Zi­ta BATAITIENĖ

 

Me­tų smė­lio laik­ro­dis pas­ku­ti­nes mė­ne­sio smil­tis be­ria ant mū­sų gy­ve­ni­mų. At­ėjo Ad­ven­to mė­nuo – lai­kas, kai su­si­mąs­to­me, ką reiš­kia lau­ki­mas am­ži­na­me sku­bė­ji­me.

Bū­ties aki­mir­kos di­dy­bė, at­jau­ta, pa­gal­ba, lab­da­ra, au­ka – am­ži­nos ver­ty­bės, ku­rios tu­ri pras­mę ir ne­nu­ei­na vel­tui. Ke­tu­rios Ad­ven­to žva­kės su­degs prieš Ka­lė­das, tad tu­ri­me lai­ko ieš­ko­ti ke­lio į sa­vo šir­dis, tu­ri­me lai­ko at­ver­ti sa­vo sie­los var­tus.

Nuo gruo­džio try­lik­to­sios – šven­tos Liu­ci­jos die­nos – lie­tu­viai pra­dė­da­vo švęs­ti žie­mos sau­lėg­rį­žą. Šven­to­ji Liu­ci­ja – krikš­čio­niš­kos švie­sos sim­bo­lis. Pri­te­męs pa­sau­lis lau­kia iš aukš­ty­bių at­sklin­dan­čios švie­sos. Bal­tu ap­da­ru pa­si­da­bi­nu­si že­mė stip­ri­na vil­tį grei­tai su­lauk­ti švie­ses­nių die­nų.

Pra­si­dė­jus Ad­ven­tui ku­ni­gai daž­niau­siai pra­de­da lan­ky­ti sa­vo pa­ra­pi­jie­čius – ka­lė­do­ti. Pa­šven­tin­ti būs­tą, pa­si­kal­bė­ti su ti­kin­čiai­siais, su­rink­ti au­kų baž­ny­čiai – to­kių kil­nių tiks­lų ve­di­ni šven­ti­kai lan­ko vai­kus ir su­au­gu­siuosius.

Šiais me­tais kai ku­rių pa­ra­pi­jų ku­ni­gai sa­vo mi­si­jas pra­dė­jo kur kas anks­čiau. Kai ku­rie šven­ti­kai pas pa­ra­pi­jie­čius iš­si­ruo­šė dar va­sa­rą. Kad ne­rei­kė­tų va­ži­nė­ti pa­žliu­gu­siais ke­liais, kęs­ti sting­dan­čio šal­čio ir vi­sus ti­kin­čiuo­sius lai­ku pa­siek­ti...

O Lie­tu­vo­je tę­sia­si ge­riau­sių Me­tų kny­gų rin­ki­mai. Ti­ki­ma­si iš­rink­ti gra­žiau­sias kny­gas, pa­ra­šy­tas vai­kams, pa­aug­liams, su­au­gu­siesiems ir po­ezi­jos kny­gas. Pa­sak po­eto Ai­do Mar­čė­no, ge­riau­sią po­ezi­jos kny­gą ren­ka... mi­ru­sie­ji ar ne­gi­mu­sie­ji, nes gy­vie­ji tel­pa į pir­mas tris no­mi­na­ci­jas. O juk pa­ra­šy­ti ge­rą ei­lė­raš­tį rei­kia daug lai­ko, dau­giau, nei jo tu­ri Po­etas. To­dėl tiek ma­žai ge­rų ei­lė­raš­čių pa­ra­šo­ma...

Tas pats po­etas pa­ra­šė laiš­ką Ra­šy­to­jų są­jun­gai, pra­šy­da­mas, kad jam pri­klau­san­čią lai­do­ji­mo pa­šal­pą mir­ties me­tu iš­mo­kė­tų da­bar, nes žmo­gui val­gy­ti rei­kia da­bar... Po­etui mi­rus, lai jo kū­ną su­de­gi­na ir pe­le­nus pa­vė­jui iš­bars­to...

Šį pir­ma­die­nį mi­nė­jo­me Žmo­gaus tei­sių die­ną. Svar­biau­sios tei­sės, ku­rios da­bar ak­tu­a­liau­sios lie­tu­viui, tai – tei­sė į dar­bą, į de­ra­mą at­lie­ka­mo dar­bo ap­mo­kė­ji­mą, so­cia­li­nę ap­sau­gą, kva­li­fi­kuo­tą ir vi­sad pa­sie­kia­mą me­di­ci­ni­nę pa­gal­bą. Jau­ni­mas sie­kia tei­sių į iš­si­la­vi­ni­mą, šei­mos ap­rū­pi­ni­mą, se­ni­mas ti­ki­si orios se­nat­vės. Daug vil­čių su­dė­ta į mū­sų gy­ve­ni­mus, be­si­su­pan­čius vė­jų pa­gai­rė­je...

„... Me­tai vis­ką be gai­les­čio di­li­na – / Pas­ku­bėk, juk ga­li pa­vė­luo­ti! / Toks gy­ve­ni­mas... Il­gi­mės, my­li­me – / O už­bai­gia­me tik ap­rau­do­ti...“, – taip ra­šė jau Ana­pi­lin iš­ėju­si po­etė Bi­ru­tė Leng­vi­nie­nė.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų