Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Už nu­ga­rų li­ko Jo­ni­nių links­my­bės – su lau­žais, dai­no­mis, pa­par­čio žie­do pa­ieš­ko­mis. Kam gal pa­si­se­kė jį ras­ti, kas su vil­ti­mi li­ko lauk­ti ki­tų me­tų...

Jo­ni­nių ar­ba Ra­sų šven­ti­nė nak­tis – pa­ti va­sa­riš­kiau­sia. Ji – trum­piau­sia me­tuo­se.

 

Jau 10 me­tų ši šven­tė mū­sų ša­ly­je pa­skelb­ta ne­dar­bo die­na. Šie­met ji „pri­li­po“ prie sek­ma­die­nio, „iš­temp­da­ma“ sa­vait­ga­lį iki il­go­jo. Šią va­sa­rą tai vie­nin­te­lis tri­jų die­nų sa­vait­ga­lis. Pa­lan­kūs bu­vo ir orai – lie­tu­viai plū­do į pa­jū­rį, au­to­mo­bi­lių srau­tas per Uk­mer­gę nu­si­drie­kė link eže­rų kraš­to – Mo­lė­tų. Ne­su­stab­do iš­si­il­gu­sių­jų gam­tos prie­globs­čio net duo­bė­tas bei siau­ras ke­lias. Mi­nias po­il­siau­to­jų pri­glau­dė Pa­lan­ga. Pa­lan­giš­kiai ti­ki­na – iš­skir­ti­nis bir­že­lis, nes tiek žmo­nių šį mė­ne­sį pa­pras­tai čia ne­bū­na.

Šeš­ta­die­nį – šv. Pet­ras ir Po­vi­las. Iki šios die­nos iš­si­lai­ko sau­lėg­rį­ža, o po to die­na ima trum­pė­ti. Anks­čiau Pet­ri­nės liau­dy­je bu­vo šven­čia­mos pa­na­šiai kaip ir Jo­ni­nės – jau­ni­mas ne­mie­go­da­vo vi­są nak­tį, ypa­tin­gos links­my­bės vyk­da­vo pau­piuo­se. Nors šie var­dai po­pu­lia­rūs ir da­bar, Jo­ni­nių šven­tės ma­siš­ku­mo šios var­di­nės ne­įvei­kia.

Tre­čia­die­nį mi­nė­jo­me Tarp­tau­ti­nę ko­vos su nar­ko­ma­ni­ja die­ną. 1987 m. JTO Ge­ne­ra­li­nė asam­blė­ja pa­skel­bė bir­že­lio 26-ąją Tarp­tau­ti­ne ko­vos su nar­ko­ma­ni­ja die­na. Ji skir­ta pa­ska­tin­ti ko­vą su nar­ko­ma­ni­ja, iš­lais­vin­ti vi­suo­me­nę iš pri­klau­so­my­bės nuo kvai­ša­lų. Nar­ko­ti­nė­mis lai­ko­mų me­džia­gų są­ra­šas il­gas. Jung­ti­nių Tau­tų nar­ko­ti­kų kon­ven­ci­ja yra api­brė­žu­si dau­giau nei 100 me­džia­gų. Tai – ka­na­pės, opiu­mas, mor­fi­jus, he­roi­nas, na­tū­ra­lūs ir sin­te­ti­niai opia­tai.

Nors nar­ko­ti­kus var­to­jan­čių žmo­nių am­žius vis jau­nė­ja, žmo­ni­ja ne­pra­ran­da vil­ties nu­ga­lė­ti šį klas­tin­gą monst­rą. Tuo tar­pu pa­rei­gū­nai ne­pra­ran­da bud­ru­mo. Vie­nas pas­ku­ti­nių jų ra­di­nių – 26 ki­log­ra­mai ko­kai­no au­to­bu­so, ke­liau­jan­čio iš Ka­ri­bų į Lie­tu­vą, dug­ne. Iš­aiš­kin­ta ir tarp­tau­ti­nė nar­ko­ti­kų ga­be­ni­mo gru­puo­tė. Di­džiu­lį kie­kį į Lie­tu­vą at­bo­gi­nu­siems olan­dui, ko­lum­bie­čiui ir lie­tu­viui už gro­tų teks pra­leis­ti dau­giau kaip de­šimt­me­tį.

Krau­pi ži­nia pa­sau­lį pa­sie­kė iš Pa­kis­ta­no. Bu­vo pra­neš­ta apie te­ro­ris­tų iš­puo­lį Šiau­rės Pa­kis­ta­no Hi­ma­la­jų ra­jo­ne, kur nu­šau­ta 10 tarp­tau­ti­nės sto­vyk­los „Nan­ga Par­bat 2013“ da­ly­vių. Šis žiau­rus įvy­kis Lie­tu­vą pa­lie­tė tie­sio­giai – tarp nu­žu­dy­tų­jų bu­vo ir eks­pe­di­ci­jai be­si­ren­gian­tis lie­tu­vių al­pi­nis­tas Er­nes­tas Mark­šai­tis. Iki šiol tik gam­tos aki­brokš­tų kal­nuo­se ti­kė­ję­si Lie­tu­vos al­pi­nis­tai tai ver­ti­na kaip pre­ce­den­to ne­tu­rin­tį iš­puo­lį. Jau pa­skelb­ta, kad at­sa­ko­my­bę už jį pri­si­ė­mė Ta­li­ba­no pa­se­kė­jai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Daugiau šioje kategorijoje:

Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų