Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

La­bai pa­ma­žu ve­ria­si pa­va­sa­rio var­tai. Ne­no­riai ir tin­giai at­ei­na gra­žiau­sias me­tų lai­kas, lyg už­si­mie­go­jęs ka­ti­nas nie­kaip ne­ga­lin­tis iš­si­rą­žy­ti iš minkš­to mie­go.

Ko­vo pra­džia do­va­no­ja mums ne tik pa­va­sa­riš­ką lau­ki­mą, bet ir tris gra­žias šven­tes. Ko­vo 4 die­ną nu­griau­dė­jo Ka­ziu­ko mu­gė su sa­vo links­mom tra­di­ci­jom, Vil­ki­jos kraš­to ver­bom, gar­džiais ries­tai­niais ir links­mais su­ve­ny­rais. Tie, kas ne­pa­tin­gė­jo sa­vait­ga­lį nu­va­žiuo­ti į Vil­nių, re­gi­nių pri­si­žiū­rė­jo į va­lias. Sos­ti­nės cen­trą ir se­na­mies­tį tvin­dė mi­nios žmo­nių. Ro­tu­šės aikš­tė­je vy­ko Dzū­kų die­nų ren­gi­niai, o Ne­pri­klau­so­my­bės aikš­tė­je pra­si­dė­jo ir kar­na­va­li­nės mu­gės ei­ty­nės.

Ka­ziu­kas – šimt­me­čių tra­di­ci­jas tę­sian­ti tau­tos šven­tė. O štai ko­vo aš­tun­to­sios tarp­tau­ti­nės mo­ters die­nos iš­ta­kos – dar se­nes­nės. Jos sie­kia An­ti­kos lai­kus. Tam tik­rą die­ną Grai­ki­jo­je mo­te­rys rei­ka­lau­da­vo ypa­tin­go sa­vo vy­rų dė­me­sio. Tą die­ną net­gi ka­rai tu­rė­da­vo bū­ti nu­trauk­ti, kad ka­riai ga­lė­tų bū­ti su sa­vo mo­te­ri­mis.

Da­bar­ti­nė mo­ters die­na pra­dė­ta švęs­ti po to, kai 1910 m. ko­vo 8 d. Ko­pen­ha­go­je vy­ku­sio­je tarp­tau­ti­nė­je mo­te­rų kon­fe­ren­ci­jo­je ak­ty­vi mo­te­rų tei­sių gy­nė­ja Kla­ra Cet­kin pa­siū­lė kas­met vie­ną die­ną skir­ti dė­me­sio mo­ters ko­vai už lais­vę ir ly­gias tei­ses.

Ta­ry­bų Są­jun­go­je ta šven­tė net bu­vo pa­skel­bia­ma ne­dar­bo die­na.

Tik­riau­siai nie­kas ne­pa­neigs, kad pats gra­žiau­sias šios šven­tės mo­men­tas – gė­lės mo­te­rims. O pa­ti idė­ja – ko­va už ly­gias tei­ses šian­dien ne pa­ti ak­tu­a­liau­sia nū­die­nos pro­ble­ma.

Gy­ven­to­jų už­im­tu­mo ty­ri­mo duo­me­ni­mis, per­nai Lie­tu­vo­je mo­te­rys su­da­rė 39,2 pro­cen­to vi­sų tei­sės ak­tų lei­dė­jų, vy­res­nių­jų vals­ty­bės pa­rei­gū­nų, įmo­nių, įstai­gų, or­ga­ni­za­ci­jų ir ki­tų va­do­vų. Tai vie­nas aukš­čiau­sių ro­dik­lių Eu­ro­pos Są­jun­go­je.

Be to, mo­te­rų ne­dar­bo ly­gis di­dė­ja lė­čiau nei vy­rų. Per­nai dar­bo ne­tu­rė­jo 85,3 tūkst. mo­te­rų ir 139,8 tūkst. vy­rų. Vy­rų ne­dar­bo ly­gis pra­ėju­siais me­tais bu­vo 17 pro­cen­tų ir per me­tus iš­au­go 2,8 kar­to, o mo­te­rų – 10,4 pro­cen­to ir per me­tus iš­au­go 1,9 kar­to.

Ko­vo 11-ąją mi­nė­si­me dar vie­ną šven­tę – sa­vo tė­vy­nės vals­ty­bin­gu­mo at­ga­vi­mo dvi­de­šim­ties me­tų ju­bi­lie­jų. Ko­kia bus ta šven­tė, pri­klau­sys tik nuo mū­sų. Ar tik pik­ti prie­kaiš­tai dėl pri­va­lo­mos iš­kel­ti vė­lia­vos, ar tik džiaugs­mas dėl lais­va­die­nio, ar tik po­li­ti­nė pa­rei­ga nu­neš­ti prie pa­min­klo gė­lių.

Nors tos vie­ny­bės, ko­kią ju­to­me prieš dvi­de­šimt me­tų, tik­riau­siai ne­pa­ju­si­me, pa­bū­ki­me bent min­ty­se, bent trum­pam ne tik mo­te­ri­mis, vy­rais, ma­mo­mis, tė­čiais, be­dar­biais, ver­sli­nin­kais, moks­lei­viais, pen­si­nin­kais. Pa­bū­ki­me, bent trum­pam, sa­vo vi­du­je lie­tu­viais...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų