Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

 

Tik­riau­siai ne vie­nas nau­ją sa­vai­tę pra­de­da per­žvelg­da­mas ka­len­do­rių. Pats sma­giau jau­tie­si, kai ne­pra­žiop­sai drau­go, ko­le­gos ar ar­ti­mo kai­my­no var­da­die­nio. Ar bent te­le­fo­nu pa­svei­ki­ni su jo pro­fe­si­ne šven­te.

O štai šį pir­ma­die­nį, at­si­ver­tu­si ka­len­do­rių, su­tri­kau. Juo­du ant bal­to pa­ra­šy­ta: Tarp­tau­ti­nė tu­a­le­tų die­na. Ir pri­mi­ni­mas – pa­svei­kink. Ką tą­dien svei­kin­ti, ka­len­do­riaus su­da­ry­to­jai ne­pa­suf­le­ra­vo... Gal ei­nant pro ša­lį link­te­lė­ti mies­to šei­mi­nin­kų pa­mirš­tam su­var­gu­siam vie­šam tu­a­le­tui par­ke­ly?

Ar tre­čia­die­nį – Pa­sau­li­nę svei­ki­ni­mo­si die­ną – svei­ki­no­mės iš tik­rų­jų? Tą die­ną siū­lo­ma iš­siųs­ti kuo dau­giau svei­ki­ni­mų vi­siems sa­vo drau­gams ir pa­žįs­ta­miems. Šią tra­di­ci­ją pa­siū­lė du bro­liai ame­ri­kie­čiai Maik­las ir Bra­je­nas Mak­ko­mak, ko­vo­ję prieš šal­tą­jį ka­rą. Pa­stan­gų pa­si­svei­kin­ti bent gal­vos link­te­lė­ji­mu, at­ro­dy­tų, daug ne­rei­kia. Ta­čiau mū­sų vi­suo­me­nė­je to­kie san­ty­kiai, kuo­met at­si­tik­ti­niai pra­ei­viai ne­pra­si­len­kia lyg du vie­nas ki­to ne­pa­ste­bin­tys še­šė­liai, o bent žvilgs­niu ar šyp­se­na pa­ro­do dė­me­sį, dar ne­įsi­šak­ni­ję. O štai dau­ge­liui ki­tų kraš­tų gy­ven­to­jų tai – įpras­tas da­ly­kas.

Ne tik ro­jaus že­mė­je sa­la, bet ir šyp­se­nų kraš­tu va­di­na­ma Ba­lio sa­la In­do­ne­zi­jo­je. Ne­se­niai grį­žu­siai iš jos dar aky­se sto­vi pla­čios, at­vi­ros vie­ti­nių žmo­nių šyp­se­nos. Kad jos nuo­šir­džios, abe­jo­ti ne­ver­ta – jos ne­su­si­ju­sios su pre­ky­bi­niais ar ko­kiais nors ki­to­kiais tu­riz­mo ver­slo pa­dik­tuo­tais sai­tais. Ei­da­mas gat­ve, va­žiuo­da­mas mo­to­ro­le­riu ar gal­vą iš­ki­šęs pro au­to­mo­bi­lio lan­gą tie­siog skęs­ti to­je šyp­se­nų jū­ro­je. Ir su­pran­ti, kad nie­ko už jas iš ta­vęs ne­rei­ka­lau­ja­ma, tie­siog taip džiau­gia­ma­si gy­ve­ni­mu, aki­mir­ka. Tiek te­rei­kia, kad dos­niai da­lin­ti sa­vo šyp­se­ną ir ge­rą nuo­tai­ką, mo­juo­ti tuo pa­čiu at­sa­kan­tiems pra­ei­viams im­tum pats...

Tarp­tau­ti­nė nie­ko ne­pir­ki­mo die­na mi­ni­ma lap­kri­čio 24 die­ną. Galbūt šis pro­tes­tas prieš var­to­to­jiš­ku­mą – ko­va su vė­jo ma­lū­nais? Ta­čiau at­krei­pian­tis dė­me­sį į tai, kad šiuo­lai­ki­nis var­to­ji­mas per­žen­gė vi­sas ri­bas. Pirk­da­mi bet ko­kią pre­kę įsi­gy­ja­me ne tik tai, ko rei­kia, bet ir tai, kas iš­pa­ka­vus daik­tą ke­liau­ja tie­siai į šiukš­lia­dė­žę, – pa­kuo­tę.

No­rin­tie­ji pri­si­dė­ti prie glo­ba­lių pla­ne­tos tar­šos pro­ble­mų spren­di­mo ra­gi­na­mi tą­dien ap­lenk­ti par­duo­tu­ves, ki­tas ap­si­pir­ki­mo vie­tas. Jei te­ko ma­ty­ti šiukš­ly­nais už­vers­tas Af­ri­kos dy­ku­mas, Ry­tų bei Piet­ry­čių Azi­jos upių va­gas ir jo­se plas­ti­ko, stik­lo, me­ta­lo, gu­mos, ki­tų šimt­me­čius ne­yran­čių me­džia­gų san­kau­pas, ne­ga­lė­jo ap­lenk­ti min­tis – jei žmo­ni­ja ne­pa­keis sa­vo mąs­ty­mo ar var­to­ji­mo mas­tų, po ke­lių šimt­me­čių vi­si gy­ven­si­me vie­no­se di­de­lė­se Ka­zo­kiš­kė­se.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų