Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Va­sa­ra – iš ap­tva­ro iš­trū­kęs gra­žuo­lis žir­gas. Šuo­liais – pro žy­din­čius bi­jū­nus, jaz­mi­nų krū­mus, Jo­ni­nių lau­žus... To­lyn ir to­lyn me­du­mi kve­pian­čio­mis pie­vo­mis. Ji to­kia trum­pa... Ta­čiau ją kaž­kaip tu­ri pa­si­da­lin­ti vi­si ko­le­gos, pir­me­ny­bę tei­kian­tys atos­to­goms va­sa­rą.

Psi­cho­lo­gai tei­gia: atos­to­gos rei­ka­lin­gos pail­sė­ti nuo kas­die­ni­nės ap­lin­kos, dar­bų, die­na iš die­nos su­si­klos­čiu­sio gy­ve­ni­mo bū­do. Ir vi­sai ne­bū­ti­na trenk­tis šim­tus ar tūks­tan­čius ki­lo­met­rų, kad pa­si­jus­tu­me iš­trū­kę iš vi­sus me­tus kas­dien su­ka­mo vo­ve­rės ra­to.

Pie­vo­se, miš­kuo­se jau raus­ta že­muo­gės. Ar­gi ne pui­ku jų pa­si­rink­ti pa­tiems, ap­len­kiant pre­kiau­to­jus? Iš­ky­la į gam­tą su šei­ma, į krai­te­lę įsi­dė­jus po ke­le­tą su­muš­ti­nių, ar­ba­tos ter­mo­są, įsi­mins tam­siais ir gū­džiais žie­mos va­ka­rais. O jei dar iš po­dė­lių iš­trauk­si­me že­muo­gių uo­gie­nės stik­lai­nį, na­mai pa­kvips atos­to­gų aro­ma­tu...

Miš­ko brūz­gy­nuo­se er­kių bi­jan­tie­siems, ta­čiau taip pat no­rin­tie­siems gam­tos tei­kia­mų ma­lo­nu­mų pa­si­so­tin­ti ga­li­ma trauk­ti į braš­ky­ną. Tuo la­biau, kad ne­to­li nuo Uk­mer­gės ūki­nin­kau­jan­tis Vla­das Gu­ze­lis prieš ke­le­tą me­tų nu­ė­jo ki­tu nei vi­si ša­lies braš­kių au­gin­to­jai ke­liu – su­gal­vo­jo vi­siš­kai nau­ją pa­slau­gą. Į jo ūkį braš­kių nu­si­pirk­ti at­va­žiuo­jan­tie­ji ga­li uo­gų pri­si­raš­ky­ti pa­tys. Gal kam tai at­ro­do ir pa­pil­do­mas dar­bas, ku­rio ga­li­ma iš­veng­ti braš­kių nu­si­pir­kus tur­gu­je, ta­čiau yra ir ki­taip po­il­sį su­pran­tan­čių­jų. Tuš­čio­mis krai­te­lė­mis ap­si­gin­kla­vę at­va­žiuo­ja žmo­nės iš Vil­niaus, Bir­žų, Ig­na­li­nos... Iš­va­žiuo­ja iš braš­ky­no ne tik pi­giau nu­si­pir­kę, bet ir vi­są die­ną gry­nu oru pa­kvė­pa­vę. Da­bar kaip tik pats braš­kių se­zo­nas, o at­si­gai­vin­ti po sky­ni­mo ma­si­na ne­to­lie­se ty­vu­liuo­jan­tis Obe­lių eže­ras, ūki­nin­ko įreng­ta rek­re­a­ci­nė zo­na.

Dar vie­na nie­ko ne­kai­nuo­jan­ti va­sa­riš­ka pra­mo­ga – žo­lia­vi­mas. Tik­riau­siai nė­ra ne­pa­žįs­tan­čių­jų nė vie­nos vais­ta­žo­lės. Juk kiek­vie­nas ga­li­me pa­si­rink­ti ge­riau­siai ži­no­mų – mė­tų, čiob­re­lių, jo­na­žo­lių. Tuo la­biau, kad rink­ti Jo­ni­nė­se – tra­di­ciš­kai tin­ka­mas me­tas.

Psi­cho­lo­gai tei­gia, kad op­ti­ma­liau­sia atos­to­gų truk­mė yra la­bai in­di­vi­du­a­li – vie­niems už­ten­ka ke­le­to die­nų, o ki­ti ne­ga­li at­si­gau­ti ir po tri­jų sa­vai­čių. Tai pri­klau­so nuo žmo­gaus cha­rak­te­rio sa­vy­bių bei mo­kė­ji­mo at­si­pa­lai­duo­ti.

Per atos­to­gas svar­bu jo­mis mė­gau­tis – ko­ky­biš­kas po­il­sis di­di­na pro­duk­ty­vu­mą, kū­ry­biš­ku­mą ir ini­cia­ty­vu­mą, ke­lia en­tu­ziaz­mą. Po atos­to­gų leng­viau ieš­ko­ti pro­ble­mų spren­di­mo bū­dų, im­tis nau­jų dar­bų.

{jcomments off}

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų