Spausdinti šį puslapį

Savaitės tėkmėj

Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

 

Šią sa­vai­tę gau­su mi­nė­ti­nų die­nų bei šven­čių. Pir­ma­die­nį mi­nė­jo­me Eu­ro­pos var­to­to­jų die­ną. Tai­gi už­ra­šas ka­len­do­riaus la­pe­ly­je „Eu­ro­pos var­to­to­jų die­na“ – pui­kus pri­mi­ni­mas, kad tu­rė­tu­me pa­gal­vo­ti apie tai, ar mums pa­tiems nau­din­gas sa­vo tei­sių ne­ži­no­ji­mas. Ne­pri­klau­so­mai nuo mū­sų tau­ty­bės, ly­ties, am­žiaus, pro­fe­si­jos, var­to­to­jai esa­me vi­si – per­ka­me pre­kes, pa­slau­gas.

Vals­ty­bi­nė var­to­to­jų tei­sių ap­sau­gos tar­ny­ba ko­or­di­nuo­ja aš­tuo­nio­li­kos var­to­to­jų tei­ses gi­nan­čių Lie­tu­vos ins­ti­tu­ci­jų veik­lą. Šios tar­ny­bos at­sto­vas vie­šie­siems ry­šiams Vi­tas Ūsas sa­ko, kad per­nai dėl var­to­to­jų tei­sių pa­žei­di­mų į juos krei­pė­si dau­giau kaip 13 tūks­tan­čių as­me­nų, pra­šy­da­mi spręs­ti įvai­raus po­bū­džio pro­ble­mas. Pas­ta­ruo­ju me­tu la­bai pa­dau­gė­jo skun­dų dėl elek­tro­ni­nės pre­ky­bos su­tar­čių ne­vyk­dy­mo. Anot spe­cia­lis­to, pre­ky­ba in­ter­ne­tu spar­čiai po­pu­lia­rė­ja, ta­čiau žmo­nės tu­ri ne­pra­ras­ti bud­ru­mo.

Knyg­ne­šio die­na pri­me­na mums apie drą­sius žmo­nes, lie­tu­viš­kos spau­dos drau­di­mo me­tais į Lie­tu­vą ga­be­nu­sius kon­tra­ban­dą – lie­tu­viš­kas kny­gas. Kai kas juo­kau­ja, kad ir šiais lai­kais tu­ri­me knyg­ne­šių – pil­nas kup­ri­nes kas­dien stoiš­kai ant pe­čių ne­šio­ja mū­sų moks­lei­viai. Lai­mė, kny­gos, ku­rio­se spaus­di­na­mas lie­tu­viš­kas žo­dis, – se­niai ne­be kon­tra­ban­da. Ta­čiau „drą­sūs“ vy­rai ar mo­te­rys „po skver­nu“ į Lie­tu­vą iš sve­tur vis dar tu­ri ką temp­ti. Į mū­sų ša­lį plūs­te plūs­ta to­nos bal­ta­ru­siš­kų ar ru­siš­kų ci­ga­re­čių ar bu­te­lių skaid­raus skys­čio su už­ra­šu „Vod­ka“.

Že­mės die­na, ku­rią mi­nime šią sa­vai­tę, taip pat vie­ni­ja vi­sus mū­sų mil­ži­niš­kų na­mų – Že­mės ru­tu­lio – gy­ven­to­jus. Bent jau tu­rė­tų vie­ny­ti. Ne­se­niai gro­žin­tis po­van­de­ni­niu Rau­do­no­sios jū­ros pa­sau­liu te­ko ma­ty­ti, kaip pra­plau­kus di­džiu­lei bar­žai link kran­to at­ban­ga­vo vai­vo­rykš­ti­niai lo­pai. Šio­se ge­og­ra­fi­nė­se pla­tu­mo­se tai ga­na įpras­tas vaiz­de­lis, nes po­il­siau­to­jams su­ne­ri­mus dėl tar­šos bei eko­lo­gi­jos, vie­ti­nis gy­ven­to­jas tik abe­jin­gai tars­te­lė­jo: „Te­pa­lai“. Lie­tu­vo­je pa­ma­tę jū­ro­je plū­du­riuo­jan­čius naf­tos pro­duk­tus, tik­rai pul­tu­me skam­bin­ti „Gam­tos pa­tru­liams“.

Šią sa­vai­tę mi­ni­me Pa­sau­li­nę po­ezi­jos, Tarp­tau­ti­nės ra­si­nės dis­kri­mi­na­ci­jos pa­nai­ki­ni­mo, Pa­sau­li­nę lė­li­nin­kų die­ną.

„Mie­gas – da­ly­kas rim­tas“, – tvir­ti­na me­di­kai. Ty­ri­mais nu­sta­ty­ta, kad su­au­gu­siam žmo­gui bū­ti­na mie­go­ti 8-9 va­lan­das per pa­rą. Ta­čiau dau­ge­liui šiuo­lai­ki­nių žmo­nių tai at­ro­do per di­de­lė pra­ban­ga, o mie­go trū­ku­mas ga­li tap­ti ne tik ne­ga­la­vi­mų, bet ir rim­tų li­gų prie­žas­ti­mi. Ge­rai, kad Tarp­tau­ti­nė mie­go die­na mū­sų lau­kia sek­ma­die­nį – iš­ei­gi­nę be jo­kio są­ži­nės grau­ži­mo bus ga­li­ma tam ir pa­skir­ti.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)