Spausdinti šį puslapį

Saugios mokinių vasaros atostogos

Vai­kams pra­si­de­da links­miau­sias me­tų lai­ko­tar­pis – va­sa­ros atos­to­gos, po­il­sio ir pra­mo­gų  me­tas. Ta­čiau kar­tais per daug di­de­lis at­si­pa­lai­da­vi­mas at­ne­ša ne­lai­mių. Va­sa­ros pa­vo­jai vai­kų ty­ko kie­muo­se, gat­vė­se, gam­to­je, van­de­ny­je. Ar pa­si­ruo­šę sau­giai pra­leis­ti vai­kų va­sa­ros atos­to­gas vai­kai ir tė­vai?

 

Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vil­niaus ap­skri­ties prieš­gais­ri­nės gel­bė­ji­mo val­dy­bos ci­vi­li­nės sau­gos sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Da­nu­tė Puč­ky­tė pri­me­na tė­ve­liams ne­pa­mirš­ti pa­aiš­kin­ti vai­kams, kaip elg­tis, kai skam­bi­na ne­pa­žįs­ta­mas žmo­gus ir ieš­ko tė­vų, ku­rių tuo me­tu nė­ra na­muo­se, kaip ne­pa­si­duo­ti pro­vo­ka­ci­joms ir skam­bin­ti pa­gal­bos te­le­fo­nu. Ką da­ry­ti iš­si­jun­gus sig­na­li­za­ci­jai ir kaip elg­tis su daik­tais ir žais­ti taip, kad ne­su­si­ža­lo­tų.

Be to, svar­bu pa­pa­sa­ko­ti jiems, ką da­ry­ti iš­ki­lus pa­vo­jui ar pa­kliu­vus į bė­dą. Sau­gus el­ge­sys tu­ri tap­ti el­ge­sio nor­ma, ge­bė­ji­mu gy­ven­ti sau­giai. Iš­ei­da­mi iš na­mų kar­tu su vai­kais ap­žiū­rė­ki­te, ar iš­jung­ti vi­si bui­ties prie­tai­sai, ar ne­vei­kia vi­ryk­lės, pa­tik­rin­ki­te, ar ne­li­ko sprag­sė­ti ži­di­nys, ar ne­bė­ga van­duo. Nuo­lat ir kan­triai apie tai jiems pri­min­ki­te, mo­ky­ki­te juos sa­vo pa­vyz­džiu, nes vai­kai at­kar­to­ja, ką da­ro tė­vai.

O ko­kios va­sa­ros atos­to­gos be pra­mo­gų gam­to­je. Pa­vo­jai ty­ko mūsų ir čia. Pa­kar­to­ki­me sau: ne­ga­li­ma šo­ki­nė­ti į van­de­nį ne­ži­no­mo­se vie­to­vė­se, kur­ti lau­žus miš­kuo­se ir par­kuo­se, esant stip­riam griaus­ti­niui slėp­tis po me­džiais.

Vyks­tant į iš­ky­lą vai­kus iš anks­to rei­kia su­pa­žin­din­ti su marš­ru­tų ke­liais ir iš­ky­los tai­syk­lė­mis. Vai­kai tu­ri ži­no­ti, ku­riam lai­kui vyks­ta­ma, kiek lai­ko teks pra­leis­ti ir ko­kie pa­vo­jai ga­li jų lauk­ti gam­to­je. Mo­kin­ki­me juos bū­ti drą­siais, ne­su­trik­ti, ne­pa­si­mes­ti eks­tre­ma­lio­se si­tu­a­ci­jo­se, o tai pa­dės  mū­sų vai­kams bū­ti sau­giems ir svei­kiems.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)