Spausdinti šį puslapį

Saugaus elgesio mokosi piešdami

Kaip elg­tis, kad iš­veng­tų gais­rų bei ki­tų ne­lai­mių, tu­ri ži­no­ti ir pats ma­žiau­sias pi­lie­tis. Uk­mer­gės ug­nia­ge­siai ši­to sie­kia, kas­met or­ga­ni­zuo­da­mi vai­kų ir moks­lei­vių pie­ši­nių kon­kur­są prieš­gais­ri­ne ir ci­vi­li­ne sau­gos te­ma.

 

Vai­do­tė ŠANTARIENĖ

 

Au­to­rės nuotr. Kon­kur­so lau­re­a­tus svei­ki­no ir jų tė­ve­liai, auk­lė­to­jai, mo­ky­to­jai.

Da­ly­vau­ti tra­di­ci­nia­me kon­kur­se bai­gian­tis me­tams bu­vo pa­kvies­ti ra­jo­no dar­že­li­nu­kai ir moks­lei­viai. Įver­ti­nus jų dar­bus ir ap­žvel­gus re­zul­ta­tus, Uk­mer­gės prieš­gais­ri­nė­je gel­bė­ji­mo tar­ny­bo­je ne­se­niai ap­do­va­no­ti lau­re­a­tai.

Tar­ny­bos vir­ši­nin­kas Rim­vy­das Lu­ko­šius pa­sa­ko­jo, jog šis kon­kur­sas vyks­ta dau­giau kaip 20 me­tų ir po­pu­lia­ru­mo ne­pra­ran­da. Jau­nų­jų pie­šė­jų su­si­do­mė­ji­mas juo au­ga, o dar­bų kas­met su­lau­kia­ma vis dau­giau.

Vie­nas kon­kur­so tiks­lų – švies­ti jau­ną­ją kar­tą. „Sie­kia­ma, kad su­si­mąs­ty­tų apie gais­ri­nę sau­gą, kad bū­tų for­muo­ja­ma ge­ra šios sau­gos kul­tū­ra. Tai da­ry­ti svar­bu nuo ma­žens“, – sa­ko tar­ny­bos va­do­vas.

 

03-19-6_straipsnio_2_nuotr

Vai­kus ap­do­va­no­jo Uk­mer­gės prieš­gais­ri­nės gel­bė­ji­mo tar­ny­bos vir­ši­nin­kas Rim­vy­das Lu­ko­šius.


Pie­ši­niuo­se bū­na vaiz­duo­ja­mi ug­nia­ge­siai, jų dar­bas, tech­ni­ka. „Fik­suo­ja ir pa­žei­di­mus, ku­rių ne­tu­rė­tu­me da­ry­ti: ne­nau­do­ti ne­tin­ka­mai deg­tu­kų ir ki­to­kius“, – pa­sa­ko­jo jis.

Pa­ste­bi, jog es­mi­nius da­ly­kus kon­kur­so da­ly­viai taip pat ži­ną pui­kiai: „Vai­kai ir laik­me­ty orien­tuo­ja­si. Pa­vyz­džiui, ne­be­sa­ko, kad, ki­lus gais­rui, rei­kia skam­bin­ti 01. Ži­no, kad kvies­ti pa­gal­bą rei­kia ben­druo­ju te­le­fo­nu 112.“

Kon­kur­sui pa­teik­tus 270 dar­bų ver­ti­no iš prieš­gais­ri­nės gel­bė­ji­mo tar­ny­bos, sa­vi­val­dy­bės at­sto­vų, pe­da­go­gų su­da­ry­ta ko­mi­si­ja. Steng­ta­si at­rink­ti la­biau­siai iš­si­ski­rian­čius pie­ši­nius ir ne­skelb­ti pri­zi­nių vie­tų. „Me­no kū­ri­nį sun­ku pri­skir­ti – juk vi­si vai­kai ge­rai pie­šia“, – svei­kin­da­mas su­si­rin­ku­sius lau­re­a­tus kal­bė­jo R. Lu­ko­šius. Tad ap­do­va­no­ta po ke­le­tą ke­tu­rių skir­tin­gų am­žiaus gru­pių au­to­rių už ge­riau­sius, ko­mi­si­jos nuo­mo­ne, pie­ši­nius.

