Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Vil­ma NEMUNAITIENĖ

 

La­bai pa­ma­žu ve­ria­si pa­va­sa­rio var­tai. Ne­no­riai ir tin­giai at­ei­na gra­žiau­sias me­tų lai­kas, lyg už­si­mie­go­jęs ka­ti­nas nie­kaip ne­ga­lin­tis iš­si­rą­žy­ti iš minkš­to mie­go.

Ko­vo pra­džia do­va­no­ja mums ne tik pa­va­sa­riš­ką lau­ki­mą, bet ir tris gra­žias šven­tes. Ko­vo 4 die­ną nu­griau­dė­jo Ka­ziu­ko mu­gė su sa­vo links­mom tra­di­ci­jom, Vil­ki­jos kraš­to ver­bom, gar­džiais ries­tai­niais ir links­mais su­ve­ny­rais. Tie, kas ne­pa­tin­gė­jo sa­vait­ga­lį nu­va­žiuo­ti į Vil­nių, re­gi­nių pri­si­žiū­rė­jo į va­lias. Sos­ti­nės cen­trą ir se­na­mies­tį tvin­dė mi­nios žmo­nių. Ro­tu­šės aikš­tė­je vy­ko Dzū­kų die­nų ren­gi­niai, o Ne­pri­klau­so­my­bės aikš­tė­je pra­si­dė­jo ir kar­na­va­li­nės mu­gės ei­ty­nės.

Ka­ziu­kas – šimt­me­čių tra­di­ci­jas tę­sian­ti tau­tos šven­tė. O štai ko­vo aš­tun­to­sios tarp­tau­ti­nės mo­ters die­nos iš­ta­kos – dar se­nes­nės. Jos sie­kia An­ti­kos lai­kus. Tam tik­rą die­ną Grai­ki­jo­je mo­te­rys rei­ka­lau­da­vo ypa­tin­go sa­vo vy­rų dė­me­sio. Tą die­ną net­gi ka­rai tu­rė­da­vo bū­ti nu­trauk­ti, kad ka­riai ga­lė­tų bū­ti su sa­vo mo­te­ri­mis.

Da­bar­ti­nė mo­ters die­na pra­dė­ta švęs­ti po to, kai 1910 m. ko­vo 8 d. Ko­pen­ha­go­je vy­ku­sio­je tarp­tau­ti­nė­je mo­te­rų kon­fe­ren­ci­jo­je ak­ty­vi mo­te­rų tei­sių gy­nė­ja Kla­ra Cet­kin pa­siū­lė kas­met vie­ną die­ną skir­ti dė­me­sio mo­ters ko­vai už lais­vę ir ly­gias tei­ses.

Ta­ry­bų Są­jun­go­je ta šven­tė net bu­vo pa­skel­bia­ma ne­dar­bo die­na.

Tik­riau­siai nie­kas ne­pa­neigs, kad pats gra­žiau­sias šios šven­tės mo­men­tas – gė­lės mo­te­rims. O pa­ti idė­ja – ko­va už ly­gias tei­ses šian­dien ne pa­ti ak­tu­a­liau­sia nū­die­nos pro­ble­ma.

Gy­ven­to­jų už­im­tu­mo ty­ri­mo duo­me­ni­mis, per­nai Lie­tu­vo­je mo­te­rys su­da­rė 39,2 pro­cen­to vi­sų tei­sės ak­tų lei­dė­jų, vy­res­nių­jų vals­ty­bės pa­rei­gū­nų, įmo­nių, įstai­gų, or­ga­ni­za­ci­jų ir ki­tų va­do­vų. Tai vie­nas aukš­čiau­sių ro­dik­lių Eu­ro­pos Są­jun­go­je.

Be to, mo­te­rų ne­dar­bo ly­gis di­dė­ja lė­čiau nei vy­rų. Per­nai dar­bo ne­tu­rė­jo 85,3 tūkst. mo­te­rų ir 139,8 tūkst. vy­rų. Vy­rų ne­dar­bo ly­gis pra­ėju­siais me­tais bu­vo 17 pro­cen­tų ir per me­tus iš­au­go 2,8 kar­to, o mo­te­rų – 10,4 pro­cen­to ir per me­tus iš­au­go 1,9 kar­to.

Ko­vo 11-ąją mi­nė­si­me dar vie­ną šven­tę – sa­vo tė­vy­nės vals­ty­bin­gu­mo at­ga­vi­mo dvi­de­šim­ties me­tų ju­bi­lie­jų. Ko­kia bus ta šven­tė, pri­klau­sys tik nuo mū­sų. Ar tik pik­ti prie­kaiš­tai dėl pri­va­lo­mos iš­kel­ti vė­lia­vos, ar tik džiaugs­mas dėl lais­va­die­nio, ar tik po­li­ti­nė pa­rei­ga nu­neš­ti prie pa­min­klo gė­lių.

Nors tos vie­ny­bės, ko­kią ju­to­me prieš dvi­de­šimt me­tų, tik­riau­siai ne­pa­ju­si­me, pa­bū­ki­me bent min­ty­se, bent trum­pam ne tik mo­te­ri­mis, vy­rais, ma­mo­mis, tė­čiais, be­dar­biais, ver­sli­nin­kais, moks­lei­viais, pen­si­nin­kais. Pa­bū­ki­me, bent trum­pam, sa­vo vi­du­je lie­tu­viais...

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)