nė įran­ga.

Jei pi­ni­gų iš vals­ty­bės ne­bus gau­ta taip sku­biai, kaip no­rė­tų­si, žiū­ro­vų sa­lės re­mon­tą teks ati­dė­ti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)