Di­plo­mų ir do­va­nė­lių pa­si­im­ti at­vy­ko lop­še­lių-dar­že­lių „Žio­ge­lis“, „Nykš­tu­kas“, „Sau­lu­tė“, „Ši­le­lis“, mo­kyk­los-dar­že­lio „Var­pe­lis“, Sie­si­kų ir Žel­vos vi­du­ri­nių, Duks­ty­nos, Se­na­mies­čio, „Ši­lo“ ir Vi­diš­kių pa­grin­di­nių mo­kyk­lų, „Ry­to“ spe­cia­lio­sios mo­kyk­los, An­ta­no Sme­to­nos gim­na­zi­jos at­sto­vai.

Uk­mer­gės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės Švie­ti­mo ir spor­to sky­riaus ve­dė­jo pa­va­duo­to­ja In­gri­da Krikš­ta­po­nie­nė kon­kur­są va­di­na uni­ka­liu. Iš ki­tų ra­jo­ne or­ga­ni­zuo­ja­mų pa­na­šių kon­kur­sų šis iš­si­ski­ria dar­bų gau­sa. Kas­met, anot ko­mi­si­jos na­rės, čia jų su­lau­kia­ma iki 300. „Ypač daug šia te­ma pri­pieš­ta tų dar­že­lių ir mo­kyk­lų, ku­riuo­se ge­ra to­kių ne­lai­mių pre­ven­ci­ja“, – sa­kė pa­va­duo­to­ja, kaip la­biau­siai pa­si­žy­mė­ju­sią iš­skir­da­ma Duks­ty­nos pa­grin­di­nę mo­kyk­lą.

 

03-19-6_straipsnio_3_nuotr

Vals­ty­bi­nės prieš­gais­ri­nės prie­žiū­ros po­sky­rio vir­ši­nin­kas Aud­rius Kup­rio­nis pa­aiš­ki­no, kam rei­ka­lin­gi to­kie da­vik­liai.


Kon­kur­so or­ga­ni­za­to­riai dė­kin­gi rė­mė­jams – ben­dro­vei „Auk­mer­gės bal­dai“. Da­ly­viai ap­do­va­no­ti ne tik kny­ge­lė­mis, ska­nu­my­nais, bet ir na­muo­se rei­ka­lin­gais prie­tai­sais – prieš­gais­ri­niais da­vik­liais.

Taip pat dė­ko­ta vai­kus pru­si­nan­tiems tė­vams, pe­da­go­gams. „Tin­ka­mos ži­nios apie pre­ven­ci­ją – tai ir jų, for­muo­jan­čių vai­kų įgū­džius, nuo­pel­nas, – sa­kė R. Lu­ko­šius. – Tė­ve­liai tu­ri iš­aiš­kin­ti, jog gais­ras yra di­džiu­lė ne­lai­mė, ga­lin­ti su­griau­ti vis­ką, ką pas­kui sun­ku at­sta­tyt. Vai­kams bū­ti­na ži­no­ti, kur tu­ri bū­ti deg­tu­kai, rei­kia aiš­kin­ti apie du­ji­nių, elek­tri­nių prie­tai­sų nau­do­ji­mo tvar­ką.“

Anot vir­ši­nin­ko, la­bai svar­bu mo­ky­ti vai­kus sau­gios elg­se­nos. „Jei­gu jau taip nu­ti­ko, kad įvy­ko bė­da, kiek­vie­nas vai­ke­lis tu­ri ži­no­ti nu­me­rį 112. Gais­ro at­ve­ju rei­kia skam­bin­ti juo ir pa­si­ša­lin­ti iš pa­tal­pos. Šiuo nu­me­riu rei­kia skam­bin­ti ir įvy­kus eis­mo ava­ri­jai, ki­tai ne­lai­mei“, – pri­me­na pa­šne­ko­vas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)