Vil­ma NEMUNATIENĖ

Tur­būt dar nie­ka­da taip ne­lau­kė­me pa­va­sa­rio. Ba­lan­džio šal­tis ir snie­gas lyg di­džiau­si pra­keiks­mai, griau­nan­tys lie­tu­viš­ką me­tų lai­kų sam­pra­tą.

Jei per­nai Me­la­gių die­nos ry­tą ga­li­ma bu­vo pa­si­šai­py­ti iš pokš­to apie snie­go pus­nis lau­ke, šie­met tai ta­po liūd­na re­a­ly­be. Kas­dien bergž­džiai kai­ti­nan­ti sau­lė, lyg ko­kia ap­ga­vi­kė, ne­no­rin­ti pra­bu­din­ti įmi­gu­sios že­mės...

 

Be­je, pir­ma­die­nį mi­nė­jo­me ne tik Me­la­gių, bet ir Pa­sau­li­nę paukš­čių die­ną. 1906 me­tais šią die­ną bu­vo pa­si­ra­šy­ta Tarp­tau­ti­nė paukš­čių ap­sau­gos kon­ven­ci­ja. Vi­sa­me pa­sau­ly­je tą­dien ska­ti­na­ma su­pa­žin­din­ti vi­suo­me­nę su nyks­tan­čiais paukš­čiais, kel­ti in­ki­lus.

Šios sa­vai­tės ant­ra­die­nis – ba­lan­džio 2-oji – mi­nė­ta kaip Tarp­tau­ti­nė vai­kų kny­gos die­na. Ji šven­čia­ma kar­tu su pa­sa­kų kū­rė­jo Han­so Kris­ti­ja­no An­der­se­no gim­ta­die­niu.

Ka­len­do­riaus la­pe­liuo­se gau­su pa­čių įvai­riau­sių at­min­ti­nų da­tų. Šios sa­vai­tės ket­vir­ta­die­nis, ba­lan­džio 4-oji, pa­va­din­tas „Lan­ko­miau­sio pus­la­pio die­na“. Tie­sa, ne ko­kio nors įvy­kio gar­bei, o tie­siog skai­čių de­ri­niui 404. Kom­piu­te­ri­nin­kai juo­kau­ja, kad pats lan­ko­miau­sias in­ter­ne­to pus­la­pis – 404 klai­dos pus­la­pis. Šis klai­dos ko­das su­ge­ne­ruo­ja­mas, jei pus­la­pio ser­ve­ry­je ne­pa­vyks­ta su­ras­ti. Tik­rai la­bai keis­ta at­min­ti­na die­na.

Ba­lan­džio 6-oji Lie­tu­vo­je pa­skelb­ta Sau­gaus eis­mo die­na. Lie­tu­vos po­li­ci­ja kvie­čia gy­ven­to­jus bent tą­dien ke­ly­je bū­ti žmo­giš­kes­nius, pa­kan­tes­nius ir rū­pes­tin­ges­nius. Ra­gi­na pa­gal­vo­ti ne vien apie sa­vo, bet ir apie ki­tų sau­gu­mą.

Pa­sau­li­nė svei­ka­tos die­na kas­met mi­ni­ma ba­lan­džio 7-ąją. Dau­ge­lis mū­sų yra įsi­ti­ki­nę po­sa­kio „Svei­ka­ta – bran­giau­sias tur­tas“ tei­sin­gu­mu. Kai už­griū­va li­gos, tur­tai ir pra­mo­gos pra­ran­da bet ko­kią pras­mę. Pa­va­sa­rį dėl vi­ta­mi­nų sto­kos iš­se­ku­sį or­ga­niz­mą taip no­rė­tų­si at­gai­vin­ti ne sin­te­ti­ne dar­žo­ve, o vi­ta­mi­nin­gu dil­gė­lės la­pu...

Pas­ku­ti­nę šios sa­vai­tės die­ną, švę­si­me At­ve­ly­kį. At­ve­ly­kiu va­di­na­mas pir­ma­sis sek­ma­die­nis po Ve­ly­kų. Šią die­ną šei­mi­nin­kės vėl da­žy­da­vo kiau­ši­nius. Ta­čiau juos dau­žy­da­vo tik vai­kai. To­dėl dar ki­taip ši die­na va­di­na­ma vai­kų Ve­ly­ko­mis ar­ba Ve­ly­kė­lė­mis.

Pa­gal krikš­čio­ny­bę, At­ve­ly­kis dar va­di­na­mas To­mo sek­ma­die­niu. Pa­sa­ko­ja­ma, kad apaš­ta­las To­mas ne­ga­lė­jo da­ly­vau­ti Ve­ly­kų įvy­kiuo­se. Gal dėl to jis sun­kiau nei ki­ti apaš­ta­lai pa­ti­kė­jo Kris­taus pri­si­kė­li­mu. To­mas įti­kė­jo tik įki­šęs pirš­tą į Jė­zaus žaiz­dų vie­tą.

Tai­gi To­mo sek­ma­die­nis – Ve­ly­kų at­nau­ji­ni­mas tiems, ku­rie ne­ga­lė­jo švęs­ti Ve­ly­kų: gal dir­bo, gal bu­vo iš­vy­kę ar sir­go ir tie­siog ne­ga­lė­jo su­si­sės­ti prie ben­dro šei­mos sta­lo.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų