Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Ši sa­vai­tė ne vie­nam pra­si­dė­jo po­šven­ti­ne at­gai­la. Bent jau tiems, ku­riems il­gą­jį sa­vait­ga­lį pa­grin­di­nė veik­la bu­vo il­ga ke­lio­nė nuo ve­ly­ki­niais pa­tie­ka­lais nu­krau­to sta­lo iki so­fos, sto­vin­čios prie­šais šven­ti­nė­mis lai­do­mis „pri­far­ši­ruo­tą“ te­le­vi­zo­rių.

Pir­mo­sios die­nos po šven­čių tu­ri vie­ną iš­skir­ti­nį bruo­žą – tuo lai­ku bū­na di­džiau­sias pro­cen­tas pri­sie­ku­sių­jų tap­ti svei­kuo­liais ar pa­pil­dy­ti Va­lan­čiaus blai­vy­bės drau­gi­jos na­rių gre­tas. Ki­ta bū­din­ga ten­den­ci­ja – šis pa­si­ry­ži­mas grei­tai ir iš­ga­ruo­ja...

Nu­tu­ki­mas – vie­na iš skau­džiau­siai žmo­ni­ją pla­kan­čių šio am­žiaus rykš­čių. Pa­sau­li­nės svei­ka­tos or­ga­ni­za­ci­jos duo­me­ni­mis, nuo 1980 me­tų nu­tu­ki­mas iš­au­go dvi­gu­bai. Vie­na iš moks­li­nin­kų te­ori­jų sa­ko, kad kal­tę svo­rio di­dė­ji­mui ga­li­ma vers­ti... an­glies dvi­de­gi­niui. Nu­sta­ty­ta, jog tam, kad pa­di­dė­tų ape­ti­tas, už­ten­ka ir la­bai ma­žos an­glies diok­si­do do­zės.

Pa­si­ro­do, an­glies dvi­de­gi­nio ly­gis yra di­des­nis pa­sta­tuo­se nei lau­ke. O dau­gu­ma juk juo­se ir lin­di­me. Lai­mė, kad at­ši­lus orui ga­li­me vis daž­niau iš jų iš­trūk­ti – kie­mo ap­si­šluo­ti, kas­tu­vu ar grėb­liu so­de pa­mo­suo­ti. Ne­tu­rin­tie­siems pri­va­čios erd­vės ga­li­my­bę gry­nam ore pa­bū­ti su­tei­kia vi­suo­me­ni­nės ak­ci­jos. Per­nai Eu­ro­pos Par­la­men­tas pri­ėmė ra­šy­ti­nį pa­reiš­ki­mą, siū­lan­tį su­reng­ti ak­ci­ją „Da­rom 2012“ vi­so­je Eu­ro­po­je. Tai yra pir­ma­sis pa­reiš­ki­mas, ku­rio au­to­rius yra eu­ro­par­la­men­ta­ras iš Lie­tu­vos. Tarp 5 eu­ro­par­la­men­ta­rų, pa­tei­ku­sių „Da­rom 2012“ de­kla­ra­ci­ją, bu­vo ir lie­tu­vė Rad­vi­lė Mor­kū­nai­tė-Mi­ku­lė­nie­nė. Šia­me pa­reiš­ki­me iš­skir­ti­nai mi­ni­mas Lie­tu­vos var­das, nes pa­ti pir­mo­ji to­kia ak­ci­ja prieš tre­jus me­tus vy­ko Lie­tu­vo­je ir Es­ti­jo­je.

Šią sa­vai­tę kai ku­rio­se ša­lies sa­vi­val­dy­bė­se pa­skelb­ta šil­dy­mo se­zo­no pa­bai­ga. Per anks­ti ar ne, prie vie­nin­gos iš­va­dos tik­riau­siai ne­pa­vyk­tų pri­ei­ti. Ir taip per­žiem nu­ste­ken­tie­ji džiau­gia­si ga­lė­sian­tys kąs­nį ki­tą ši­lu­mos iš­lai­dų są­skai­ta pri­si­dur­ti.

Ga­lin­tie­ji sau leis­ti to­kią pra­ban­gą su­skubs įsi­jung­ti elek­tri­nius šil­dy­tu­vus. Tuo la­biau, kad elek­tros kai­na kol kas šuo­liais į vir­šų ne­ky­la. Kai ku­rie po­li­ti­kai bei Vy­riau­sy­bės at­sto­vai, įro­di­nė­jan­tys nau­jo­sios ato­mi­nės elek­tri­nės bū­ti­ny­bę, ma­no, kad elek­tros ki­lo­vat­va­lan­dė, pa­sta­čius ją, kai­nuos apie 18 cen­tų.

Pe­si­mis­tiš­kai nu­si­tei­kę opo­nen­tai gąs­di­na dvi­gu­bai di­des­ne – 30–35 cen­tų už ki­lo­vat­va­lan­dę – kai­na. Jie ti­ki­na, kad šios sta­ty­bos rei­kė­tų at­si­sa­ky­ti. „Ma­ža ir ne­tur­tin­ga ša­lis to­kio pro­jek­to ne­tu­ri im­tis“, – to­kia nuo­mo­nė nu­skam­bė­jo Vil­niu­je, Moks­lų aka­de­mi­jo­je su­reng­to­je kon­fe­ren­ci­jo­je. Ar bus su­reng­tas re­fe­ren­du­mas ir leis­ta sa­vo nuo­mo­nę iš­sa­ky­ti tau­tai, spręs jos pa­čios iš­si­rink­ti Sei­mo ka­ra­liu­kai...

{jcomments off}

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų